Dodaj do ulubionych

Kuracja hormonalna

17.12.03, 23:31
Witam
Nidawno byłam u dermatologa z powodu wypadania włosów , który wysłal mnie
między innymi na badania hormonalne. Chciałam się dowiedzieć, czy kuracja
hormonami może czekać mnie całe życie, czy jest to tylko okres przejściowy
trwający do uregulowania gospodarki hormonalnej w moim organiźmie? Domyślam
się ,że będą to tabletki antykoncepcyjne, ale nie wiem czy przyjmowanie ich
przez dłuższy okres czasu nie powoduje skutków ubocznych, ponieważ już teraz
mam bardzo delikatny żołądek i moge jesć tylko lekkostrawne posiłki.Problem z
włosami rozpoczął się u mnie pięć lat temu. Było lepiej i gorzej, ale teraz
po wyjeździe za granicę i związanym z tym stresem, wypadanie włosów bardzo
się nasiliło. Jeszcze nie wiem czy powodem jest stres i zła dieta ,czy jest
to bardziej skomplikowany powód związany z moimi hormonami. Niebawem zrobię
wyniki, ale już teraz proszę Panią doktor o wyjaśnienie mi , na czym polega
kuracja hormonalna, ile moze trwać i czy rzeczywiście jest skuteczna , czy
tylko troszkę pomaga? Byłabym bardzo wdzięczna za odpowiedź .Pozdrawiam
wszystkich .
Obserwuj wątek
    • suerte7 Re: Kuracja hormonalna 18.12.03, 09:28
      witam
      Ja też zamierzam zrobić sobie badania hormonalne, bo strasznie wypadają mi
      włosy... juz od kilku miesięcy wypada ich około 200 dziennie...
      i też chciałabym sie dowiedziec czegos wiecej na temat hormonów - bo niestety
      lekarze nie bardzo chyba sie na tym znaja, albo nie chca dawac skierowań na
      takie badania bo sa one drogie... Dlatego najbardziej mniej interesuje
      odpowiedz na następujące pytanie: JAKIE HORMONY NALEŻAŁOBY EWENTUALNIE ZBADAĆ
      GDY WYPADAJĄ WŁOSY???
      • karolinach3 Re: Kuracja hormonalna 18.12.03, 10:23
        Suerte z moich wiadomości - testosteron, hormon tarczycy TSH chyba sie to zwie
        ale nie wiem dokładnie - żeby wykluczyć niedoczynność tarczycy, poza tym mi
        pani endokrynolog kazała tez zrobić prolaktyne - nie wiem czemu. Moje wszystkie
        wyszły w normie, wiec niczego to nie wyjaśniło, ale podobno powinno się jeszcze
        zrobic te kobiece hormony - estrogeny czyli estradiol. Tyle wie Karolinka, a
        Pani doktor napewno wie więcej, wiec jak odpowie - wszystkie trzy bedziemy sie
        cieszyć ;)
      • kleopatra24 Re: Kuracja hormonalna 18.12.03, 12:44
        Cześć
        Ja osobiście zostałam skierowana na badanie poziomu DHEA, Testosteronu,
        Estradiolu, Progersteronu i morfologii oraz żelaza we krwi.Cała impreza w
        prywatnej klinice będzie mnie kosztować około 170 zl, ale czego sie nie robi
        dla urody? Natomiast doktor zupełnie nie poinformował mnie na czym ta kuracja
        hormonalna mogłaby polegać , a gdy zapytałam czy moge wciarać loxon, to
        odpowiedział z machnięciem ręką, że jak pomaga to tak. Ale czemu się dziwić
        kiedy ogląda się zatłoczone poczekalnie w przychodniach. Jak narazie nic więcej
        nie mogę Ci napisać.Pozdrawiam i życzę powodzenia w walce z włosami.
        • karolinach3 Re: Kuracja hormonalna 18.12.03, 12:59
          Kleopatro, boze jak ja kocham takich lekarzy - powinno sie im odbierac prawo do
          wykonywania zawodu! ;)
          wiesz co ta za hormon to DHEA - mianowicie jego poziom rzekomo jest
          odpowiedzialny za energie, zywotnosc i mlodzienczosc organizmu. mialam robione
          pare lat temu i mialam 4 krotnie przekroczona norme - zapytalam co to znaczy -
          a lekarz mi na to, ze bede jezdzic w wieku 100 lat na rolkach ;) i tyle - boska
          diagnoza , prawda ;)
    • suerte7 Re: Kuracja hormonalna 18.12.03, 21:42
      teraz żeby sie leczyć, to jak juz ktoś na tym forum napisał, trzeba się samemu
      leczyć - bo na lekarzy nie można liczyć...Nawet nie umieja powiedzieć jakie
      badania trzeba zrobić. Mi dermatolog przepisał już tyle różnych specyfików, że
      nie zliczę ich nawet na palcach obu rąk... i za każdym razem coś nowego ma dla
      mnie... A ja wciąż się łudząć że to pomoże, posłusznie je kupuję...
      No ale mam nadzieję, że może wspólnymi siłami i doświadczeniami osób na forum,
      uda nam się to przezwyciężyć i będziemy mieć jeszcze burzę włosów na głowie...
      pozdrawiam wszystkich :o)
      • karolinach3 Re: Kuracja hormonalna 19.12.03, 07:41
        I obyś miała rację - niech się spełnią Twoje życienia - o niczym innym już nie
        marzę :) pozdrawiam
    • oksana.zarewicz Re: Kuracja hormonalna 21.12.03, 14:47
      Drogie Panie,
      Nie zawsze, gdy wypadają włosy, konieczne są badania hormonalne. Najczęściej
      badania hormonalne wykonuje się w przypadkach podejrzenia wypadania włosów w
      mechanizmie telogenowym, a ma to miejsce w łysieniu androgenowym (u obu płci)
      lub w przypadkach podejrzenia innych endokrynopatij (zaburzeń w funkcji
      gruczołów dokrewnych). Podejrzewając łysienie androgenowe u kobiet, należy
      określić poziom następujących hormonów: wolnego testosteronu, androstendionu,
      siarczanu dehydroepiandrosteronu, prolaktyny, TSH, T3, T4. (żeby wykluczyć
      ewentualną patologię przysadki, nadnerczy, jajników lub tarczycy). Warto
      również wykonać badania morfologii krwi, poziomu żelaza, ferrytyny, cynku,
      cukru a czasami metali ciężkich lub witamin, kwasu foliowego, celem wyłączenia
      innych przyczyn utraty włosów.
      Drogie forumowiczki, proszę się nie przerażać ilością tych badań, ponieważ w
      każdej indywidualnej sytuacji wykonuje się tylko część z nich.
      Do iwonkot: kuracja hormonalna polega na podaniu preparatów zawierających
      hormony brakujące w organizmie (suplementacja hormonalna), przy stwierdzonych
      brakach jakiegokolwiek z hormonów. Podanie takowego jest rzeczywiście skuteczną
      metodą leczenia (niekiedy nawet ratującą życie). Taka terapia powinna trwać do
      momentu uregulowania gospodarki hormonalnej, zaś to, ile czasu może trwać ten
      proces „uporządkowania” zależy od konkretnego przypadku.
      Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt
      Oksana
      • iwonkot Re: Kuracja hormonalna 22.12.03, 23:56

Dziękuję bardzo za odpowiedż, która wyjasniła parę moich obaw . Życzę Wesołych
        Świąt Pani Doktor i wszystkim internaut(k)om.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka