Dodaj do ulubionych

Zatykanie porow

IP: *.ipartners.pl / *.bcf.pl 21.01.03, 13:51
Kolezanki, prosze, oswieccie mnie, jakie skladniki kremow powoduja zatykanie
porow i powstawanie wagrow, czego unikac i na co zwracac uwage przy kupnie
kremow.
Obecnie stosuje kremy z kwasami, wiec nie martwie sie, ale tak na przyklad
jakbym chciala zrobic przerwe w stosowaniu kwasow i bede musiala zakupic
jakis kremik to na co zwrocic uwage (oprocz tego czy jest przeznaczony do
cery tlustej)?

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • kaa1 Re: Zatykanie porow 21.01.03, 17:07
      przylaczam sie do prosby.
      podobno niektore filtry chemiczne?
      • Gość: justy Re: Zatykanie porow IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 22.01.03, 02:18
        www.zerozits.com/Articles/acne_detective/article6.htm pod tym adresem
        jest lista substancji potencjalnie zatykających pory.
        Jeśli chodzi o fultry, to filtry naturalne (dwutlenek tytanu, tlenek cynku)mogą
        u niektórych osób sprzyjać zatykaniu się porów.
        • Gość: Magda Re: do Justy:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.03, 08:29
          Jenki Justy, ja znowu marudzę nie na temat:(
          Czy Effaclar K można stosować przez cały rok, czy też może lepiej zrobić
          przerwę; i jeśli tak, to kiedy?

Przepraszam; miłego dnia,
          Magda
          • Gość: Lilka Re: do Justy:) IP: *.ipartners.pl / *.bcf.pl 22.01.03, 10:17
            Justy, bardzo dziekuje za porade.
            Mam jeszcze jedno pytanie, otoz bawie sie w aromaterapie, uzywam albo produktow
            gotowych (polleny-aroma), albo robie wlasne mieszanki na bazie oleju z pestek
            winogron (podobno najbardziej nadajacy sie do skory tlustej), jednak dochodze
            do wniosku, ze oleje to jednak za tlusto dla mnie i chcialabym stworzyc
            mieszanke olejkow eterycznych, ale mieszajac nie z olejem, ale z kremem. Z tego
            co czytalam, najbardziej nadaja sie do tego kosmetyki bezzapachowe, bez srodkow
            konserwujacych, ani jakis silnych substancji czynnych i tak, zastanawiam sie co
            ja moge dostac z takich kremow. Jak na razie tylko serie AA, czy sa jeszcze
            jakies inne kosmetyki bezzapachowe?

Magda, co do Effclar'u, zawiera on kwasy BHA, czyli mozna stosowac caly czas,
            nie robiac zadnych przerw. Dzialanie kwasow BHA jest ciagle, w przeciwienstwie
            do kwasow AHA, do ktorych skora poprostu przyzwyczaja sie. A tak wogole, z tego
            co czytalam na www.wizaz.pl (artykul Basi Kwiatkowskiej o kwasach), z kwasami
            trzeba uwazac w okresach letnich (silne naslonecznienie) oraz silnych mrozow.

pozdrawiam

Gość portalu: Magda napisał(a):

> Jenki Justy, ja znowu marudzę nie na temat:(
            > Czy Effaclar K można stosować przez cały rok, czy też może lepiej zrobić
            > przerwę; i jeśli tak, to kiedy?
            >
            > Przepraszam; miłego dnia,
            > Magda
    • Gość: Śniegotka Re: Zatykanie porow IP: *.dwi.uw.edu.pl 22.01.03, 16:38
      A'propos tego artykułu na zerozits o zatykaniu porów. Przymierzam się od
      jakigoś czasu do kremów Neostraty, ale przez szybę apteki na Dworcu Centralnym
      spostrzegłam, że wiele z tych kremów z kwasami zawiera np.Isopropyl Palmitate
      (czwarty stopień zatykania porów) i inne składniki które spowodowały, że
      czmychnęłam stamtąd szybciutko i teraz się zastanawiam..... Sama nie wiem czy
      brać serio tę tabelę.
    • Gość: ula Re: Zatykanie porow IP: *.rasserver.net 22.01.03, 16:47
      zacytuje list do mnie od BasiK
      "Bardzo chciałabym ci pomóc i dać namiar na konkretną, pełną i wiarygodną
      listę składników komedogennych, ale niestety taka lista nie istnieje:((
      Umieszczanie hasła na kosmetykach typu nie zawiera składników komedogennych
      czy nie zatyka porów nie są normowane żadnymi przepisami, tak więc niestety
      firmy same sobie to ustalają i efektem tego jest właśnie to, że mimo, iż na
      kremie widnieje napis niekomedogenny to i tak nie daje to 100 % pewności, że w
      naszym przypadku krem ten rzeczywiście nie spowowoduje zatkania porów.
      Podobnie nie ma takiej zalezności, że jeżeli u innej osoby krem spowowodał
      zatkanie porow to w naszym przypadku też tak będzie.
      Co prawda istnieją na internecie strony z tabelami, w których podane są takie
      związki, jedną z nich już znasz www.zerozits.com/Articles/article6.htm
      Tylko pamiętaj, że ta strona nie podaje w pełni prawdziwych informacji,
      traktuj ją orientacyjnie. Niestety jedynym sposobem by się przekonać czy
      dany krem nas uczula czy zatyka pory jest przetestowanie na własnej skórze, co
      z powodu trudności w dostaniu próbek jest trudne i ryzykowne, ale cóż..
      Pamietaj, że dopiero kiedy związki przy których widnieją czerwone buźki stoja
      na pierwszych trzech pozycjach w skladzie kremu to wtedy moga budzic
      niepokój. "
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka