Dodaj do ulubionych

krwawiące dziąsła

05.11.06, 10:40
drogie forumowiczki,czy któraś z was może polecić mi coś na krwawiące
dziąsła,tylko proszę nie wysyłajcie do dentysty bo chodzę i dentysta poleca
pastę ziołową ale to nie pomaga,jest to dla mnie uciążliwy problem proszę
pomóżcie,pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • ramadayes Re: krwawiące dziąsła 05.11.06, 10:46
      a próbowałaś tej pasty Lacalut activ? reklamują ją w tv, jest właśnie na takie
      sprawy i się zastanawiam nad kupnem (też mam niestety problem krwawiących
      dziąseł). no i oczywiście trzeba łykać wit.C- od niedoboru dziąsła też mogą
      krwawić.
      • the.main.gosc Re: krwawiące dziąsła 05.11.06, 11:13
        polecam ci paste Parodontax z solami mineralnymi i wyciagami z roslin
        leczniczych, dziala przeciwzapalnie, naprawde skuteczna. myjesz nia zeby, a na
        nos smarujesz dziasla i nie wyplukujesz. trzeba sie tylko przyzwyczaic do
        specyficznego smaku mietowo-slonego. zeby po niej sa bielusienkie, osiagasz
        lepszy efekt niz po tych wszystkich wybielajacych gowienkach, ktore niszcza
        szkliwo. wiem, ze w Polsce mozna ja kupic w sklepach Rossmana oraz w niektorych
        aptekach.
    • trocineczka Re: krwawiące dziąsła 05.11.06, 15:11
      Polecam Meridol. Paste i plyn do plukania jamy ustnej.
      • zosiajaniak Re: krwawiące dziąsła 05.11.06, 15:59
        Ja dopiero co pozbyłam się tego problemu. Mam skołonności do stanów zapalnych
        dziąseł i powraca mi to co jakiś czas. Zastosowałam się do poleceń dentystki i
        tak:
        - myłam zęby na zmianę pastami Lacalut activ i Paradontax (ma słony smak i
        trudno się do niego przyzwyczaić)
        - zęby myłam jak najczęściej to było możlwe, a zwłaszcza po każdym posiłku
        - po myciu płukałam płynem Lacalut i Oral-B (2 razy dziennie)
        - zaczęłam łykać koenzym Q-10 ( 6 tabletek o zawartości 30mg,a później 4
        tabletki dziennie)
        - w pierwszych dniach płukałam płynem Dentosept (ok 6 zł) zgodnie z zaleceniami
        w ulotce
        Pomogło po 2 tygodniach.
        • malaga1234 Re: krwawiące dziąsła 05.11.06, 18:05
          A może powinnaś usunąć kamień nazębny.Wiem, że dziąsła krwawią gdy trochę sie
          tego nazbiera.Lacalut jest dobra, no i płukanki wspomniane wcześniej też.
    • mazumo Re: krwawiące dziąsła 05.11.06, 19:03
      meridol stosowałam ,lakalut także pomogło ale na krótko,teraz spróbóję
      parodontaksu jak polecacie,noi trzeba będzie coś łykać jakieś witaminy,dziękuję
      wam moje drogie za porady
      • skinnycow Re: krwawiące dziąsła 05.11.06, 20:25
        Ja bym zmienila dentyste - bo kto jak nie dentysta powinien Ci skutecznie
        doradzic co robic? Krwawiace dzasla to powazny problem, ktory moze dpoprowadzic
        do wypadania zebow. Mi kiedys dentystka polecila masaz dziasel w przestrzeniach
        miedzyzebowych drewnianymi wykalaczkami do zebow. Trzeba tez stosowac nitke
        dentystyczna. Polecilabym Ci tez profesjonalne czysczenie zebow raz na jakis w
        gabinecie dentystycznym (zdejmuja wtedy m.in.kamien)
    • mroofka2 Re: krwawiące dziąsła 05.11.06, 21:59
      brak witamin! koniecznie wzbogać dietę
      o warzywa i owoce, dodatkowo zakup suplementy witamin
      • kat_ja1 Re: krwawiące dziąsła 05.11.06, 22:36
        Nic nie wspominałaś czy miałaś usuwany kamień, dotyczy to szczególnie
        poddziąsłowego? Jeżeli nie, powinnaś zacząć od tego, w czasie kiedy zęby
        krwawią, zmień szczoteczkę na miękką, tylko nie używaj jej za długo, bo czasem
        występuje efekt odwrotny, pacjent czyści zęby niedokładnie, miękką szczoteczką i
        trochę dziąsła "oszukuje", efekt jest odwrotny bo stan zapalny się zaostrza.
        Dopóki zęby będą krwawić, polecam oczyszczać zęby metodą wymiatania; szczoteczkę
        ustawiamy pod kątem 45 stopni na dziąśle, włosiem skierowanym dodziąsłowo (nie
        wiem czy dobrze to wyjaśniłam?) Wykonujemy ruchy wymiatania, przesuwając włosie
        po dziąśle powierzchni zębów w kierunku brzegów siecznych i powierzchni
        żujących. Po 5 ruchów za każdym przyłożeniem szczoteczki. W obrębie zębów
        przednich od strony podniebiennej i językowej szczoteczkę ustawiamy pionowo
        obejmując jednorazowo 1 ząb wykonujemy 5 ruchów. Powierzchnie żujące oczyszczamy
        ruchami szorującymi.
        Metoda ta umożliwia masaż dziąsła i poprawia ukrwienie dziąseł. Do mycia zębów,
        możesz zastosować pastę-koncentrat Ajona, ma nieciekawy smak, ale jako że to
        koncentrat, używa się go b.malutko. Polecam też serię francuską Parogencyl, w
        zestawie jest też płyn. Seria jest bardzo dobra, chociaż mało znana i nie
        reklamowana, przynajmniej ja nie widziałam. Dobry jest też irygator wodny,
        dołączany do elektrycznych szczoteczek, ale nie zachęcam specjalnie do kupna,
        chyba że takowy posiadasz:)
        • dalenne Re: krwawiące dziąsła 06.11.06, 08:58
          Do powyższej listy dołączę jeszcze obowiązkowo nić dentystyczną.
          • the.main.gosc Re: krwawiące dziąsła 06.11.06, 09:12
            sa tez takie specjalne bicze wodne do masazu dziasel, podobne do szczoteczki
            elektrycznej, tylko , ze zamiast szorowac, wystrzykuja cienkiutki strumien
            wody. niestety, taka aparaturka do postawienia na umywalce troche kosztuje.
    • bajsarka Re: krwawiące dziąsła 07.11.06, 11:41
      Krwawiące dziąsła są objawem np. zaczynającej się parodontozy. Nic nie pomoże
      płukanie, mycie specjalną pastą, bo to daje efekt, ale na parę dni. Też mam ten
      problem i proponuję udać się do stomatologa, który zajmuje się leczeniem chorób
      przyzębia. Wtedy zacznie leczyć przyczyny, a nie objawy.
      • kat_ja1 Re: krwawiące dziąsła 08.11.06, 12:28
        Wiesz bajsarko, nie do końca jest prawdą to, co napisałaś. Nie zawsze krwawiące
        dziąsła są objawem zaczynającej się paradontozy. Mazumo napisała, że jest pod
        opieką stomatologa, więc zakładam, że ten rozpoznałby problem, jeżeli chodziłoby
        o paradontozę..Co do krawiących dziąseł....faktem jest, że krwawienie jest
        równoznaczne z obecnością bakterii na szyjkach zębów. W obecności resztek
        pokarmowych, przy niedostatecznej higienie tworzą płytkę nazębną, w której
        bakterie wytwarzają toksyny. Ale za gromadzenie płytki bakteryjnej
        odpowiedzialne też są; wady zębowe, stłoczenia zębów, niedorozwój i nadżerki
        szkliwa, próchnica (ubytki), nawisające, nieszczelne wypełnienia (zwłaszcza na
        powierzchniach przyszyjkowych), niewłaściwie odtworzone punkty styczne. Istnieje
        wiele typów zapaleń dziąseł i przyzębia. I o ile infekcje dziąseł są w pełni
        odwracalne, po zastosowaniu odpowiedniego leczenia,to stanu zapalnego dziąseł
        nie można wyleczyć całkowicie. To znaczy, nie sposób odtworzyć w 100% warunków
        sprzed rozwoju choroby. Masz rację, że należy leczyć przyczyny, a nie objawy,
        jednak nie znając sposobu postępowania mazumo, nie sposób jednoznacznie
        stwierdzić przyczyn choroby, w tym wypadku krwawienia z dziąseł. Często
        np.zmiany hormonalne powodują krwawienia z dziąseł (często dlatego cierpią na
        nie kobiety ciężarne), nie wiemy jakiej szczoteczki używa mazumo? Jeżeli jest
        extremalnie miękka, to służy raczej do odświeżania oddechu niż właściwego
        oczyszczania zębów. Używać jej należy właściwie tylko w przypadku istniejącego
        stanu zapalnego. Tu też zdania są podzielone, bo miękka szczoteczka=niewłaściwe
        oczyszczanie, a niewłaściwe oczyszczanie=stan zapalny dziąseł.

Masz rację natomiast, że jeżeli ten stan będzie się utrzymywał czy powracał, to
        należy udać się do periodontologa.
        • tiffi1 Re: krwawiące dziąsła 08.11.06, 12:41
          Moja mam i mj tato mili ten sam problem, wypróbowlai wile past i
          najskuteczniejsza okazała się Parogencyl - naprawdę polecam. Moi rodzice byli
          bardzo zadowoleni
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka