Gość: Ona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.03, 12:18 Czy naprawdę warto mieć soczewki kontaktowe i są lepsze od okularów?? Czy przy soczewkach można normalnie się malować? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kattarinia Re: Soczewki kontaktowe 04.08.03, 12:26 Pod względem wygody na pewno są lepsze,ale mi przeszkadzają np. podczas czytania,gdyz wtedy ich nie potrzebuje,jeśli chodzi o makijaż,lepiej jak sie używa kosmetyków przeznaczonych spaecjalnie do malowania oczu z soczewkami,hipoalergicznych. Odpowiedz Link Zgłoś
kratka5 Re: Soczewki kontaktowe 04.08.03, 13:56 mialam szczere checi nosic soczewki na stale-zamast okularow.ale niestety pojawiaja sie problemy.U mnie np. totalnie nie moge nosic ich kiedy pracuje z kompem-oczy mam natychmiast podraznione bola mnie robia sie zmeczone.Zastanawiam sie czy okulary zerowki z filtrami do pracy z komputerem rozwiazalyby problem.Natomiast soczewki np.na plazy...rewelacja...Mysle ze nalezy stosowac je zamiennie z okularami (przynajmniej ja tak musze) i wtedy jest wszystko ok. pozdrawiam aska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: girl Re: Soczewki kontaktowe IP: *.ciechanow.cvx.ppp.tpnet.pl 04.08.03, 15:33 mam 17 lat i noszę soczewki od kilku juz lat. sa spoko. czasem nie mogę za duzo godzin ich nosic, ale jako tako napewno lepsze od okularów. nigdy nie nosilam okularów bo nie lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kama Re: Soczewki kontaktowe IP: *.wroc.zigzag.pl 04.08.03, 15:41 Soczewki noszę już ok.5 lat. Nie mam i nie miałam z nimi żadnych problemów.Dla mnie ich uzywanie jest o niebo lepsze niż noszenie okularów(np. w soczewkach widzę o wiele lepiej niż w okularach, mimo że mam na nich taką samą ilość dioptrii). Oczywiście gdy jestem cały dzień w domu to nosze okulary i w ten sposób unikam przemeczenia oczu, po prostu dając im czas na odpoczynek od soczewek. Przy zachowaniu podstaw higieny nie powinnas mieć z kontaktami problemów. Ale bez przesady-np. jeśli chodzi o kosmetyki do makijażu. Ja nigdy nie używałam specjalnych cieni, tuszów itd. a mimo to nie nabawiłam sie infekcjii ani zapalenia spojówek. Ważniejsze od specjalnych kosmetyków jest raczej wykonywanie makijażu po założeniu soczewek, a demakijazu po ich zdjeciu. Odpowiedz Link Zgłoś
malen_a Re: Soczewki kontaktowe 04.08.03, 15:43 ja nosze soczewki juz ponad 10 lat i nigdy nie zamienilabym ich na okulary!! wiem, ze maja swoje wady typu czeste zapalenie spojowek i in. infekcje, ostatnio natomiast okulistka zobaczyla, ze cos tam na oczach narasta, nie wiem dokladnie co, ale powiedziala, ze to normalne u "soczewkowcow" i jak sie przestaje je nosic to wszystko wraca do normy. dla mnie soczewki sa wolnoscia, moge w nich robic doslownie wszystko i choc czasem pieka mnie oczy to nie zamienilabym ich na okulary co do makijazy to ja akurat nie maluje sie codziennie, ale nigdy nie kupowalam jakis specjalnych tuszow ani innych "mazidel" do oczu, wszystko zawsze jest ok. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mabe25 Re: Soczewki kontaktowe 10.08.03, 12:55 noszę soczewki od 12 lat nie wyobrażam sobie bez nich życia. nie używam żadnych specjalnych hipoalergicznych kosmetyków poza tymi do zmywania oczu. tylko nie zniechecaj sie jeśli ci nie idzie zakładanie praktyka czyni mistrza. I wyobraż sobie jak wchodzisz zimą do ciepłego pomieszczenia i nic ci nie paruje na nosie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mijka Soczewki kontaktowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.03, 16:53 A czy samo przyzwyczajenie się do soczewek jest trudne i ich zakładanie i zdejmowanie?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alternativa Re: Soczewki kontaktowe IP: *.ynet.pl 04.08.03, 18:39 hej dziewczyny, ja zaczelam nosic soczewki rok temu, mialam wtedy 16 lat. oczywiscie mialam duzo watpliwosci no i troche sie balam. postanowilam jednak zaryzykowac i nie zaluje tego! plusy soczewek: 1. widzi sie w nich lepiej niz w okularach. ja mam w socz -4.75 i -5.0 a w okularach to juz bym miala pewnie z 6! cos strasznego. 2. sa bezpieczniejsze - nie zgubisz ich i sie nie stluka. poza tym masz szersze pole widzenia, co jest szczegolnie wazne przy duzych wadach. dlatego uwazam ze przy ponad -4.0 powinno sie bezwzglednie nosic soczewki. ja sama kilka razy malo co bym sie nie wpakowala pod samochod. a poza tym oczy sie przyzwyczajaja do takiego patrzenia i zamiast miec pole widzenia 180 stopni ja mialam ok 100. 3. sa wygodniejsze - nie odgniataja sie na nosie, mozna w nich plywac (lepiej w okularach plywackich), uprawiac wszelkiego rodzaju sporty 4. od noszenia okularow robią sie zmarszczki. okulary ci spadaja z nosa, ty je poprawiasz odruchowo podnoszac nos i masz zmarszczki w wieku 20 lat :P minusy: 1. to jest dosyc drogie. miesieczne Focus-40 zl/para 3-miesieczne Bausch&Lomb - 60 zl/para (nie jestem tego pewna na 100proc) miesieczne Focus do spania w nich - ok 80 zl/para do tego dochodzi plyn. 360ml starcza na 3 miesiace i kosztuje 50 zl no i wypadaloby pojsc na kontrole do okulisty raz na 3 miesiace - 50zl 2. nie zawsze chce sie je zdejmowac, nie jest to bardzo skomplikowane, a po kilku zdjeciach i zalozeniach naprawde BANALNE nie ma sie czego bac, ale mi osobiscie czasami sie nie chce. tymbardziej, ze ostatnio nosilam soczewki do spania i tak sie rozwydrzylam, ze teraz nie chce mi sie zdejmowac normalnych to by bylo na tyle. chce jeszcze dodac, ze przy starannej pielegnacji tzn staranne czyszczenie, czyste ręce, świeży i nieprzeterminowany płyn, czyste pudełeczko i oczywiście noszenie soczewek nie dluzej niz sie powinno, nic zlego sie nie powinno z Waszymi oczami wydarzyc. no, czasami rzeczywiscie niektorzy nie moga nosic soczewek (zespol suchego oka), ale to juz okulista powinien zauwazyc. jesli wiec jedyna przeszkoda jest strach nie bojcie sie! zycze sukcesow :) Odpowiedz Link Zgłoś
lilka-lilka Re: Soczewki kontaktowe 13.08.03, 21:42 Czesc, pamietam ze kiedy pierwszy raz zakładałam soczewki to trwało to godzinę czasu i aż się popłakałam uznając że to nie możliwe. Jednak w ciągu tygodnia udało mi się dojść do perfekcji. Soczewki noszę od 3 lat, nauczyłam się je ściągać bez lusterka i zakładać nawet do najmniejszego. O tym jakie są fantastycznie wygodne już tutaj poczytałaś, ja jeszcze dodam że za swoje Bausch&Lomb płacę 38 zł, jest to jedna para na miesiąc. Ale wiem że u różnych optyków są różne ceny, spotkałam się na przykład z ceną 70 zł za te same soczewki pozdrawiam lilka-lilka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ona Re: Soczewki kontaktowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.03, 22:16 dzieki za wszystkie wypowiedzi, ale czekam na kolejne:) Odpowiedz Link Zgłoś
mabe25 Re: Soczewki kontaktowe 10.08.03, 13:18 wydaje mi się że dużo zależy od indywidualnych predyspozycji osoby z dużymi oczami na pewno mają łatwiej bo w trakcie zakładania muszą odchylać tylko dolną powiekę. Ale szczerze mówiąc to nie pamiętam czy uczenie się zakładania i zdejmowania było trudne miałam wtedy 12 lat. I jeszcze jedno wskazania medyczne ja zaczęłam nosić szkła kontaktowe żeby zachamować lawinowo rosnącą wadę wzroku (i tak teraz mam -6,5, -7,0) pani profesor powiedziała że szkła wywierają mikro- ucisk na soczewką i hamuj rozwój wady. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justy Re: Soczewki kontaktowe IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.08.03, 14:49 ja bardzo lubię soczewki; dzięki nim moge nosić okulary przeciwsłoneczne, widzę wyraźnie podczas malowania oczu (jestem krótkowidzem), nic mi zimą nie zaparowuje, widzę wyraźnie nawet, gdy moknę na deszczu, mam większe pole wyraźnego widzenia; ogólnie mówiąc soczweki dają dużą swobodę wady: przy pracy z komputerem, podczas oglądania telewizji, w kinie itp zaczynam odczuwać dyskomfort- w tych sytuacjach rzadziej sie mruga i oko ma skłonność do wysychania, nie można sobie swobodnie pocierać oczu (ale z drugiej strony to dobrze) itp. jeśli chodzi o infekcje oczu, którym moga sprzyjać źle użytkowane soczewki, to odkąd je noszę (prawie 4 lata) nic takiego mi się nie przytrafiło, a nie dbam jakoś nadmiernie o te soczewki. ja używam zwykłych kosmetyków do makijażu; dbam tylko o to, żeby były trwałe i nie osypywały sie. nie unikam sypkiego pudru ani lakieru do włosów. do demakijażu nie używam produktów na bazie substancji tłuszczowych (stosuję żele). i to wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agatka_s Re: Soczewki kontaktowe IP: *.acn.pl 10.08.03, 15:06 ja noszę soczewki baaaaardzo długo (zaczynałam jeszcze z takimi, które trzeba było wygotowywać i były takie twarde a stało sie po nie w kolejce przez ładnych kilka godzin). Nie wyobrażam sobie bez nich życia w tej chwili, najbardziej doceniam je podczas uprawiania sportu (narty, basen, rower) albo jak mam jakieś większe wyjscie gdzie lepiej się czuję nie jako "okularnica". Okulary przeciwsłoneczne to też bardzo istotne, ja akurat jestem ich manniaczką i nie wiem jakby to było bez soczewek. Poza tym ja poprostu lepiej w nich wyglądam, mam kolorowe niebieskie, dobrze podkreślajace moje naturalnie szare oczy.Jak teraz zdejmuję soczewki to jakaś taka wyblakła jestem i byłoby ciężko mi powrócic do starego koloru oczu. Higiena przy soczewkach jest bardzo ważna, ale jest ona standardowa, nic nadzwyczajnego. Nie jest to trudne i czasem staje się rutynowym nawykiem jak mycie zębów. Ważne też aby od czasu do czasu robić sobie od soczewek odpoczynek (ja np. jak jestem w domu to przerzucam sie na okulary aby dać oczom odpoczywać). W moim przypadku soczewki to same zalety a ich cena napewno jest warta tego komforu jaki zapewniają. Trzeba spróbowac i samemu się przekonać. Odpowiedz Link Zgłoś
isia67 Re: Soczewki kontaktowe 18.08.03, 18:50 Gość portalu: agatka_s napisał(a): > ja noszę soczewki baaaaardzo długo (zaczynałam jeszcze z takimi, które trzeba > było wygotowywać i były takie twarde a stało sie po nie w kolejce przez > ładnych kilka godzin). Oj pamiętam te atrakcje. Ile to razy popękały mi szklane pojemniczki zbyt długo gotowane. I te tylko dwie apteki w Warszawie, gdzie sprzedawano specyfiki do szkieł. Pierwsze kupiłam na Złotej i owszem nie były wygodne, ale lepsze od okularów, których wtedy nienawidziłam serdecznie i nie nosiłam, choć słabo bez nich widziałam. Okulary nosiłam w torbie szkolnej, a z torbą nie obchodziłam się najdelikatniej i okulary z potłuczonymi szkłami średnio raz na 2 tygodnie lądowały u optyka. Kolejne szkła (tym razem miękkie, tamte też były podobno miękkie) kupiłam w Katowicach i to były kontakty sprowadzane ze Stanów. A potem były kolejne pary. Nie wyobrażam sobie życia bez nich. Noszę je całymi dniami, jakoś specjalnie się nad nimi nie trzęsę (podstawowa higiena). Z oczami nie mam kłopotów (zapalenie spojówek się mnie nie ima, choć może jak ktoś ma do tego skłonności... ale to wina kontaktów). Makijaż robię codziennie i wcale nie używam jakiś specjalnych kosmetyków. Szkoda tylko, że płyny są dość drogie, ale dobre i lekkie szkła optyczne też kosztują, a jak wada się pogłębia to też trzeba je zmieniać. Ostatnio byłam u okulisty i z oczami wszystko w porządku, a wada stanęła w miejscu. Dodam jeszcze, że mam różnicę między jednym a drugim okiem 3 dioptrii, a to kiedyś zasługiwało na jakąś zniżkę, czy darmowe dostanie szkieł raz na jakiś czas(nie pamiętam i nie wiem jak jest teraz). Ja jestem zadowolona. Nie wyobrażam sobie bez nich życia w tej chwili, > najbardziej doceniam je podczas uprawiania sportu (narty, basen, rower) albo > jak mam jakieś większe wyjscie gdzie lepiej się czuję nie jako "okularnica". > Okulary przeciwsłoneczne to też bardzo istotne, ja akurat jestem ich > manniaczką i nie wiem jakby to było bez soczewek. Poza tym ja poprostu lepiej > w nich wyglądam, mam kolorowe niebieskie, dobrze podkreślajace moje naturalnie > szare oczy.Jak teraz zdejmuję soczewki to jakaś taka wyblakła jestem i byłoby > ciężko mi powrócic do starego koloru oczu. > > Higiena przy soczewkach jest bardzo ważna, ale jest ona standardowa, nic > nadzwyczajnego. Nie jest to trudne i czasem staje się rutynowym nawykiem jak > mycie zębów. Ważne też aby od czasu do czasu robić sobie od soczewek > odpoczynek (ja np. jak jestem w domu to przerzucam sie na okulary aby dać > oczom odpoczywać). W moim przypadku soczewki to same zalety a ich cena > napewno jest warta tego komforu jaki zapewniają. Trzeba spróbowac i samemu > się przekonać. Odpowiedz Link Zgłoś
isia67 Re: Soczewki kontaktowe 18.08.03, 18:53 isia67 napisała: > skłonności... ale to wina kontaktów). Miało być oczywiście, że to nie wina kontaktów. Przepraszam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiki Re: Soczewki kontaktowe IP: *.siemiatycze.sdi.tpnet.pl 13.08.03, 21:25 moja siostra nosi soczewki 3 rok i dzięki temu wyleczyła jedno oko(z +0,5)i teraz nosi tylko jedna soczewke Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ona Re: Soczewki kontaktowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.03, 21:55 na soczewki pewno skusiłabym się już dawno, ale panicznie boję się je zakładać i zdejmować, czy to takie straszne?? wiem, że okulista mi to pokaże, ale sama świadomość:( Odpowiedz Link Zgłoś
tothesea Re: Soczewki kontaktowe 14.08.03, 08:32 zakladanie i zdejmowanie soczewek wogule nie boli!! ja nosze je tylko kilka misiecy, po 6 latach biegania w okularkach, i mi sie bardzo podobaja. mam tylko jeden problem, jestem za leniwa by je zdejmowac jak ide spac. czasami sie w nich przespie, choc wiem ze to bardzo niezdrowo. jak ktos pierwszy raz zaczyna nosic soczewki, moga one draznic, ale po kilku godzinach wogule sie nie powinno ich czuc. ja tez mysle ze jak na plaze, to rewleacja!! joasia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Soczewki kontaktowe IP: *.ipis.zabrze.pl 14.08.03, 09:59 Zdecydowanie polecam soczewki, zaczęłam je nosić jak miałam 10 lat (ze względu na różnicę między jednym a drugim okiem, -6 i 0), teraz mam 26 i nie potrafię bez nich żyć. Na poczatku nosiłam takie prawie długowieczne soczewki, były na rok lub 2 lata, trza było z nimi różne cuda wyczyniać, można było w nich spać itp, potem przerzuciłam się na 3 miesięczne, ale nabawiłam się zapalenia rogówki (niestety takie świństwa zdarzają się przy soczewkach częściej) i na jakiś czas musiałam przeprosić się z okularami. 2 lata temu odkryłam soczewki jednodniowe i właśnie te wszystkim polecam. Są dużo miększe od tych trzymiesięcznych i naprawde dają jeszcze lepszy komfort, poza tym są bardziej uwodnione, to znaczy że składają się z dużej ilości wody, co jest przyjemniejsze dla oka. Wstaję rano, otwieram opakowanie z jedną soczewką, zakładam i nosze cały dzień, a wieczorem wyrzucam. Nie musze kupowac już żadnych płynów, tabletek odbiałczających itp. A jakbym zgubiła to nie mam za czym płakać :o) Koszt jest taki sam jak soczewki do noszenia dłuzej plus płyny itp. Jedna sztuka kosztuje 2-2,50 zł (kupuję Focusy). A poza tym jak tylko mam weekend to daję jednak czasami odpocząć oczkom i zakładam okulary. A jeśli chodzi o uczenie się zakładania soczewek to po prostu "trening czyni mistrza" pzdr Ania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alternativa Re: Soczewki kontaktowe IP: *.ynet.pl 14.08.03, 11:44 no nie wiem, wydaje mi sie ze te jednodniowe wychodza drozej. tak czy inaczej, zakladanie naprawde nie jest niczym strasznym. po kilku dniach bedziesz to miala w jednym paluszku, jestem tego pewna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cinka Re: Soczewki kontaktowe IP: *.bialap.cvx.ppp.tpnet.pl 16.08.03, 16:08 to wychodzi ok 5zl dziennie za pare soczewek.. co miesiecznie daje 150 zl! ja uzywam acuvue 2 - 2 tyg - 1 mies, ktore kosztuja 110 zl za 6 sztuk. soczewki nosze od ponad 7 lat, wczesniej nosilam acuvue nie mam nawet okularow, nie sa mi potrzebne pomijajac niewygode, okulary zawezaja jakos tak dziwnie i zaginaja na brzegach pole widzenia [minusy] Odpowiedz Link Zgłoś
snajperka Re: Soczewki kontaktowe 15.08.03, 01:40 Bardzo lubię soczewki. Miałam problem z noszeniem okularów-po prostu okropnie w nich wyglądałam. Niedawno zaczęłam nosić soczewki i mam problem z głowy. Używam jednodniowych,sądzę,że są najwygodniejsze. Pamiętam,że jak zaczynałam nosić soczewki,strasznie bałam się nie tyle je zakładać,co zdejmować-przez 2 dni trwało to ponad pół godziny,myślałam już,że ich nie ściągnę. Jednak po paru dniach nie było to dla mnie żadnym problemem-trening czyni mistrza :) Pozdrawiam :) S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alternativa Re: Soczewki kontaktowe IP: *.ynet.pl 15.08.03, 11:14 w zdejmowaniu soczewek bardzo pomaga uzywanie sztucznych łez. po zakropleniu kilku takich lez bez problemu mozna zdjac soczewke Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ona Re: Soczewki kontaktowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.03, 12:43 Już mam soczewki i nie było tak źle, najgorzej to idzie mi zakładanie na lewe oko:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alternativa Re: Soczewki kontaktowe IP: *.ynet.pl 15.08.03, 15:24 no widzisz na pewno nie bylo tak źle. trening czyni mistrza i już niedlugo nie bedziesz z tym miala problemow :) Odpowiedz Link Zgłoś
szymanka Re: Soczewki kontaktowe 16.08.03, 14:08 Noszę soczewki kontaktowe od 14 lat. Zaczynałam od takich które codziennie trzeba było gotować :) To były czasy... :) Teraz nie wyobrażam sobie życia w okularach. Soczewki to cudowny wynalazek. Do tych co boją się zakładania i zdejmowania: To naprawdę nie jest trudne. Zwykle wystarczy kilka dni, żeby się przyzwyczaić. Niedawno wreszcie udało mi się namówić mojego męża do soczewek. Też miał opory właśnie dot. zdejmowania i zakładania. Teraz o soczewkach mysli to samo co ja. Odpowiedz Link Zgłoś
andzia_24 Re: Soczewki kontaktowe 16.08.03, 16:53 Ja soczewki nosze dopiero od 1 roku. Tak jak chyba wszyscy teraz nie wyobrazam sobie zycia bez nich. Na poczatku zakladanie zajmowalo mi tez mnowstwo czasu - okolo pol godziny:)! spoznialam sie na wyklady cwiczenia, przez kilka pierwszych dni mialam uczucie jakiegos ciala obcego w oku. Teraz w ogole nie uzywam okularow (nawet bym ich nie znalazla bo nie pamietam juz gdzie polozylam:)) Zaluje tylko ze nie zdecydowalam sie na soczewki wczesniej. POzdrawiam wszystkich "soczewkowcow":)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dalloway Re: Soczewki kontaktowe IP: *.chello.pl 18.08.03, 21:53 Noszę soczewki już tyle lat, że sam nie pamiętam ile to jest. W każdym razie na pewno duzo więcej niż się maluję. Uważam, że z tysiąca powodów są lepsze od okularów. Przede wszytskim, przy tej samej a czasem nawet niewiele niższej mocy widzi się lepiej niż w okularach. Można nosić okulary słoneczne, nie ma problemu z parowaniem zimą, maja wbudowane dobre filtry UV itd itd. U krótkowidzów potrafią zatrzymać rozwój wady. Raczej nie używam specjalnych kosmetyków, chyba że tak sie przypadkiem trafi (teraz zdarza sie to coraz częściej, kiedys było rzadkością). Tylko płyn do demakijażu musi być sprawdzony i odbry. Lepiej nie tłusty, ale też można. Kiedyś po zabiegu na rogówce przez tydzień nosiłam okulary, ale bez soczewek w ogóle nie umiałam sie umalować, bo jedno to źle widziałam, a drugie pod szkłami cały malunek wyglądał fatalnie. Także namawiam gorąco. Radzę też zaopatrzyć się w kropelki sztuczne łzy, a jeśli masz bardzo wrażliwe oczy to i w okulary zerówki z filtrami do komputera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ona Re: Soczewki kontaktowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.03, 19:50 A można się opalać w solarium mając założone soczewki?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MEGGI Re: Soczewki kontaktowe IP: *.ciechanow.cvx.ppp.tpnet.pl 19.08.03, 21:52 Gość portalu: Ona napisał(a): > A można się opalać w solarium mając założone soczewki?? TAK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dalloway Re: Soczewki kontaktowe IP: *.chello.pl 19.08.03, 22:29 teoretycznie nie mozna, ale ja tak robie bez zadnych szkod moja okulistka nie zabrania Odpowiedz Link Zgłoś
byhanya Re: Soczewki kontaktowe 19.08.03, 22:41 hmmmm dlaczego teoretycznie? przypuszczam ze ze wgledu na ewt omdlenie przy ktorym natychmiast trzeba zdjac soczewki. powiedzialabym ze nawet dobrze bo maja filtr uv Odpowiedz Link Zgłoś
andzia_24 Re: Soczewki kontaktowe 20.08.03, 11:08 A czy ktos plywa z soczewkami? Tzn oczywiscie w okularach plywackich. Mi okulistka mowila ze tylko wtedy jesli okulary sa super nieprzepuszczalne - ale czy takowe istnieja, zawsze chyba tych kilka kropel przepuszcza? To jak to jest? Zaczynam intensywne plywanie w pazdzierniku i chcialabym wiedziec... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dalloway Re: Soczewki kontaktowe IP: *.chello.pl 20.08.03, 12:25 co do opalania to producent na wyciagu dla lekarzy (nie na tym dla pacjenta) zamieszcza informacje, ze nalezy wyjmowac przed opalaniem. w dobrych solariach tez zdarzalo mie sie widziec wywieszone takie zalecenie obok takich ze np. nie w ciazy, nie przy antybiotyku itp. co do plywania to ja plywam, ale sie strsuje, bo super nieprzepuszczalnych okularkow nie udalo mi sie jeszcze kupic, a zebralam do tej pory spora kolekcje. najczesciej wiec uprawiam "turystyczna" zabke z glowa na wierzchu a wyczyny sobie odpuscilam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sabna Re: Soczewki kontaktowe IP: *.x-net.gliwice.pl 27.08.03, 19:28 Pływać można bez problemu. I nie ma się co stresowac bo jedyne ryzyko to takie ze wypłynie ci soczewka, a to raczej przy kilku kroplach wody się nie przytrafi. Chyba że woda wypełni ci cały okularek, wtedy zamknąc szybko oko i po problemie :). Nie wspominam o ryzyku zakrzenia, podraznienia itp. bo to jest duzo wieksze bez okularek. A sposob na dobre okularki jest prosy, idąc do sklepu tzeba je przyssac do oczu bez zakładania gumek (na tył głowy) jesli wytzrzymają co najmniej kilkanascie sekund (nie robic min) powinny pasowac. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ona Re: Soczewki kontaktowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.03, 17:49 A jak ktoś ma tipsy to czy jest problem w zakładaniu czy zdejmowaniu soczewek?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dalloway Re: Soczewki kontaktowe IP: *.chello.pl 20.08.03, 23:45 zalezy jakie dlugie. ja po wielu latach praktyki radze sobie majac dlugie paznokcie, ale moje kolezanki nie bardzo i nie jest to zalecane - krawedzia paznokcia latwo uszkodzic i soczewke i rogowke. jak masz tipsy krotko opilowane to niewazne czy to sztuczne czy prawdziwe paznokcie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mona Re: Soczewki kontaktowe IP: *.darlowo.sdi.tpnet.pl 20.08.03, 19:33 A ja mam swoje soczewki dzis pierwszy raz na oczach i troche sie smiesznie czuje po 20 paru latach noszenia okularow (od 2giego roku zycia), zakladanie wcale nie boli, ale na razie troche sobie jeszcze nie radze. :(( Zobaczymy za pare dni. Aha, soczewki kosztowaly 60 na miesiac, ale to sa takie dla osob z astygmatyzmem, podobno z takich drozszych. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eressea Re: Soczewki kontaktowe IP: *.gorzow.mm.pl 26.08.03, 20:17 Dziewczyny, czy na początku noszenia soczewek mozliwy jest lekki ból w okolicy skroni i łuku brwiowego? Ja właśnie tak mialam, i troszke się martwie, chociaz moze jest on spowodowany faktem ze szkła są mocniejsze (wczesniej nosilam okulary o połówke dioprii słabsze)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Soczewki kontaktowe IP: serwer:* / *.gazeta.pl 26.08.03, 21:49 mnie tam chyba nic nie bolalo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lenya Re: Soczewki kontaktowe IP: *.lublin.mm.pl 26.08.03, 22:08 Nosze soczewki od 9 lat. Nie wyobrazam sobie bez nich zycia :) Są wygodniejsze niz okulary (zima-parowanie, lato - okulary słoneczne; wygodniej w nich podczas jazdy samochodem). Nigdy nie mialam zapalenia spojówek, ani zadnych podraznien. Grunt to zachowac higiene - sciągac soczewki na noc, nie oszczedzac na płynie, makijaz robic po załozeniu soczewek, demakijaz - po zdjęciu. Nigdy nie stosowalam specjalnych kosmetyków. Warto na początku miec raczej krótkie paznokcie. Łatwiej sie nauczyc nakładania i zdejnowania, nie ma stresu, ze uszkodzi sie soczewke lub wydłubie oko :) Raczej nie uzywalabym soczewek day & night - to dla mnie nienormalne, zeby ciało obce tyle czasu przebywało w oku :( WIadomo, jesli są jakies sytuacje, ze inaczej sie nie da - ok. ALe nie jako rozwiązanie na co dzien. Pamietam, ze na początku pod koniec dnia oczy mi "wysychały" - musialam wtedy zakroplic sobie odrobine płynu. Po jakims czasie mi to przeszło. Ja zrezygnowalam z kupowania soczewek u mojego okulisty - za duzo wychodziło :) CHodze do niego 2 razy w roku na kontrole i to wszystko. Kupuje w sklepie internetowym soczewki i płyn, dostawa teoretycznie w ciągu 7 dni bodajze; moją paczuszke dostalam po 3 dniach. Ceny - Focusy 3-mies., 2 pary czyli 4 sztuki - takie całe pudełko - 119 zł; czasami jest promocja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Soczewki kontaktowe IP: 195.245.213.* 28.08.03, 12:53 Cześć czy możesz podać mi stronę tego sklepu internetowego? Popatrzę na ceny, może i ja przepłacam ;-) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
isia67 Re: Soczewki kontaktowe 27.08.03, 19:17 Gość portalu: eressea napisał(a): > Dziewczyny, czy na początku noszenia soczewek mozliwy jest lekki ból w okolicy > skroni i łuku brwiowego? Ja właśnie tak mialam, i troszke się martwie, chociaz > moze jest on spowodowany faktem ze szkła są mocniejsze (wczesniej nosilam > okulary o połówke dioprii słabsze)? Dostałaś szkła kontaktowe mocniejsze niż w normalnych okularach? Zawsze wydawało mi się, że powinno być na odwrót. Np. okulary 5,5 a w kontaktach 5, bo one bliżej oka. Tak tłumaczyła mi kiedyś okulistka. Z powyżej opisanym zjawiskiem, jak noszę szkła od ponad 10 lat, nie spotkałam się. Czy te więcej dioptrii to z jakiejś specjalnej okazji? Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sabna Re: Soczewki kontaktowe IP: *.x-net.gliwice.pl 27.08.03, 19:33 Ja też mam nieco mocniejsze soczewki niz okulary. Podobniez to z racji lekkiego astegmatyzmu ktory to mozna przy soczewkach wlasnie tak korygowac. Gdy zaczynałam nosic soczewki okuliska informowała mnie o mozliwych bolach głowy itp., dlatego miałam je na początku nosic po kilka godzin dziennie stopniowo przyzwyczajajac oko. Jakoze byłam wtedy w liceum i wyglad był najwazniejszy calkowicie to zignorowałam, na szczescie bez konsekwencji i bólów głowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mona Re: Soczewki kontaktowe IP: 195.245.226.* 28.08.03, 14:45 Podobno przy minusach soczewki powinny być słabsze, a przy plusach mocniejsze niż okulary. Ja mam plusy i astygmatyzm i moje soczewki są silniejsze niż szkła Odpowiedz Link Zgłoś
isia67 Re: Soczewki kontaktowe 28.08.03, 20:02 Gość portalu: mona napisał(a): > Podobno przy minusach soczewki powinny być słabsze, a przy plusach mocniejsze > niż okulary. Ja mam plusy i astygmatyzm i moje soczewki są silniejsze niż szkła A.. to teraz wszystko rozumiem. Ja noszę minusy i pewnie moja wiedza ograniczyła się tylko do nich. Dzęki za wyjaśnienie. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nika Re: Soczewki kontaktowe IP: *.4web.pl 26.08.03, 23:34 a mnie soczewki nosiło sie bardzo dobrze ale teraz dostałam gradówki i niestety musze ją leczyć okulistka mówi ze to właśnie przez nie i przez fakt ze pracowałam w klimatyzowanym pomieszczeniu przez kilka godzin dziennie przechodze teraz kryzys bo musialam wrocic do piksow mam nadzieje ze na krotko rada - dbac bardzo o czystość przy stosowaniu bo jak sie wda zapalenie jak mnie to masakra!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Soczewki kontaktowe IP: 195.245.213.* 28.08.03, 13:03 Czy możecie polecić jakiś sklep internetowy gdzie mogłabym nabyc soczewki kontaktowe? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lenya Re: Soczewki kontaktowe IP: *.lublin.mm.pl 28.08.03, 13:33 Gość portalu: Ania napisał(a): > Czy możecie polecić jakiś sklep internetowy gdzie mogłabym nabyc soczewki > kontaktowe? Juz odpisuje :) sklep to www.soczewka.pl Np. 3-mies. focusy kosztują 119 zł (4 sztuki). Jesli masz różna wade w kazdym oku trzeba zamawiac całe 2 pudełka (czyli 1 pudełko 4 sztuki na 1 oko i tak samo na drugie) - nie rozpakowują firmowych pudełek i nie sprzedają soczewek na blistry, tylko całe pudełka. Ja przepłacałam u mojego okulisty - za soczewki płaciłam 90 zł za parę, czyli 180 zł za dwie. A tu mam 119 zł. Zawsze kupuje tez płyn, wiec nawet po doliczeniu kosztów przesyłki (9,50 zł bodajze) wychodzi taniej. Po złozeniu zamówienia powinni do Ciebie zadzwonic, nawet tego samego dnia. Potwierdzają zamówenie i wpisane dane - Twoje dane osobowe i rodzaj soczewek, Udanych zakupów! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ElisaDay wątpliwośc - drogo. IP: *.tele2.pl 28.08.03, 14:04 tak sobie siedze przed kompem z oczami na oczach (patrzałami) i ślepnę.. :// tez chce miec soczewki, od razu bym sie zdecydowala tylko tak wychodzi ze to strasznie drogo.. nie bylam pewna czy mama by sie zgodzila. zreszta niedlugo ide do okulisty na kontrole to chce miec soczewki. a pol roku temu sobie obiecalam ze na studniowke to juz koniecznie!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ElisaDay jak z tuszem/ IP: *.tele2.pl 28.08.03, 14:07 jeszcze jednego sie boje - zazwyczaj uzywam tuszu do rzęs, a prawie zawsze nie jest trwały, w kazdym razie czuje paprochy w oku, czasem nie moge sobie z tym poradzic, wiec z soczewkami to pewnie jeszcze gorzej by bylo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lenya Re: jak z tuszem/ IP: *.lublin.mm.pl 28.08.03, 14:21 Przeczytaj WSZYSTKIE posty powyzej. Są tam i ceny i kwestia makijazu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: wątpliwośc - drogo. IP: 195.245.213.* 28.08.03, 14:57 Cześć ja noszę soczewki Aciuve 2 Johnson'a - za opakowanie 6 szt płacę w Vision Express 115 zł. jak zapewne nie jedna z osób na jednym oku mam inną wadę niż na drugim.Zatem potrzebuję mieszaną parę soczewek. Obdzwoniłam już kilka zakładów optycznych i w każdym albo sprzedają całe opakowania (tj. po 6 szt identycznych soczewek) albo proponują zakup par mieszanych, ale wtedy wychodzi znacznie drożej. A w sieci salonów Vision kupuję mieszane pudełko (na miejscu miła pani otwiera opakowanie i robi mieszanę ;-)) i płacę za to jak za normalna zamknięte opakowanie identycznych soczewek. I jest taniej. A jak posiadacie tel. w Idei, i należycie do programu Profit, to każdy zakup czegokolwiek kosztuje was 10% taniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bibi Re: Soczewki kontaktowe IP: *.gorzow.mm.pl 31.08.03, 19:34 polecam---maluje sie normalnie, czasami nawet w nich zasypiam...sa super komfortowe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: Soczewki kontaktowe IP: 195.245.213.* 01.09.03, 14:49 Z tego co się dowiedziałam w salonie to te Acuve Johnson'a pozna nosic nawet do miesiąca - podobno firma dostała na to certyfikat. A na stronie Johnson'a przeczytałam, że bez obawy można je nosić non stop przez cały tydzień a później wyrzucić. Zatem tydzień bez płynu, wyjmowania, zakładania. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś