Dodaj do ulubionych

Znowu Effeclar

04.10.06, 18:42
Wiem, że temat dotyczący serii EFFECLAR La ROCHE POSAY był ostatnio wałkowany
na tym forum wiele razy (zreszta stąd dowiedziałam się o tych kosmetykach),
ale mam pewne wątpliwości. Otóż moja cera jest raczej mieszana, niż tłusta (a
jak wynika z inf od Was są to kosmetyki przezanczone głównie do cery tłustej i
trądzikowej), jedank moim problemem są zaskórniki w okolicy nosa i rozszrzone
pory(to przede wszystkim!!!). Dlatego chciałabym wypróbować któryś z
kosmetyków wchodzących w skład tej serii. Boję się jednak, że nadmiernie
przesuszę cerę. Dlatego myślę, że sięgnę tylko po jeden z tych kosmetyków. I
tu moje pytanie, czy w moim przypadku lepiej sięgnąć po tonik, czy po krem
Effecar k? I pewnie będę musiała kupić jeszcze jakiś krem mocno nawilżający?
Czy możecie mi jakiś polecić oprócz Hydraphase legere LRP ( może nieco
tańszy???)Dzięki za Wasze wskazówki i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • zielonaherbata7 Re: Znowu Effeclar 04.10.06, 19:07
      Bardezo proszę o poradę
      • katrint Re: Znowu Effeclar 04.10.06, 19:18
        zainwestuj w Effaclar K, krem silnie nawilzający możesz kupić z tańszej
        aptecznej serii Dermedic
    • mikams75 Re: Znowu Effeclar 04.10.06, 21:06
      ja tez mam cere mieszana, sklonna do przesuszen i zaskorniki. Effaclar warto
      uzywac, moze z przerwami, albo niecodziennie - sama zobaczysz jakie sa efekty i
      czy trzeba uzywac czesciej czy nie. Effaclar rzeczywiscie wysusza, ale na to
      nakladasz krem i po klopocie. Poza tym nie musisz stosowac effaclaru na cala
      twarz a tylko na strefe z wagrami. Ja mialam tylko krem, toniku z tej serii nie
      uzywalam.
      Do nawilzenia moge polecic krem Ziaja Calma - swietnie nawilza i nie zatyka porow.
      • zielonaherbata7 Dzięki, 04.10.06, 21:11
        Dzięki, miałam wątpliwości, ale rozwiałyście je. Jutro kupuję Effeclar k i tylko
        pozostaje kwestia nawilżania. Pewnie sięgnę po któryś z polecanych przez Was
        kremów: Dermedic lub Ziaja. Dzięki serdeczne i pozdrawiam
    • zielonaherbata7 Effeclar na noc, czy na dzień? 04.10.06, 22:33
      Tak przy okazji, to jak będzie lepiej:w dzień nakładać effeclar k i nocą
      nawilżać, czy przeciwnie: krem nawilżający na dzień, a effeclar k na noc??
      • nutencja1 Re: Effeclar na noc, czy na dzień? 04.10.06, 22:43
        mam podobną cere i podobny problem efaklar k jest dobry ja używam zestawu żel
        tonik krem pory sie zwęzyły ale mam problem z porządnym nawilżeniem:(skóry w
        dzień. Kremów dermedic i iwostin nie polecam wg mnie obydwa długo się
        wchłaniają i bardzo średnio nawilżają. moze spróbuję zaji
      • lida82 Re: Effeclar na noc, czy na dzień? 04.10.06, 22:51
        w moim przypadku effaclar nie wysusza mi skory za to troche wysusza mi
        normaderm ktory stosuje z przerwami z czystym sumieniem moge Ci polecic
        effaclar na dzien.Sama stosuje effaclar zamiennie z innymi kremami a na noc
        effaclar K (moim zadaniem dobry kosmetyk) tonik uzywam vichy nigdy nie uzywalam
        effaclaru wiec nie moge sie wypowiedziec na temat toniku za to bardzo
        zadowolona jestem z ich wody termalnej.Krem effaclar jest
        nawilzajacy.pozdrawiam serdecznie
      • justa_79 Re: Effeclar na noc, czy na dzień? 05.10.06, 14:31
        ani jedno, ani drugie. kwasy zawarte w Effaclarze działają fotouczulająco,
        zatem najlepiej je nakładać na noc. na dzień trzeba używać porządnych filtrów
        UV - najtańsze znajdziesz w serii Iwostin Solecrin (bardzo dobrze nawilżają).
        krem nawilżający nakładaj na Effaclar po ok. godzinie lub używaj co drugi
        dzień, na przemian z Effaclarem.
        • lida82 Re: Effeclar na noc, czy na dzień? 05.10.06, 15:01
          sama stosowalam effaclar w afryce w pelnym sloncu zdarzalo mi sie zapomniec
          kremu z filtrem nalozyc i apsolutnie nie dziala fotouczulajaco! a sprawdz
          dokladnie kwasy w skladzie:)
          • zielonaherbata7 Kupiłam!!!! 05.10.06, 15:45
            Dzięki za Wasze wpisy i dobre razdy. Dziś rano kupiłam Effeclar k w zestawie z
            miniproduktami( płyn mincelarny, żel do oczyszczania twarzy i tonik zwężajacy
            pory), a także często polecaną na forum Ziaję Calma( pani w sklepie mówila, że
            używa i jest bardzo zadowolona. Zaczynam więc moją kurację i mam nadzieję, że
            wkrótce dołączę do grona szczęśliwych posiadaczek gładkiej cery ;) POZDRAWIAM
          • justa_79 Re: Effeclar na noc, czy na dzień? 05.10.06, 16:40
            Effaclar K zawiera kwasy LHA - pochodną kwasów BHA. kwasy AHA i BHA działają
            fotouczulająco. to, że Ciebie nie uczuliły, nie znaczy, że tak nie jest.
            widocznie miała szczęście. a i tak nie wiesz, czy za parę lat nie wyjdą Ci
            przebarwienia z powodu takich praktyk.
            • la_veuve_noire Re: Effeclar na noc, czy na dzień? 05.10.06, 16:50
              myślisz, że przy stosowaniu kwasów SPF 30 / PPD 26 wystarczy? pewnie za mało...
              • justa_79 Re: Effeclar na noc, czy na dzień? 06.10.06, 09:36
                najważniejsze jest PPD, a tutaj jest ono dosyć wysokie.
                • la_veuve_noire Re: Effeclar na noc, czy na dzień? 06.10.06, 13:54
                  dzięki.
                  w takim razie zostanę przy tym przynajmniej do wiosny
            • lida82 Re: Effeclar na noc, czy na dzień? 05.10.06, 22:41
              deramtolodzy sa innego zdania wielu powiedzialo mi, iz stezenia kwasow sa za
              niskie sama pracuje w brazy medycznej i czesto sprawdzam skladniki.
              nie zapominaj, ze zwykle kremy tez moga sie okazac fotouczulajace a wszystko
              zalezy od rodzaju skory dokladnie mnie nie uczula to nie znaczy, ze innych tez
              nie bedzie napisalam z wlasnego doswiadczenia a w goracym klimacie spedzam duzo
              czasu i slonca niestety uniknac sie nie da.Przebarwien nawet mozna sie nabawic
              od wszechobecnej chemii np w owocach...a forum jest po to aby kazdy mogl sie
              wypowiedziec...i kazdy ma prawo do swojego zdania.Pozdrawiam serdecznie.
              • emi_forever do justy79 06.10.06, 13:48
                zaraz, zaraz bo nie zrozumialam- przy używaniu kazdego effaclaru mam uzywac
                kremow z filtrem?a co z effaclarem miejscowym- AI ??
                • justa_79 Re: do justy79 06.10.06, 15:22
                  Effaclar AI też zawiera kwasy.
        • mikams75 Re: Effeclar na noc, czy na dzień? 09.10.06, 16:09
          czemu krem nawilzajacy mozna nalozyc dopiero po godzinie? Moja kosmetyczka
          mowila o ok. 10 minutach (wprawdzie nie po effaclarze ale po innych kwasach,
          choc mysle ze to nie ma wielkiego znaczenia).
    • emi_forever Re: Znowu Effeclar 06.10.06, 13:54
      Jezeli chodzi o moje doswiadczenia z Effaclarem, to jestem zwolenniczką E. AI-
      tzn. działającego miejscowo-na wypryski.Tylko wiecie co mnie zastanawia? Jak
      mozna ten preparat stosowac pod makijaz?Mnie sie to nie udaje , a wam?
      Effaclar K nie spodobal mi się. Mialam probkę. MNie złuszczał cerę, juz po
      pierwszym zastosowaniu. Czy taki ma być efekt-pytam fanki tego kosmetyku?
      słyszałam, ze żel do twarzy jest niezły, ale nie uzywałam.Pozdrawiam
      • zielonaherbata7 Re: Znowu Effeclar 06.10.06, 14:01
        emi_forever napisała:

> Jezeli chodzi o moje doswiadczenia z Effaclarem, to jestem zwolenniczką E. AI-
        > tzn. działającego miejscowo-na wypryski.Tylko wiecie co mnie zastanawia? Jak
        > mozna ten preparat stosowac pod makijaz?Mnie sie to nie udaje , a wam?
        > Effaclar K nie spodobal mi się. Mialam probkę. MNie złuszczał cerę, juz po
        > pierwszym zastosowaniu. Czy taki ma być efekt-pytam fanki tego kosmetyku?
        > słyszałam, ze żel do twarzy jest niezły, ale nie uzywałam.Pozdrawiam

Coś jest z tym wysuszeniem- kupiłam Effeclar k wczoraj i już czuję, że mam lekko
        wysuszoną, jakby ściągniętą cerę. Ale z tego co słyszałam to normalne przy
        specyfiku tego rodzaju. Używając go trzeba mocna nawilżać skórę czymś innym. Tak
        zamierzam robić i mam nadzieję, że doczekam się fajnych efektów. Pozdrawiam
        • emi_forever Re: Znowu Effeclar 06.10.06, 14:24
          czyli to ma dzialac tak-złuszczamy cerę, nawilżamy, a potem (za miesiac dwa,
          pół rokU??) ona jest gładka, tak?
          • zielonaherbata7 Re: Znowu Effeclar 06.10.06, 14:27
            emi_forever napisała:

> czyli to ma dzialac tak-złuszczamy cerę, nawilżamy, a potem (za miesiac dwa,
            > pół rokU??) ona jest gładka, tak?

Tak mi się wydaje. Przynajmniej ja tak to sobie mniej więcej wyobrażam, ale
            podkreślam, że dopiero zaczęłam kurację i mogę się mylić.
            • emi_forever Re: Znowu Effeclar 06.10.06, 14:45
              :))
              no coż, moze inne forumowiczki się podzielą doświadczeniami...
              • ona-25 Re: Znowu Effeclar 06.10.06, 16:37
                Jezeli chodzi o nawilzanie, to mi osobiscie bardzo odpowiada maseczka
                Erisa.Naklada sie ja na noc i zostawia.Polecila mi ja kosmetyczka.Kupic ja
                mozna chyba tylko w gabinetach erisa.
                Tez mam skore mieszana.
                • goncia11 Re: Znowu Effeclar 09.10.06, 15:40
                  Ja dziś też zakupiłam EFFACLAR K, posmarowałam tylko nos. Kiedy wchłonął się
                  ten krem i dotknęłam nosa to wszystko zaczęło się wałkować, a przecież dobrze
                  rozsmarowałam. O co tu chodzi? A jeszcze jak miałabym na to położyć drugi krem
                  nawilżający, to nie wiem jak nałożyłabym na to podład.
                  • justa_79 Re: Znowu Effeclar 09.10.06, 15:54
                    niektóre kremy po prostu się wałkują. kwasów lepiej używać na noc, a nie pod
                    makijaż. na dzień powinnaś używać kremu z filtrami, a nie zwykłego
                    nawilżającego.
                    • goncia11 Re: Znowu Effeclar 09.10.06, 16:07
                      Justa_79 a możesz polecić dobry krem z filtrami do cery tłustej.Z góry dziękuję.
                      • justa_79 Re: Znowu Effeclar 10.10.06, 09:45
                        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=211&w=37935464&v=2&s=0
                        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=211&w=39354575&v=2&s=0
                        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=211&w=43256176&a=43492089
                        • mikams75 Re: Znowu Effeclar 10.10.06, 11:23
                          justa_79, zadalam troche wyzej pytanie, ale je powtorze:
                          czemu krem nawilzajacy mozna nalozyc dopiero po godzinie? Moja kosmetyczka
                          mowila o ok. 10 minutach (wprawdzie nie po effaclarze ale po innych kwasach,
                          choc mysle ze to nie ma wielkiego znaczenia).
                          • justa_79 Re: Znowu Effeclar 10.10.06, 13:16
                            kwasy, aby były skuteczne, wymagają odpowiedniego pH. dobre kremy z kwasami
                            mają takie pH, ale czy ma je krem nawilżający, który na nie nałożysz, tego już
                            nie wiem. dlatego, aby od razu nie zmniejszać skuteczności kremu z kwasami,
                            czekamy, aż się porządnie wchłonie i zacznie działać.
                            • mikams75 Re: Znowu Effeclar 10.10.06, 15:29
                              jak zwykle draze dalej - czy 10 min. nie wystarczy zeby sie kwasy wchlonely i
                              zaczely dzialac?
                              • goncia11 Re: Znowu Effeclar 10.10.06, 17:07
                                A ja nie rozumiem dlaczego na ulotce EFFECLAR K, nie jest napisane, że trzeba
                                nawilżać po tym kremie jeszcze twarz.
                                • justa_79 Re: Znowu Effeclar 11.10.06, 11:45
                                  bo nie jest to przymus. jeśli będziesz czuła taką potrzebę, to nawilżaj, jeśli
                                  nie, to nie nawilżaj. kwasy często wysuszają skórę. może u Ciebie to nie
                                  wystąpi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka