Dodaj do ulubionych

Siostrzane uczucia M.Domagalik

21.01.05, 10:15
Osiemdziesiąt lat temu w "Kwintesencji ibsenizmu" Bernard Shaw pisał:"Pogląd,
że kuchnia i bawialnia to naturalne miejsce dla kobiety, rodzi się dokładnie
na tej samej drodze, co przekonanie angielskich dzieci, że klatka to
naturalne pomieszczenie dla papug, ponieważ nigdy nie widziały papugi w innym
miejscu".
c.d.n.:)
Obserwuj wątek
    • nkosikazi Re: Siostrzane uczucia M.Domagalik 21.01.05, 10:32
      Ja proszę o ciąg dalszy!Miło poczytać co mądrzy mężczyzni mają do powiedzenia:-)
      Nie wiedzia łam że Shaw był feministą.
      pzdr
      • Gość: bezdenny Re: Siostrzane uczucia M.Domagalik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.05, 14:33
        nkosikazi napisała:

> Ja proszę o ciąg dalszy!Miło poczytać co mądrzy mężczyzni mają do
        powiedzenia:-
        > )
        > Nie wiedzia łam że Shaw był feministą.
        > pzdr

Ten kiepski pisarz był wyjatkowo głupi. nawet jak na standardy zachodnich
        lewicowych intelektualistów. Był też wyjątkową kreaturą.
        Ale akurat z tym fragmentem jego teskstu zgadzam się całkowicie.
      • Gość: Klarysa Re: Siostrzane uczucia M.Domagalik IP: *.4web.pl 24.01.05, 18:41
        Shaw nie był feministą, za to miał cholerny kompleks Wilde`a w dziedzinie
        dowcipu i błyskotliwości...I to jest kolejny "bon mot" Wilde`m na odłegłość
        robiony:P
    • milka30 Re: Siostrzane uczucia M.Domagalik 21.01.05, 11:31
      izoold napisała:

> Osiemdziesiąt lat temu w "Kwintesencji ibsenizmu" Bernard Shaw pisał:"Pogląd,
      > że kuchnia i bawialnia to naturalne miejsce dla kobiety, rodzi się dokładnie
      > na tej samej drodze, co przekonanie angielskich dzieci, że klatka to
      > naturalne pomieszczenie dla papug, ponieważ nigdy nie widziały papugi w innym
      > miejscu".
      > c.d.n.:)

Bardzo dobre!
      • izoold wręcz cudowne! 21.01.05, 12:20
        "Bez wątpienia istnieją filisterskie papugi, które w pełni zgadzają się ze
        swoim właścicielem, że lepiej jest przebywać w klatce niż na zewnątrz, dopóki
        jest w niej obfitość ziarna i innego jadła. Mogą nawet istnieć idealistyczne
        papugi, które przekonują same siebie, że misją papugi jest dostarczanie
        szcęścia rodzinie gwizdaniem i papuzim paplaniem i że prawdziwa papuga znajduje
        najwyższe duchowe ukontentowanie w poświęceniu własnej wolności na rzecz
        odgrywania altruistycznej roli."
        c.d.n.
        :)
        • suomen_poro Re: wręcz cudowne! 21.01.05, 12:32

plizz, dalej! :):):):)
          fantastyczne!
          • izoold Re: wręcz cudowne! 21.01.05, 12:57
            "Nie posunę się tak daleko, by stwierdzić, że istnieją papugi ideologiczne,
            które są przekonane, że uwięzienie wynika z woli Bożej, bo jest nieprzyjemne,
            ale jestem przekonany o istnieniu papug racjonalistek, które potrafią
            udowodnić, że wypuszczenie papugi tylko po to, żeby padła ofiarą kotów, a w
            każdym razie zapomnienie o jej dokonaniach i skazanie delikatnej natury na
            zderzenie z szorstkością niczym nie przesłoniętej walki o byt, byłoby doprawdy,
            okrutną uprzejmością. A jednak dla człowieka wolnego duchem jedynym rodzajem
            papugi, z którą może sympatyzować, jest ta, która się upiera przy wypuszczeniu
            na wolność jako pierwszym warunku ugody. Cóż za egoistyczne ptaszysko, powiesz
            może. Wyżej stawia swoje zadowolenie od zadowolenia rodziny, która jest tak
            bardzo do niej przywiązana - wyżej nawet od szczęścia największej liczby ludzi."
            • izoold M.Domagalik 21.01.05, 13:02
              "Koniec ze stuprocentowymi kobietami, skrojonymi według obowiązujących
              stereotypów i narzuconych nam patriarchalnie powinności.Kiedy jednak odepniemy
              jeden z kolejnych guziczków w szacie uszytej z kobiecych obowiązków, nareszcie
              odetchniemy pełną piersią. Jeśli wówczas usłyszymy: Patrzcie, tym paniom wydaje
              się, że są nie wiadomo kim, miejmy odwagę i odpowiedzmy patrząc temu komuś w
              oczy: właśnie tak mi się wydaje. Skończmy raz na zawsze z celebracją lęku - co
              ludzie powiedzą. Oni zawsze coś powiedzą!"
        • Gość: trevik Re: wręcz cudowne! IP: *.dip.t-dialin.net 21.01.05, 17:18
          A po tych pejoratywnych skojarzeniach roznych kobiet, ktore nie sa feministkami
          z jakimis obrzydliwymi gatunkami papug bede czytal na forum feminizm, ze
          feministki przeciez nic zlego nie widza w jakiejkolwiek roli kobiet a "tylko
          zalezy im na mozliwosci wolnego wyboru"... tia...
          • izoold Re: wręcz cudowne! 24.01.05, 14:52
            a jakbyś przeczytał uważnie, to wiedziałbyś, że to nie pisały feministki, tylko
            Bernard Shaw!!! Na Boga, ludzie! Jeśli chcesz coś skrytykować, najpierw
            zapoanaj się z czymś dokładnie!!! A co jest obrzydliwego w papudze???
            • izoold Re: wręcz cudowne! 24.01.05, 14:54
              a poza tym zło widzę nie w jakimkolwiek wyborze, ale w tym, że nie są to
              SAMODZIELNE wybory!!!
              • agnieszka_kolakowska ale dziewucha ma warunki:))) 24.01.05, 18:00
                izoold napisała:

> a poza tym zło widzę nie w jakimkolwiek wyborze, ale w tym, że nie są to
                > SAMODZIELNE wybory!!!
                • izoold Re: ale dziewucha ma warunki:))) 25.01.05, 12:54
                  ?????????????
            • Gość: trevik Re: wręcz cudowne! IP: *.dip.t-dialin.net 25.01.05, 15:37
              Nie dociekalem, kto to napisal (bo nie bylo to dla mnie istotne), ale wiem, kto
              to przytoczyl i jak sie wlasnie feministki tym tekstem ucieszyly. O to mi chodzi..
    • losiu4 Re: Siostrzane uczucia M.Domagalik 25.01.05, 21:27
      ja już tam nie wiem, co tam kto napisał, ale jak wypiję litr spirytusu to też
      różne dziwne rzeczy zdarza mi się wypisywac :)

Pozdrawiam

Losiu
      • izoold Re: Siostrzane uczucia M.Domagalik 26.01.05, 10:57
        Radzę wytrzeźwieć!!! :)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka