Dodaj do ulubionych

Szampon na swędzącą skórę głowy

06.06.07, 18:39
proszę o pomoc, w zasadzie kazdy szampon powoduje u mnie świąd skóry głowy
został mi jedynie polytar czy znacie jakies jeszcze?
Obserwuj wątek
    • arekata Re: Szampon na swędzącą skórę głowy 06.06.07, 18:44
      Wydaje mi się, że La Roche-Posay ma taki szampon w ofercie. Niestety nie znam
      nazwy
      • madziulka1982 Re: Szampon na swędzącą skórę głowy 06.06.07, 18:53
        dzieki za info zaraz poszukam, stosowalabym caly czas ten polytar ale na
        dluzsza mete przestaje dzialać, dzis bylam u pani dermatolog ktora że tak
        powiem rozłożyła ręce i bądź tu mądry..
    • agatka_to_ja Re: Szampon na swędzącą skórę głowy 06.06.07, 19:22
      Sunsilk ma taki szampon - łagodzacy do swedzacej skory glowy, butelka w kolorze
      bezowym. Dla mnie rewelacja, szybko pomogl :)
      • madziulka1982 Re: Szampon na swędzącą skórę głowy 06.06.07, 20:08
        sunsilk mi nie pomógł:( czytalam na temat la roche tego szamponu ale opinie sa
        raczej zle wiec prosze o inne propozycje:)
        • gizmo292006 Re: Szampon na swędzącą skórę głowy 06.06.07, 20:14
          WITAM,
          polecam, tak jak koleżanka wcześniej szampon z firmy LA ROCHE POSAY - sama go
          aktualnie używam i Mi pomógł - też miałam taki problem
          sklep.apteka-cito.pl/product_info.php?manufacturers_id=21&products_id=732&osCsid=a1f04ac1435ceb565c23372aa52376e5
          pozdrawiam
    • marko_moni Re: Szampon na swędzącą skórę głowy 06.06.07, 20:12
      Proponuję szampony, które zostały mi polecone przez dermatologa właśnie przy
      świądzie skóry głowy i wzmożonym wypadaniu włosów. Pomogły;)
      Stieprox i Nizoral
      • 4gni3szk4 Re: Szampon na swędzącą skórę głowy 07.06.07, 01:48
        Head & shoulders (formula actizinc) SENSITIVE (przeciłupieżowy)

pozdrawiam
        • tamarka20 Re: Szampon na swędzącą skórę głowy 07.06.07, 09:14
          Może spróbuj szampon Physiogel, do kupienia w aptece. On jest bardzo delikatny.
          • madziulka1982 Re: Szampon na swędzącą skórę głowy 07.06.07, 09:26
            probowalam juz physiogel, head & sh, wszystkie vichy , oilatum, i niedziałają..
            moze ktos zna dobrego deramtologa w Poznaniu
            prosze o dalsze typy:)
            • balbina_alexandra Re: Szampon na swędzącą skórę głowy 07.06.07, 10:52
              A Pregaine używałaś? Mnie się wydaje b. delikatny. A Fitomed?
              • venus22 Re: Szampon na swędzącą skórę głowy 07.06.07, 11:25
                a czy ty probowalas sie dowiedziec dlaczego cie tak swedzi skora glowy?
                czy to uczulenie, czy lupiez, czy moze jakas grzybica skory?
                najpierw powinnas porobic jakies badania...

Venus
                • tamarka20 Re: Szampon na swędzącą skórę głowy 07.06.07, 11:48
                  A próbowałaś myć głowę szamponem dla dzieci?Może po prostu zmień dermatologa :)
                • madziulka1982 Re: Szampon na swędzącą skórę głowy 07.06.07, 20:40
                  dermatolog ogladala mi skore glowy i wlosy ale tak jak pisalam na poczatku
                  powiedziala ze niema szmponu ktory by nie podrazniał, mowila ze duzo osob do
                  niej przychodzi z takim problemem jednym pomaga physiogel innym polytar itd ale
                  kazdy indywidualnie musi taki szampon znalezc;/
            • hesia_ik Re: Szampon na swędzącą skórę głowy 18.06.07, 17:01
              spróbuj szamponu NERIL z aptecznej serii Garniera. Po dwóch myciach (dosłownie)
              pozbyłam się łupieżu i razem z nim swędzenia skóry. Polecam, bo cena też jest
              przystępna - 200 ml kosztuje ok 16-18 zł
    • anio_i_takie_tam Re: Szampon na swędzącą skórę głowy 07.06.07, 17:28
      Ja uzywam jakiegos miętowego i pomaga :)
    • zuzka_wrzesien Re: Szampon na swędzącą skórę głowy 07.06.07, 17:49
      mi pomogl hipp(dla dzieci z rossmana-jak dla mnie lepszy zapach) i babydream
      (niebieski, tez z rosmana), przestaly mi tez wypadac wlosy;-) teraz sie
      pilnuje, zeby wybierac takie "organiczne", dla dzieci, i bez Sodium laureth
      sulfate i wszystkich tych sulfate.
      jak od czasu do czasu uzyje innych, to niby ok, ale jakos wiecej wlosow na
      szczotce i swedzi skora glowy.
      pozdrawiam ;-)
      • madziulka1982 Re: Szampon na swędzącą skórę głowy 07.06.07, 20:36
        z dzieciecych szamponow stosowalam oilatum, bambino, johnsons &
        j ,rossmanowski, babydream

Jesli chodzi o szampony bez sulfate to mialam z serii logona lavera i sante te
        trzy byly dobre do pewnego momentu ale obecnie tez niedzialaja ..
        Oczywiscie po nich skora glowy swedzi mnie o wiele rzadziej ale nadal, a
        chcialabym ja juz "wyciszyc" troche..
        Dzieki dziewczyny za nowe propozycje fitocostam itd tego niemialam jutro
        postaram sie zdobyc:)
        Co do dermatologa to wlasnie chce zmienic dlatego proszę o namiary na jakiegoś
        wartego uwagi:) ( z poznania)
        • majka_martyna Re: Szampon na swędzącą skórę głowy 07.06.07, 20:49
          mi podpasował radical,tez mam taki problem jak TY. Ziolowe dzialaja
          najlepiej,Joanna rzepa tez mi pasuje.Unikaj odzywek,tylko od nasady.Pozdrawiam
        • folavril selsun blue 07.06.07, 20:53
          u mnie wyleczył łupierz tłusty którego się nabawiłam przez zbyt częste mycie
          włosów... nie jest tani, nie pachnie ładnie, nie pieni sie jakoś super
          specjalnie, ale jest skuteczny,
          pozdrawiam

ps. możesz też poprosić dermatolog żeby przepisała Ci Elocom w płynie, działa w
          100%
          • venus22 Re: selsun blue 08.06.07, 01:44
            ""u mnie wyleczył łupierz tłusty którego się nabawiłam przez zbyt częste mycie
            włosów... ""

wez przestan z tym mitem!

lupiez jest powodowany przez pewien rodzaj grzybka,
            i u osob z tlustymi wlosami ten 'tluszcz' (sebum) sprzyja rozwojowi tegoz
            grzybka. osoby z tlustymi wlosami maja troche inny sklad chemiczny sebum.
            wiec jesli cokolwiek to wlasnie powinnas dbac o higiene wlosow.

a do autorki watku- mam podobny problem i szampony typu Polytar,
            Head & Shoulders jeszcze bardziej mnie podrazniaja.

zmien dermatologa- niech ci zrobi badania na alergie, zbada skore glowy,
            i dopiero zaczniesz eksperymentowac z szamponami.

poza tym to niekoniecznie szampon - czy uzywasz np ianko do ukladania wlosow,
            jedwabiu albo lakieru lub jest tez taka mozliwosc ze to uczulenie na pierze w
            poduszce. lub proszek do prania, wlasnie dlatego warto isc tez do alergologa.

Venus

• madziulka1982 Re: selsun blue 08.06.07, 09:47
              Z tego co wiem to niemam alergii na nic, jesli chodzi o mycie to myję wlosy
              codziennie, wczesniej uzywalam roznych odzywek np wax, biosilk, alfaparf ale to
              tez zaprzestalam myslac ze mogloby być to przyczyną. Wlosy nosze w konski ogon
              mam srednio dlugie (obcielam z dlugich troche) takze zadnych srodkow stylizacji
              nie uzywam. Moze raz w zyciu uzylam lakieru na sylwestra zeby zobaczyc jak to
              jest;P Nie uzywam takich rzeczy bo jestem raczej za naturalnoscią:) Poki co
              przegladam internet w poszukiwaniu dermatologa:) Do tego staram sie nie drapac
              ale czasem niewiadomie reka "idzie" sama..
              • venus22 Re: selsun blue 08.06.07, 11:19
                a mialas robione testy skorne na alergie?
                zreszta, to tym bardziej powinnas zbadac skore glowy.

Venus
                • kotbalamot Re: selsun blue 08.06.07, 13:22
                  To też jest problem mój i mojego dziecka.
                  Mi pomogły szampony mojej córeczki : babydream ( z Rossmana) i Hipp.
                  Jezeli podłozem Twoich problemów jest nadwrażliwość na detergenty,
                  powinnaś ich wypróbować.
                  Mojej córeczce pomaga też mycie włosków w szarym naturalnym mydle +
                  do ostatniego płukania woda z cytryną.
                  Moze spróbuj tak: głowa w dół i skórę głowy umyj szrym mydłem a
                  resztę włosów innym szamponem ( bez dotykania do skóry głowy. Potem
                  odżywka lub maska( cały czas głowa w dół aby nie dostały sie do
                  skóry głowy) płukanie i na koniec spłukanie chłodna wodą z cytryną.
                  U mnie osobiście swędzenie a nawet łupież powodują kosmetyki d o
                  stylizacji , dlatego jak układam fryzure to staram się aby nie
                  dostały się d o skóry.
                • madziulka1982 Re: selsun blue 08.06.07, 14:31
                  testow skornych nigdy niemialam robionych. Generalnie ze skora niemam zadnych
                  problemow i niemialam wyjatkiem jest tylko ta nieszczesna skora glowy.
                  Powiedz mi jak się bada skore glowy są jakies specjalne techniki? czy
                  tylko "organoleptycznie"?
                  • heather4 Re: szampony dla dzieci 08.06.07, 21:29
                    z tymi szamponami to różnie bywa, od babydream dostałam łupieżu, po hipp już
                    też zaczyna mnie swiędzieć skóra głowy.
                    • venus22 Re: szampony dla dzieci 08.06.07, 22:10
                      jak nie mialas testow skornych to nie wiesz czy nie masz na cos alergii.
                      idz Madziulka do lekarza, bo ladna skora jeszcze o niczym nie swiadczy.
                      poza tym wlasnie masz problem- ze skora glowy.

Venus
                      • madziulka1982 Re: szampony dla dzieci 08.06.07, 22:16
                        czy moglabys mi odpowiedziec na moje pytania?:) pozdrawiam:)
                        • venus22 Re: szampony dla dzieci 08.06.07, 22:27
                          testy na alergie polegaja na nalozeniu kropli roznych preparatow na skore
                          zwykle przedramienia i lekkim nakluciu.
                          jesli w jakims takim miejscu wystapi opuchniecie i zaczerwienienie to wskazuje
                          na reakcje alergiczna.

testy na bakterie, grzyby itd zywkle pobiera sie troszke naskorka (np przez
                          zdrapanie).

co ci bede opowiadac, idz i zrob :)

Venus
                          • madziulka1982 Re: szampony dla dzieci 09.06.07, 00:12
                            czy na kase chorych moge to zrobic? czy potrzebuje skierowania do specjalisty?:)
                            • venus22 Re: szampony dla dzieci 09.06.07, 06:28
                              zlotko nie mieszkam w PL ale z tego co sie orientuje - tak powinnas miec
                              pokrycie zwlaszcza ze jest bardzo dobre wskazanie- twoje objawy :)
                              i sadze ze tak, powinnas dostac skierownie do alergologa i do nowego
                              dermatologa.
                              powodzenia :)

Venus

• madziulka1982 Re: szampony dla dzieci 09.06.07, 09:27
                                a czy są jeszcze jakies badania dotyczace samej skory glowy np pobieranie do
                                cytologi lub mikroskopowe ogladane skory itp? bo to byloby najlepsze
    • yagiennka Polytar jest bardzo dobry 08.06.07, 22:46
      Ja mam delikatną i nieco alergiczną skórę i stosuję Polytar i bardzo dobrze
      działa. Używam go do 1 mycia głowy, spłukuję, potem myję drugi raz już normalnym
      szamponem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka