Dodaj do ulubionych

szukam perfum...

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.03, 08:33
które pachniałyby luksusowo, nie muszą być specjalnie słodkie, ani tym
bardziej świeże,a na pewno nie mogą mieć żadnych kwaskowych nut!! ale takie
aksamitne, kojarzące się z luksusem i czystością,no nie wiem jak to
ująć..prawie ideałem jest dune- taki mglisty,nostalgiczny, szlachetny-
kojarzy mi się z zapachem drogich kamieni, może wy mi pomożecie?
Obserwuj wątek
    • byhanya Re: szukam perfum... 10.11.03, 08:37
      chanel chnce
      • Gość: mikka Re: szukam perfum... IP: 62.233.164.* 10.11.03, 08:49
        polecam perfumy GIVENCHY EXTRA VAGANCE!!!
    • Gość: M Re: szukam perfum... IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 10.11.03, 09:13
      Gucci -> Eau de Parfum (!!!) Myślę , że Twój opis jest najbliższy tego
      właśnie...
    • elve Re: szukam perfum... 10.11.03, 10:21
      Dostaniesz mnóstwo odpowiedzi i każda inną. Ja się na przykład nie zgadzam z
      poprzednimi typami.
      Skoro pasuje Ci Dune, to może Cristobal Balanciagi?
      Dla mnie takim zapachem jest 24, Faubourg Hermesa.
    • Gość: 5th Re: szukam perfum... IP: 5.5R* / *.club-internet.fr 10.11.03, 10:24
      "ROMA" Laury Biagiotti.
      • Gość: 5th "Roma" Laury Biagiotti IP: 5.5R* / *.club-internet.fr 10.11.03, 10:24
        • Gość: 5th Van Cleef IP: 5.5R* / *.club-internet.fr 10.11.03, 10:26
        • Gość: 5th Chanel nr5 (ekstrakt) IP: 5.5R* / *.club-internet.fr 10.11.03, 10:27
      • Gość: 5th "First" Van Cleef & Arpels IP: 5.5R* / *.club-internet.fr 10.11.03, 10:25
    • sorbet Re: szukam perfum... 10.11.03, 14:33
      > które pachniałyby luksusowo,

odradzam "imitacje luksusu" :-)

Superowalbym popatrzec na skladniki, im drozsze i rzadziej spotykane, tym
      bardziej luksusowe sa perfumy (aczkolwiek jest to wzgledne okreslenie)
      A wiec irys, roza, agarwood, musk, gozdzik naturalny (carnation) ... nie znam
      wszystkich :-) Inna sprawa, ze zapachy naprawde luksusowe moga sie nie podobac.

Uwzglednilbym jeszcze tzw. kanal dystrybucyjny. Im mniej sklepow te zapachy ma,
      im wieksze prawdopodobienstwo, ze zapach jest "luksusowy".

Pozdr.

• Gość: 5th Re: szukam perfum... IP: 5.5R* / *.club-internet.fr 10.11.03, 14:51
        aaaa...to w takim razie polecam ci perfumy Serge'a Lutensa, bylego dyrektora
        artystycznego Shiseido France. Kompozycje te zawieraja naturalne i rzadkie
        skladniki, najlepszej jakosci. Jest seria zapachow muskowych : musc i fiolek,
        musc i jezyna, musc i cos tam jeszcze. Isnieje ich kilka. Bardzo luksusowa
        kompozycja jest Datura Noir, sama egzotyka i gra zmyslow. Nuits ...cos tam -
        piekny zapach jasminu. Silver iris zawiera wyciag z irysa toskanskiego (tej
        samej nutki doszukasz sie w Après L'Ondée Guerlaina)- super pudrowy i inreyguja
        zapach.
        Ale...te perfumy (acha, zapomnialam dodac, ze flakony , robione na wzor starych
        flakonow typu aptecznego, maja krysztalowe korki, na zyczenie caly flakon moze
        byc z krysztalu. Mozna zlecic wygrawerowanie inicjalow - szczyt wyrafinowania.
        cena ? ok. 1000 euro.za inicjaly na krysztalowym flakonie). pojemnosc flakonu -
        250 ml.
        Oczywiscie, dystrybuja jes tak selektywna, ze mozna szpagat zrobic. Otoz,
        perfumy te sprzedawane sa tylko w jednymmiejscy na swiecie. W salonach Palais
        Royal Shiseido w Paryzu.

Z wiadomych wzgledow nie polecam ci tych perfum, bo raz : nie jestem bezczelna,
        a dwa - wcale nie jest powiedziane, ze przypadly by ci one do gustu., gdyz
        receptury sa nieskomplikowane, w woekszosci sa to soliflory (jedna nuta
        zapachowa, w tym przypadku kwiatowa), a z tego co piszesz, sadze, ze wolisz cos
        bardziej wyszukanego.
        (na pocieszenie powiem ci, ze niektore zapachy Lutensa mozna tez kupic w domu
        towarowym Le Prinemps i galeries Lafayette. Nie wszystkie, rzecz jasna, ale te
        bardziej komercyjne tak :) Tylko, ze flakony zwykle :(((

• sorbet Re: szukam perfum... 10.11.03, 15:05
          wls tez sporo dobrych opinii czytalem o SL, a takze L'Artisan czy F.Malle. Od
          kilku lat jestem jednak "uzalezniony" od Comme des Garcons :-) (moze tez znasz)
          W sklepie CDG w Paryzu pracuje nawet Polka.
          • Gość: 5th Re: szukam perfum... IP: 5.5R* / *.club-internet.fr 10.11.03, 15:32
            sorbet, to ty nie kobita ?????
            L'Artisan parfumeur to jeszcze inna para kaloszy. Fajne zapaszki, oryginalne,
            ale jedyne, co maja luksusowego to cene i salon przy bulwarze Raspail ;).
            Kojarza sie raczej z niefrasobliwa przeszloscia i zamilowaniem do spraw
            prostych.
            Comme des Garçons nie lezy mi stylem, a perfum nie wachalam.
            • sorbet Re: szukam perfum... 10.11.03, 15:44
              Gość portalu: 5th napisał(a):

> sorbet, to ty nie kobita ?????

Nie. sorbet to facet.

> Comme des Garçons nie lezy mi stylem, a perfum nie wachalam.

Szkoda :-)

• lena81 Re: szukam perfum... 10.11.03, 15:47
                Jesli chodzi o mnie to moim osthitemsa perfumy Aramani Night sprobuj dla mnie
                bomba:)
    • Gość: Vanessa23 Re: szukam perfum... IP: *.adsl.xs4all.nl 10.11.03, 15:48
      Chanel : Allure
      Swietne perfumy!!!
    • coralin Re: szukam perfum... 10.11.03, 16:00
      Trudno będzie Ci chyba znalezć takie, bo perfumy przestały być luksusowe czyli
      nie są już czymś wyjątkowym dostępnym nielicznym. Stały sie masowe. A masówkę
      ciężko nazwać luksusem. Owszem piękne, przyjemne, ładne tak ale luksusowe już
      nie. Czyli tak jak pisał Sorbet szukaj tych z unikalnymi składnikami .Dla mnie
      luksusowo pachnie Chanel 19 (ale tylko jako ekstrakt perfum, bo zawiera dużo
      irysa, EDT lub EDP to banał), wspomniane przez Elve 24 Faubourg(Elve jak sie
      nosi, bo ja wcąż zachwycona), klasyczny Boucheron, Gucci 3, Diva, Ysatis,
      Givenchy III i Jil Sander III lub IV. Większość tych zapachów jest jednak "za
      poważna". Ale pachnie wytwornie i luksusowo.
      • Gość: 5th Re: szukam perfum... IP: 5.5R* / *.club-internet.fr 10.11.03, 16:19
        Oh, fajnie, coralin, ze wspomnialas o ekstrakcie Chanel 19. Tutaj na forum malo
        kto lubi ten zapach, a ja sie tym codziennie zlewam :)))
        pozd.

Przy okazji : czy znasz zapach Comme des Garçons, o ktorym pisze sorbet ?
        • sorbet Re: szukam perfum... 10.11.03, 16:28
          CDG produkuje 28 zapachow do tej pory. 5 "regularnych", 2 anty-perfumy i reszta
          w seriach. Niestety nie moge miec wszystkich :-)
        • coralin Re: szukam perfum... 10.11.03, 16:50
          Widzę że mieszkasz we Francji:) Moje 2 koleżanki stamtąd ( 24, 27 lat,żeby nie
          było że to poważne damy ;) też używają czasem Chanel 19 i pachną tym cudownie.
          W Polsce nie czułam na nikim.
    • Gość: basia Re: szukam perfum... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.03, 16:08
      dziękuję za propozycję, pisząc, że szukam perfum luksusowych miałam na myśli to
      by były wytworne, szlachetne- takie nie dla nastolatek ;) a nie z rzadko
      spotykanych składników., nie intersuje mnie namiastka luksusu, ale o ciekawą
      kompozycję
      ..Ysatis testowałam, ale to zapach raczej dla starszych kobiet-przynajmniej ja
      miałam takie odczucie...envy jest ładny ale raczej nie nazwałabym go
      wyszukanym, dzięki
      • sorbet Re: szukam perfum... 10.11.03, 16:21
        > by były wytworne, szlachetne- takie nie dla nastolatek ;) a nie z rzadko
        > spotykanych składników., nie intersuje mnie namiastka luksusu, ale o ciekawą
        > kompozycję

Niestety, w "perfumiarstwie" bez wyszukanych skladnikow nie ma wytwortnosci i
        szlachetnosci.
      • coralin Re: szukam perfum... 10.11.03, 16:32
        Gość portalu: basia napisał(a):

> dziękuję za propozycję, pisząc, że szukam perfum luksusowych miałam na myśli
        to
        >
        > by były wytworne, szlachetne- takie nie dla nastolatek ;) a nie z rzadko
        > spotykanych składników., nie intersuje mnie namiastka luksusu, ale o ciekawą
        > kompozycję
        > ..Ysatis testowałam, ale to zapach raczej dla starszych kobiet-przynajmniej
        ja
        > miałam takie odczucie...

I dlatego napisałam że trudno będzie coś Ci znależć, bo te pachnące luksusowo
        są często dość poważne. Ja odważyłam sie kupić 24 Faubourg, ale też po wielu
        namysłach. A spróbuj może Safari. I nie zrażaj sie na początek. Ja przeszłam
        drogę od całkowitej niechęci do zachwytu. Niezwykły zapach, luksusowy i
        zadziorny przy tym -nie jak te wymienione przeze mnie wcześniej (dystyngowane).
    • Gość: basia Re: szukam perfum... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.03, 16:33
      sorbet, a ty swoje...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka