Dodaj do ulubionych

Dyskryminacja kolorystyczna

13.06.09, 21:47
Jestem ciepłą blondynką, typ urody to Wiosna. Niestety większość Polek to podobno typy zimne, więc producenci produktów fryzjerskich zwariowali i uznają tylko zimne blondy. Wszystkie rozjaśniacze do włosów to albo Silver albo Platinum albo z dopiskiem "nieweluje niepożądane żółte odcienie". Tylko zapominają o tym, że te żółte tudzież złote odcienie części kobiet pasują!!!

W drogeryjnych farbach gdzie niegdzie znajdzie się jakiś ciepły odcień blodu, ale mnie niestety te drogeryjne chwytają słabo. Milczeniem pominę kwestię, że "złoty blond" to według nich "rudy blond". Zaczęłam się więc interesować farbami profesjonalnymi i okazuje się, że tam też trudno się doszukać podziału na blondy ciepłe, a jeżeli już jakiś jest (Majiblond 903S), to podobno jest wycofywany ze sprzedaży. Pomyślałam sobie, że po prostu przerzucę się na rozjaśniacze, ale okazuje się, że większość to albo Silver albo Platinum albo dopisek, że "niweluje niepożądane żółte odcienie".

Mniejszość w przemyśle kosmetycznym się nie liczy. Wszechogarniające platynowe blondy górą!

Dziękuję za uwagę. Trochę mi dzięki temu ulżyło.
Obserwuj wątek
    • nessie-jp Re: Dyskryminacja kolorystyczna 13.06.09, 21:58
      > bo z dopiskiem "nieweluje niepożądane żółte odcienie". Tylko zapominają o tym,
      > że te żółte tudzież złote odcienie części kobiet pasują!!!

Odnoszę wrażenie, że dopisek, o którym mówisz, dotyczy tylko koloryzacji włosów
      siwych
      • justynnka Re: Dyskryminacja kolorystyczna 13.06.09, 22:16
        i wreszcie! spróbowałam pierwszy i ostatni raz ufarbowac włosy sama jakieś 16 lat temu i wtedy wszystkie blondy były ohydne-złote,słoneczne i tym podobne w kolorach warkocza rumianej wijskiej dziewczyny. co to był za wymysł ze blond ma mieć w sobie żółte i czerwone pigmenty? te 16 lat temu zostałam -po farbowaniu u fryzjera-plantynową blondi i jestem nią do dziś. i bardzo często jestem pytana jakiej farby używam ze włosy są absolutnie platynowe, z perłowym połyskiem. cóz- dobry fryzjer (czyli mój)czyni cuda;) kolorowi kuczaków i słomy oglądanej na głowach innych) mówię zdecydowane nie! widać,ze wreszcie nawet producenci ,, domowej kolorówki"do włosów zrozumieli że kolor ma być szlachetny . i nawet te ,,średniopólkowe"linie kosmetyków do włosów farbowanych na blond obiecują zapobieganie zółknięcu włosów. wniosek - te zółte są raczej niespecjalnie mile widziane.
        • plisowanka Re: Dyskryminacja kolorystyczna 14.06.09, 15:18
          Justynnka, ty wyznajesz wersję "jedynego słusznego koloru". Przecież typy urody są różne. I niektórym pasują tylko ciepłe odcienie.
          • justynnka Re: Dyskryminacja kolorystyczna 14.06.09, 19:11
            ja się cieszę ze po latach ciepłych i zóltych są wreszcie nawet nieprofesjonalne zimne odcienie;)
            • plisowanka Re: Dyskryminacja kolorystyczna 14.06.09, 23:18
              Nie rozumiem, dlaczego od razu z góry zakładasz, że ciepłe blondy są brzydkie. Taki ciepły blond ma np. aktorka Małgorzata Socha - zobacz, jaki to przepiękny kolor:
              tiny.pl/3jl5
              tiny.pl/3jl1
              Może wy po prostu nie widziałyście nigdy ładnego ciepłego blodnu, tylko od razu utożsamiacie go z żarówkowo żółtym?!
              • justynnka Re: Dyskryminacja kolorystyczna 15.06.09, 10:17
                ok, moze to jest i ładny kolor ale to nie jest jasny blond.
                przynajmniej nie dla mnie.pozatym kolor taki trochę jednak
                myszowaty;)
    • enith Re: Dyskryminacja kolorystyczna 13.06.09, 23:55
      Jestem zdumiona twoimi obserwacjami. Większość blondów to blondy ciepłe!
      Uzyskanie prawdziwego chłodnego popielatego blondu graniczy z cudem. Majirel,
      poza wspomnianym przez ciebie 903S ma całą masę blondów w ciepłym odcieniu:
      9.03, 9.3, 900S, 900, 913 czy 934. To są wszystko ciepłe blondy, te z trójką po
      kropce złociste. Chyba nie wszystkie wycofują, prawda?
      • sniegotka Re: Dyskryminacja kolorystyczna 14.06.09, 13:54
        Moim zdaniem sztuka jest osiagniecie u fryzjera NEUTRALNEGO blondu,
        mojej fryzjerce do ktorej chodze na pasemka udalo sie to tylko raz.
        Niestety przypadkiem. Bialo-popielate pasemka (na naturalnym
        blondzie) mialam mnostwo razy, wyglada to dosc tandetnie i
        nienaturalnie, kiedy prosilam o cos bardziej slonecznego - w zamian
        otrzymywalam ryzy blond - juz wolalam poprzednia wersje.I tak w
        kolko. Prawdziwy sloneczny, ale chlodnawy blond dla neutralnych
        typow takich jak ja mozna sobie co najwyzej narysowac. Autorka ma
        racje w jednym - sloneczny dla fryzjerow oznacza rudy, ryzy, dla
        typu urody lato - to masakra.
        • plisowanka Re: Dyskryminacja kolorystyczna 14.06.09, 15:16
          Widzisz, ja też byłam u fryzjera i powiedziałam wyraźnie, że chcę "ciepły blond". Nawet dodałam dobitnie, że ma być żółty, gdyby fryzjerka miała problem ze zrozumieniem. Wyszłam z białą platyną na głowie! Fryzjerka mi bezczelnie wmawiała, że to właśnie jest odcień ciepły.

Szlag mnie trafia. Dlatego chcę farbować/rozjaśniać sama. W ogóle większość farb w ogóle nie zawiera oznaczeń, który blond jest ciepły, a który zimny. Bo jak rozumieć "bardzo jasny blond"? Przecież bardzo jasny blond może mieć zarówno tonację zimną, jak i ciepłą.

Dlatego już pogodziłam się z zaniechaniem farb, a chciałam wziąć się za samo rozjaśnianie. Ale tu z kolei większość rozjaśniaczy to Silver, Platinum itede, itepe. Tak jakby każdy chciał mieć tylko platynę na głowie.
      • plisowanka Re: Dyskryminacja kolorystyczna 14.06.09, 15:08
        Nieprawda, ciepłych blondów są tylko 4 razem z tym 903S. Tylko że te 3 pozostałe, to po prostu rudy blond, a 903S jest najjaśniejszy, więc rokował żółtym blondem. Co to w ogóle za daltonizm, żeby utożsamiać ciepły blond z rudym blodnem? Przecież ciepły blond to także taki słoneczny, złocisty tudzież słomkowy.

Tu masz dowód:
        tiny.pl/3jch
        • enith Re: Dyskryminacja kolorystyczna 14.06.09, 16:59
          Znasz się choć trochę na oznaczeniach farb? Z numerów farb, które ci wypisałam tylko 9.34 ma prawo być "ryżym" blondem, bo ma dodatek miedzi (czwórka). Wszystkie inne będą albo typowo złociste (trójka), albo beżowe (13), albo naturalne, ani ciepłe, ani zimne (zero).
          Dowód masz tu:

www.vision-hair.net/catalog/popup_image.php?pID=1190&image=0
          Twoim zdaniem 9.03 i 9.3 to nie są złote blondy?
          • plisowanka Re: Dyskryminacja kolorystyczna 14.06.09, 23:54
            Przyznaję, że kolor 9,03 by mi odpowiadał. Ale obawiam się, że na moich włosach nie wyjdzie wystarczająco jasny. Dlatego chciałam ten kolor 903S, bo to podobno "superrozjaśniający", ale dowiedziałam się (choć źródło niesprawdzone), że zaczynają go wycofywać. Więc nie chcę go brać, bo czym później będę robiła odrosty?

W ogóle brakuje mi jakiejś infolinii tego Loreala, żeby można się było wszystkiego dowiedzieć. Szukałam, ale niczego takiego nie ma. Pewnie dlatego, że to farby profesjonalne, ale skoro i tak wiadomo, że są powszechnie dostępne, to mogliby infolinię uruchomić.
        • enith Re: Dyskryminacja kolorystyczna 14.06.09, 17:58
          I jeszcze jedna wskazówka: szukaj farb (zarówno drogeryjnych, jak i profesjonalnych) z oznaczeniami
          - "3" po przecinku - trójka zarezerwowana jest dla odcieni złotych. Najlepiej, gdy po przecinku będzie tylko "3", bo oznacza to brak dodatków innych odcieni, np. 9,3 będzie b. jasnym złotym blondem. Unikaj przede wszystkim "4", która jest miedzią, oraz "5" i "6", choć te nie są dodawane raczej do farb bardzo jasnych (mahoń i czerwień).
          - "G" po numerze farby - "G" oznacza "golden" czyli złoty. Oznaczenia literowe odcieni znajdziesz częściej w farbach drogeryjnych, niż profesjonalnych.
          - słów "słoneczny", "rozświetlony", "złocisty" w nazwie odcienia farby.
          Unikaj rozjaśniaczy jako takich, bo te prawie zawsze będą miały dodatki odcienia chłodnego (popiel 1 lub fiolet 2, lub kombinacje tych obu)) w celu neutralizacji niepożądanego odcienia "kurczaczego", który bardzo często pojawia się w czasie procesu rozjaśniania. Nie wiem, jak ciemne są twoje naturalne włosy, ale domyślam się, że co najmniej dwa-trzy tony ciemniejsze od pożądanego blondu, skoro używasz farb typu "hi-lift". Jeśli Majirel przestał produkować twój odcień szukaj u innych producentów farb właśnie typu "hi-lift blonde" i z oznaczeniami dla złota (trójka).
          • plisowanka Re: Dyskryminacja kolorystyczna 14.06.09, 23:24
            Dzięki, trochę mi to przejaśniło w głowie.
    • fanny Re: Dyskryminacja kolorystyczna 14.06.09, 15:36
      Uzywam koloru 9.13
      Na moich naturalnie ciemnoblondowych wlosach wychodzi jasny, cieply blond z jeszcze jasniejszymi refleksami. Same refleksy sa w chlodniejszym tonie, ale daje to wedlug mnie naturalny efekt nieco rozjasnionych sloncem wlosow.

f.
    • iluminacja256 Re: Dyskryminacja kolorystyczna 14.06.09, 17:46
      Ciepły blond, który nie ejst rudym , ale jest złotym blondem to
      Wellaton 9/3
      www.wellaton.pl/produkty/9_3.jpg
      • iluminacja256 Re: Dyskryminacja kolorystyczna 14.06.09, 17:50
        I gwarantuję, ze to naprawde wychodzi ciepły blond, nie rudy blond -
        ponieważ mnie włosy wpadały w rudy zaczełam uzywać tej farby , zeby
        zlikwidować to co mi sie pojawiało na głowie po płukankach w
        siemieniu.
        • plisowanka Re: Dyskryminacja kolorystyczna 14.06.09, 23:26
          Niestety wszystkie drogeryjne mnie słabo chwytają.
    • moniczkalovemax Re: Dyskryminacja kolorystyczna 14.06.09, 20:08
      Z takich sklepowych farb to sporo jest odcieni cieplego blondu, ja osobiscie ostatnio robilam Safirą "kwiat wanili" i wyszedł bardzo ładny ciepły, złocisty kolor;)
    • bgoralska1972 Re: Dyskryminacja kolorystyczna 15.06.09, 00:22
      Nie typy zimowe a lata, albo mieszane lato-jesień
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka