Dodaj do ulubionych

tłusta cera

IP: 193.0.76.* 29.05.06, 10:33
witam,jakiego używacie kremu do cery tłustej? mam 29 lat, i niestety cerę
tłustą, stosowałam już naprawdę wiele kremów, ale i tak pomimo obiecywanych
cudów na opakowaniu, za 2 godziny "świeciłam się". mam ochote kupić teraz żel
nawilżający olay, tylko zastanawiam sie czy to nie bedzie kolejny krem na
półce, który obiecuje, ze moja skóra pozostanie matowa na wiele godzin...
Obserwuj wątek
    • Gość: Meg Re: tłusta cera IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.05.06, 10:49
      też mam 29 lat i też ten problem. Używam kremu aa nawilżająco - matującego.
      Jest najlepszy z tych które do tej pory używałam.
      • Gość: diable2 Re: tłusta cera IP: 193.0.76.* 29.05.06, 10:51
        podpowiedz prosze czy z "podstawowej" linii aa, w opakowaniach białych z
        pomarańczowymi napisami? czy z jakiejś konkretnej serii?
        • Gość: Meg Re: tłusta cera IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.06, 00:08
          krem aa biały słoiczek pomarańczowe wieczko ok 17 zł.
    • Gość: Kasia Re: tłusta cera IP: *.gdynia.mm.pl 29.05.06, 11:51
      żel Olay jest bardzo dobry tzn. genialnie nawilża, ale niestety NIE MATUJE
      (producent zresztą tego nie obiecuje), własnością tego żelu jest nienatłuszczanie.
      Jak chcesz- proszę bardzo- mogę podać "patent" jak z cery bardzo
      przetłuszczającej zrobiłam w miesiąc matową ciągle :( ale- sama tego nie
      polecam!! skóra była jedocześnie wysuszona na wiór, jakaś taka... jak martwa :(
      Zatęskniłam za tłustą cerą!!!
      Postanowiłam wypróbować masło shea (specyfk tłusty jak nie wiem co)- i w końcu
      to jest TO, a skóra nie przetłuszcza się wbrew pozorom wcale i wygląda bardzo
      ładnie :)
      Matujące świństwa do kosza!!
      • Gość: Meg Re: tłusta cera IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.06, 00:09
        gdzie kupilaś to masło shea? Wolałabym nie kupować w internecie? Jakiej jest
        firmy?
      • Gość: diable2 Re: tłusta cera IP: 212.160.155.* 30.05.06, 08:32
        używasz masła shea zamiast kremu na dzień lub na noc?
        • beata19735 Re: tłusta cera 30.05.06, 08:37
          moj maz ma tlusta cere.Ostatnio kupil u kosmetyczki mala tubke-
          creme anti-brillance. Firmy PEESSE of SWIZERLAND.Sama widze znaczna poprawe.
          Cera po tym kremie jest gladsza i nie swieci sie.Zaplacil 15 Euro.
        • Gość: Kasia Re: tłusta cera IP: *.gdynia.mm.pl 30.05.06, 08:43
          tak- używam masła shea zamiast kremu na dzień i na noc i... już nie chcę kremów ;)
          • Gość: aga Re: tłusta cera IP: 62.233.250.* 30.05.06, 10:31
            Kasiu, a nie przeszkadza Ci zapach tego masła? Własnie odebrałam przesyłkę- dla
            mnie to masło po prostu śmierdzi... Dostałam próbkę oleju kokosowego i jego
            zapach jest śliczny, ale masełko... Chyba musze się zabrać za jego przerobienie
            na jakiś krem z dodatkiem olejków, bo w przeciwnym wypadku za jakiś czas je
            wyrzucę. Zapach jets dla mnie bardzo ważny.
            • Gość: Kasia Re: tłusta cera IP: *.gdynia.mm.pl 30.05.06, 13:25
              no- ma taki troszkę dziwny zapach, ale po kilku dniach się przyzwyczaiłam :)
              A lada dzień dostanę paczkę z olejkami eterycznymi i będę robić mieszanki
    • Gość: casjopeja Re: tłusta cera IP: 217.153.136.* 30.05.06, 09:59
      polecam puder z firmy dr hauschka, nie poznasz swojej tłustej cery ;-). Puder
      jest dosć drogi kosztuje ok. 60 zł ale jest bez szkodliwego talku, polecam
      www.hauschka.pl
      • Gość: Wiki Re: tłusta cera IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.06, 10:20
        ten puder jest dostepny w drogeriach?
        • Gość: Anetka Re: tłusta cera IP: *.nat.dsuj.pl 30.05.06, 10:36
          bardzo dobrze matuje Lysanel Active firmy SVR (dostępny w aptece); ponoć także Iwostin Purritin. Polecam forum Kosmetyk Wszechczasów na wizaz.pl
          • Gość: dor_otka Re: tłusta cera IP: *.244.155.67.wifi155.tnp.pl 30.05.06, 13:50
            a mnie właśnie po kwasach straaaasznie się twarz świeciła. Poza tym stosowanie
            matujących kosmetyków to błędne koło bo im bardziej skórę "odtłuszczasz" to ona
            więce tego łoju produkuje - dużo dobrego czytałam o oleku do tłustej skóry dr
            Hauschki tyle że skusiłabum się raczej na próbkę niż pełnowymiarowe opakowanie
            ale nigdzie nie mogę jej dostać...
    • Gość: gooska Re: tłusta cera IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.06, 13:22
      coaz bardziej interesuje mnie to maslo...a zwlaszcza ten efekt matowej cery.
      dziewczyny piszcie czy faktycznie tak dziala?
      • Gość: Kasia Re: tłusta cera IP: *.gdynia.mm.pl 30.05.06, 13:31
        Gooska- to wygląda tak że właściwie to masło shea nie matuje, przynajmniej nie w
        takim sensie jak kremy matujące z drogerii zawierające jakieś pochłaniacze tłuszczu.
        Ale!!! po posmarowaniu się shea cera robi się taka jedwabista, nieświecąca i...
        taka pozostaje :)
        Ponieważ jest to specyfik tłusty skóra nie musi się rozpaczliwie bronić i nie
        wydziela dodatkowego tłuzczu. Tak to mniej więcej działa- na mnie, ale odczucia
        innych mogą być odmienne.
        • beata19735 Re: tłusta cera 30.05.06, 13:57
          gdzie kupujecie to maslo?
        • Gość: gooska Re: tłusta cera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.06, 18:13
          smarujac sie jakimkolwiek kremem (nawilzajacy, tlusty)moja cera zaraz sie
          swieci dlatego dziwie sie temu co mowisz....:) dopoki nie sprawdze to sie nie
          przekonam.
          pewnie kupie w najblizszych dniach.
          :)
          • Gość: Kasia Re: tłusta cera IP: *.gdynia.mm.pl 30.05.06, 18:35
            Gooska-trzymam kciuki ;) żeby było dobrze, bo jak nie- będzie na mnie.
            Ja też się w głowę pukałam że coś tłustego nie zapcha mi porów, ale jest
            naprawdę ok.
            Podziel się wrażeniami,pozdrawiam.
            • Gość: kaśka Re: tłusta cera IP: *.siec2000.pl 30.05.06, 20:08
              Kasiu, a nie masz wrażenia, że to masło zapycha pory? mam tłustą cerę i ilekroć
              posmarowałam się czymś tłustym, miałam wręcz wrażenie, że moja skóra nie może
              oddychać
              no i czy nie masz po tym żadnego zwiększonego "wysypu"?
              mimo wszystko kusi mnie, żeby to masło wypróbować - czy mogłabyś sprawdzić, czy
              to Twoje nie ma w składzie parafinum liquidum? jesli nie, to proszę podpowiedz
              jakiej firmy jest ten specyfik i gdzie go mogę kupić, będę Ci bardzo wdzięczna
              pozdrowionka,
              Kaśka
              • Gość: Andzia Re: tłusta cera IP: *.aster.pl 30.05.06, 20:19
                czy mogłabyś sprawdzić, czy
                >
                > to Twoje nie ma w składzie parafinum liquidum? jesli nie, to proszę podpowiedz
                > jakiej firmy jest ten specyfik
                Kaśko, mylisz pojęcia. Co innego krem, a co innego masło shea. Zwykle krem
                składa się z kilku składników (w tym par. liq.) i nazywa się np. Novidol. Masło
                shea to czysty tłuszcz, jeden składnik, a nie jakiś tam krem. Nie ma w nim par.
                liq., bo dziwne, gdyby było:).

>mam tłustą cerę i ilekroć
                >
                > posmarowałam się czymś tłustym, miałam wręcz wrażenie, że moja skóra nie może
                > oddychać
                I słuszne miałaś takie wrażenie. Tak "wspaniale" działają kremy dla cery tłustej.

> no i czy nie masz po tym żadnego zwiększonego "wysypu"?
                Po maśle shea nie ma większego wysypu, poniewaz masło shea normalizuje pracę
                skóry. NIe matuje, nie wysusza, nie nawilża, tylko normalizuje. Tylko tyle i aż
                tyle.

Gdzie można kupić, dowiesz się z wątku o masle shea (ponad 100 wpisów).
                • Gość: Kasia Re: tłusta cera IP: *.gdynia.mm.pl 30.05.06, 20:30
                  Prawdę Andzia rzekła ;)
                  Nie zapycha porów!!! nie ma w składzie Parafinum, bo wogóle skład ma dość krótki-
                  Butyrospermum Parkii (czyli czyste masło Shea).
                  1 (słownie: jeden) składnik.
    • Gość: winogronka Re: tłusta cera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.06, 22:08
      Cześć
      Mam prawie 30lat i bardzo tłustą cerę. Stosowałam już prawie wszystko...miałam
      np. całą serię Lancome do cery tłustej (tonik, żel, krem na dzień, na noc,
      serum...)i nawet przez pewien czas cera sie poprawiła..a potem odwodniła!
      Odstawiłam cudowne Lancome.

Z mojego ogromnego doświadczenia walki z tłustą cerą najlepszy był Yellow Peel
      (było sporo o tym peelingu na Urodzie, poszukaj)-drogi ale skuteczny, cera
      wyjaśniała, wydelikatniała (wczesniej była gruba i tłusta) o wiele mniej sie
      przetłuszcza. Napewno powtórzę ten zabieg!
      Super działa krem z kwasami na noc, ja mam SVR Lysanel Active, teraz odstawiłam
      bo lato, wrócę znów jesienią do niego. Przy kwasach stosowanych wieczorem nawet
      filtr nakładany na dzień się nie świecił-używam emulsję Vichy SPF60.
      Teraz gdy odstawiłam kwasy szukałam czegoś zastepczego na noc i zdecydowałam
      się na olejek Lotus Clarinsa, bardzo polecany przez dziewczyny tu na Urodzie. I
      faktycznie jest super! Dość, że samo nakładanie i wmasowywanie jest przyjemne,
      cudny zapach, to cera rano jest jaśniejsza, nietłusta! Bardzo polecam mimo
      odstraszającej ceny-warto.

Nie polecam żadnych kremów zrobionych SPECJALNIE do cery tłustej, one tylko
      odwadniają cerę i pozbawiają naturalnej ochrony, cera może i najpierw wydaje
      się bardziej matowa ale wcześniej czy później wybuchnie łojem ze zdwojoną
      ilością.
      Jeszcze zostało mycie-polecam myć żelami nawilżającymi a nie matującymi czy
      antybakteryjnymi itd
      Trochę się rozpisałam ale może choć trochę pomogłam.
      Pozdrawiam.
      • Gość: poz Re: tłusta cera IP: *.23.rev.vline.pl 31.05.06, 08:03
        popieram winogronko - trzeba nawilżać. popieram Andzie- trzeba normalizować.
        Jak do tej pory nie sprawdziły się u mnie kremy, ani fluidy matujące- po
        których cera szaleje.
        • Gość: Orka Re: tłusta cera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.06, 08:42
          Gdzie można kupić to masełko? proszę dajcie namiary
    • Gość: gooska Kasia :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.06, 08:44
      jesli zdecyduje sie na zakup to oczywiscie, ze podziele sie wrazeniami. Boje
      sie zatkanych porow..bo ostatanio sie niezle zalatwilam i teraz uwazam co na
      siebie nakladam.
      Sprawddze tez to o czym mowi winogronko|: Clarins Lotus-jesli dostane probke.

Ostatnio zrobilam sobie tonik z olejku z drzewka herbacinaego i rumianku i moge
      go smialo polecic. Nie ma porownania z tonikami, ktore do tej pory uzywalam a
      uzywalam ich duzo. Od kilki dni nic mi nie wyskoczylo! i mam wrazenie ze skora
      jest jakby troche "opalona" ale moze to tylko zludzenie :) Tonik
      fajnie "oczyszcza" - zaskorniki, ktorych sie nabawilam na wlasne zyczenie
      znikaja a cera wyglada ladnie :) polecam
      jesli bedziecie ccialy przepis to napisze.

pozdr
      gooska
      • Gość: Andzia Re: Kasia :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.06, 08:54
        Do swojej mieszanki dolej jeszcze ocet jabłkowy. Na szklankę toniku łyżeczka
        octu.

A zamiast kupowania pełnowymiarowego Clarinsa (oczywiście po sprawdzeniu
        próbki. Musisz się dowiedziec, czy Ci odpowiada, przygptuj sama mieszankę
        olejowo-olejkową. Taniej i więcej Ci wyjdzie.
        • Gość: gooska Andzia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.06, 09:01
          ocet dojele, zapomnialam, ze kiedys czytalam o toniku z octu jablkowego.

o jakiej mieszance olejowo-olejowej mowisz? :))
          • Gość: Andzia Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.06, 09:16
            O tej:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=211&w=35599334&wv.x=2&a=42392477
            To cały "magiczny" skład Lotusa - od razu uprzedzam, że lotusa jest w nim
            najmniej;)
      • kragmel Re: Kasia :) 31.05.06, 09:12
        Gość portalu: gooska napisał(a):

> Sprawddze tez to o czym mowi winogronko|: Clarins Lotus-jesli dostane probke.

z Lotusa możesz nie dostać próbki. szukałyśmy zbiorowo-forumowo ;) nie ma
        próbek, nie ma testerów. z tej serii w sephorach są testery olejku orchidee
        bleue (do skóry odwodnionej).
        • Gość: gooska :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.06, 09:17
          normalnie jestescie niemozliwe :))
          • Gość: Kasia Re: :) IP: *.gdynia.mm.pl 31.05.06, 14:09
            Uprzejmie donoszę że wczoraj wykonałam mieszankę masło shea+ olej winogronowy
            (musiałam lekko podgrzać, żeby się masło stopiło).
            Teraz mam smarowidło lepiej "smarowne" niż samo masło shea, a moja skóra to
            pokochała od pierwszego wejrzenia :D
    • gooska Re: tłusta cera 03.06.06, 22:53
      no i kupilam i juz uzylam.
      Tlusto, oj tlusto...bede sie kleic do poduszki. ciekawe jak to zniesie moja
      cera a szczegolnie pory.
      nie lubie miec takiej tlustej maski na twarzy. czy Wy sie tym smarujecie na
      dzien???

zrobilam sobie krem, podgrzalam i dolalam ilka kropel olejku z drzewka
      herbacinaego. chyba sobie nie zaszkodze?

o rezultatach bede informowac na bierzaco.
      :)
      pozdr
      gooska
      • Gość: Anetka Re: tłusta cera IP: *.nat.dsuj.pl 04.06.06, 00:31
        podobny, aczkolwiek lepszy od Lotusa jest olejek Decleor. bardzo dużo osób się nim na tym forum zachwyca. nie musisz wcale kupować - możesz zrobić sama.przepis znajdziesz na forum pare stron dalej
        • venus22 Re: tłusta cera 04.06.06, 01:12
          bardzo polecam na dzien Clarins matujacy krem nawilzajacy

secure.strawberrynet.com/images/products/02477180301.jpg
          za dwie wersje jedna mniej jedna super matujaca ja mam te druga ULTRA MATTTE

images2.nordstrom.com/images/store/product/medium/11773U.jpg
          jestem bardzo zadowolona.

Venus

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka