katija1 02.07.03, 09:23 Dziewczyny, chciałabym co weekend gdzies wyjechac najlepiej okolice Warszawy do 50- 100km), ale nie jestem stąd więc nie znam za bardzo tych okolic. Gdzie mozna pojechac, zeby sobie odpocząc, cos fajnego zobaczyc? k1 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sisters Re: weekendy - gdzie wyjezdzacie? 02.07.03, 09:27 Polecam Toruń. Byłam tam dwa tygodnie temu. Świetna Starówka, jest co zwiedzać. Polecam Muzeum Okręgowe w Ratuszu, Muzeum etnograficzne w parku opodal, Muzeum Kopernika. A ponadto Planetarium i wszystkie ciekawe obiekty na Starówce. Dużo kafejek, sklepy z piernikami, promenada na Wisłą przy Starówce. Dla mnie super. Odpowiedz Link Zgłoś
katija1 Re: weekendy - gdzie wyjezdzacie? 02.07.03, 09:29 dziekuje, ale Torun nie jest w podanej przeze mnie odległosci... (50-100 km od Warszawy) poza tym byłam w Toruniu setki razy i nie bardzo lubie to miasto...moze przez złe skojarzenia. nieważne. Odpowiedz Link Zgłoś
kaa1 Re: weekendy - gdzie wyjezdzacie? 02.07.03, 10:32 polecam Kazimierz lub Łódź Odpowiedz Link Zgłoś
katija1 a w warszawie? 02.07.03, 10:39 co mozna robic oprocz kina, teatru i spaceru po starówce>? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka Re: weekendy - gdzie wyjezdzacie? IP: *.mst.gov.pl 02.07.03, 13:24 Mogę gorąco polecić wycieczkę Żelazowa Wola - Nieborów. W Żelazowej Woli chyba wiadomo co jest, a w Nieborowie bardzo piękny park i pałac oraz przepiękny park w oddalonej o 4 km od Nieborowa Arkadii. Super wycieczka na cały dzień. Mozna sobie poleniuchować w tych parkach a i zobaczyć też jest co. Jedzie się do Żelazowej Woli trasą na Sochaczew (ale nie tą główną na Poznań) a potem z Sochaczewa na Łowicz trasą poznańską i skręca się do Nieborowa jakieś 10 km przed Łowiczem. W sumie to jakieś 80 km w jedną stronę. Naprawdę warto, polecam!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luna Re: weekendy - gdzie wyjezdzacie? IP: *.goclaw.sdi.tpnet.pl 02.07.03, 22:09 Polecam 70km wycieczkę rowerową - pociągiem z WArszawy Śródmieście do Zalesia Górnego, potem szlakiem przez las do Góry Kalwarii (polecam mapę turystczną okolic WArszawy - do kupienia w księgarni za jakieś 10 zł) Góra Kalwaria to bardzo historyczne miasteczko w którym spotkała się kultura polska z żydowską. Poza tym jest całkiem malowniczo. Potem z Góry Kalwarii można skoczyć sobie do Czerska (ruiny zamku) (ok. 10 km) - bardzo dobre miejsce na dłuższy popas i opalanie. Z Czerska wracamy do Góry Kalwarii i znowu szlakiem jedziemy wzdłóż wału wiślanego. Szlak wiedzie wygodną drogą asfaltową prawie bez ruchu samochodowego, co jest b. fajne. Poza tym częściowo szlak prowadzi przez malownicze łąki i laski (nigdy nie sądziłam, że koło Wwy może być tak ładnie. Tak dojeżdżamy do Konstancina Jeziorna - tu można zjeść lody w parku zdrojowym albo powdychać solanki w tężni (b. przyjemne i relaksujące). Poza tym jest tam ładnie. Ostatecznie wracamy przez Powsin i Las Kabacki do Kabat (znowu szlakiem). Serdecznie polecam. Jeśli nie gustujesz w eskapadach rowerowych, to można te miejsca również odwiedzić innym środkiem transportu, ale na rowerze jest naprawdę super. Nie podaję kolorów szlaków, bo nie wiem czy Cię to interesuje, a nie pamiętam jakie były te kolory. Powinnaś je znaleźć na mapie, a jeśli nie, to daj znać, to odszukam. Odpowiedz Link Zgłoś