nagoya 09.06.06, 20:39 Dziewczyny!Nakupilam olejkow roznorakich i tzw. olej bazowy.Chcialabym zrobic cos podobnego do olejku Decleora.J A K !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sloneczna.dziewczyna Re: Decleor w domu??? 09.06.06, 21:43 Nie zrobisz takiego olejku w domu. Nie dostaniesz tak czystych chemicznie olejków i nie wymieszasz ich w odpowiednich proporcjach, niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
aska90 Re: Decleor w domu??? 09.06.06, 21:44 Wybacz, tak czystych, to znaczy jakich? Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczna.dziewczyna Re: Decleor w domu??? 09.06.06, 21:53 To znaczy takich, które są odpowiednio uzyskane, atestowane, i takie się sprowadza na zamówienie, bo te dostępne w polskich aptekach nadają się raczej do inhalacji czy aromatyzowania pomieszczeń. Nie wierzysz chyba, że samemu w domu się da zrobić mieszankę jak Decleor, po prostu przeciętna chętna na takie cudo nie ma w domu prywatnego laboratorium, żeby w odpowiednich proporcjach wymieszać odpowiednio oczyszczone olejki. Poza tym, cena surowców przekroczyłaby wartość uzyskanego produktu, chyba, że mówimy o otwarciu regularnej linii produkcyjnej. p.S. Nie wybaczam, bo nie mam czego, ale pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
aska90 Re: Decleor w domu??? 09.06.06, 22:00 > To znaczy takich, które są odpowiednio uzyskane, atestowane, i takie się > sprowadza na zamówienie, bo te dostępne w polskich aptekach nadają się raczej > do inhalacji czy aromatyzowania pomieszczeń. Więc uważasz, że to, co służy do inhalacji, czyli trafia do płuc, a tym samym do krwioobiegu (np. melisowy idealnie działa na system nerwowy) jest mniej oczyszczone niż to, co nakładamy na skórę i co w niewielkim stopniu trafia do głębszych warstw skóry? Bardzo przepraszam, ale cokolwiek argumentacja naciągna. Nie wierzysz chyba, że samemu w > domu się da zrobić mieszankę jak Decleor, po prostu przeciętna chętna na takie > cudo nie ma w domu prywatnego laboratorium, żeby w odpowiednich proporcjach > wymieszać odpowiednio oczyszczone olejki. Ależ cała sztuka mieszania polega na wkropleniu olejków eterycznych do oleju bazowego i ewentualnym zakonserwowaniu tego. Laboratorium nie jest do tego potrzebne. Wystarczy czysta kuchnia i wygotowane naczynia - czyli ten stopien higieny, ktory spokojnie możemy zapewnic w każdej kuchni. Poza tym, cena surowców > przekroczyłaby wartość uzyskanego produktu, chyba, że mówimy o otwarciu > regularnej linii produkcyjnej. Wystarczy, że linia produkcyjna obejmie zainteresowana, jej matkę, siostrę i ewntualnie dwie koleżanki i cała grupa jeszcze zaoszczędzi. Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczna.dziewczyna Re: Decleor w domu??? 09.06.06, 22:02 Ok, super, aśka, ja jednak mam swoje zdanie i pozwolisz, że przy nim pozostanę. Odpowiedz Link Zgłoś
aska90 Re: Decleor w domu??? 09.06.06, 22:03 Oczywiście, że możesz mieć swoje zdanie, ale nie wprowadzaj innych w błąd. Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczna.dziewczyna Re: Decleor w domu??? 09.06.06, 22:06 "ale nie wprowadzaj innych w błąd." A gdzie ja wprowadzam ludzi w błąd? Uważam, że olejki z aptek nie nadają się do takich mieszanin. A ty może przestań się wymądrzać i mnie czepiać, bo widać że sprawia Ci to ogromną satysfakcję, ok? Odpowiedz Link Zgłoś
aska90 Re: Decleor w domu??? 09.06.06, 22:09 > A ty może przestań się wymądrzać i mnie czepiać, bo widać że sprawia Ci to > ogromną satysfakcję, ok? NIe czepiam się Ciebie, po prostu i przyjemnośc czerpię z czegos innego. Po prostu podaję argumenty obalające Twoje informacje. Możesz obalić moje, nie widzę przeszkód. >Uważam, że olejki z aptek nie nadają się do > > takich mieszanin. Uważać tak możesz, ale z Twojego poprzedniego postu wynika, że tak jest, a to niestety bzdura. Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczna.dziewczyna Re: Decleor w domu??? 09.06.06, 22:11 Więc po prostu zakończmy tą dyskusję i niech każda zostanie po prostu przy swoim zdaniu. Buziaki. Odpowiedz Link Zgłoś
aska90 Re: Decleor w domu??? 09.06.06, 22:12 No wiesz, obca baba ma mnie całować?! Fuj;))))))))))))0 Odpowiedz Link Zgłoś
ilka1234 Re: Decleor w domu??? 10.06.06, 09:05 Nie kazdy olejek nadaje sie do inhalacji czy do aromaterapii i rownoczesnie do masazu czy stosowania w formie nierozcienczonej. Te, ktore sa przeznaczone do aromaterapii sa zazwyczaj bardziej stezone, bo przecietnie stosuje sie 5 kropli tego olejku. Trzeba tez pamietac, ze nie wolno sie opalac po stosowaniu olejkow cytrusowych. Radze wiec wiele ostroznosci w domowym eksperymentowaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
aska90 Re: Decleor w domu??? 10.06.06, 09:25 > Nie kazdy olejek nadaje sie do inhalacji czy do aromaterapii i rownoczesnie do > masazu czy stosowania w formie nierozcienczonej. Ilko, chyba samo przez się rozumie się, że do inhalacji używa się naturalnych olejków eterycznych, a nie kompozycji zapachów zw. olejkami. >Trzeba tez pamietac, ze nie wolno sie opalac po stosowaniu olejkow > cytrusowych. O tym akurat przestrzega każda ulotka dołączana do olejków. Odpowiedz Link Zgłoś
jola1913 słoneczna dziewczyna nie ma racji 10.06.06, 15:01 "Nie zrobisz takiego olejku w domu. Nie dostaniesz tak czystych chemicznie olejków i nie wymieszasz ich w odpowiednich proporcjach, niestety." przepraszam, to polskie firmy nie mogą zrobić 100 procentowego olejku? pollena aroma ma bardzo dobre olejki, to dobra firma, dlaczego mielibyśmy robić gorsze olejki niż Francuzi??? Proporcje? Bez przesady - każda kosmetyczka/biochemik je może wyliczyć, co też się dzieje, a wyniki można znaleźć w sieci na portalach typu biochemia urody jeśli jeszcze nie znasz tego linku to podaję: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=26078&w=42920804&v=2&s=0 jasne, składniki nie są takie same, ale można je długo przechowywać, można też podzielić się kosztami z przyjaciółką te same składniki mogą nam poza tym służyć do wyprodukowania innych kosmetyków, np. olejek jojoba może służyć zaróno do twarzy jak i do pielęgnacji włosów pozdrawiam i życzę powodzenia w mieszaniu napisz koniecznie, jak Ci wyszło Odpowiedz Link Zgłoś
nagoya Re: słoneczna dziewczyna nie ma racji 10.06.06, 15:25 Dzieki dziewczyny!Moze moj olejek bedzie nieco odbiegal od oryginalu ale ja go bardzo chce miec a nastawienie psychiczne nie jest bez znaczenia!Efekt placebo! Odpowiedz Link Zgłoś