Dodaj do ulubionych

Woda do picia

02.06.06, 10:28
Nie mogę dotrzeć do żadnych rankingów, badań dotyczących wód żródlanych,
mineralnych do picia na co dzień. Może macie jakieś typy? Dodam że mam 9-
miesięczne dziecko a ale polecanych i rekomendowanych chyba nie chcę dawać;)
Obserwuj wątek
    • very_martini Re: Woda do picia 04.06.06, 18:43
      Ja nic nie wiem, ale pamiętam tylko, że od zawsze we wszystkich rankingach na
      burym końcu był żywiec, właśnie z rekomendacją imid. Gdzieś czytałam, ze gdyby
      to płynęło w kranie, to sanepid by zamknął:)

16%VOL
      22%VAT

--
      takie tam... forum homeopatia
    • malinaf Re: Woda do picia 23.06.06, 19:25
      najlepsze do picia są wysokomineralizowane naturalnie
      taka na pewno jest piwniczanka, muszynianka,kryniczanka, wiem ze w rankingu
      który kiedys widziałam piwniczanka była no1

poecam sama pijęjej duzo, ma prawdziwy smak, jest naturalnie gazowana
      • chihiro2 Re: Woda do picia 23.06.06, 19:36
        Jesli pije sie duzo wody (czyli minimum 1,5 - 2l dziennie) to powinno sie pic
        wlasnie niskomineralizowana. Odzywiajac sie zdrowo naprawde latwo jest miec
        wszystkie witaminy i mineraly w normie, nie ma potrzeby pic
        wysokomineralizowanej wody, a latwo jest przedobrzyc.
        I lepiej pic niegazowana. Jesli ktos zwraca uwage na sol/sod dobrze pic
        niskosodowa (chyba Danone ma taka).
        • mycha664 Re: Woda do picia 23.06.06, 22:21
          Bardzo lubię Staropolankę, która jest produkowana w różnych wariantach: nisko-,
          średnio- i wysokozmineralizowana. Niegazowaną wybieram Naturalnie!

Przy maluszku wariant niegazowany jest koniecznością, żeby dziecko się nie
          męczyło i nie maltretowalo rodziców płaczem. :)
      • rapsodiagitana Re: Woda do picia 27.06.06, 14:15
        W majowym "Świecie Konsumenta" był test wód mineralnych. Piwniczankę
        zdyskwalifikowano za przekroczenie norm dotyczących zawartości toksycznego baru
        o 30% - więc nie taka ta Piwniczanka zdrowa (wg tych testów). Najlepiej wypadły
        Vita, Jurajska, Muszynianka. Żywiec Zdrój (jedyna testowana woda źródlana)
        oceniono dobrze, choć zaznaczono, że można mieć zastrzeżenia co do jej czystości
        (podobne miano także w przypadku wody mineralnej Arctic). Nie wiem, jak to jest
        z wiarygodnością "Świata Konsumenta" - chociaż bardzo obszerne i wyczerpujące
        opisy wyników badań laboratoryjnych i podawane wskaźniki raczej budziły
        zaufanie... Oceniano głównie czystość (chemiczną i mikrobiologiczną), zgodność
        składu z deklaracją, własciwości sensoryczne i prawidłowość oznakowania etykiety.

Przy okazji witam, bo to mój pierwszy post na tym forum, które czytam od
        jakiegos czasu :)
        • rapsodiagitana Re: Woda do picia 27.06.06, 14:19
          Hmmm, chciałam dorzucić jeszcze link, żebyście mogły rzucić okiem na ten test. I
          kształt rankingu na stronie wygląda trochę inaczej niż w wersji papierowej...
          Rozbiezności nie sa duże, ale jednak są. www.swiatkonsumenta.pl/ W
          dodatku nie ma tutaj dokładnych wyników testów (strona się nie otwiera). Ale
          informacje o toksyczności Piwniczanki i Kryniczanki się powtarzają. Już nie
          wiem, co o tym sądzić
      • ilekobietamalat Re: Woda do picia 11.07.06, 14:14
        zalezy dla kogo sa najlepsze. dla kazdego inna woda jest dobra.
        ostatnio nawet w jakims glupiutkim programie na tvn style o tym bylo.
        ja muszynianki nie moge pic, bo zle sie po niej czuje. a moi rodzice pija ja
        litrami..
    • aserath Re: Woda do picia 11.07.06, 10:33
      powiem wam tylko zebyscie za zadne skarby nie kupowaly Zywca - to jest gorsze
      niż kranówa!!!!
      • mokta Re: Woda do picia 11.07.06, 11:33
        potwierdzam, Zywiec nawet smakuje jak bagno :/

Ja pijam Cisowiankę na przemian z Primawerą - ją tez daję mojemu królikowi ze
        wzgledu na to, ze jest nisko zmineralizowana i bez azotanów.
        • elfia4 Re: Woda do picia 11.07.06, 14:30
          Regularnie przeglądam testy wód w świecie konsumenta i we wprost (te są mniej
          dokładne). Na tej podstawie wyodrębniłam wody, które przewijają się jako
          najlepsze:
          1. Staropolanka i Staropolanka 2000 (wysokozmineralizowana i lekko gazowana)
          2. Jurajska - mój faworyt, niegazowana i ma odpowiedni stosunek wapnia do
          magnezu, średniozmineralizowana, bez gazu i powinna byc dobra dla dzieci,
          3. Nałęczowianka, też dobra, ale stos. wapnia do magnezu nie tak prawidłowy jak
          deklaruje producent
          I pewnie jeszcze kilka by się znalazło, ale ja wybieram na ogółwodę spośród
          tych wspomnianych
          • elfia4 Re: Woda do picia 11.07.06, 14:35
            Przejrzalam najnowszy test i zauważyłam że arctic się bardzo poprawił, 2 lata
            temu był razem z żywcem poza wszelkimi normami, gorszy od kranówy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka