Dodaj do ulubionych

Monarchisci

14.05.07, 13:49
Otoz do zrzeszenia przyjmowani sa tylko mezczyzni.
Ciekawe, czy kobietom wolno bywac na tych balach, na ktorych tanczy sie
menueta w historycznych strojach.
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,4128746.html
Obserwuj wątek
    • pavvka Re: Monarchisci 14.05.07, 13:55
      bene_gesserit napisała:

> Ciekawe, czy kobietom wolno bywac na tych balach, na ktorych tanczy sie
      > menueta w historycznych strojach.

Eee, po co? Menuet w męskim gronie jest fajniejszy ;-)
      • bene_gesserit Re: Monarchisci 14.05.07, 13:59
        Uh... teraz bede zachodzic w glowe, skad ty takie rzeczy wiesz.
        • pavvka Re: Monarchisci 14.05.07, 14:06
          Cieszę się, że tak dobrze mi wychodzi bycie intrygującym :-)
    • bri Re: Monarchisci 14.05.07, 14:36
      Na bal pewnie można z żoną i młodzieżą w odpowiednim wieku ;)
      • bene_gesserit Re: Monarchisci 14.05.07, 14:40
        Zastanawia mnie ten klub.
        Przeciez monarchie nie od dzis ani nie od wczoraj sa dziedziczone przez
        kobiety. Ciekawe wiec, jak oni uzasadniaja swoje 'kobietom wstep wzbroniony'
        • bri Re: Monarchisci 14.05.07, 14:53
          Bractwo to bractwo. Nie sądzę, żeby w ogóle czuli potrzebę uzasadniania tego.
          Dziewczyny są głupie i tyle, każdy to wie ;)
          • bene_gesserit Re: Monarchisci 14.05.07, 14:54
            Skoro maja taka zasade, to przeciez skads sie wziela. O przyczyne mi chodzi.
            Chyba wezme i do nich napisze.
            • bene_gesserit Re: Monarchisci 14.05.07, 15:04
              Ok, juz nie musze:
              www.konserwatyzm.pl - wrzucilam w ichnia przegladarke slowo 'feminizm'.
              Co tekst, to perełka, jak np to:
              tiny.pl/d865
              • bri Re: Monarchisci 14.05.07, 15:06
                Ten drugi tekst to kobieta pisała. Kto by dał wiarę temu, co baba napisała ;)
                • bene_gesserit Re: Monarchisci 14.05.07, 15:08
                  Szalenie zapragnelam ja poznac po tym co przeczytalam.
                  To, ze ta banda wielbicieli generala Franco to opublikowala, mnie nie dziwi,
                  ale to, ze ktos cos takiego podpisuje imieniem i nazwiskiem - juz bardzo.
                  Ciekawa jestem tej pani bardzo.
                  • kochanica-francuza Napisz więc do niej nt 15.05.07, 16:24
                    bene_gesserit napisała:

> Szalenie zapragnelam ja poznac po tym co przeczytalam.
                    > To, ze ta banda wielbicieli generala Franco to opublikowala, mnie nie dziwi,
                    > ale to, ze ktos cos takiego podpisuje imieniem i nazwiskiem - juz bardzo.
                    > Ciekawa jestem tej pani bardzo.
            • kochanica-francuza Daruj sobie 15.05.07, 16:24
              bene_gesserit napisała:

> Skoro maja taka zasade, to przeciez skads sie wziela. O przyczyne mi chodzi.
              > Chyba wezme i do nich napisze.
              Ja pisałam do niewspółżyjących przed ślubem, dlaczego mają taką, a nie inną
              patronkę, i skończyło się awanturą.

To są wewnętrzne dogmaty grupy. Nie, bo nie.
            • zalozylam_nowe Re: Monarchisci 16.05.07, 19:21
              > Skoro maja taka zasade, to przeciez skads sie wziela. O przyczyne mi chodzi.

taka sama jak w przypadku wszelkich klubow jednoplciowych, zakonow itp.:
              sublimacja ukrytego homoseksualizmu
          • aelithe Re: Monarchisci 14.05.07, 15:12
            Bri dlaczego uważasz, że grupa mężczyzn nie ma prawa spotykac się we własnym
            gronie. Takie same mają przecież kobiety. Nie mówimy tu o zajmowaniu
            eksponowanych stanowisk, ale możliwości rozmowy i wymiany poglądów w określonym
            gronie. Mężczyźni w towarzystwie kobiet rozmawiają inaczej starając sie nie
            urazić swoich towarzyszek.
            • bene_gesserit Re: Monarchisci 14.05.07, 15:15
              aelithe napisał:

> Bri dlaczego uważasz, że grupa mężczyzn nie ma prawa spotykac się we własnym
              > gronie.

Mozesz laskawie wskazac cytat, ze bri tak wlasnie uwaza? Z linkiem, bo mam
              wrazenie, ze mi to umknelo :)
              • aelithe Re: Monarchisci 14.05.07, 15:32
                Nie napisałem, że tak uważa. Zastosowałem pytanie retoryczne, aby starać się
                zrozumieć intencje autorów projektu. To typowa figura w retoryce.
                • bene_gesserit Re: Monarchisci 14.05.07, 15:37
                  Nie sciemniaj :)

Pytanie retoryczne?
                  To powyzej to jest pytanie retoryczne. Po pierwsze - ze znakiem zapytania. Ale
                  to oczywiscie szczegol. Problem polega na tym, ze w tym rzekomym 'pytaniu
                  retorycznym' wlozyles w wypowiedz brie cos, czego ona nie napisala.
                  • aelithe Re: Monarchisci 14.05.07, 17:26
                    NIe miałem zamiaru, jeje ani oczerniać, ani wkładac słów. których nei
                    powiedziała; chciałem się zręcznie wkręcić w dyskusję. Jeśłi wysżło
                    niedelikatnie przepraszam.
            • bri Re: Monarchisci 14.05.07, 15:22
              Wcale tak nie uważam.

Ale jestem bardzo ciekawa w jaki sposób męskie rozmowy mogłyby urazić ich
              ewentualne towarzyszki???
              • aelithe Re: Monarchisci 14.05.07, 15:29
                Sposób wypowiedzi mężczyzn zmienia sie znacznie w obecności kobiet. Najlepszymi
                ekspertkami do wytłumaczenia tego byłyby kobiety, które pracują w zespołach
                stricte męskich. Pojedyczna kobieta w męskim zespole, po kilku miesiącach
                zwykle zaczyna być traktowana jak mężczyzna; wiec sposób wypowiadania się przy
                niej jest męski; kiedy pojawia się inna kobieta, zachowanie kolegów ulega
                dramatycznej zmianie.
                Jako mężczyzna nie umiem ci dokładnie wytłumaczyć tych zmian; najlepszymi
                obserwatorkami byłyby Panie. Mam nadzieję, że w tym gornie takie się znajdą?
                • bri Re: Monarchisci 14.05.07, 15:40
                  Zauważyłam jedynie, że więcej przeklinają mężczyźni w własnym gronie. Ale nie
                  mogę uwierzyć, że dotyczy to także posłów Jurka i Zawiszy oraz pozostałych
                  monarchistów z bractwa ;)
                  • bri Re: Monarchisci 14.05.07, 15:41
                    Zresztą zauważyłam także, że kobiety we własnym gronie też zaczynają więcej
                    przeklinać ;)
                    • aelithe Re: Monarchisci 14.05.07, 17:28
                      Przeklinanie zależy od grupy ludzi. W grupie miesznaej ludzie zachowują się
                      mniej swobodnie, bardziej formalnie i wypowiedzi sa abrdziej stonowane. Czasem
                      obecnośc osoby płci przeciwnej bywa krępujące. Doityczy to chyba zarówno
                      mężczyzn jak i kobiet. Niezależnie od wieku i pozycji społecznej; nieprawdaż??
                      • bri Re: Monarchisci 15.05.07, 09:57
                        Prawdaż. Ale jakoś nigdy mi nie przyszło do głowy, ze moje rozmowy z
                        koleżankami mogłyby urazić naszych partnerów. A Ty taki powód tworzenia bractw
                        podałeś.
                        • aelithe Re: Monarchisci 15.05.07, 18:58
                          Podałem jeden z możliwych; zawsze innymi może być snobizm, szowinizm, seksizm
                          czy nizogynia; ale chciałbym sie dopatrywać w pewnych zjawiskach raczej
                          pozytywnych aspiracji niż negatywnych.
                  • piekielnica1 Re: Monarchisci 15.05.07, 11:00
                    > Ale nie
                    > mogę uwierzyć, że dotyczy to także posłów Jurka i Zawiszy oraz pozostałych
                    > monarchistów z bractwa ;)

To przypomnij sobie świętoszkowatego vce Marszałka Zycha jak wypsło mu się
                    przy włączonych mikrofonach.
                    Wszyscy "święci" rzucają mięchem jak wydaje im się, że nieusłyszą osoby do tego
                    niepowołane.
                    To banda hipokrytów
                    • pavvka Re: Monarchisci 15.05.07, 11:18
                      Ja bardzo rzadko klnę, nawet kiedy mnie nikt nie słyszy. Pewnie dlatego, że nie
                      jestem święty.
                      • piekielnica1 Re: Monarchisci 15.05.07, 11:49
                        > Ja bardzo rzadko klnę, nawet kiedy mnie nikt nie słyszy. Pewnie dlatego, że
                        > nie jestem święty.

Ja tam nie widzę niczego złego w przyzwoitym klęciu, ale jak robią to
                        świętoszkowaci moraliści to z lekka mnie brzydzi.
                        • pavvka Re: Monarchisci 15.05.07, 14:58
                          A wiecie, że w USA nie wolno w turniejach scrabble układać na planszy
                          obscenicznych słów?
                          • bri Re: Monarchisci 15.05.07, 15:00
                            Bez sensu. A mają listę tych słów uznanych za obsceniczne? Na forum mama się
                            okazało, że słowo "cipka" jest wg niektórych tak obsceniczne, że nie można go
                            wypowiadać przy dzieciach.
                            • pavvka Re: Monarchisci 15.05.07, 15:06
                              Owszem, mają listę. A to podobno dlatego, że turnieje czasem pokazują w tv i
                              byłby skandal gdyby ludzie zobaczyli na ekranie nieprzyzwoite słowo.

Zresztą już i w Polsce padła kiedyś propozycja ocenzurowania skrablowego
                              słownika. Dobrze, że to niszowa dyscyplina, bo gdyby była popularniejsza, to
                              min. Giertych zaraz by orzekł, że to obraza boska, że w grze niby edukacyjnej
                              dzieci poznają słowa na 'ch' i 'j' ;-)
                              • bri Re: Monarchisci 15.05.07, 15:08
                                Przynajmniej by się nauczyły prawidłowej pisowni ;)
                                • pavvka Re: Monarchisci 15.05.07, 15:10
                                  Niekoniecznie, bo w skrablach dopuszczalne jest i przez 'ch' i przez 'h'
                                  • bri Re: Monarchisci 15.05.07, 15:10
                                    Ale dlaczego?
                                    • pavvka Re: Monarchisci 15.05.07, 15:13
                                      W którymś słowniku PWN jest odnotowana wersja przez 'h'
                            • pavvka Re: Monarchisci 15.05.07, 15:09
                              Ale zdarzają się śmieszne sytuacje - znajomy kiedyś grał z mocno małoletnim
                              przeciwnikiem i ułożył słowo 'wagina', a potem nie wiedział jak odpowiedzieć na
                              pytanie przeciwnika "a co to takiego?" Inna znajoma miała taką samą sytuację ze
                              słowem "kiła".
                              • piekielnica1 Re: Monarchisci 15.05.07, 15:34
                                > ułożył słowo 'wagina', a potem nie wiedział jak odpowiedzieć na
                                > pytanie przeciwnika "a co to takiego?" Inna znajoma miała taką samą sytuację
                                > ze słowem "kiła".

To takie polskie:
                                czterolatek na podwórzu na koleżankę wrzeszczy ty p...do , ty franco, ty k..wo,
                                a rodzice mają problem z tłumaczeniem znaczenia słów znacznie
                                mniej "potocznych" dzieciom, które potrafią już czytać i pidsać.
                                Sama pamiętam, jak potknęłam się z wrażenia o krawężnik bo siedmiolatka córka
                                podczas powrotu ze szkoły zapytała mnie co to znaczy prostytutka, i nim się
                                pozbierałam i zaczęłam szukać odpowiednich słów zapytała czy to to szmo co
                                ku.wa.
                                Pamiętam, że w takich rozmowach z dziećmi wystarczają im krótkie odpowiedzi, a
                                dopiero po jakimś czasie zadają dodatkowe pytania.
                                • pavvka Re: Monarchisci 15.05.07, 15:38
                                  Swoim dzieciom ci gracze zapewne by jakoś wytłumaczyli, ale obcym jakoś
                                  trudniej.
                                  • kochanica-francuza Re: Monarchisci 16.05.07, 18:52
                                    ja pamiętałam dzieci ganiające się po podwórku (dawno to było) i jedno do
                                    drugiego wrzeszczało "ProsCytutka!" (przez "c"), a tamto "Dziwka zaawansowana!"

To mi przypomina ten kawał o marynarzu, co opowiadał: Schodzę, k..., ze statku,
                                    idę, k... do tawerny, zamawiam, k..., piwo (etc. etc.) aż tu nagle przysiada się
                                    do mnie taaa...eeeee....nooooo...kobieta lekkich obyczajów.
    • piekielnica1 Re: Monarchisci 16.05.07, 19:16
      bene_gesserit napisała:

> Otoz do zrzeszenia przyjmowani sa tylko mezczyzni.

A poslanka Bartyzel?
      Wprawdzie z mężem, ale co zrobi ze swoją kobiecością - wszak nie jest Kingą
      Dunin
      • kochanica-francuza po prostu Juro tańczy z Zawiszą w wymyślnych 16.05.07, 19:18
        sukniach

to jest kryptoklub transwestytów :-PPPPP

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka