nenka19994 17.06.08, 20:48 Czy wie może ktoś... czy zwykły dentysta zamknie mi diasteme kiedy przyjde na zwykłą wizytę? Czy musze coś wczesniej zrobic? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malange Re: Ładne ząbki.. 17.06.08, 20:52 Zależy jaki to dentysta :) może Ci od razu nadbudwać ząbki i tak zamnąć lukę - ale tego nie polecam, bo na jedynkach strasznie się kruszy i trzeba ciagle biegać doklejać Jednak najlepiej zrobić licówki - efekt o wiele ładniejszy i trwały. Odpowiedz Link Zgłoś
nenka19994 Re: Ładne ząbki.. 17.06.08, 21:06 No myślę o takim zwykłym nie wyróżniającym się dentyście :P Czy to nie musi być jakas klinika stomatologiczna... Odpowiedz Link Zgłoś
malange Re: Ładne ząbki.. 17.06.08, 21:13 Ja tym pierwszym sposobem robiłam dawno temu u najzwyklejszej dentystki w prywatnym małym gabinecie - koszt to około 50-100zł za jeden ząb. Odpowiedz Link Zgłoś
nenka19994 Re: Ładne ząbki.. 17.06.08, 21:54 I jak? Byłaś zadowolona? I zastanawiam się czy wykonano by mi tez trzy ząbki w których też mam przerwe.. Odpowiedz Link Zgłoś
malange Re: Ładne ząbki.. 17.06.08, 21:58 Wyglądało to ładnie ale po pewnym czasie zaczęło się kruszyć - jest to normalne przy tej metodzie. Miałam też tak wypełnione inne luki - więc da się tak zrobić wszystkie zęby. Odpowiedz Link Zgłoś
nenka19994 Re: Ładne ząbki.. 19.06.08, 20:12 carolla8 a robiłaś u najzwyklejszego dentysty...? Odpowiedz Link Zgłoś
littlefrog Re: Ładne ząbki.. 18.06.08, 09:19 skoro masz tyle przerw to może pomyśl o stałym aparacie? Odpowiedz Link Zgłoś
big.rabarbar8 Re: Ładne ząbki.. 19.06.08, 12:18 Takie rzeczy dobrze robic u stomatologa estetycznego (polecam na Wernyhory w Wawie, dr Lidia Warda). Jednak z wlasnego doswiadczenia powiem Ci, ze sprawa nie musi byc trywialna i czasem nie tylko potrzeba konsultacji ortodonty ale i chirurga ortognatycznego. Wiem, brzmi drastycznie. W przypadku wad rozwojowych szczeki gornej i zuchwy przerwy czy wychylenia zebow to naprawde pikus. Bo dochodza w pozniejszym czasie zaburzenia zucia, scieranie zebow i osiadanie (skrocenie dolengo odcinka twarzy), strzelanie w stawie, bole twarzy i glowy.. itd. Jesli myslisz, ze diastema nie jest jedynym Twoim problemem polecam dr Marcina Wisniewskiego - www.chirurgia-ortognatyczna.pl (przyjmuje na Długiej i w Linea Corporis w Wawie). Na konsultacji pomoze dobrac ew odpowiednia terapie (nawet kombinowana-chirurgia/ortodoncja/protetyka). A jesli chodzi tylko o diasteme to wypelnienie materialem swiatloutwardzalnym to koszt okolo 160-220 zl za zab, jednak material ten "lapie" osad z kawy, herbaty (a nie mozna go wybielac chemicznie bo zsinieje-mozna tylko piaskowac u dentysty). Licowki z porcelany sa naprawde super - mozna dobrac idealnie i stworzyc na Twoje osobiste zamowienie (przeziernosc, ew nierownosci i plamki) zeby zab wygladal zupelnie naturalnie. Wiem cos o tym, bylam zachwycona praca protetyka pracujacego dla dr Wardy (ma sprzet uwzgledniajacy w procesie powstawania koroki czy licowki 30000 punktow.. bo robi juz to komputer i czlowiek). Koszt porcelany to od okolo 1400zl za zab do 2000. uzebiony rabarbar:) Odpowiedz Link Zgłoś
carolla8 Re: Ładne ząbki.. 19.06.08, 17:04 Miałam zamykaną diastemę kompozytem. Nie wyobrazam sobie zdrowego zęba spiłowywać, tylko dlatego ze dentysta chce zarobić. Absolutnie nic mi sie nie kruszy, nie odbarwia itp. rzeczy-a minęło 9lat. Odpowiedz Link Zgłoś
nenka19994 Re: Ładne ząbki.. 19.06.08, 21:28 carolla8 a robiłaś w zwykłym gabinecie? Odpowiedz Link Zgłoś
carolla8 Re: Ładne ząbki.. 20.06.08, 16:39 tak, gabinet w mieszkaniu, ale z polecenia.Nazwy typu klinika zdrowego uśmiechu, klinika stomatologiczna to czysty marketing.Niektóre z nich sa lepiej wyposażone, ale co z tego jak dentysta jest partaczem albo jest ledwo po szkole. Proponuje znależć najpierw dobrego dentystę (taki który jest za zębem) i nie sugerować się pustym nazewnictwem. Odpowiedz Link Zgłoś