Dodaj do ulubionych

do justy - krem z wit A

IP: *.tvk.torun.pl 12.12.05, 10:23
hej
mam 24 lata, i zadnych powaznych problemow z cera. poniewaz jest zima i slonca
brak to chcialam zastosowac na noc po raz pierwszy jakas kuracje z wit A /
retinolem (profilaktycznie antyzmarszczkowo). jaki krem/masc dostepna bez
recepty bys polecila?
dziex
Obserwuj wątek
    • Gość: justy Re: do justy - krem z wit A IP: 213.241.34.* 12.12.05, 10:52
      bardzo rozsądnie.
      z tym, że retinol wyszedł z kosmetycznej mody i właściwie nie ma u nas
      skutecznych kosmetyków z tą formą witaminy A.
      Zostaje albo retinaldehyd z kosmetyków Avene(Ystheal+, Diacneal), łagodny
      palmitynian witaminy A albo retinoidy na receptę.

Ponieważ nie masz problemowej skóry można zacząć od łagodnego i taniego
      palmitynianu witaminy A- znajdziesz go w "maści ochronnej z wit.A"- robi je
      kilka firm,np. Hasco-lek, Farmina, Gemi (Aksoderm), Coel (Dermovit A, Hoemofarm
      (maść witaminowa ochronna) lub w "kremie ochronnym z wit.A"- ma lżejszą
      konsystencje, robi je np. AA Oceanic dla aptek, Avena, Aflofarm, Lefarm.
      Jeśli jednak masz dość przetłuszczajacą się skórę, to nawet krem może okazać
      się zbyt ciężki i wtedy należałoby sięgnąć po droższy retinaldehyd od Avene
      (np. Diacneal).
      • Gość: arlettka Re: do justy - krem z wit A IP: *.tvk.torun.pl 12.12.05, 14:23
        dzieki :)
        po przecytaniu recenzji zdecyduje sie najpewniej na Avene, Ystheal+ Emulsion.
        czy mozna tez go stosowac tez pod oczy (raczej niealergiczne)? czy stosowanie
        codziennie nie bedzie zbyt czeste? oraz czy powinnam cos polozyc na niego jak
        juz wchlonie sie?
        dziex
        • Gość: justy Re: do justy - krem z wit A IP: 213.241.34.* 12.12.05, 22:16
          można pod niewrażliwe oczy.
          Ystheal wystarcza jako samodzielny preparat, bez potrzeby nakładania
          dodatkowych kremów (chyba, ze kremu z filtrem na dzień; ale ogólnie pochodne
          wit.A najlepiej stosować tylko na noc)
          • jade.fox Re: do justy - krem z wit A 12.12.05, 23:01
            To ja może skorzystam z okazji i zapytam Cię Justy czy Retin-A jest już
            dostępny w aptekach, a jeżeli nie to kiedy się go spodziewać?
            • Gość: Nadinne Re: do justy - krem z wit A IP: *.natpool.mwn.de 13.12.05, 22:27
              A czemu mialoby go nie byc w aptekach? Mnie sie wlasnie konczy zorac i chcialam
              kupic sobie retin jak bede w swieta w polsce, bo mialam go pare miesiecy temu i
              bylam zachwycona. Wycofali czy co..?
              • Gość: justy Re: do justy - krem z wit A IP: 213.241.34.* 13.12.05, 22:29
                Retin-A nie ma co najmniej od wakacji (zresztą nie tylko u nas- np. w Belgi
                też) . firma twierdzi, że może pojawi się na poczatku 2006r.
    • Gość: plumcia Re: do justy - krem z wit A IP: *.chello.pl 13.12.05, 21:57
      jejku - ja się smaruje z samozaparciem vichy reti-C - czy to oznacza, że tam w
      środku NIE MA retinolu żądnego???!!!!!!!
      • Gość: justy Re: do justy - krem z wit A IP: 213.241.34.* 13.12.05, 22:05
        to dobry preparat. ale Vichy wycofało się z Reti-C na naszym rynku. tzn- jest
        do wyczerpania zapasów. dlatego go nie wymieniłam.
        • Gość: plumcia Re: do justy - krem z wit A IP: *.chello.pl 15.12.05, 19:57
          dzięki za odpowiedź :) - w takim razie musze NATYCHMIAST zrobić zapas, bo mi
          ten krem bardzo służy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka