86mika 16.04.08, 10:22 Mam 22 lata, cerę mieszaną. Ostatnio na policzkach zaczęły pojawiać mi się suche, łuszczące się, czerwone plamy. Nic mi nie pomaga... Może któraś z Was ma skuteczny sposób na ten problem. Bardzo proszę o pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
justy1 Re: PLAMY na policzkach 16.04.08, 10:39 możliwe, że to objaw uczulenia lub podrażnienia przez kosmetyk Odpowiedz Link Zgłoś
wrednajestembylambede Re: PLAMY na policzkach 16.04.08, 12:16 mialam ten sam problem,chodzilam do lekarzy,przepisywali mi jakis srodki nic nie pomagalo, w koncu jedna dermatolog stwierdzila,ze to moze byc reakcja alergiczna i zebym sie na slonce wywalila lub na solarium poszla.mi pomoglo. uzywaj kosmetykow do cery atopowej,moze to pomoze. a najlepiej idz do lekarza bo moga byc rozne powody. Odpowiedz Link Zgłoś
martwoj Re: PLAMY na policzkach 16.04.08, 12:56 pewnie wizyta u lekarza bedzie najlepsza w Twoim przypadku jw.Możesz jeszcze spróbować mocnej nawilżającej maseczki dla alergików. Odpowiedz Link Zgłoś
ma_alena Re: PLAMY na policzkach 16.04.08, 13:06 Miewam to samo, mi pomaga krem Vitella ictamo, kupisz go w aptece. Odpowiedz Link Zgłoś
issey_miyake Re: PLAMY na policzkach 16.04.08, 14:24 Maseczki nawilżające, jak pisze któraś z pań, wyżej, nie są nic warte. Najprawdopodobniej możesz być uczulona na jakiś produkt spożywczy, ogranicz trochę słodycze. Najlepiej gdybyś posmarowała jakimś tłustym kremem, np. Krem Lipidowy Iwostin. Jeśli do tego zmiany swędzą, po toalecie są łuskowate, przydałby się lekki steryd - najlepiej Advantan, bądz Elocom - ale to tylko na recepte. Odpowiedz Link Zgłoś
lookbill Re: PLAMY na policzkach 16.04.08, 14:33 Ze sterydem byłabym ostrożna. Jeśli już bierzemy pod uwagę jakiś rodzaj alergii, to spróbowałabym na początek zażywać jakieś tabletki antyhistaminowe typu Zyrtec + antyalergiczny krem do twarzy typu AA firmy Oceanic Odpowiedz Link Zgłoś
issey_miyake Re: PLAMY na policzkach 16.04.08, 14:35 Sterydem, lekkim, jak Advantan, można posmarować zmianę do 3 razy, nie ma prawa zajść żadna szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
86mika Re: PLAMY na policzkach 17.04.08, 10:34 dziękuję za odpowiedzi... Czyli jednak wizyta u lekarza i kosmetyki apteczne będą najlepsze :) dzięki Odpowiedz Link Zgłoś