Dodaj do ulubionych

wazelina kosmetyczna - co o tym myślicie ?

06.09.06, 20:39
Ostatnio prawie wszystkie kosmetyki podrażniają moją buzię. Sama nie wiem co
się z nią dzieje. W tej chwili jakoś doprowadziłam ją do normalnego wyglądu,
jednak jest strasznie przesuszona. Strasznie się boję ją już posmarować
jakimś kosmetykiem, żeby podrażnienie nie wróciło.
Znajoma poleciła mi smarowanie twarzy czystą wazeliną kosmetyczną.
Co o tym myślicie, stosowała z Was któraś ?
A może coś innego byście zaproponowały?
Przyznam się również, że kupiłam dziś też sobie krem dla dzieci Bambino.
Jednak jak narazie niczym się nie odważyłam posmarować mojej strasznie
problemowej twarzy. :(
Obserwuj wątek
    • gosiaczek833 Re: wazelina kosmetyczna - co o tym myślicie ? 06.09.06, 22:49
      Wazelina powstaje po destylacji ropy naftowej,nie ma wlasciwosci
      pielegnacyjnych,dodawana w kremach do rak.Krem bambino na pewno lepszy,ale ja
      bym kupila cos aptecznego np.la roche posey albo jakims iwostinem dla
      podraznonej skory.
      • helga22 Re: wazelina kosmetyczna - co o tym myślicie ? 07.09.06, 10:06
        wazelina napewno świetnie zastepuje bezbarwny błyszczyk do ust, ale do twarzy
        jest za tłusta
    • justy1 Re: wazelina kosmetyczna - co o tym myślicie ? 07.09.06, 10:27
      wazelina jest dobra do smarowania podrażnień, ułatwia też gojenie, ale w
      wiekszości przypadków nie nadaje się do dłuższego stosowania. jak podleczysz
      skórę przestaw się na lżejsze preparaty.
    • pas_ya Bambino! 07.09.06, 10:29
      Kiedyś czytałam na forum o zaletach Bambino,
      kupiłam i się zakochalam w nim.
      Moja problematyczna skóra go bardo lubi:)
      I jest świetny na wysuszoną skórę.
      Ale wazelina 8-[
      jej bym sie nie odwazyła zię zastosować, chyba że do butów
      Pozdr
    • sferos Re: wazelina kosmetyczna - co o tym myślicie ? 07.09.06, 12:14
      Polecam Sudocrem,to jest krem właśnie do problematycznej skóry skłonnej do podrażnień.
      • rapsodiagitana Re: wazelina kosmetyczna - co o tym myślicie ? 07.09.06, 13:16
        Sudocrem jest biały, tłusty i się nie wchłania, do codzienego używania
        beznadziejny. Ja bym autorce wątku niesmiało zaproponowała jakieś naturalne
        kosmetyki. Nie jest powiedziane, że z naturalnych składników nic problemowej
        skóry nie podrażni, ale przynajmniej w takich kremach skład jest zazwyczaj
        krótki i prosty.
        • soica Re: wazelina kosmetyczna - co o tym myślicie ? 07.09.06, 13:23
          Sudocrem jest rewelacyjna...ale na podrażnioną pupkę niemowlaka -wiem bo
          stosowałam . do twarzy jest stanowczo za łust/twardy ,nie wchłania się.
          Autorce wątku polecam Wit A w maści -koszt ok 2zł ,do nabycia w aptece .
    • natella Re: wazelina kosmetyczna - co o tym myślicie ? 08.09.06, 20:56
      Dziewczyny z tej wazeliny jednak zrezygnowałam. Natomiast zaryzykowałam i
      posmarowałam twarz tym kremem Bambino. Kurka, już nie wiem co mam robić z tą
      moją gębą. Ten krem też mnie podrażnia. Po posmarowaniu mam czerwoną buzie,
      szczypie a potem strasznie swędzi. Nie do wytrzymania !
      Sama już nie wiem co mam robić .... Jestem załamana ..... :(
      • karoqua Re: wazelina kosmetyczna - co o tym myślicie ? 08.09.06, 22:09
        Jestem zdziwiona że nikt nie poradził Ci po prostu pójść do dermatologa. Takie
        problemy nie wyglądają zbyt wesoło. Jeżeli będziesz stosować nieodpowiednie
        kosmetyki, może się okazać, że niechcący pogorszyłaś znacznie sprawę. Warto? Idź
        do dermatologa, a na pewno nie pożałujesz. Pozdrawiam i życzę powodzenia :D
        • tori86 Re: wazelina kosmetyczna - co o tym myślicie ? 08.09.06, 23:05
          ja tez mialam wieczne problemy ze skora twarzy, wszystkie kremy powodowaly je
          podraznienie, byla opuchla i zaczerwieniona i w dodatku strasznie sucha, chociaz
          mam cere tradzikowa
          odlozylam wtedy wszystkie sklepowe kosmetyki i kupilam nawilzajacy krem iwostin
          o przedluzonym dzialaniu, uzywam go juz 9 miesiecy i nie mam zadnych problemow,
          krem dosoknale nawilza skore, ale nie pozostawia na niej tlustej warstwy
          mam jeszcze problem z wiecznie wysuszona skora wokol ust i jesli ty tez tak masz
          to polecam moje nowe odkrycie- masc Linomag z wit F, do nabycia w aptece, jest
          oparty wlasnie na wazelinie, ale idealnie poradzil sobie z moim problemem, jak
          zaden inny
          pozdrawiam i zycze powodzenia w odnalezieniu odpowiedniego specyfiku
          aha jesli masz bardzo podrazniona twarz to polecam zrobic 2 razy dziennie oklad
          z rumianku tak na 20 minut i picie wapna
    • paul_ina Re: wazelina kosmetyczna - co o tym myślicie ? 09.09.06, 01:27
      Hej Bidulko. Współczuję skóry :/

Ja bym na Twoim miejscu po pierwsze poszła do dermatologa, a po drugie kupiła wodę termalną i używała jak toniku.

Polecam Ci Dermedic nawilżający żel do twarzy, wygląda jak gęsta woda, jest absolutnie przeźroczysty, nie wysuszył mi skóry, a ładnie nawilżył. Warto rozważyć też inną apteczną firmę - Iwostin.
    • natella Re: wazelina kosmetyczna - co o tym myślicie ? 09.09.06, 11:47
      Dziewczyny wielkie dzięki za wszelkie porady.
      Już dawno chciałam iść do dermatologa z tym, jednak w naszym kraju to nie takie
      proste. Cholery można dostać ! Kartoteke wyciągają tylko osobiście od godz. 12,
      a ja niestety pracuję do 15 (na wolne nie mam co liczyć). A jak przyjde o 15.30
      do recepcji, to niestety limit przyjętych pacjentów już się skończył.
      Po cholerę ja płace te składki na zdrowie ... :( Normalnie się załamać można.
      Zastanawiam się nad kupnem tego kremu Iwostin albo Linomag co polecacie, ale
      powiem Wam, że jestem już sceptycznie do wszystkiego nastawiona.
      Wcześniej nie miałam nigdy takich problemów, więc myślę że chyba coś mi zaczęło
      nie służyć, albo gdzieś jakiś składnik zmienili. Coś mnie po prostu uczula.
      Zastanawiam się nad zmianą wszystkich kosmetyków, których do tej pory używałam.
      • fr-edza Re: wazelina kosmetyczna - co o tym myślicie ? 09.09.06, 12:06
        Ja proponuję maść z wit.A , do kupienia za grosze w każdej aptece , najbardziej
        polecam z Oceanic , bo niektóre maja dodatek wazeliny i sie po nich strasznie
        błyszczy.
        Moja mama to stosuje , bo inne kremy strasznie podrażniają jej skórę twarzy.
        Kup na próbę , to kosztuje jakies 2 złote.
        • tori86 Re: wazelina kosmetyczna - co o tym myślicie ? 09.09.06, 18:53
          no nie wiem jak do konca z ta mascia z wit A, ja na nia mam ogromne uczulenie, w
          ogole mi nie pomogla, a tylko pogorszyla stan cery, naprawde polecam ten
          Linomag( w dodatku jest niedrogi ja placilam 6.50, wiec nawet jesli chodzi o
          koszty to sa niewielkie) tylko ze on jest tlusty, bo oparty na bazie wazeliny,
          wiec najlepiej uzywac jak sie siedzi w domu, albo na noc, ale bardzo lagodzi
          podraznienia:)
      • nessie-jp Dermopanten 09.09.06, 19:17
        Spróbuj maści Dermopanten - jest oparta właśnie na wazelinie, ale "jakości
        aptekarskiej" (jeżeli to jakaś różnica), zawiera dexpanthenol
    • natella zmieniam po kolei wszystkie kosmetyki 10.09.06, 20:51
      Dziewczyny jak napisałam wyżej zaczęłam zmieniać po kolei wszystkie przeze mnie
      używane do tej pory kosmetyki.
      Jako pierwszy zamieniłam kosmetyk do mycia twarzy żel antybakteryjny Garniera
      Czysta Skóra na emulsje do wrażliwej skóry z Jonson & Jonson.
      Jutro zmieniam podkład.
      jeżeli zmiana kosmetyków nie pomoże na gwałt wybieram się do dermatologa i
      alergologa.
    • fr-edza Re: wazelina kosmetyczna - co o tym myślicie ? 11.09.06, 00:11
      A próbowałas serii z Penaten crem , ja kiedyś stosowałam taki w tubce (około
      12zł) , jest własnie na podraznienia.
    • madzia773 Re: wazelina kosmetyczna - co o tym myślicie ? 11.09.06, 15:48
      Taka wazelina na pewno Ci nie zaszkodzi, ale będziesz się świecić. Mi
      dermatolog przepisał taki robiony specyfik składający się w 90% z wazeliny i
      innych składników (niestety wyrzuciłam karteczkę z recepturą), za który
      zapłaciłam 5,50 zł. Używam go od lipca choć na początku było koszmarnie bo ze
      względu na upały świeciłam się jak masa na torcie ale buzia znacznie się
      poprawiła, teraz mam gładziutkę cerę. Miałam problemy z takim jakby trądzikiem
      który wyskakiwał głównie na dole policzków. Podobno jest to chatakterystyczne
      dla prowadzących siedzący tryb życia 30 latek. teraz mam ładną cerę i mogłam z
      powrotem zacząć się malować co zarzuciłam w maju ze względu na trądzik.
      Polecam wazelinę:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka