Dodaj do ulubionych

Przesuszone dłonie - poradźcie!

20.04.06, 19:15
Mam poważny problem z dłońmi i nie wiem już co robić. Może
w przyszłym tygodniu wybiorę się do dermatologa, jednak chciałabym, ratować
moje dłonie natychmiast.
Od pewnego czasu (kilku dni) są tak bardzo przesuszone, ze skóra na nich się
łuszczy. Nie ma zadnych pęcherzyków jak przy grzybicy, ręce nie swędzą,
jednak są tak suche jak nigdy dotąd. I to przede wszystkim skóra pomiędzy
palcami i na wewnętrznej stronie dłoni. Ręce wyglądają jakbym moczyła je co
najmniej w kwasach lub innych szkodliwych substancjach, a ja nie miałam
żadnego kontaktu z detergentami, do wszystkich prac zakłądam rękawiczki.
Kupiłam w aptece dwa dobre kremy, stosuję oliwę z oliwek i cytrynę. Nic nie
pomaga.
Macie może jakiś pomysł? Będę wdzięczna za jakiekolwiek sugestie.

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: kaskap Re: Przesuszone dłonie - poradźcie! IP: *.acn.waw.pl 20.04.06, 19:43
      podbijam, bo tez jestem ciekawa
      • Gość: Kasia Re: Przesuszone dłonie - poradźcie! IP: *.gdynia.mm.pl 20.04.06, 20:03
        Ja tam nic nie sugeruję- ale miałam dość podobnie, dodatkowo sucha do granic
        możliwości skóra ciała... a +- 9 miesięcy później zostałam mamą.
    • nati_28 Re: Przesuszone dłonie - poradźcie! 20.04.06, 20:41
      :))) Jestem w 6 mc, jednak ta suchość dłoni dopadła mnie tak nagle. I nie jest
      to coś z czym można wytrzymać, bowiem skóra z dłoni zaczyna mi schodzić,
      łuszczyć się. Wygląda to okropnie. Nie wiem co robić
      • Gość: Kasia Re: Przesuszone dłonie - poradźcie! IP: *.gdynia.mm.pl 20.04.06, 22:03
        :D
        Pozdrawiam Ciebie i Maluszka.
        • nati_28 Re: Przesuszone dłonie - poradźcie! 20.04.06, 22:36
          Dziękuję serdecznie :). Również pozdrawiam
    • Gość: alla Re: Przesuszone dłonie - poradźcie! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.06, 21:10
      polecam kremy neutrogeny,np intensywnie regenerujący jakos tak sie
      nazywa,zreszta wszystkie neutrogeny,pracuje w szpitalu i niestety mam ciagle
      kontakt albo z rekawiczkami albo z roznymi srodkami ktore b wysuszaja
      dłonie,dla mnie neutrogena to rewelacja,mogłby byc tylko tanszy..
    • weronka77 Re: Przesuszone dłonie - poradźcie! 20.04.06, 21:59
      A parafina? Ja zrobiłam kilka razy podczas manicure.Teraz wcieram krem Nuxe i
      wszystko wróciło do normy.
      • nati_28 Re: Przesuszone dłonie - poradźcie! 20.04.06, 22:38
        Parafinę robiłaś u kosmetyczki, czy domowym sposobem?? A krem Nuxe? Nie
        słyszałam o takim. Napisz jakiej jest firmy i gdzie można go kupić. Podobnie z
        parafiną. Zamierzałam sama zrobić sobie zabieg parafinowy w domu, lecz nie
        znalazłam parafiny. Z jednej apteki odsyłają mnie do drugiej
        • Gość: Gala Re: Przesuszone dłonie - poradźcie! IP: *.aster.pl 20.04.06, 22:59
          Parafina:
          domzdrowie.pl/products.php?name=parafina
          Nuxe
          vena-vita.pl/product_info.php?products_id=1897
          Polecam jednak zwykły krem różany w słoiczku z Rossmanna.
          • nati_28 Re: Przesuszone dłonie - poradźcie! 20.04.06, 23:14
            Krem kupię natychmiast. Z tymże zastanawiam się, czy parafina do zabiegów
            pielęgnacyjnych dłoni nie powinna być stosowana w postaci stałej, a nie ciekłej
            (tzn. stała parafina rozpuszczona, rozgrzana, która zastyga na dłoniach)
            • weronka77 Re: Przesuszone dłonie - poradźcie! 20.04.06, 23:58
              Parafinę robię u manikiurzystki.KOszt 40zł.Po uprzednim wmasowaniu
              olejków,zamaczam kilkakrotnie w ciepłej parafinie(zwykle 10 razy bo lubię;-
              )).Potem w woreczki i we frotowe rękawiczki.
    • erienne Re: Przesuszone dłonie - poradźcie! 20.04.06, 23:53
      zgadzam sie z poprzedniczka,neutrogena rzeczywiscie rewelacyjnie goi,
      polecam,jesli nie przeszkadza ci tlusta warstwa na dloniach (mnie osobiscie to
      od neutrogeny odstrecza). parafina...ponoc rzeczywiscie pomaga, osobiscie nigdy
      nie stosowalam.
      zawsze,gdy mam mocno zaczerwienione, wysuszone i rzy tym piekace dlonie
      stostuje wapno, min.2-3 tabletki dziennie. o dziwo- pomaga (hmm... nie wiem,
      moze w moim przypadku to kwestia jakiegos uczulenia, a wapno ma przeciez
      wlasciwosci przeciwczuleniowe czy tez odczulajace- jak zwal, tak zwal;))
      a zapobiegawczo, juz po "wyleczeniu" dloni polecam krem do rak sally hansen.
      dosc drogi jak na krem do rak- ok. 33 zlote, ale bardzo wydajny i swietnie
      pielegnuje zapobiegajac przesuszeniom
      • nati_28 Re: Przesuszone dłonie - poradźcie! 21.04.06, 07:13
        Tłusta warstwa na dłoniach po kremie absolutnie mi nie przeszkadza. W tej
        sytuacji dam sobie zaaplikować wszystko byleby tylko suchość dłoni przeszła.
        Wczoraj na noc zastosowałam peeling z cukru i liwy z oliwek, po czym wtarłam w
        dłonie sok z cytryny, następnie oliwę, krem bardzo tłusty, apteczny i założyłam
        rękawiczki. Wytrzymałam tak do rana. Rano po zdjęciu rękawiczek dłonie
        wyglądały ładnie, ale już po śniadaniu, które przygotowałam (miałam do
        czynienia co oczywiste z wodą, mydłem), dłonie znowu zrobiły się spierzchnięte,
        z łuszczącą się skórą. Zupełnie jakbym nic nie robiła. Na prawdę nie wiem co to
        jest. Nie wiem już co robić. Zupełnie nic mi nie pomaga
        • myszmusia Re: Przesuszone dłonie - poradźcie! 21.04.06, 07:28
          cytryna wysysza dodatkowo jeszcze i tak przesuszone ręce, peeling tez chyba nie pomaga.Spróbuj maseczkę z ziemniakow - normalne ziemniaki ugotowane - bez soli lekko ciepłe ugniatać rękami i nakładać na zewnętrzną stronę dłoni.
          A nie miałaś nawet jednorazowego kontaktu z Cif- em?Nie zapomniałaś albo nie chciało ci się założyc rękwiczek - bo to tylko
          • nati_28 Re: Przesuszone dłonie - poradźcie! 21.04.06, 12:10
            Może faktycznie cytryna wysusza. Przestanę więc jej używać. I spróbuję z
            ziemniakami. Nie miałam kontaktu z żadnym, detergentem, używam rękawiczek.
            Jednak zdaża mi się kurze poodkurzać Kiwi w aerozolu lub przetrzeć lustra
            Ajaxem i te właśnie czynności wykonuję bez rękawiczek. Nie sądzę jednak zeby to
            mogło mieć aż takie skutki.
    • Gość: k Re: Przesuszone dłonie - poradźcie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.06, 08:07
      ja stosuje kurację parafinową do dłoni i stóp z Avon seria Gorące Piaski Arizony
      cena w promocji ok 16zł nakładam na noc na to foliowe rękawiczki i na to
      rękawiczki bawełniane i do spania rano zmywam bez mydła i smaruję rece kremem mi
      pomaga, a siostra która jest w 4m-cu :-)) też jest zadowolna z efektów

Pozdrawiam i zazdroszczę że 2 mies wcześniej zobaczysz swojego dzidziusia :-))
      • bunia_bunia balneum 21.04.06, 08:52
        ja tez ostatnio miałam taki problem mi nawet skóra pękała na kostakch i wykorzystałam balneum (co parwda jest to do kąpieli) ale ja zastosowałm bezpośrednio na rece bez żadnej kapieli ;) fakt raczki są tłuste ale po dwóch aplikacjach przeszlo no i krem do rąk
        matko ale w ciąży chyba nie jestem :D
      • nati_28 Re: Przesuszone dłonie - poradźcie! 21.04.06, 12:11
        Dzięki. Spróbuję. Oby pomogło. I serdeczne pozdrowienia dla ciebie i siostry :)
    • mikams75 Re: Przesuszone dłonie - poradźcie! 21.04.06, 09:19
      ja mialam popekana skore na rekach, luszczaca az do bolu i pomogl mi jedynie
      Cold Cream Avene. Smarowalam cienko w ciagu dnia i grubo na noc i efekty byly
      naprawde szybko widoczne, rece wyleczylam szybko i pozniej smarowalam juz tylko
      profilaktycznie ale nieregularnie i przez cala zime mialam piekne dlonie. Z
      mala roznica - w ciazy nie bylam.
      Pozdrawiam!
      • nati_28 Re: Przesuszone dłonie - poradźcie! 21.04.06, 12:13
        Dzięki za rady. Teraz zacznę próbować wszystkiego po trochę czego się tutaj
        dowiedziałam. Mam nadzieję, że coś w końcu pomoże.
        Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka