Dodaj do ulubionych

APARAT KOREKCYJNY NA ZĘBY

IP: *.katowice.msk.pl 18.05.03, 18:45
Jeśli ktoś z Was miał z czymś takim do czynienia, to dajcie znać.
Interesuje mnie:
1. Jak długo się go nosi (MAXYMALNIE), żeby osiągnąć zamierzony efekt
(zapewne jest to indywidualna sprawa, zależna od stanu uzębienia)?
2. Czy jest to bolesne?- sądzę, że nie, aczkolwiek wiąże się z pewnym
dyskomfortem.
3. Jaka jest cena takiego aparatu?
Obserwuj wątek
    • Gość: Ania Re: APARAT KOREKCYJNY NA ZĘBY IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.05.03, 18:56
      1.Dlugosc noszenia uzalezniona od wady i moze to okreslic tylko ortodonta.
      Najczesciej nosi sie okolo 1,5 roku. Ale to statystyka
      2.Dyskomfort czujesz przez pierwsze kilikanascie dni po zalozeniu a potem go
      nei zauwazasz. Bolesne jest tylko na poczatku (ale bez przesady), poniewaz na
      zeba jest drut to podrazni aon sluzowki i to troche boli, al emija po 4 dniach.
      3.Koszt jesdnej szyny to okolo 1500pln, ale ceny sie roznie ksztaltuja. Potem
      wizyta miedzy 50 a 100 pln (raz w miesiacu).
      Zycze powodzenia. Warto zalozyc aparat, bo efekt jest zawsze rewelacyjny:)
      Ania
      • magnolijka Re: APARAT KOREKCYJNY NA ZĘBY 18.05.03, 19:05
        a czy może któraś z was ma doświadczenie z aparatami wyjmowanymy, tzn wkładane
        tylko na noc i na kilka godzin w dzień?? jeśli tak to proszę o jakieś info. bo
        zamieżam takowy sobie wyrobić.
        • Gość: aneta Re: APARAT KOREKCYJNY NA ZĘBY IP: 212.76.37.* 18.05.03, 19:12
          magnolijka napisała:

> a czy może któraś z was ma doświadczenie z aparatami wyjmowanymy, tzn
          wkładane
          > tylko na noc i na kilka godzin w dzień?? jeśli tak to proszę o jakieś info.
          bo
          > zamieżam takowy sobie wyrobić.

Wiem, ze niestety ma on mala skutecznosc przy wiekszych wadach i u osob po 21
          roku zycia:(((
          • Gość: pola Re: APARAT KOREKCYJNY NA ZĘBY IP: *.attu.pl / 192.168.6.* 18.05.03, 20:55
            nie zgadzam sie, chociaz mam aparat staly (od pol roku), to ktos w mojej
            rodzinie (po 30-tce, spora wada, zeby sciesnione) z racji swojej
            reprezentacyjnej pracy nosi aparat ruchomy, zakladany tylko na noc, i po
            roku... zmiany sa rewelacyjne (na plus), moja przyjaciolka rowniez ma aparat
            zakladany na kilkanascie godzin i tez efekty wspaniale. mysle wiec, ze w
            wiekszosci przypadkow zalezy to od wady i indywidualnych zmian w szczece.
            zawsze warto poradzic sie dobrego ortodonty. powodzenia!
        • Gość: Lilka Re: APARAT KOREKCYJNY NA ZĘBY IP: *.71.107.41.213.rev.coltfrance.com 26.05.03, 16:43
          magnolijka napisała:

> a czy może któraś z was ma doświadczenie z aparatami wyjmowanymy, tzn
          wkładane
          > tylko na noc i na kilka godzin w dzień?? jeśli tak to proszę o jakieś info.
          bo
          > zamieżam takowy sobie wyrobić.

nosiłam apart stały 18- miesiecy. Najpierw przed założeniem tegoż nosiłam 6
          miesięcy ten wyjmowany,poprzesuwał trochę zęby do przodu, ale wszystko naprawił
          ten stały. Teraz znowu, dla utrwalenia efektów noszę wyjmowany. Mysle że u
          dorosłych i z dużą wadą taki aparat niewiele może zdziałać. Myślę że jeżeli
          twoje finanse na to pozwalają nie powinnaś się zastanawiać. Zapewniam Cię że
          efekt w moim przypadku jest piorunujący. ZA stały aparat zapłaciłam 1200 pln,
          co miesiąc wizyta - 120 pln. Leczyłam się w WArszawie na Nowym zjeździe.

Lidka
          • Gość: dagmarka do LIDKI IP: *.dip.t-dialin.net 26.05.03, 23:41
            Gość portalu: Lilka napisał(a):

>
            > nosiłam apart stały 18- miesiecy. Najpierw przed założeniem tegoż nosiłam 6
            > miesięcy ten wyjmowany,poprzesuwał trochę zęby do przodu, ale wszystko
            naprawił
            >
            > ten stały. Teraz znowu, dla utrwalenia efektów noszę wyjmowany. Mysle że u
            > dorosłych i z dużą wadą taki aparat niewiele może zdziałać. Myślę że jeżeli
            > twoje finanse na to pozwalają nie powinnaś się zastanawiać. Zapewniam Cię że
            > efekt w moim przypadku jest piorunujący. ZA stały aparat zapłaciłam 1200 pln,
            > co miesiąc wizyta - 120 pln. Leczyłam się w WArszawie na Nowym zjeździe.
            >
            > Lidka

Bylabym Ci bardzo wdzieczna gdybys podala jakies dokladniejsze namiary tej
            kliniki w Wawie.

Ja mam zeby z przodu z przerwa (cos jak u Madonny) i jak myslisz/myslicie czy
            moja wada jest latwa do usuniecia i czy moze sie zdarzyc, ze mi sie zeby
            ponownie rozsuna albo pojdzie cos nie tak ? Nie stac mnie w sumie na takie
            zabiegi, ale jesli mowicie, ze warto to uzbieralabym pieniadze i sie
            zdecydowala. Mam 24 lata, mysle, ze nie jest za pozno.
            • Gość: dolores Re: do LIDKI IP: *.pronet.lublin.pl / 192.168.16.* 27.05.03, 06:54
              Gość portalu: dagmarka napisał(a):

>
              > Ja mam zeby z przodu z przerwa (cos jak u Madonny) i jak myslisz/myslicie czy
              > moja wada jest latwa do usuniecia i czy moze sie zdarzyc, ze mi sie zeby
              > ponownie rozsuna albo pojdzie cos nie tak ? Nie stac mnie w sumie na takie
              > zabiegi, ale jesli mowicie, ze warto to uzbieralabym pieniadze i sie
              > zdecydowala. Mam 24 lata, mysle, ze nie jest za pozno.
              Taka wada jest łatwa do usuniecia ale o wiele trudniej jest utrzymac efekty
              leczenia na długo. Czasem do konca zycia trzeba nosic aparat retencyjny
              (niewidoczny, przyklejony od srodka zebow). Tak czy owak, warto sie zdecydowac
              jesli ta szpara ci przeszkadza.
        • blaszanyusmiech Re: APARAT KOREKCYJNY NA ZĘBY 26.05.03, 17:45
          Nosiłam aparat ruchomy 9 miesięcy co było męczarnią,ponieważ:
          1.Aparat musisz nosić minimum 16 godzin dziennie, bo inaczej leczenie twojego
          zgryzu będzie trwać wieki.
          2.Jeśli uczysz lub pracujesz przygotuj się na problemy z seplenieniem co przy
          aparacie ruchomym jest nieuniknione, to z kolei może prowadzićdo przykrych uwag
          na twój temat.
          3.Prawdobodobnie po leczeniu i tak będziesz musiała nosićnosić aparat stały.
          Lepiej, gdybyś sie od razu zdecydowała na stały, na początku troche boli, ale
          teraz tak sie przyzwyczaiłam, że chyba nie będa mogła życ bez niego. Poza tym
          leczenie aparatem stałym jest szybsze i bardziej skuteczne, poprawę widać z
          tygodnia na tydzień.
        • awnee Re: APARAT KOREKCYJNY NA ZĘBY 27.05.03, 12:39
          Zasadniczo, aparaty wyjmowane zaleca się raczej dzieciom.
          Po prostu u dzieci szczęka i żuchwa są jeszcze w trakcie
          rozwoju, zmieniają się i stąd większa podatność na
          korekcję uzębienia. U dorosłych raczej stosuje się
          aparaty stałe. Wszystko jest jednak kwestią indywidualną
          - czasami i dorośli noszą aparaty wyjmowane.
          --
          Pozdrawiam.
          awnee.

"Wszystkie marzenia się spełniają..."
    • kate_b Re: APARAT KOREKCYJNY NA ZĘBY 26.05.03, 23:55
      Ja tez radzilabym Ci staly aparat. Znam ludzi, ktorzy meczyli sie przez wiele
      lat z ruchomym a w koncu wyladowali ze stalym...
      Mam aparat od pol roku i zapewniam ze mozna sie przyzwyczaic. Boli na
      poczatku, i potem przez jakies 2 dni po wizycie kontrolnej. A koszt we
      Wroclawiu to 1000-2000 za luk i ok 50zl wizyta.
      Trzeba troszke uwazac co sie je, ale poza tym jest ok :)
    • Gość: hiolka Jak wybrać ortodonte? IP: 194.156.135.* 27.05.03, 09:28
      Takze mysle powaznie nad zalozeniem stalego aparatu, ale mam problem z wyborem
      ortodonty. Jak to zrobic, czym sie kierowac?
      Wziac do reki ksiazke telefoniczna i obdzwonic wszystkich ortodontow w poblizu,
      a wybrac tego, ktory zaproponuje sensowne koszty leczenia?

Powiedzcie, w jakis posob wybieralyscie swojego ortodonte. Z polecenia, z
      ksiazki telefonicznej?

Z gory dzieki za info!

• Gość: katinka Re: Jak wybrać ortodonte? IP: 213.17.252.* 27.05.03, 09:48
        Gość portalu: hiolka napisał(a):

> Takze mysle powaznie nad zalozeniem stalego aparatu, ale mam problem z
        wyborem
        > ortodonty. Jak to zrobic, czym sie kierowac?
        > Wziac do reki ksiazke telefoniczna i obdzwonic wszystkich ortodontow w
        poblizu,
        >
        > a wybrac tego, ktory zaproponuje sensowne koszty leczenia?
        >
        > Powiedzcie, w jakis posob wybieralyscie swojego ortodonte. Z polecenia, z
        > ksiazki telefonicznej?
        >
        > Z gory dzieki za info!
        >

bardzo dlugo chodzilam do dentysty, bo szukalam odpowiedniego i takiego, ktory
        mi pomoze. kazdy probowal, jednak po paru wizytach (czasami jeden zabek rownal
        sie trzem wizytom) takie male pass. w koncu trafilam do pana, ktory nie
        ukrywal, ze mimo jego zdolnosci (dosc znany pan w 3miescie), nie da rady, zeby
        sa po prostu za kruche( mam wielki stopien odwapnienia, przebarwienia od
        lekow), i dal namiary do pewnej prywatnej kliniki. i tam tez od ponad pol roku
        sie lecze... nosze aparat staly, delikatnie dzialajacy i ponosze go pewnie cos
        z dwa lata jeszcze, ale jest duza szansa na zamierzone efekty (pare lat temu
        mialam naprawde piekny usmiech). nie wiem, skad jestes, ta klinika to ArtOral w
        Sopocie, nad samym morzem, to klinika polsko-niemiecka, poszukaj w internecie
        www.artoral.pl. niestety, ceny tutaj znacznie odbiegaja od tych w gabinetach
        ortodontycznych.

mysle, ze przy szukaniu warto popytac kogos, kto jest w trakcie leczenia, taka
        osoba najszybciej Ci pomoze, doradzi dobrego lekarza. ja stracilam mnostwo
        czasu, bardzo mi teraz tego zal,

cieplutkie pozdrownika i zycze powodzenia,
        Katinka
        • Gość: kate_b Re: Jak wybrać ortodonte? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.05.03, 10:23
          Moze najlepiej podaj miasto z ktorego jestes a moze znajda sie osoby znajace
          dobrego ortodonte?
          Mnie skierowala do ortodontki dentystka, a mysle ze moze warto sprawdzic nawet
          kilku, czy sa sympatyczni, czy maja porzadny gabinet, co proponuja, choc to
          nigdy nie zastąpi polecenia...
          • Gość: Aga* Re: Jak wybrać ortodonte?..do kate_b IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 27.05.03, 15:43
            Ja też jestem z Wrocławia, a gdzie Ty chodzisz lub kogo możesz polecić ?
        • Gość: hiolka Re: Jak wybrać ortodonte? IP: 194.156.135.* 27.05.03, 10:26
          hej, a to przypadek, ja tez jestem z 3miasta, wiec moge od razu skorzystac z
          Twojej informacji!

Co do ArtOral to jak bardzo ich cennik odbiega od ogolnie przyjetego? (o ile
          mozesz to zdradzic). Masz moze jakies rozeznanie, jezeli chodzi o trojmiejskich
          ortodontow?
          Ja na razie poruszam sie po tym "rynku" po omacku, nie znam niestety nikogo kto
          nosi staly aparat, a spytanie nieznajomej osoby "przepraszam, kto i za ile
          zalozyl ci ten aparat?" nie wchodzi jakos w gre... ;)
          Poki co jestem zdana wlasnie na telefony do roznych gabinetow. Jezeli to juz ma
          byc moja jedyna droga do poszukiwan, to czym sie kierowac? Pytac glownie o
          ceny? Czy istniaja moze jakies rankingi, listy polecanych lekarzy?

Jeszcze raz dzieki za informacje!
          Pozdrawiam
          • Gość: katinka Re: Jak wybrać ortodonte? IP: 213.17.252.* 27.05.03, 12:57

> hej, a to przypadek, ja tez jestem z 3miasta, wiec moge od razu skorzystac z
            > Twojej informacji!
            >
            > Co do ArtOral to jak bardzo ich cennik odbiega od ogolnie przyjetego? (o ile
            > mozesz to zdradzic). Masz moze jakies rozeznanie, jezeli chodzi o
            trojmiejskich
            >
            > ortodontow?
            > Ja na razie poruszam sie po tym "rynku" po omacku, nie znam niestety nikogo
            kto
            >
            > nosi staly aparat, a spytanie nieznajomej osoby "przepraszam, kto i za ile
            > zalozyl ci ten aparat?" nie wchodzi jakos w gre... ;)
            > Poki co jestem zdana wlasnie na telefony do roznych gabinetow. Jezeli to juz
            ma
            >
            > byc moja jedyna droga do poszukiwan, to czym sie kierowac? Pytac glownie o
            > ceny? Czy istniaja moze jakies rankingi, listy polecanych lekarzy?
            >
            > Jeszcze raz dzieki za informacje!
            > Pozdrawiam

hej hej, jak milo spotkac kogos ze swoich okolic... :)))

juz Ci podaje:
            1) ArtOral: moj aparat kosztowal mnie... 6 tys (wyskubalam ze wszystkich chyba
            skarbonek), jest to aparat przezroczysty, troche "ulepszony" ze wzgl na te
            kruchosc zebow (a i tak sie troszke "zbily" jeszcze ), wiem, ze w innych
            miejscach (info telefoniczne)podobny aparat kosztuje kolo 4-5 tys, ale TERAZ
            nigdzie indziej bym sie nie wybrala. ArtOral jest baaaaaaaardzo nowoczesna
            klinika, fakt, dosc drodzy, ale wlasciciel zacheca "zywymi" wynikami ich pracy,
            i chyba niewiele jest w Polsce tego typu technologii co u nich (sa w stanie
            sprowadzic i zrobic absolutnie wszystko, co bedziesz chciala, mozna placic
            karta i na raty, jak bylo w moim przypadku. moj aparat nosilam przez miesiac za
            darmo, ostatnia rate zaplacilam po 4 miesiacach, wiec da sie przezyc. wizyty
            kontrolne sa co 4 tyg i place 50zl, dla porowniania w wiekszosci gabinetow
            placi sie 70-100 zl, wiem, bo pytalam (rowniez info telefon). w ramach uslugi
            jedno piaskowanie i czyszczenie ultradzwiekami gratis, po zalozeniu aparatu
            zostalam wyposazona w komplet specjalnych szczoteczek do pielegnacji zabkow
            (jak masz szczoteczke elektryczna to dostaniesz specjalne nakladki), a takze -
            co bardzo wazne - specjalny wosk dla ochlody, naklejany na dziasla, bo pierwsze
            dni sa ciezkie ...
            2)moje dwie psiapsiolki chodza do pana ortodonty na terenie Lotni na gdanskiej
            Zaspie, sa bardzo zadowolone, jedna juz konczy prace z aparatem i moge
            zapewnic, ze wyniki sa imponujace (miala straszny zgryz, opadanie dolnej
            szczeki, tzw krzywy usmiech), teraz zabki sa rowniutkie, achh. druga dopiero
            zaczyna, tak jak ja nosi aparat pare miesiecy i chyba krotko bedzie, bo to
            tylko poprawki kosmetyczne. pan jest podobno przemily, z dowcipem, i tez
            podobno dosc znany (niestety, nie znam nazwiska), wizyta kolo 70 zl, cena
            aparatu kolo 3-4 oba luki

tak poza tym... trzeba jednak pytac, osoba, ktora nosi aparat odpowie
            najrzetelniej chyba, gdybys miala watpliwosci : skorzystaj z przegladu w
            klinice ArtOral za 50zl, troche POLEZYSZ na fotelu, ale powiedza Ci co i jak,
            udziela fachowych porad na przyszlosc, ja sie np dowiedzialam, ze w moim
            przypadku NIE WOLNO bylo stosowac kompozytowych plomb, tylko tzw. miekkich, no
            dla mnie nowosc zupelna ;)

duzo duzo buziakow, daj znac, jak Ci poszly poszukiwania :)
            • Gość: hiolka Re: Jak wybrać ortodonte? IP: 194.156.135.* 27.05.03, 13:47
              > hej hej, jak milo spotkac kogos ze swoich okolic... :)))
              >
              > juz Ci podaje:
              > 1) ArtOral: moj aparat kosztowal mnie... 6 tys (wyskubalam ze wszystkich
              chyba
              > skarbonek), jest to aparat przezroczysty, troche "ulepszony" ze wzgl na te
              > kruchosc zebow (a i tak sie troszke "zbily" jeszcze ), wiem, ze w innych
              > miejscach (info telefoniczne)podobny aparat kosztuje kolo 4-5 tys, ale TERAZ
              > nigdzie indziej bym sie nie wybrala. ArtOral jest baaaaaaaardzo nowoczesna
              > klinika, fakt, dosc drodzy, ale wlasciciel zacheca "zywymi" wynikami ich
              pracy,
              >
              > i chyba niewiele jest w Polsce tego typu technologii co u nich (sa w stanie
              > sprowadzic i zrobic absolutnie wszystko, co bedziesz chciala, mozna placic
              > karta i na raty, jak bylo w moim przypadku. moj aparat nosilam przez miesiac
              za
              >
              > darmo, ostatnia rate zaplacilam po 4 miesiacach, wiec da sie przezyc. wizyty
              > kontrolne sa co 4 tyg i place 50zl, dla porowniania w wiekszosci gabinetow
              > placi sie 70-100 zl, wiem, bo pytalam (rowniez info telefon). w ramach uslugi
              > jedno piaskowanie i czyszczenie ultradzwiekami gratis, po zalozeniu aparatu
              > zostalam wyposazona w komplet specjalnych szczoteczek do pielegnacji zabkow
              > (jak masz szczoteczke elektryczna to dostaniesz specjalne nakladki), a takze -

> co bardzo wazne - specjalny wosk dla ochlody, naklejany na dziasla, bo
              pierwsze
              >
              > dni sa ciezkie ...
              > 2)moje dwie psiapsiolki chodza do pana ortodonty na terenie Lotni na
              gdanskiej
              > Zaspie, sa bardzo zadowolone, jedna juz konczy prace z aparatem i moge
              > zapewnic, ze wyniki sa imponujace (miala straszny zgryz, opadanie dolnej
              > szczeki, tzw krzywy usmiech), teraz zabki sa rowniutkie, achh. druga dopiero
              > zaczyna, tak jak ja nosi aparat pare miesiecy i chyba krotko bedzie, bo to
              > tylko poprawki kosmetyczne. pan jest podobno przemily, z dowcipem, i tez
              > podobno dosc znany (niestety, nie znam nazwiska), wizyta kolo 70 zl, cena
              > aparatu kolo 3-4 oba luki
              >
              > tak poza tym... trzeba jednak pytac, osoba, ktora nosi aparat odpowie
              > najrzetelniej chyba, gdybys miala watpliwosci : skorzystaj z przegladu w
              > klinice ArtOral za 50zl, troche POLEZYSZ na fotelu, ale powiedza Ci co i jak,
              > udziela fachowych porad na przyszlosc, ja sie np dowiedzialam, ze w moim
              > przypadku NIE WOLNO bylo stosowac kompozytowych plomb, tylko tzw. miekkich,
              no
              > dla mnie nowosc zupelna ;)
              >
              > duzo duzo buziakow, daj znac, jak Ci poszly poszukiwania :)

Wielkie dzieki za dokladne informacje!! Pomysle nad ArtOral, chociaz ceny
              wydaja sie byc jak dla mnie zaporowe ;).
              Co zas do ortodonty na Zaspie, to chodzi chyba o gabinet na Zwirki i Wigury
              (ha, nieoceniona ksiazka telefoniczna)

Aha, na koniec ciekawostka.
              Wlasnie zadzwonilam do swojej przychodni zapytac o mozliwosc konultacji
              otodontycznej (czyli niech obejrza moja paszczeke i stwierdza czy lepszy bylby
              staly czy tez ruchomy aparat - tylko takiej informacji oczekuje od panstwowej
              sluzby zdrowia)i zaproponowano mi pierwszy mozliwy termin wizyty w pazdzierniku
              (szok!!, mamy maj) i to w dodatku odplatnie, bo konsultacje sa bezplatne tylko
              do ukonczenia przez pacjenta 15 lat. Kiedy w glebokim szoku (po prostu szczeka
              mi opadla) okreslilam funkcjonowanie tego systemu slowami "to nienormalne"
              ortodontka sie na mnie zwyczajnie obrazila....

No nic, wracam na ziemie czyli ide sie leczyc prywatnie :-)
              Pozdrawiam , jeszcze raz dzieki za szczegolowe informacje!
              • Gość: katinka Re: Jak wybrać ortodonte? IP: 213.17.252.* 27.05.03, 14:13
                hahaha, wlasnie probowalam sie umowic do dermatologa, ja mam pilna sprawe a oni
                mi mowia, ze jest JESZCZE wolne miejsce na... druga polowe listopada, czy to
                nie smieszne?
                zycze Ci powodzenia i nie zrazaj sie cenami, jakbys jednak trafila do ArtOral-u
                na przeglad do takiej jasnej blondynki (bardzo ladna kobieta) z dlugimi
                wlosami, to uprzedzam: ma tak zniewalajacy usmiech, ze wzroku nie mozna
                oderwac. i caly czas myslisz: naturalne czy nie? ;))))) jeszcze raz pozdrowka!
                • Gość: dagmarka Re: Jak wybrać ortodonte? IP: *.dip.t-dialin.net 27.05.03, 14:20
                  Niestety podana strona u mnie nie dziala :((
                  A zna ktos moze dobrego ortodonte w Szczecinie ??
                  Jesli nie, to wybiore sie nawet i do Trojmiasta.
                • Gość: hiolka Re: Jak wybrać ortodonte? IP: 194.156.135.* 27.05.03, 16:39
                  hej Katinka,
                  jeszcze jedno pytanie - czy ta konsultacja w ArtOralu jest b. ogolna tzn.
                  oceniaja tylko stan moich zebow, wytykaja ew. zaniedbania i mowia co nalezy
                  zmienic w przyszlosci, czy jest to juz konsultacja ortodontyczna przygotowujaca
                  do zalozenia aparatu, cos w stylu "a trojeczke przesuniemy tu..." ?

Pozdrawiam
                  • Gość: katinka Re: Jak wybrać ortodonte? IP: *.attu.pl / 192.168.6.* 27.05.03, 18:20

> hej Katinka,
                    > jeszcze jedno pytanie - czy ta konsultacja w ArtOralu jest b. ogolna tzn.
                    > oceniaja tylko stan moich zebow, wytykaja ew. zaniedbania i mowia co nalezy
                    > zmienic w przyszlosci, czy jest to juz konsultacja ortodontyczna
                    przygotowujaca
                    >
                    > do zalozenia aparatu, cos w stylu "a trojeczke przesuniemy tu..." ?
                    >
                    > Pozdrawiam

oczywiscie, ze bardzo ale to bardzo dokladna, jesli sobie zazyczysz bedzie przy
                    niej sam szef, mnie na pierwszej wizycie od razu skorygowali zgryz poprzez
                    przypilowanie plomb (bylo ich troszke za pelno) i omowili doslownie kazdy
                    zabek, lacznie z tymi przesunieciami, najlepiej przyjsc ze zdjeciem
                    panoramicznym, ale jesli nie bedziesz miala zrobia na miejscu, za 40 zl (cena
                    jak wszedzie) a wynik niemal natychmiast, w tym czasie np beda Ci opowiadali o
                    inlay-ach (taka porcelanowa plomba o zywotnosci cos z 20 lat), mnie pokazali
                    fotki pewnej pani "przed" i "po" (szok, mowie Ci), mozesz tez zasiegnac porady
                    o wybielaniu zebow (fajnie sie slucha...), ich czyszczeniu... podoba mi sie
                    tam, takze taki szczegol, jak wyslanie do mnie kartki z zyczeniami swiatecznymi
                    na Boze Narodzenie zrobil na mnie spore wrazenie. jesli sie umowisz
                    telefonicznie i zaznaczysz, ze chcialabys tez porozmawiac z ortodonta, to masz
                    jak w banku "zbiegowisko" lekarzy, niemal jak przy stole operacyjnym ;) a juz
                    po wszystkim... na plaze mozna isc, bo to cos z 200 metrow :)) aha, przygotuj
                    sie na doscszczegolowa ankiete na temat Twojego zdrowia ogolnego, bardzo
                    przydatne w przypadku bardziej skomplikowanych zabiegow (np. zdolnosc do
                    krwawien dziasel) i na ogledziny zabkow za pomoca... okularow mikroskopowych,
                    nic sie nie ukryje ;)

pozdrowionka
    • onatka Re: APARAT KOREKCYJNY NA ZĘBY 27.05.03, 14:35
      Ja nosz aparacik wyjmowany i naprawdę jestem zadowolona z efektów. Dobiegam 30
      i naprawdę widać zmiany na lepsze ale żeby były zmiany to trzeba być
      systematycznym i poprostu nosić aparat. Nie wspomnę tu o sporej rozbieżności
      kosztowej ( ok 450-500 zł za jedną szczękę ). A ewentualne uwagi na temet
      seplenienia zależą tylko od kultury osób z którymi się zadajamy ( czasami
      musimy ) ja pracuję w dużej zachodniej firmie i nie spotkałam się z przykrymi
      uwagami ....

ale bez względu czy stały czy wyjmowany to warto się zdecydować
    • wojtow aparat 27.05.03, 16:40
      Świetny temat, czytam i czytam, mam ewidentnie krzywy zgryz i do tej pory nie
      wiedziałam jak się za to zabrać.

Czy leczenie można gdzieś zreazlizować w ramach Kasy Chorych ?

Ania

----------------------
      stronakobiet.w.interia.pl
      • Gość: hiolka Re: aparat IP: 194.156.135.* 27.05.03, 16:48
        > Czy leczenie można gdzieś zreazlizować w ramach Kasy Chorych ?

Tak, jezeli nie ukonczylas 13 lat.......
        • wojtow Re: aparat 27.05.03, 16:50
          To już po ptakach...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka