Dodaj do ulubionych

przesunięcie okresu

13.06.03, 12:55
Może wy mi pomożecie, bo na forum uroda i zdrowie nie uzuskałam rady,
Dziewczynki, mam pytanko. Za tydzień w sobotę wypadnie mi okres, ale własnie
tego dnia wyjeżdzam na urlop na tydzień, nie chciałabym , aby okres
skutecznie zepsuł mi wypoczynek, tym bardziej ,że moje miesiączki są obfite i
długie. Od trzech cykli nie birę środków anty., postanoiwłam zrobić przerwę ,
a tu taka niespodzianka. Czy gdybym teraz zaczęła brać cilest (do tej pory go
zazywałam i mam jeszcze jeden listek)to mogłabym okres przesunąć o ten
tydzień. Proszę o radę, a może jeszcze inny sposób?
pozdrawiam

Obserwuj wątek
    • kat_ja1 Re: przesunięcie okresu 13.06.03, 13:04
      Niestety, ale w tym m-cu musisz sobie darować marzenia o przesunięciu okresu,
      ponieważ tabletki, niezależnie od tego jakie, bierze się w pierwszym dniu cyklu
      czyli właśnie w pierwszym dniu miesiączki. Nie możesz wziąść tydzień wcześniej,
      bo jedyne co zrobisz, to rozlegulujesz się hormonalnie. A innego sposobu nie ma
      ;(
      • Gość: kocica Re: przesunięcie okresu IP: *.koperfam.pl / 192.168.0.* 13.06.03, 13:13
        Spróbuj może przesunąć okres do przodu - bardzo intensywny wysiłek fizyczny np.
        bieganie może spowodować, że okres wystąpi kilka dni wcześniej.....najczęściej
        jest tak, że pierwsze dni są najbardziej obfite, więc jest to może jakieś
        rozwiązanie na urlop bez problemów.
        Pozdrawiam
        K
        • Gość: ada Re: przesunięcie okresu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.06.03, 13:23
          Ja tak kiedyś zrobiłam, okresu nie miałam ale w tych dniach było lekkie
          plamienie
    • Gość: Kasia PILNE!!! IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 13.06.03, 14:12
      Biorę Tri Minulet i nie chcę mieć okresu w tym miesiącu,mam parę pytań.Baaardzo
      proszę o odpowiedz!

1.Czy mogę regulować okres tabletkami trójfazowymi czy to nie ma żadnego
      znaczenia?
      2.Nie jestem pewna jak to się robi-po skończeniu opakowania nie robi się żadnej
      przerwy i bierze od razu następne opakowanie?Czy może tylko tabletki z tej
      trzeciej fazy?
      3.Czy mam się spodziewać jakiś niespodzianek,np.krwawienia w środku cyklu?

Z góry dziękuje za odpowiedzi.
    • kat_ja1 Re: przesunięcie okresu- do Kasi 13.06.03, 14:44
      Kasiu,

Tri-Minuletem możesz normalnie regulować okres, jak przy innych tabletkach,
      czyli brać dwa opakowania po kolei. Nie powinno być żadnych niespodzianek w
      rodzaju nieregularnego plamienia, chyba że jesteś na początku stosowania
      pigułek. Mam jeszcze do Ciebie pytanie, może potrzebujesz opakowanie Tri
      Minuletu-mam jedno na zbyciu, bo przeszłam na Minulet. Oczywiście ze sporą
      zniżką.
      • Gość: ola Re: przesunięcie okresu- do Kasi IP: *.chello.pl 13.06.03, 15:29
        Z takim właśnie pytaniem specjalnie poszłam do ginekologa (biorę Milvane). Pani
        doktor powiedziała, że z trójfazowymi nie można kombinować (tzn. nie można brać
        więcej tabletek z następnego listka). Nawet jak się weźmie dwa opakowania bez
        siedmiodniowej przerwy. Jakiś czas później zaeksperymentowałam: wzięłam dwa
        opakowania bez przerwy: okres był, mniej obfity i krótszy, ale był.
    • annika_vik Re: przesunięcie okresu 13.06.03, 15:58
      zasady są takie:

1. pigułki jednofazowe 21-tabletkowe (bez "ślepaków) Minulet, Regulon itp.
      - wziąć dwa opakowania bez przerwy. Po zakończeniu drugiego opakowania przerwa
      i zaczynamy trzecie. POlECAM
      - wziąć kilka tabletek z drugiego opakowania, a przerwę zrobić później 7 dniową
      i następnie użyć nowego opakowania 21 tabletek. UWAGA! nie polecam - łatwo się
      pomylić
      NIE WOLNO
      przerywać opakowania przed jego skończeniem! może się skończyć ciążą. Można to
      zrobić, jeżeli od skończenia ostatniego opakowania się nie współżyło.

2. pigułki jednofazowe 28-tabletkowe czyli ze "ślepakami" np. Minulet 28
      - wywalić te 7 ślepaków i zacząć od razu nowe opakowanie, bez żadnej przerwy.
      - wziąć kilka tabletek DZIAŁAJĄCYCH z drugiego opakowania (nie pochrzanić ze
      ślepakami!!!!), w ogóle wywalić ślepaki, i zacząć trzecie opakowanie normalnie
      Tutaj każdy się pomyli, odradzam.

3. pigułki 2-fazowe (przykładu nie pamiętam, były takie węgierskie...)
      z drugiego opakowania wyrzucić całą pierwszą fazę i po skończeniu pierwszego
      opakowania kontynuować pigułkami drugiej fazy z drugiego opakowania. Zrobić
      przerwę, zaczać 3-cie opakowanie.

BTW: ktoś tego jeszcze używa?

4. pigułki 3-fazowe Tri-Minulet
      z drugiego opakowania wyrzucić całą pierwszą i drugą fazę i po skończeniu
      pierwszego opakowania kontynuować pigułkami trzeciej fazy z drugiego
      opakowania. Zrobić przerwę, zaczać 3-cie opakowanie.

5. minipigułki jednoskładnikowe
      nic się nie da zrobić - te bierze się na okragło.

Poza tym uważam, że posiadanie miesiączki podczas brania jednofazowych tabletek
      jest bez sensu - w końcu to tylko krwawienie z odstawienia - nie ma w tym nic
      fizjologicznego. Brałam te tabletki na okrągło caly rok, co tez polecam
      (oczywiście tylko tym dziewczynom, które nie są przywiązane do miesiączek i
      wierzą, że tabletki faktycznie działają).

Annika

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka