Dodaj do ulubionych

serum ze ślimaka - ważne

25.10.08, 12:03
Zakupiłam ostatnio na Allegro takie właśnie jak na dole w linku
serum ze slimaka. Wiecie jak to jest na Allegro, niby piszą, że
oryginał ale z tym to różnie bywa. W związku z tym mam pytanie do
dziewczyn, które takie serum zakupiły w sklepach internetowych bądź
aptekach. Chcę sprawdzić oryginalność mojego serum. Czy po
odkręceniu wieczka słoiczek był dodatkowo ochroniony jakimś
złotkiem? Tak jak na przykład zwykły krem Nivea? Jak pachnie wasze
serum? Proszę o jakieś szczegóły i z góry bardzo dziękuję.
Obserwuj wątek
    • natella tutaj jest link ... 25.10.08, 12:05
      www.mystyle.pl/
      • natella Re: tutaj jest link ... 25.10.08, 12:08
        www.mystyle.pl/instituto-espanol-serum-sluzu-slimaka-p-2556.html
        • sloneczna.dziewczyna Re: tutaj jest link ... 25.10.08, 13:59
          Sorry, ale za przeproszeniem dałaś sobie wcisnąć g....
    • black-cat Re: serum ze ślimaka - ważne 25.10.08, 17:46
      Czyli alantan kupiłaś? "Serum ze ślimaka" to po prostu alantolina.
      Do kupienia w aptece za 10 zł.
      • natella do mądrusianych ... 25.10.08, 18:01
        Nie pytałam was o opinie na temat serum ... Pytałam o oryginalność.
        A to czy kupiłam gówn.. czy też nie, to nie wasza sprawa.
        Jestem straszzzznie bogata i już sama nie wiem co z pięniedźmi mam
        robić, więc kupiłam zwykłą alantoine za 60 zł. Ale za to w jak
        ślicznym słoiczku ....... :P
    • aeromonas Re: serum ze ślimaka - ważne 25.10.08, 18:19
      Wstyd. Zamordowano biedne ślimaki. Alantoina to azotowy metabolit.
      Można go pozyskać mniej drastycznymi metodami. Najpierw myśl, potem
      kupuj.
      • minniemouse Re: serum ze ślimaka - ważne 05.12.08, 03:08
        """Wstyd. Zamordowano biedne ślimaki. Alantoina to azotowy
        metabolit.
        Można go pozyskać mniej drastycznymi metodami. Najpierw myśl, potem
        kupuj."""

moglabys mi napisac jak sie dokladnie otrzymuje te wydzieline do
        wyrobu serum??

Minnie
        • aeromonas Re: serum ze ślimaka - ważne 07.12.08, 21:43
          Najtaniej chyba z siuśków krowy (excusez le mot!)...
          • minniemouse Re: serum ze ślimaka - ważne 08.12.08, 09:02
            ale ja sie pytalam jak sie otrzymuje ow sluz ZE SLIMAKA

a slimakowi chyba dosyc daleko do krowy. w przenosni i doslownie.

Minnie

• kadanka Re: serum ze ślimaka - ważne 11.12.08, 16:58
        abstrahujac ale to przesmiesznie brzmi"serum ze slimaka":D:D
        rozbawilo mnnie do lez, tylko szkoda ze zabija sie tak miłe i
        nieszkodliwe stworzenia na jakies mazidla:(
    • takababa Re: serum ze ślimaka - ważne 25.10.08, 21:44
      Osobiście używam kremów ze ślimaka od bardzo dawna i sobie chwalę :)
      Tego serum nie kupowałam więc nie znam, ale nie martw się, nie kupiłaś podróbki. To nie loreale czy inne diory by komuś się chciało i kalkulowało bawić w produkcję fałszywek.

Tutaj były już dyskusje w temacie:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=211&w=83610373&a=83614819
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=211&w=83331529&a=83396829

Składu tego konkretnie kosmetyku nie znam więc nie skomentuję. Chciałam jedynie zauważyć, że do produkcji ekstraktu używa się śluzu ślimaka, a ten jest pozyskiwany wyłącznie z żywych i zdrowch ślimaków, które sobie żyją na fermach i mają dalece bardziej luksusowe warunki niż na przykład te, które trafią na moją działkę :)
      Nie z każdego ślimaka i nie z każdego śluzu uzyskuje się ekstrakt do celów leczniczych i kosmetycznych.
    • cata88 Re: serum ze ślimaka - ważne 05.12.08, 00:09
      Ten produkt nie posiada zabezpieczenia w postaci zlotka, wiem bo sama go kupilam w drogerii w Krakowie. I tak swoja droga, jest rewelacyjny!!! Ci ktorzy pisza, ze to sama alantoina nie maja pojecia. Jesli spojrzymy na sklad (i ulotke jaka mialam okazje dotac), poza wspomniana juz alantoina mamy: kolagen, witaminy: A, C, E, B 6 i inne; kwas glikolowy, mukopolisacharydy, proteiny, naturalne antybiotyki.... A zwolennicy alantoiny za 10 zl..hmm.. mam nadzieje ze ¨duzo tej alantoiny w alantoinie¨... ;)
      • elfia4 Re: serum ze ślimaka - ważne 06.12.08, 18:10
        Mogłabyś podać pełny skład INCI tego serum? Wtedy jednoznacznie ocenimy co w nim jest. Teraz to dysskusja jałowa. Do mnie przemawia tylko skład, a nie opis produktu.
        • paulinaa Re: serum ze ślimaka - ważne 06.12.08, 18:26
          antybiotyki w kremie?????
          • avvg Re: serum ze ślimaka - ważne 07.12.08, 22:45
            > antybiotyki w kremie?????

Co Cię dziwi? Chociażby naturalny olejek eteryczny, na przykład
            lawendowy, jest genialnym antybiotykiem - bo ma właściwości
            bakteriobójcze.
            • elfia4 Re: serum ze ślimaka - ważne 07.12.08, 22:54
              Olejek z drzewa herbacianego też ma własciwości antybakteryjne. Czosnek to naturalny antybiotyk.
              Ale nadal nie mamy składu tego cudownego kremu pełnego cudownych właściwości.
              • cata88 Re: serum ze ślimaka - ważne 10.12.08, 23:08
                Sklad, jak sama przyznalas - ¨tego cudownego serum pelnego cudownych
                wlasciwosci¨, znajduje sie na spodzie opakowania (plastikowe pudeleczko).
                • elfia4 Re: serum ze ślimaka - ważne 10.12.08, 23:10
                  Tylko, że ja nie zamierzam kupić tego serum, żeby poznać skład. Ja muszę znać skład kosmetyku przed zakupem, dlatego prosiłam o podanie składu do analizy.
                  • cata88 Re: serum ze ślimaka - ważne 12.12.08, 17:43
                    Podaje sklad jaki widnieje na opakowaniu:
                    AQUA, HELIX ASPERSA, ALCOHOL DENAT (ETHYL ALCOHOL), PROPILENE GLYCOL, SODIUM
                    CHONDROITIN SULFATE, ALLANTOIN, COLLAGEN, GLYCOLIC ACID, CARBOMER, PARFUM
                    FRAGANCE, LACTIC ACID, CALCIUM, ANTIPROTEASES, CYTOKINES, RETINOL (VITAMINA A),
                    THIAMINE HCL (VITAMINA B1), RIBOFLAVIN (VITAMINA B2), PYRIDOXINE (VITAMINA B6),
                    CYANO COBALAMIN (VITAMINA B12), ASCORBIC ACID (VITAMINA C), TOCOPHEROL (VITAMINA
                    E), PHENOXYETHANOL, IMIDAZOLIDINYL UREA, METHYL PARABEN, PROPYLPARABEN,
                    D-LIMONENE, GERANIOL, LINALOOL.
                    • elfia4 Re: serum ze ślimaka - ważne 14.12.08, 00:26
                      Czyli nie ma nic ponad to, co zawierają moje kosmetyki i podejrzewam, że krem z wit c czy z kwasami ma w kosmetyczce wiele kobiet.
                      Nie odpowiada mi w składzie kremu denaturat na początku składu (alkohol denat.), glikol propylenowy też mogliby zastąpić butylenowym, bo jest łagodniejszy, no ale oba składniki mają zwiększyć wchłanialność i są rozpuszczalnikami dla części składników.
                      Kwas glikolowy jest ok, ale pod warunkiem, że ktoś nie ma problemów z cerą naczynkową. Kwas mlekowy jest łagodniejsze. Tyle, że tych kwasów jest w kremie zapewne mniej niż w kremach typu glico-a, lysanel active itp.
                      No i mogliby ograniczyć się do parabenów, bo imidazolidynyl urea uwalnia formaldehyd, czli silną truciznę, w ilościach w jakich moze być stosowany w kosmetykach "co najwyżej" jest silnym alergenem i podrażnia skórę wrażliwą.
                      Fajnie, ze są w kremie witaminy.
                      I jeszcze jedno w składzie jest helix aspersa, tzn., że jest tam dodany ślimak, czy tylko jego śluz, bo ze składu to nie wynika - w sumie wynika, ale to, ze wmiksowali tam ślmaki, bo brakuje określenia jaki składnik pozyskiwany ze ślimaka znajduje się w kremie (np. extract)
                      Chciałabym też ze względów etycznych wiedzieć, czy ślimaki, które dostarczają śluzu przeżywają ten proces itp. Nie mogłabym nakładać na twarz czegoś co przynosi śmierć milionom ślimaków po to, by dostarczyły odrobinę śluzu. Ale to na marginesie rozmów o składze tego typu kremów.
                      • cata88 Re: serum ze ślimaka - ważne 14.12.08, 19:37
                        Zakladam ze nalezaloby przypuszczac, ze sluz ze slimaka jest, jak sama nazwa
                        wskazuje, sluzem. Tym samym nikt ¨slimakow nie miksuje¨.. A to ze jest to
                        ekstrakt jest napisane na opakowaniu.. A i jeszcze jedno, skoro ten produkt ¨nie
                        ma nic ponad to co zawieraja Twoje kosmetyki¨a mimo tego je masz to chyba z
                        jakiegos powodu, prawda?
                        Tak swoja dorga, co to sa za kosmetyki, ktore zakladasz ze sa jednakowo ¨dobre?
                        Moze podpowiesz nam co nieco bo widze, ze jestes eorientowana w temacie :) I
                        jesli mozesz podaj pelen (konieczie!) sklad :)
                        • elfia4 Re: serum ze ślimaka - ważne 14.12.08, 21:56
                          Nie mam czasu przepisywać składów, więc podam linki do kilku kosmetyków.
                          Duże stężenie kwasu glikolowego:
                          www.wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=4204
                          www.wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=1682
                          Witamina c stosuję najczęsciej w samorobionych produktach, bo mam kontrole nad stężeniem, ale jest też w wielu kremach. Trudno mi powiedzieć w jakim stęzeniu jest w kremie "ślimakowym", ale sadząc po miejscu w składzie jest jej malutko, poniżej 1%, co nie daje wymiernych rezultatów w stosowaniu.
                          W tych kremach wit c jest na jednym z pierwszych miejsc w składzie:
                          www.wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=790
                          I popularne serum z wit c www.wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=20214
                          W wersji za grosze są krople juvit c.
                          Krem z kombinacją kwasów. Zresztą jeden z wielu: www.wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=901
                          I to co dla mnie najważniejsze, żaden z wymienionych kosmetyków nie ma jako bazy alkoholu.
                          Tutaj masz niemal czystą lanolinę www.wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=15756
                          INCI kremu: lanolin, cocos nucifera oryza sativa, bisabolol, tocopherol
                          Retinol znajduje się w setkach kremów przeciwzmarszczkowych, chociaż to najmniej aktywna forma, retinoidy bez recepty to ystheal, diroseal, diacneal: www.wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=2037
                          Naprawdę skuteczne są tylko retinoidy na receptę: zorac, isotrex, retin-a, atrederm itp.
                          Większość substancji aktywnych można kupic też w formie półproduktów w kilku sklepach i stworzyć własny krem. Koszt takiego kremu jest na ogół dużo niższy niż kremu z drogerii czy apteki, a unikamy lub ograniczamy w ten sposób konserwanty, niepotrzebne dodatki i kontolujemy stężenie każdego składnika aktywnego.
                          Z ekstraktem śluzu ślimaka jest jeszcze chociażby krem velvetin. Skład inci: Aqua demi., Helix Aspersa Extract, Isopropyl Myristate, Propylene Glycol, Glyceryl Stearate, Cetyl Alcohol, Trietanolamine Lauryl Sulfate, Dimeticone, Trietanoloamine, Methyl Paraben, Propyl Paraben, Fragrances.
                          Czyli minimalizm i bezalkoholowa formuła.ŚŁuz sam w sobie zawiera kwas glikolowy czy inne substancje, więc teoretycznie nie ma potrzeby wzmacniać go dodatkowo tymi składnikami.
                          • minniemouse Re: serum ze ślimaka - ważne 14.12.08, 22:59
                            czy wy jestescie slepe:

TAKABABA napisala:

""Chciałam jedynie zauważyć, że do produkcji ekstraktu używa się
                            śluzu ślimaka, a ten jest pozyskiwany wyłącznie z żywych i zdrowch
                            ślimaków, które sobie żyją na fermach i mają dalece bardziej
                            luksusowe warunki niż na przykład te, które trafią na moją działkę :)
                            Nie z każdego ślimaka i nie z każdego śluzu uzyskuje się ekstrakt do
                            celów leczniczych i kosmetycznych.""

Minnie
                            • elfia4 Re: serum ze ślimaka - ważne 15.12.08, 18:49
                              Nie ślepe i nie głupie, tylko zapatrzone w skład, a tam brakuje określenia ekstrakt, które jest zresztą w składach innych kremów "ślimakowych" :)
                              Doskonale pamiętam jak się pozyskuje ekstrakt, na szczęście posiadłam zdolność czytania ze zrozumieniem i zmykam tę zdolność podtrzymywać spędzając wieczór z książką:)
                              • minniemouse Re: serum ze ślimaka - ważne 15.12.08, 21:41
                                chyba jednak nie za bardzo ze zrozumieniem - co z tego ze w
                                skladzie nie ma slowa "ekstrakt"?? a jakby byl to co, automatyczna
                                gwarancja ze to ekstrakt z zywego slimaka sluzu a nie np mielony i
                                marynowany slimak???

spedz wieczor z ksiazka ale raczej z jakims slownikiem i
                                encyklopedia.

Minnie
                                • elfia4 Re: serum ze ślimaka - ważne 15.12.08, 22:17
                                  Nie jest to gwarancja, ale jest różnica pomiędzy wposaniem do składu ślimaka jakiegoś gatunku, a ekstraktu ze śluzu tego ślimaka.
                                  Czasy encyklopedii i słowników mam już za sobą, obecnie wolę ciekawsze lektury, nawet kilka ciekawych pozycji dzisiaj kupiłam. Niestety żadna nie jst o ślimakach, bo mam bardziej pasjonujące tematy do analiz.
                                  • minniemouse Re: serum ze ślimaka - ważne 16.12.08, 02:35
                                    co za szkoda.. bo jakbys miala to moze bys wiedziala ze z martwego
                                    slimaka raczej trudno uzyskac sluz. co najwyzej raz.

Minnie
                          • thalassa80 Re: serum ze ślimaka - ważne 21.12.08, 12:25
                            Nie bardzo rozumiem tej listy kosmetyków "zamiennych" dla serum ze ślimaka.
                            Wcale nie są takie tanie i każdy z nich opiera się tylko na jakimś jednym
                            składniku który można znaleźć w serum. Więc co ta lista ma udowodnić?

A tak swoją drogą to sama też się skusiłam na serum ze ślimaka. Używam go
                            dopiero od jakiegoś tygodnia, więc trudno mi się wypowiedzieć, ale przebarwienia
                            twarzy na które musiałam zawsze patrzeć przed nałożeniem makijażu znacząco
                            zmniejszyły się, więc ja jestem na TAK dla tego kosmetyku i mam nadzieję że
                            reszta problemów mojej skóry także zostanie z czasem rozwiązana :-)

W końcu - po co używać "10" różnych kosmetyków skoro można je zastąpić jednym ;-)
    • uasiczka Re: serum ze ślimaka - ważne 11.12.08, 16:53
      ciekawe czy jakby tak złapać ślimaka i "kazać" mu po swojej twarzy
      chodzić to będzie to samo?
      • minniemouse Re: serum ze ślimaka - ważne 11.12.08, 22:10
        pewnie tak bo cale te cudowne wlasciwosci zostaly (podobno) odkryte
        przy okazji zbierania slimakow, (podobno) na Chilijskich farmach
        slimakow.
        zbieracze zauwazyli ze maja bardzo gladkie rece i wszelkie na nich
        rany im sie bardzo dobrze goja.

Minnie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się