domiwika 14.12.06, 22:56 jestem 14 mies. po cesarce i mam przy bliżnie zgrubienie, taki wałek. czy któraś z was wie co można z tym zrobić, nie ciekawie to wygląda Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
esiaesia Re: do dziewczyn po cesarce 14.12.06, 23:08 poproś w aptece o krem zmniejszający (rozjaśniający) blizny np. contratubex lub tointex (podczas smarowania maśćią delikatnie masuj bliznę), ja co prawda stosowałam na niewielką bliznę po zabiegu usuwania znamienia, ale może da radę i w Twoim przypadku :) Odpowiedz Link Zgłoś
jl101 Re: do dziewczyn po cesarce 15.12.06, 10:14 contractubex sie stosuje chyba glownie po to zeby bliznowiec nie powstal, nie jestem pewna, czy z instniejacym sobie poradzi, ale zapytaj w aptece. ja zaczelam go uzywac tydzien po cesarce i blizny prawie nie widac natomiast kolezanka, ktora miala bliznowca poprosila o jego wyciecie przy drugiej cesarce. nie wiem czy cie pocieszylam. Odpowiedz Link Zgłoś
madzia773 Re: do dziewczyn po cesarce 15.12.06, 10:16 jest taki preparat a apteki "dermatrix" stosowany po operaccah plastycznych i poparzeniach, ale jest strasznie drogi, za tubke wielkości neomecyny ok 200 zł (w ub roku) Odpowiedz Link Zgłoś
scarlett_ohara Re: do dziewczyn po cesarce 15.12.06, 22:46 ni chcę Cię straszyć, ale...miałam podobnie. Po cesarce wcierałam w bilznę maść Contratubex i prawie cała blizna wyglądała ok, a w jednym miesjcu było zgrubienie (właśnie taki wałeczek). Po 2 latach jak doszły bóle okazało się ,że to endometrioza ;( Miałam kolejny zabieg, wycięto mi to cholerstwo, wszystko ładnie sie zagoiło, ale...potrzebne było drugie cięcie ;( Poczytaj o tym na forum "zdrowie kobiet" i przy najbliższej wizycie u lekarza dopytaj czy przypadkiem to nie endometrioza. Odpowiedz Link Zgłoś
asiaczek22 To zgrubienie to fragment blizny czy nie? 16.12.06, 14:56 Trochę nie zrozumiałam: Czy to zgrubienie to fragmet blizny? Czy tez cos zupelnie innego, co Ci sie zrobilo obok blizny? Jesli to nie jest fragment blizny, to koniecznie skonsultuj sie z lakarzem. A jesli to fragment blizny, to mozesz starac sie, by blizna stala sie berdziej niewidoczna, miekka i plaska (masaze masciami na blizny, jak cepan, contratubex, a najlepiej silikonowymi, jak veraderm, albo lepszy, widajniejszy, ale drozszy dermatix, no i do tego plasterki silikonowe silon). Ale po 14 miesiacach to masciami, masazami i plasterkami nie wiele zdzialasz :( Byc moze bedziesz musiala zdecydowac sie na chirurgiczną korekcje blizny (u chirurga plastyka). Zycze powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś