Dodaj do ulubionych

szczepionka na raka szyjki macicy! ile kosztuje?

12.01.07, 12:37
ostatnio widzialam reklame w tv dotyczaca tej szczepionki, mowi zasczep się!,
wczesniej w wiadomościach podawali, ze ta szczepionka kosztuje ok 1500zl,
czyli nie ma na nia refundacji? czyli szczepionka jest dla nielicznych? bo
nie stac mnie na taki wydatek i przypuszczam, ze i dla kazdej przecietnej
polki jest to dużo..moze wy sie orientujecie jak to jest?czy bedzie
refundacja? i czy wy sie zaszczepilyscie?
Obserwuj wątek
    • extreme_honey Re: szczepionka na raka szyjki macicy! ile kosztu 12.01.07, 12:42
      O ile się dobrze orientuję, to rzeczywiście kosztuje 1500zł (3x500zł) i nic nie
      wskazuje na to, by była w najbliższej przyszłości refundowana...niestety
      • inecita Re: szczepionka na raka szyjki macicy! ile kosztu 12.01.07, 12:46
        Beznadzieja... powinni sfinansowac szczepionki a nie reklamę tak naprawdę :(
        • extreme_honey Re: szczepionka na raka szyjki macicy! ile kosztu 12.01.07, 12:50
          Pozostają nam tylko regularne wizyty i wymuszanie skierowań na badania, no i
          pogoń za lekarzem, bo np. mój zwinął żagle z przychodni i postawił tylko na
          praktykę prywatną, zastąpiła go nielubiana i leciwa pani ginekolog.
        • mama_kasi_ha Re: szczepionka na raka szyjki macicy! ile kosztu 12.01.07, 13:04
          Popieram inecita :-). Ale reklame to sobie firma farmaceutyczna na pewno
          zafundowala, nikt z funduszy panstwowych raczej tego nie finansowal. Zatem nam,
          tym, ktorych nie stac, pozostaje chyba czesciej robic cytologie- ja robie co ol
          roku, albo na kazdej wizycie u ginekologa, czyli jeszcze czesciej. Inna srawa,
          ze szczepionka moze nas ustrzec jedynie przed rakiem szyjki macicy ochodzenia
          wirusowego czy bakteryjnego. A co z tymi odmianami raka, ktore powstaja z
          innych przyczyn- na skutek urazow i jako skutki uboczne ingerencji
          chirurgicznej? Ciekawa jestem jak to wyglada...
          Pozdr
      • marghot Re: szczepionka na raka szyjki macicy! ile kosztu 12.01.07, 12:57
        Czyli 3 x 500zł, a w jakich odstępach czasu?
        Jeśli w miarę długich, to może udałoby się uzbierać kaskę...
        • justa_79 Re: szczepionka na raka szyjki macicy! ile kosztu 12.01.07, 14:45
          II szczepionka po 2 mies. od I, III - po 4 mies. od II, czyli cykl trwa 6 mies.
          szczepionka chroni przynajmniej przez 5 lat...
    • kenzoania Re: szczepionka na raka szyjki macicy! ile kosztu 12.01.07, 13:39
      kosztuje tak jak już pisały dziewczyny 3x500. Sama byłam ciekawa co do jej
      działania i zapytałam o nią mojego ginekologa (dodam, że jest również
      onkologiem) i powiedział, że on nie widzi sensu szczepienia się ta szczepionką.
      Chroni ona tylko przed dwoma szczepami wirusa a poza tym jak ktoś się bada
      regularnie, wykonuje cytologię to nie ma się czego bać. Poza tym szczepionka
      jest przeznaczona dla kobiet a w zasadzie dla dziewczyn do 26 roku życia, które
      nie współżyły. Firmy farmaceutyczne zachwalają ją dla każdego wieku ale czego
      się nie robi dla sprzedaży...On sie spodziewa, że sprzedaż tej szczepionki
      będzie dość duża bo firmy farmaceutyczne wydają ogromne pieniądze na
      reklamę.Mówił mi też, że przeprowadził taki eksperyment- dał w gazecie
      ogłoszenie o tej szczepionce, bo był ciekawy odzewu, ale jak mi powiedział był
      znikomy (gazeta ogólnopolska). Sam ma córkę nastolatkę i jej nie szczepi...A
      sama szczepionka przemówi do tych co chcą się zaszczepić i zapomnieć, że ktoś
      taki jak ginekolog istnieje.Ale się rozpisałam. Ja jeszcze nie wiem czy się
      zaszczepię, bo namawia mnie na to mój mąż a on sie strasznie o mnie martwi(moja
      mama zmarła na raka szyjki macicy, ale to były inne czasy...)
    • lumpeksiara81 Re: szczepionka na raka szyjki macicy! ile kosztu 12.01.07, 15:04
      Ta szczepionka nadaje się tylko dla kobiet, które jeszcze nie rozpoczęły
      współżycia.
      • nika_ab Re: szczepionka na raka szyjki macicy! ile kosztu 18.01.07, 08:54
        Bzdury!!!!!! Ot, czym kończy się brak świadomości...i plotki :)
    • fortuitous_girl Re: szczepionka na raka szyjki macicy! ile kosztu 12.01.07, 15:26
      :) No to ja jeszcze inaczej slyszalam.. Sluchalam audycji w PR1 z jakims "wybitnym" ginekologiem. Ta szczepionka ponoc nadaje sie dla dziewczynek, gora nastek. Niestety, ja jestem po 20tce i jestem za stara...
      • mariolka99 Re: szczepionka na raka szyjki macicy! ile kosztu 12.01.07, 16:35
        Na 100% przeznaczona jest dla kobiet góra do 25 roku życia, pod warunkiem że
        nie rozpoczęły współżycia.
        • mariolka99 Re: szczepionka na raka szyjki macicy! ile kosztu 12.01.07, 16:38
          Aha, i na razie nie będzie refundowana bo na listy nie wprowadza się nowych
          substancji. I produkuje ją JEDNA firma, MSD, a nie kilka firm:)
      • inecita Re: szczepionka na raka szyjki macicy! ile kosztu 12.01.07, 16:51
        W takim razie skoro tak reklama ma INFORMOWAC i docierac do kobiet to nie
        rozumiem dwóch rzeczy:
        1. czemu cokolwiek dla nastolatek reklamuje Anna Korcz - kompletnie obca im
        postac, jak mniemam a nie jakies laski typu Blog27:(((
        2. Czemu nie ma informacji o tym istotnym fakcie w reklamie i
        ulotkach?????????????????
        • justa_79 Re: szczepionka na raka szyjki macicy! ile kosztu 12.01.07, 16:58
          ja czytałam, że ma szanse działać również u kobiet, które nie są
          niepełnoletnimi dziewicami ;) co lekarz, to inna opinia, a jak jest naprawdę,
          to się dopiero okaże w praktyce.
          • mariolka99 Re: szczepionka na raka szyjki macicy! ile kosztu 12.01.07, 17:01
            Firma która to produkuje nie zakończyła jeszcze badań potwierdzających czy
            stosowanie szczepionki u kobiet które zaczeły współżycie ma sens. Więc żaden
            będący przy zdrowych zmysłach lakarz nie powienien jej zastosować wbrew
            zaleceniom producenta.
    • nika_ab Re: szczepionka na raka szyjki macicy! ile kosztu 13.01.07, 11:13
      Poruszała w grudniu ten temat : forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?
      f=216&w=53972355&a=54145503
      Ale pogadaj z lekarzem czy w ogóle jest Ci potrzebna????????
    • nika_ab Re: szczepionka na raka szyjki macicy! ile kosztu 13.01.07, 11:14
      Dla zainteresowanych, w aptekach kosztuje
      ok. 570 PLN, ale jeśli ktoś ma kogoś znajomego w aptece, to ceny hurtowe
      wychodzą ok. 450-460 PLN. Pzdr
    • paul_ina Re: szczepionka na raka szyjki macicy! ile kosztu 13.01.07, 11:31
      Poczekam trochę i jeśli będzie to miało sens, to zaszczepię mamę, bo ją trzeba koniami ciągnąć do gina co 3-4 lata. Sama chodzę co pół roku i się badam, więc co do siebie nie widzę sensu.
      • joanna_od_aniolow Re: szczepionka na raka szyjki macicy! ile kosztu 13.01.07, 12:34
        paul_ina napisała:

> Poczekam trochę i jeśli będzie to miało sens, to zaszczepię mamę, bo ją
        trzeba
        > koniami ciągnąć do gina co 3-4 lata. Sama chodzę co pół roku i się badam,
        więc
        > co do siebie nie widzę sensu.
        >

Dziewczyno, czy Ty umiesz czytac? Przecież masz wyraźnie napisane że szczepi
        się DZIEWICE!!!!
        • paul_ina Re: szczepionka na raka szyjki macicy! ile kosztu 13.01.07, 12:39
          > Dziewczyno, czy Ty umiesz czytac? Przecież masz wyraźnie napisane że szczepi
          > się DZIEWICE!!!!

Dziewczyno, a czy dla Ciebie jedynym źródłem informacji jest forum internetowe???!!!
          Radzę też zacząć sprawdzać inne źródła informacji, matko przełożona czy jakoś tak :D
          • joanna_od_aniolow Re: szczepionka na raka szyjki macicy! ile kosztu 13.01.07, 12:57
            paul_ina napisała:

>
            > Dziewczyno, a czy dla Ciebie jedynym źródłem informacji jest forum
            internetowe?
            > ??!!!
            > Radzę też zacząć sprawdzać inne źródła informacji, matko przełożona czy jakoś
            t

A kto powiedział że czerpię wiedzę z forum??? Szczepionkę produkuje wymieniona
            już wyżej firma, wystarczy zasięgnąć tam informacji a nie wymyślać jakiś
            bzdury. Skoro sama nie umiesz sięgnąć do źródeł-słuchaj mądrzejszych.
            > ak :D
            >
            • joanna_od_aniolow Re: szczepionka na raka szyjki macicy! ile kosztu 13.01.07, 13:01
              A tu link dla Paulinki która nie posiadła umiejętności czytania ze zrozumieniem:

www.msd.pl/content/corporate/products/produkty/SILGARD.html
              • paul_ina Re: szczepionka na raka szyjki macicy! ile kosztu 13.01.07, 13:15
                Dziękuję za link, ale informajce te przeglądałam już wcześniej. Nie zamierzam się wdawać w pyskówki, więc pominę milczeniem ton Twoich wypowiedzi.

W magazynie "Samo Zdrowie" znalazłam informację, że w ciągu roku będą na rynku też inne szczepionki przeciw tym wirusom. Stąd moja wyczekująca postawa. To wszystko.

BTW. zgadzam się, że moja mama nie jest DZIEWICĄ. Ale i tak nie przeszkadza mi to w wykorzystaniu każdej okazji, by o nią zadbać :)
                • joanna_od_aniolow Re: szczepionka na raka szyjki macicy! ile kosztu 13.01.07, 13:30
                  ok, ale nie zadbasz o nią podając jej leki które nie są dla niej przeznaczone,
                  a sens ich stosowania dopiero jest badany. Lekarz który by jej to podał
                  popełniłby błąd w sztuce.
                  Ps. Nie wiem czy jakas inna firma może coś wprowadzić, tym bardziej że tych
                  produkujących innowacyjne szczepionki jest niewiele. Patent na nowy lek to
                  kilkanaście-kilkadziesiąt lat...
                  • paul_ina Re: szczepionka na raka szyjki macicy! ile kosztu 13.01.07, 13:38
                    > ok, ale nie zadbasz o nią podając jej leki które nie są dla niej przeznaczone,
                    > a sens ich stosowania dopiero jest badany. Lekarz który by jej to podał
                    > popełniłby błąd w sztuce.

Oczywiście masz pełną rację. Pisząc "zaszczepię" nie miałam na myśli biegania ze strzykawką, tylko sfinansowanie - rozmowę - wsparcie, dopiero PO konsultacji z dobrym lekarzem.

Opieka i decyzja lekarska przy każdej czynności dotyczącej zdrowia jest niezbędna.
      • m3 Re: szczepionka na raka szyjki macicy! ile kosztu 18.01.07, 10:05
        A czy twoja mama prowadzi aktywne życie seksualne i często zmienia partnerów?
        Bo główną drogą zakażenia jest transmisja drogą płaciową....
    • j0anna1 Re: szczepionka na raka szyjki macicy! ile kosztu 13.01.07, 12:47
      W reklamie telewizyjnej te dziewczyny nie wygladają na nastoletnie dziewice.
      Skoro szczepionka jest skierowana tylko do takich kobiet dlaczego taka
      dezinformacja?
      • dzemcia Re: szczepionka na raka szyjki macicy! ile kosztu 13.01.07, 13:59
        Ja bym się chętnie zaszczepiła, bo moja babcia była chora na raka szyjki
        macisy, ale jeśli ta szczepionka rzeczywiście działa tylko kilka lat, to chyba
        bez sensu... Bo za kilka lat już nie będę dziewicą do 25 roku życia... :/
        • mini_kks Re: link 18.01.07, 08:40
          wiadomosci.onet.pl/1385288,242,kioskart.html
      • nika_ab Re: szczepionka na raka szyjki macicy! ile kosztu 18.01.07, 09:02
        Reklama nie dezinformuje, szczepić można każdą kobietę, niezależnie od wieku.
        Ważne są wskazania i prawdopodobieństwo narażenia na zakażenie. Napiszę
        bardziej obrazowo, bo wypisujecie bzdury: nie ma sensu szczepić zakonnice, bo
        nie będą miały styczności z wirusem, który w 99,99% przypadków rozprzestrzenia
        się drogą płciową, te wasze "dziewice" szczepi się zapobiegawczo, aby w
        momencie odbycuia swojego pierwszego stosunku były już zabezpieczone przed
        wirusem, kobiety, które już rozpoczęły współżycie szczepi się po wykonaniu
        testu na obecność wirusa a) gdy nie zostały zakażone, skuteczność jest taka
        sama jak u dziewic, b) gdy posiadają któryś ze szczepów "nieszkodliwych", mogą
        się zaszczepić na 4 szczepy Silgardowskie, a nawet c) posiadają już jednego z 4
        wirusów, na które Silgard działa, ale zabezpieczają się na te 3 pozostałe.
        Najpierw chciałam Wam nic nie pisać (tym od "tylko dziewice"), ale mnie krew
        zalewa, jak czytam takie bzdury!!! A tak btw, jestem właśnie przed drugą dawką
        szczepionki i nie jestem dziewicą :)
    • nika_ab Re: szczepionka na raka szyjki macicy! ile kosztu 18.01.07, 09:14
      A może by tak przenieśc wątek pod właściwą kategorię????? ZDROWIE KOBIETY
      • brawurka75 Re: szczepionka na raka szyjki macicy! ile kosztu 18.01.07, 11:13
        to jest szczepionka przeciw wirusowi HPV, który może wywoływać raka szyki
        macicy, wydaje mi się, że należy zrobić test na to czy się ma tego wirusa, czy
        nie. Jeśli się ma to szczepionka jest zbędna, wtedy pozostają tylko regularne
        badanie u ginekologa. Wiek i brak współżycia nie są wyznacznikiem czy ktoś może
        się zaszczepić. Sam test na obecność HPV tez jest drogi i nierefundowany niestety.
        • nika_ab Re: szczepionka na raka szyjki macicy! ile kosztu 18.01.07, 11:42
          Test kosztuje ok. 150PLN
          • brawurka75 Re: szczepionka na raka szyjki macicy! ile kosztu 18.01.07, 12:10
            a gdzie można go zrobić, kurcze słyszałam, ze ok 800zł
            • nika_ab Re: szczepionka na raka szyjki macicy! ile kosztu 18.01.07, 12:13
              Poznań - prywatnie. Myślę, że w innych miastach jest podobnie :)
              • mieszko02 Re: szczepionka na raka szyjki macicy! ile kosztu 18.01.07, 17:21
                gdzie w Poznaniu?
    • iberia.pl Re: szczepionka na raka szyjki macicy! ile kosztu 18.01.07, 19:41
      www.hpv.pl/
    • weronka77 Re: szczepionka na raka szyjki macicy! ile kosztu 19.01.07, 09:44
      1500zł.Ja zamówiłam dla siebie i mamy.
      • weronka77 Re: szczepionka na raka szyjki macicy! ile kosztu 19.01.07, 09:47
        Nie będe sie zastanawiała dla kogo,czy reklama kłamie i jakie mamy szanse
        zachorowania.W takich kwestiach szkoda tracic czas na dywagacje.
        • ania_lbn Wybor Nalezy do KOBIET:) 07.02.07, 16:49
          Szczepionka jest droga to fakt. Ale porozmawiajce z kobietami, ktore zachorowaly
          na rak szyjki. My mamy mozliwosc, ktorej one nie mialy. Czy skorzystamy z tego
          zalezy od nas. Kazdy ma wolny wybor. Dobrze, ze mamy z czego wybierac. Ja
          osobiscie zamierzam sie zaszczepic raz juz przezylam powazna chorobe i wiem ze
          wtedy oprocz zdrowia nic sie nie liczy. Znalazlam duzo ciekawych informacji na
          www.hpv.com.pl. Nie ma tam tekstow sponsorowanych jak na innych stornach jedynie
          rzetelne informacje. Moze komus pomoga przy podejmowaniu dezycji. Pozdrawiam
    • ania_lbn Wybor Nalezy do KOBIET:) 07.02.07, 16:50
      Szczepionka jest droga to fakt. Ale porozmawiajce z kobietami, ktore zachorowaly
      na rak szyjki. My mamy mozliwosc, ktorej one nie mialy. Czy skorzystamy z tego
      zalezy od nas. Kazdy ma wolny wybor. Dobrze, ze mamy z czego wybierac. Ja
      osobiscie zamierzam sie zaszczepic raz juz przezylam powazna chorobe i wiem ze
      wtedy oprocz zdrowia nic sie nie liczy. Znalazlam duzo ciekawych informacji na
      www.hpv.com.pl. Nie ma tam tekstow sponsorowanych jak na innych stornach jedynie
      rzetelne informacje. Moze komus pomoga przy podejmowaniu dezycji. Pozdrawiam
    • goldie_locks Hmm, pranie mozgu 07.02.07, 19:12
      Zatrwazajace jest to jak latwo za pomoca reklamy zrobic ludzia pranie mozgu. To
      nie jest szczepionka na raka szyki macicy. To jest szczepionka przeciwko
      wirusowi HPV, ktory jest tylko jedna z WIELU przyczyn mogacych powodowac
      powstawanie raka szyjki macicy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka