szaramyszka6 03.09.06, 13:31 po 1)jakie sa efekty regularnego picia zielonej herbaty po 2)przy odchudzaniu jaka herbate lepiej pic-czerwona czy zielona po 3)jakiej firmy polecalybyscie zakup herbatki zielonej po 4)czy w torebkach czy fusowata:-)) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fr-edza Re: zielona herbata-kilka pytan:-))) 03.09.06, 13:35 Fusowana jest mocniejsza , ma mocniejszy aromat. Firm jest dużo , raczej nie ma znaczenia jaka , bo działanie to samo:):):) A na odchudzanie lepsza jest zielona. Ma również działanie oczyszczajace nasz organizm. Odpowiedz Link Zgłoś
schaetzchen Re: zielona herbata-kilka pytan:-))) 03.09.06, 13:38 Myszko, na dwa pierwsze pytania Ci nie odpowiem, bo: - piję zieloną herbatę "od zawsze" i nie wiem co by było gdybym nie piła :) - czerwonej (pu-erh) nie pijam bo mi nie smakuje Ja zdecydowanie wolę herbaty japońskie (sencha, bancha, genmaicha, kookicha, ryokucha) od chińskich. Raczej na wagę, parzone w czajniczku www.bluemoontea.com/storefront/images/Teapot-Japanese/480-161-300.jpg ja mam taki - drogi ale świetnie utrzymuje temperaturę, nie trzeba się bawić w podgrzewacze, "czapki" na dzbanek itp. Ale w pracy piję z kubka, fusiastą (zwykle genmaicha - z ryżem), czasem mam ekspresowe, ale te ciężej w Polsce kupić (mówię cały czas o herbacie japońskiej, chińskie są w woreczkach) Ale ja się nie znam, bo piję tę herbatę dla smaku a nie urody... Odpowiedz Link Zgłoś
carolinascotties na odchudzanie lepsza czerwona- 03.09.06, 13:50 Czerwona hebata jest nazywana mordercą tłuszczu - " Badania prowadzone na uniwersytetach we Freiburgu i Heidelbergu oraz w Paryżu dowodzą, że Pu-Erh: - wspomaga pracę wątroby, - obniża poziom cholesterolu, - oczyszcza organizm, - pobudza procesy trawienne, - skutecznie walczy z nadwagą, - łagodzi skutki spożycia alkoholu, - wzmacnia organizm." źródło: www.resmedica.pl/zdart129911.html Polecam kupno herbat liściastych w dobrych herbaciarniach- wszelkie torebkowane herbaty mają zdecydowanie mniejsze działanie i pozostawiają wiele do życzenia jeśli chodzi o ich jakość ( mam na myśli zielone i czerwone herbaty) Herbata zielona - "Lista dobroczynnego działania zielonej herbaty na nasz organizm jest dość długa. Japończycy wymieniają aż 61 dolegliwości, w leczeniu których napój ten może być pomocny, np.: chroni przed zawałem serca, łagodnie stymuluje krążenie, zapobiega zwężaniu się naczyń krwionośnych, obniża poziom cholesterolu, zmniejsza ryzyko zachorowań na raka, wzmacnia zęby i kości, reguluje procesy trawienne. " źródlo: www.resmedica.pl/zdart10999.html www.resmedica.pl/zdart10999.html Odpowiedz Link Zgłoś
askax6 Re: zielona herbata-kilka pytan:-))) 03.09.06, 16:49 herbata zielona zawiera substancje majace dzialanie antynowotworowe (podobna substancje zawiera takze czerwone wino. picie czerwonej herbaty jest zalecane w trakcie odchudzania, jednakze przytoczyc tu musze wyklad pewnego lekarza. otoz czerwona herbata zwyczajnie wyplukuje wode z organizmu. po krotkim czasie stosowania spada waga, jednakze jest to spowodowane obnizeniem ilosci wody w organizmie, a nie tluszczu. mimo to pijam od czasu do czasu czerwona herbata i regularnie zielona. podobno dzieki oczyszczajacemu dzialaniu zielonej herbaty mozna poprawic stan cery i inne takie. teroretycznie nie ma znaczenia czy wybierzesz torebki czy fuzy. jednakze nalezy zwrocic uwage na to, ze do fusow nie dosypuje sie srodkow chemicznych i innych tego typu ulepszaczy (a jesli nawet tak sie zdarza nie sa to tak duze ilosci jak w przypadku herbat w torebkach). podobnie, jak w przypadku kawy fusiatki oraz kawy rozpuszczalnej;) Odpowiedz Link Zgłoś
szaramyszka6 Re: zielona herbata-kilka pytan:-))) 03.09.06, 19:04 bardzo Wam dziekuje!!!bardzo mi pomoglyscie;pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: zielona herbata-kilka pytan:-))) 04.09.06, 11:17 1) efekty jak przy piciu herbaty - smaczna :) i cuda sie nie dzieja 2) podobno czerwona 3) polecam zakupy w sklepach azjatyckich, ewentualnie w herbacianych, choc w tych drugich ceny sa wyzsze a jakosc juz nie. 4) fusowata - lepsza jakosc, liscie powinny byc duze Musisz sama eksperymentowac i znalezc herbate, ktora bedzie Ci smakowac i bedziesz ja pila dla smaku a nie nie wiem jakich efektow. Ja uwielbiam zielona herbate a najbardziej zielona-jasminowa z platkami jasminu (nieperfumowana). Ale to kwestia smaku, dla niektorych jasmin smakuje obrzydliwie :D Odpowiedz Link Zgłoś