Dodaj do ulubionych

Eksfoliacja kwasem glikolowym

IP: *.buo.uniovi.es 10.02.03, 20:02
Czy moglybyscie mi doradzic, jaki krem stosowac po eksfoliacji kwasem
glikolowym? W tym tygodniu koncze serie zluszczania naskorka kwasem o
stezeniu 40% i nie wiem jak powinnam sie zajac swoja twarza juz po. Jak mocne
filtry sa niezbedne? Czy 15 UVA/UVB wystarczy? Aha, mieszkam w Hiszpanii,
wiec u mnie jest troche cieplej i sloneczniej niz w Polsce, wiec to na pewno
tez ma wplyw na dobor filtrow.
Pozdrawiam i z gory dziekuje za rade.
Obserwuj wątek
    • Gość: ula Re: Eksfoliacja kwasem glikolowym IP: *.rasserver.net 10.02.03, 20:20
      15 w zadnym wypadku nie wystarczy tym bardziej ze mieszkasz w slonecznej
      Hiszpani. 30 minimum i jeszcze z wysoka ochrona UVA, a przy okazji to ten kto
      ci robil ten peeling to jest nieodpowiedzialny ze nie podal ci wskazowek co do
      dalszej pielegnacji, przeciez jego rola nie konczy sie na wykonaniu zabiegu!!
    • Gość: justy Re: Eksfoliacja kwasem glikolowym IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.02.03, 21:47
      SPF 15 powinien mieć krem na dzień w Polsce.
      Dla Ciebie faktor powinien przekraczać 35 a im wyższy tym lepiej. Zwróć też
      uwagę na fototrwałość filtra.
      • Gość: Kioto Re: Eksfoliacja kwasem glikolowym IP: *.quimica.uniovi.es 11.02.03, 14:57
        Dziekuje serdecznie za rade. Powiedzcie mi jeszcze, prosze, jak dlugo powinnam
        stosowac taki mocny filtr? I czy to moze byc po prostu jakis krem do opalania
        z wysokim filtrem (moze nawet jakis sunblocker)? Bo nie widzialam zadnego
        kremu pielegnacyjnego z tak wysokim zabezpieczeniem. Licze na wasze rady.
        • Gość: ula Re: Eksfoliacja kwasem glikolowym IP: *.rasserver.net 11.02.03, 16:37
          Kioto pradwa jest taka, że jeśli zalezy ci na jak najdluzszym dobrym wygladzie
          skory to taki krem powinien juz na zawsze wejsc do twojego programu
          pielegnacji cery, jest to najlepszy krem przeciwzmarszczkowy jaki do tej pory
          wymyslono, wbrew temu co nam chca wcisnac producenci, poczytaj sobie teksty na
          stronie www.wizaz.pl dzial slonce i opalanie.
          A krem wlasnie najlepiej wybierac z tych typowych do opalania, wsrod nich
          takze da sie znalezc cos lzejszego, zwracaj tez uwage na filtry UVA, bo bez
          nich taka ochrona nie ma sensu, dokladne nazwy znajdziesz w tych tekstach,
          ktore ci polecilam. Kazdy sie powinien chronic, a w twoim przypadku jest to
          niezbedne po peelingu twoja skora jest bardziej wrazliwa na slonce i bardziej
          podatna na przebarwienia, a one sa powodowane przez UVA stad tak wazne by krem
          zawieral odpowiednie filtry, sam faktor SPF informuje cie tylko o stopniu
          ochrony przeciw UVB, niestety...
        • Gość: justy Re: Eksfoliacja kwasem glikolowym IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.02.03, 17:56
          Bardzo wysoka ochrona przed UV powinna być stosowana przez ok. rok po zabiegu,
          ale zapytaj jeszcze dokładnie osobę, która przeprowadza zabieg. Mimo stosowania
          kremów z b.wysokim filtrem nie wolno się opalać.
          Po tym czasie można ochronę p/słoneczną zredukować do SPF15- i stosować ją
          stale, przez lata (to najlepszy środek zapobiegający starzeniu).
          Nie ma kremów typowo pielęgnacyjnych z filtrem powyżej SPF30, bedzie trzeba
          użyć kremu do opalania. Kremy takie zwykle również pielęgnyją skórę- nawilżają,
          zawierają witaminy itd.(np. krem SVR SPF15 zawiera az 4% wit.E).
          • Gość: ula Re: Eksfoliacja kwasem glikolowym IP: *.rasserver.net 11.02.03, 18:00
            kremow typowo pielegnacyjnych z SPF 30 jest duzo ale neistety nei w Polsce i
            widac w Hiszpanii tez nie.
            Ale np w Japonii, US, jest ich pelno.
            • Gość: kk Re: Eksfoliacja kwasem glikolowym IP: *.jci.com 11.02.03, 18:05
              numery SPF w USA nie sa odpowiednikami tych w Polsce. Nie pamietam
              przelicznika, ale tutejsza 'czworka' praktycznie nic nie robi, a polska juz
              wyraznie dziala. W USA widuje nawet SPF 45, ale gdzies czytalam ze to jednak
              nie jest tak ze mozna siedziec na sloncy 45x dluzej... cos tu jest pokrecone z
              tymi numerami.
              • Gość: ula Re: Eksfoliacja kwasem glikolowym IP: *.rasserver.net 11.02.03, 18:11
                kk tak bylo dawno obecnie wszystkie SPF i w Europie i w US sa sobie rowne, tak
                wiec mozna je odnoscic do siebie.
                A wartość SPF przede wszystkim oznacza w ilu % chroni cie krem przed UVB,
                kremyz filtrami i tak trzeba nakladac co pare godzin, gdyz filtry ulegaja
                degradacji wiec nie ma co polegac ze na tym ze Wartość SPF 15 to znaczy 15
                minut razy 15, w tym czasie i tak musisz pare razy nalozyc krem by czuc sie
                pewnie.
              • Gość: ula Re: Eksfoliacja kwasem glikolowym IP: *.rasserver.net 11.02.03, 18:13
                i jeszcze wlasnie z poowdu mylacego pojecia ze im wyzszy faktor tym dluzej
                mzoemys iedziec na sloncu w US obecnie weszla ustawa ze mozna produkowac
                kremyz filtrami tylko max SPF 30+ nie wiecęj jeszcze na rynku znajdziesz te z
                wyzszymi, ale w ciagu 2 lat maja zniknac
          • Gość: justy poprawki IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.02.03, 18:13
            Dwie nieścisłości wkradły się do mojego postu:
            - krem SVR ma faktor SPF 50 a nie 15
            - moja wypowiedź dotyczy Europy, a w szczególności Polski (w innych regionach
            świata,np. USA, Australi ludzie zdaja sobie sprawę, jak ważna jest ochrona
            przed UV i tamtejsi producenci kosmetyków o tym wiedzą)
            • Gość: Kioto Dziekuje! IP: *.econo.uniovi.es 11.02.03, 20:10
              Dzieki serdeczene za pomoc, jestescie niezawodne! Z kosmetykami z filtrami
              rzeczywiscie jest tutaj (w Hiszpanii) klopot. Albo sa typowe (czytaj tluste) do
              opalania, a ja ze swoja mieszana cera zle je toleruje, albo te nietluste maja
              niskie filtry (8-12), co jest za slabe dla mojej twarzy po eksfoliacji.
              Czy moglybyscie mi podac nazwy kilku nietlustych kremow na dzien z wysokimi
              filtrami? Niestety w miescie, gdzie mieszkam, w zadnej aptece nie znalazlam
              produktow SVR, a poszukiwalam ich intensywnie jakis czas temu. Wiec co zamiast?
              • Gość: justy Re: Dziekuje! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.02.03, 21:08
                Może La Roche Posay, Vichy lub Bioderma?
                Przejrzyj też linki do wizażu, które podała ula- są tam tez wymienione kremy
                ochronne dostępne nie tylko w Polsce.
                • Gość: julie Re: Dziekuje! IP: *.gibnynex.gi 14.02.03, 14:18
                  Ten watek juz troche stary, ale moze moja odpowiedz ci sie przyda.wlasnie
                  jestem na poczatku eksfoliacji - etap kosmetykow w domu.kupilam
                  Clinique 'super city block' SPF25. Mieszkam tez w Hiszpanii i mysle ze na te
                  pore roku to wystarczy. No i takze dowiedzialam sie w drogerii, ze kosmetykow
                  z filtrem wiekszym niz 30 nie bedzie mozna produkowac. ten Clinique uzywasz na
                  krem nawilzajacy.
                  • kioto Re: Dziekuje! 14.02.03, 19:23
                    Wielkie dzieki!
                    A teraz pytanie z innej beczki, gdzie mieszkasz w Hiszpanii? Bo ja w Asturias.
                    Pozdrawiam
                    • Gość: julie Re: Dziekuje! IP: *.gibnynex.gi 15.02.03, 00:55
                      Hmm, napisalam Hiszpania troche zeby uproscic. Mieszkam w Gibraltarze. Gdzie
                      jest to miejsce gdzie mieszkasz?
                      • kioto Re: Dziekuje! 17.02.03, 11:50
                        Mieszkam w Oviedo. I co drugi dzien pada tutaj deszcz. Zazdroszcze Ci tego
                        Gibraltaru ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka