nessie-jp 05.09.09, 19:24 Słuchajcie, bo już nie wiem Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lola211 Re: Co to jest BASMA? 05.09.09, 19:47 Basma to takie ziolowy specyfik do farbowania wlosów. Cos takiego jak chna, tylko ze ta farbuje na rudo, a basma na brąz. Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Co to jest BASMA? 05.09.09, 19:54 OK, dzięki :) A wiesz może, jakie konkretnie zioło zawiera? Zamarzyłam sobie naturalną farbę do włosów z henny (Lawsonia), amli (embilica) i indygo Odpowiedz Link Zgłoś
melmire Re: Co to jest BASMA? 06.09.09, 12:17 Ha, ja sobie zafundowalam podobna mieszanke, farbowalam zgodnie z nakazami (namaczajac proszek w soku z cytryny i trzymajac na lbie kilka godzin) i wyszlo swietnie :) Odpowiedz Link Zgłoś
lulu_na_nartach Re: Co to jest BASMA? 05.09.09, 20:22 Ja słyszałam, że nie jest to ani chna ani indygo tylko coś jeszcze innego. Wydaje mi się, że najlepiej zapytaj na jakimś forum arabskim albo irańskim - np. na arabia.pl tam kobiety pewnie będą wiedzieć :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
minniemouse Re: Co to jest BASMA? 06.09.09, 11:52 o ile sie orientuje to ty znasz angielski? www.alibaba.com/product/ru106202379-240780992- 0/Natural_basma_dye.html wiki.answers.com/Q/What_is_basma_or_vashma_which_is_being_used_to_dye Minnie Odpowiedz Link Zgłoś
lulu_na_nartach Re: Co to jest BASMA? 06.09.09, 21:12 Jedna strona się nie wyświetla a na drugiej jest napisane, że basma to częściowo sfermantowane indygo. Ale czy to na 100% prawda? Trudno powiedzieć. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
awanturka Re: Co to jest BASMA? 06.09.09, 22:23 Uważam, że działa rewelacyjnie, ale fezjer powiedział, ze niszczy włosy, bo zakleja przestrzenie między łuskami włosa i wlos "nie oddycha". Ja nic takiego nie zauważyłam, moim zdaniem kondycja włosów po ich barwieniou chną (hną?)czy basmą się poprawia. A Wy jakie macie w tym względzie doświadczenia? Odpowiedz Link Zgłoś
lulu_na_nartach Re: Co to jest BASMA? 06.09.09, 22:29 Nie sądzę, aby to była prawda. Ja nie farbowałam włosów tymi barwnikami, ale moja mama farbowała włosy henną na rudo przez ok. 20 lat i miała piękne, mocne włosy. Teraz musi już stosować farby (twierdzi, że henna nie kryje jej siwych włosów). Mama uważa, że henna była dla jej włosów o wiele lepsza niż farby. Trudne jest chyba natomiast przykrycie henny farbą, bo henna farbuje silnie, ale to chyba nie znaczy, że działa niezdrowo?. Może fryzjer woli, żebyć farmowała włosy u niego ;) Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
minniemouse Re: Co to jest BASMA? 06.09.09, 22:48 ta strona co sie nie wyswietla jest do znalezienia pod 'basma dye' na Google, wrzuc sobie i ci wejdzie. moze ta wejdzie: www.alibaba.com/showroom/basma+dye.html i potem kliknij obrazek Natural Basma Dye znajdujacy nizej na stronie. Minnie forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12154&w=85321110 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12154&w=92045900 Odpowiedz Link Zgłoś
minniemouse Re: Co to jest BASMA? 06.09.09, 22:49 sorry zly link podalam, wiec jeszcze raz: www.alibaba.com/product/molokova-10967987-10702182/Hair_Color_Balsam.html vqu...ajaca strona. Minnie Odpowiedz Link Zgłoś
lulu_na_nartach Re: Co to jest BASMA? 07.09.09, 00:14 Tam również nie jast napisane, co to jest basma a tylko, jaki daje efekt i jak mieszać ją z henną. Ale znalazłam inną stronę: www.articlesbase.com/health-articles/hair-dyeing-basma-799214.html Wynika z niej, ze basma jest wytwarzana z ususzonych liści indygo. Jest również napisane, że na basmę nie można nakładać sztucznych środków farbujących, bo możemy uzyskać zielone albo niebieskie włosy :0 Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
melmire swietna strona, po polsku 07.09.09, 04:50 To tez jest swietna strona, z bardzo fachowym i interesujacym ebookiem po polsku. www.mehandi.com/shop/hennahairbook/index.html Odpowiedz Link Zgłoś
minniemouse Re: Co to jest BASMA? 08.09.09, 23:39 Tam również nie jast napisane, co to jest basma a tylko, jaki daje efekt i jak mieszać ją z henną. no nie, bo to jest napisane w tym moim drugim linku - ze to jest czesciowo sfermentowane indygo. ale w tamtym sa za to informacje na jaki kolor basma farbuje :) Minnie Odpowiedz Link Zgłoś
varka85 Re: Co to jest BASMA? 10.09.09, 21:31 w zalinkowanej książce, jest kilkukrotna wzmianka o niejakiej kasji. co to takiego? Odpowiedz Link Zgłoś
minniemouse Re: Co to jest BASMA? 12.09.09, 00:32 > w zalinkowanej książce, jest kilkukrotna wzmianka o niejakiej kasji. moglabys chociaz poprawnie nazwe przepisac. musialam sie wpierw naszukac o co chodzi zeby wreszcie moc skorzystac z Googla. www.mehandi.com/shop/cassiaobovatabuy.html www.mehandi.com/hair/cassiaobovata.html Minnie Odpowiedz Link Zgłoś
varka85 Re: Co to jest BASMA? 12.09.09, 14:33 przepisałam poprawnie. w książce, w polskiej wersji językowej jest napisane kasja, nie cassia. mimo to, dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
minniemouse Re: Co to jest BASMA? 12.09.09, 23:00 ja jak kliknelam na linka to mi weszla strona tylko po angielsku, no ale fakt nie szukalam nic wiecej, jesli wiec gdzies jest po polsku to zwracam honor :) Minnie Odpowiedz Link Zgłoś
varka85 Re: Co to jest BASMA? 16.09.09, 19:17 jest jest :) a tak przy okazji - jak można zafarbować naturalne, mysi brąz włosy na ognisto - czerwone? da się? czy zostają tylko farby chemiczne? Odpowiedz Link Zgłoś