27.08.06, 21:05
chcę spróbować robić mydło, ale nie aż tak profesjonalne, jak mychy
(niedoścignione :) ) i zastanawiam się nad użyciem białego jelenia jako
surowca. tylko czy to jest naturalne w przyjętym przez was sensie?
Obserwuj wątek
    • deanna1 Re: mydło 28.08.06, 09:00
      biały jeleń zawiera sodium tallowate - składnik pochodzenia zwierzęcego
      • krasnoludka Re: mydło 29.08.06, 10:43
        a pomijając kwestie wegetariańsko - etyczne, coś poza tym wątpliwego czy wręcz
        szkodliwego?
        • deanna1 Re: mydło 29.08.06, 17:27
          pomijając kwestie etyczne, mydła na bazie olejów roślinnych są lepszej jakości
          jeżeli chodzi o pełny skład białego jelenia, to czy mogłabyś go tu podać?
          • krasnoludka Re: mydło 01.09.06, 08:06
            udało mi się w końcu go kupić.
            oto skład:
            sodium tallowate, sodium cocoate, aqua, sodium hydroxido, sodium chloride,
            glycerin, tetrasodium, etidronate.
            proszę o tłumaczenie na ludzki ;)
            • deanna1 Re: mydło 01.09.06, 09:42
              sodium tallowate - j.w.
              sodium cocoate - pochodna oleju kokosowego
              sodium hydroxide - NaOH
              sodium chloride - NaCl (sól)
              glycerin - gliceryna ;)
              tetrasodium etidronate - środek chelatujący, chemiczny
              (jeżeli coś pokręciłam to proszę mnie poprawić)

słowniki składników stosowanych w kosmetykach są m.in. na wizażu i stronie
              mydlarni Hebe
    • s03 Re: mydło 29.08.06, 23:11
      zrobienie mydla jest naprawde bardzo latwa sprawa a mychy mydla sa skladnikowo proste, nic
      nadzwyczajnego.
      Olej kokosowy (lub palmowy), olej z oliwy lub slonecznikowy to oleje dosyc chetnie brane do robienia
      mydla. Mozesz wziasc wszystkie mozliwe( ale to kwestia finansow:-), np. migdalowy, maslo karite lub
      kakaowe, olej z jojoby,z sezamu. Mozesz tez zamiast w wodzie rozpuscic NaOH w mleku kozim lub
      owczym - sa to swietnie pielegnujace mydla!

Jesli chcesz sama zrobic mydlo to nie kupuj jelenia tylko wez oleje jakie masz w domu ( z oliwy,
      rzepakowy, rycynowy, z orzechy wloskiego, slonecznikowy, itd.) dobrze jest jak sie ma troche tluszczu
      twardego ( jak kokosowy lub palmowy ). Kup sobie w aptece NaOH i pomysl co jeszcze bys chciala miec
      w swoim mydle, jaki ma miec kolor? Jak pachniec?

Jesli chcesz to posle Tobie linka do strony, gdzie sama mozesz sobie obliczyc ile potrzebujesz NaOH
      do zmydlenia danych ilosci tluszczy i wybrac, jakie natluszczenie ma miec twoje mydlo ( przewaznie
      6-10% ale kazda skora lubi co innego:-)

Rozpuszczasz tluszcze, rozpuszczasz NaOH, wlewasz zimne!!!( b.wazne) NaOH do tluszczy i mieszasz,
      mieszasz, mieszasz ( mozesz sobie pomoc w mieszaniu od czasu do czasu mikserem). Jak bedziesz
      miala konsystencje pudingu to mozesz dodawac farbnik ( np. do zywnosci albo troche kakao albo
      specjalnie do mydla), dodac zapach ( np.olejek eteryczny). Mase przelozyc do formy( ja biore albo
      pudelko po margarynie albo kartonik po mleku lub soku), zawinac dobrze w koc na 24 godz. ( chyba ze
      robisz mydlo na mleku i smietanie to wtedy nie do koca a do zamrazarki). Po 24 godz, wyciagasz z
      formy, tniesz na kawalki i zostawiasz w spokoju na nastepne 6-8tyg.

Zrobienie samemu kremu jest jeszcze latwiejsze i szybsze:-)

Ale uwazaj bo robienie samemu mydla ( lub kosmetykow) jest bardzo "uzalezniajace"-jak zaczniesz to
      nie bedziesz mogla przestac:-)

Pozdrawiam
      s03
      • krasnoludka Re: mydło 30.08.06, 08:26
        o rany, wielkie dzięki za posta :)))

bo mi tak średnio to tallowate pasowało, ale myślałam, że proces jest bardziej
        skomplikowany. chyba pora na domowe laboratorium :)
        powiedz proszę, czy naczynia po tych zabawach nadają się tylko do tego celu? w
        jakich proporcjach dodajesz składniki?
      • krasnoludka Re: mydło 30.08.06, 10:41
        tzn oczywiście, poproszę linka do strony :)
    • s03 Re: mydło 02.09.06, 21:33
      @ krasnoludka, przepraszam, ze do tej pory nie odpisalam.
      Jak tam Twoje mydlo, czy cos juz zrobilas?

Napisze do Ciebie na pv.

Pozdrawiam
      s03
      • perpetum Re: mydło 22.09.06, 09:34
        a co z tym linkiem? :):)
        prosze o wskazowki
      • krasnoludka Re: mydło 22.09.06, 10:53
        witaj,
        nic jeszcze nie robiłam, poza przerabianiem jelenia :)
        ale to nic szczególnego, takie tam eksperymenty.

nadal jestem wierna mydłu mychy :)
        czekam na linka, na priv nic nie dostałam.
        • cinamonn Re: mydło 22.09.06, 11:50
          super temat - ja tez jestem bardzo ciekawa i linka i dalszych szczególów. s03 -
          odzwij się :))) Zastanawiam się tylko, czy jak pójdę do apteki po NaOH to mnie
          panie nie wyśmieją. Naprawdę da się to kupić w aptece....?
          pozdrawiam serdecznie:)
          • lilooo Re: mydło 22.09.06, 13:21
            Hej, no ja 4 dni temu spróbowałam zrobić mydło:oliwa z oliwek, olej kokosowy,
            olej z migdałów, NaON, woda destylowana, olejki eteryczne i kwiatki lawendy
            suszone - to pełny jego skład. Z zakupieniem sody był mały problem - w Chemii
            Łódź sprzedają, ale na działalność, to na ojca firmę wzięłam :-)....2 kilo od
            razu,gdyż zamierzam kontynuować temat.Więcej problemów miałam z wyszarpaniem
            wody dest. w aptece....no pytali po co na co i robili oczy jak mówiłam, że mydło
            robię....heh.Kupiłam nawet te fajne formy muszle w Empiku, bo akurat były. W
            czasie rozpuszczania sody nic złego się nie zadziało (oczywiście uważałam
            bardzo).Teraz mydełka już leżą wysoko w szafce i dojrzewają, a zapowiadają się
            super.Trochę się zdziwiłam,że tak nie od razu zastyga, dopiero po 24 h uzyskało
            stan stały i wyjęłam z formy - myślę,że po prostu cierpliwym trzeba być. Pozdro,
            Ewa-Lilooo
          • visenna2 NaOH 22.09.06, 14:59
            NaOH czyli sodę kaustyczną można kupic przez internet w sklepach dla
            pszczelarzy.
            www.lyson.com.pl/sklep.php?akcja=produkt&p_id=6591&g_id=6
            Ja też chciałabym zabrać się za robienie mydła na własny użytek, glównie z
            powodów finansowych (jestem na urlopie wychowawczym i z kasą bardzo cienko:)
            • cinamonn Re: NaOH 22.09.06, 18:08
              visenna dzięki za link - to zdecydowanie upraszcza sprawę.:)
              Mam jeszcze jedno chyba kluczowe pytanie - proporcje:)
              Liloo - podpowiesz w jakich proporcjach wszystko rozmieszałas?
              Pozdrawiam:)
              • lilooo Re: NaOH 22.09.06, 19:58
                Korzystałam ze strony internetowej www.jaworek.net/kosmetyki/index.php tam jest
                odsyłacz do strony z kalkulatorem, wpisujesz, ile olejów i wylicza ci ilość sody
                i wody do konkretnych składników.
                • visenna2 kalkulator zmydlania po angielsku 23.09.06, 16:17
                  www.soaperschoice.com/calculator/calculator.php
                  to jest kalkulator do wyliczania ile czego potrzeba żeby zrobić mydło. Po
                  angielsku, co dla mnie jest istotne, bo ja na Naturseife (po niemiecku) nic a
                  nic nie kumam, mimo najszczerszych chęci:)
                  • s03 mydlo przepis 26.09.06, 21:02
                    witam i przepraszam , ze tak dlugo sie nie meldowalam ale mialam troche pracy:-)

Podaje przepis na proste mydlo-moze byc lawendowe:
                    200 gr. tluszczu kokosowego,
                    200 gr. z takiego bloku tluszczowego, ktory sie bierze do frytek lub smarzenia ( np. z Lidla),
                    150 Oleju z oliwy,
                    125 oleju rzepakowego
                    75 oleju sloneczniekowego,

Wychodzi 750 gr. mydla.

Jezeli sie wybierze 6% "otluszczenie" mydla to potrzebujecie 104,95 gr. NaOH ( wedlug przelicznika ze
                    strony niemieckiej) i 251 gr wody.

Jak masa bedzie miala konsystencje pudingu to mozecie dodac do niej np. troche kwiatkow lawendy i
                    olejku eterycznego lawendowego ( ze 20 ml ). Mozna tez mase podzielic na pol i do jednej polowy
                    dodac farbnika niebieskiego( np. do wielkanocnych jajek). Potem wlac do formy najpierw jedna polowe-
                    ta jasna. na nia ta niebieska i pomieszac to wszystko ostroznie od spodu do gory( najlepiej jakims
                    kijkiem), zeby potem mydlo mialo ladny wzorek.
                    Owinac kocem na 24 godz, wyciagnac, pokroic i zostawic w spokoju na 6-8 tyg.

Jesli ktoras z was ten przepis wyprobuje to prosze o relacje jak sie udalo:-)

Pozdrawiam
                    s03
                    • ilusione Re: mydlo przepis 04.01.07, 09:57
                      a moze macie tez przepisik na mydelko transparentne ? bo jakos nigdzie znalezc
                      nie moge... :(
                      • mycha664 Re: mydlo przepis 04.01.07, 10:29
                        Żeby zrobić transparente mydło, trzeba do mydlanej bazy dodać alkoholu -
                        denaturatu. I gotować pod przykryciem.

Takie mydło BARDZO WYSUSZA skórę - nie polecam!!

Mycha
                        • ilusione Re: mydlo przepis 04.01.07, 15:57
                          denaturat nie brzmi zachecajaco... a inny alkohol nie wchodzi w gre ? np
                          gliceryna ?
                          • mycha664 Re: mydlo przepis 04.01.07, 18:26
                            Denaturat jest używany do tego procesu najczęściej. Powód jest prosty - Cena
                            Czyni Cuda:-))
                            Można zastosować oczywiście etanol wysokogatunkowy, wysokoprocentowy, ale to
                            drogi eksperyment.

Gliceryna jest alkoholem, ale w tym przypadku nie o taki alkohol chodzi.
                            • ilusione Re: mydlo przepis 05.01.07, 10:10
                              denatural brzmi naprawde strasznie :) ale biorac pod uwage ze ja zadnych ilosci
                              hurtowych nie robie i nie bede robila.. tylko na wlasny uzytek... tak wiec cena
                              nie jest w tym przypadku az tak istotna zebym sie o ten denaturat pokusila :)
                              • gilori Re: mydlo przepis 27.04.07, 00:25
                                Chciałabym zrobić mydło w płynie z oleju z jojoby, oleju kokosowego, wody i wodorotlenku sodowego. Czy ktos orientuje się może jakie powinny byc proporcje i jak długo powinno 'leżakować'? Pozdrawiam serdecznie!
                    • ritak81 Re: Metoda na zimno 04.01.07, 11:56
                      Witam,

Instrukcja przygotowania mydła metodą na zimno ze zdjęciami :) :

Instrukcja

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka