bene_gesserit 14.05.07, 13:49 Otoz do zrzeszenia przyjmowani sa tylko mezczyzni. Ciekawe, czy kobietom wolno bywac na tych balach, na ktorych tanczy sie menueta w historycznych strojach. wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,4128746.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pavvka Re: Monarchisci 14.05.07, 13:55 bene_gesserit napisała: > Ciekawe, czy kobietom wolno bywac na tych balach, na ktorych tanczy sie > menueta w historycznych strojach. Eee, po co? Menuet w męskim gronie jest fajniejszy ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Monarchisci 14.05.07, 13:59 Uh... teraz bede zachodzic w glowe, skad ty takie rzeczy wiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
pavvka Re: Monarchisci 14.05.07, 14:06 Cieszę się, że tak dobrze mi wychodzi bycie intrygującym :-) Odpowiedz Link Zgłoś
bri Re: Monarchisci 14.05.07, 14:36 Na bal pewnie można z żoną i młodzieżą w odpowiednim wieku ;) Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Monarchisci 14.05.07, 14:40 Zastanawia mnie ten klub. Przeciez monarchie nie od dzis ani nie od wczoraj sa dziedziczone przez kobiety. Ciekawe wiec, jak oni uzasadniaja swoje 'kobietom wstep wzbroniony' Odpowiedz Link Zgłoś
bri Re: Monarchisci 14.05.07, 14:53 Bractwo to bractwo. Nie sądzę, żeby w ogóle czuli potrzebę uzasadniania tego. Dziewczyny są głupie i tyle, każdy to wie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Monarchisci 14.05.07, 14:54 Skoro maja taka zasade, to przeciez skads sie wziela. O przyczyne mi chodzi. Chyba wezme i do nich napisze. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Monarchisci 14.05.07, 15:04 Ok, juz nie musze: www.konserwatyzm.pl - wrzucilam w ichnia przegladarke slowo 'feminizm'. Co tekst, to perełka, jak np to: tiny.pl/d865 Odpowiedz Link Zgłoś
bri Re: Monarchisci 14.05.07, 15:06 Ten drugi tekst to kobieta pisała. Kto by dał wiarę temu, co baba napisała ;) Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Monarchisci 14.05.07, 15:08 Szalenie zapragnelam ja poznac po tym co przeczytalam. To, ze ta banda wielbicieli generala Franco to opublikowala, mnie nie dziwi, ale to, ze ktos cos takiego podpisuje imieniem i nazwiskiem - juz bardzo. Ciekawa jestem tej pani bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Napisz więc do niej nt 15.05.07, 16:24 bene_gesserit napisała: > Szalenie zapragnelam ja poznac po tym co przeczytalam. > To, ze ta banda wielbicieli generala Franco to opublikowala, mnie nie dziwi, > ale to, ze ktos cos takiego podpisuje imieniem i nazwiskiem - juz bardzo. > Ciekawa jestem tej pani bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Daruj sobie 15.05.07, 16:24 bene_gesserit napisała: > Skoro maja taka zasade, to przeciez skads sie wziela. O przyczyne mi chodzi. > Chyba wezme i do nich napisze. Ja pisałam do niewspółżyjących przed ślubem, dlaczego mają taką, a nie inną patronkę, i skończyło się awanturą. To są wewnętrzne dogmaty grupy. Nie, bo nie. Odpowiedz Link Zgłoś
zalozylam_nowe Re: Monarchisci 16.05.07, 19:21 > Skoro maja taka zasade, to przeciez skads sie wziela. O przyczyne mi chodzi. taka sama jak w przypadku wszelkich klubow jednoplciowych, zakonow itp.: sublimacja ukrytego homoseksualizmu Odpowiedz Link Zgłoś
aelithe Re: Monarchisci 14.05.07, 15:12 Bri dlaczego uważasz, że grupa mężczyzn nie ma prawa spotykac się we własnym gronie. Takie same mają przecież kobiety. Nie mówimy tu o zajmowaniu eksponowanych stanowisk, ale możliwości rozmowy i wymiany poglądów w określonym gronie. Mężczyźni w towarzystwie kobiet rozmawiają inaczej starając sie nie urazić swoich towarzyszek. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Monarchisci 14.05.07, 15:15 aelithe napisał: > Bri dlaczego uważasz, że grupa mężczyzn nie ma prawa spotykac się we własnym > gronie. Mozesz laskawie wskazac cytat, ze bri tak wlasnie uwaza? Z linkiem, bo mam wrazenie, ze mi to umknelo :) Odpowiedz Link Zgłoś
aelithe Re: Monarchisci 14.05.07, 15:32 Nie napisałem, że tak uważa. Zastosowałem pytanie retoryczne, aby starać się zrozumieć intencje autorów projektu. To typowa figura w retoryce. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Monarchisci 14.05.07, 15:37 Nie sciemniaj :) Pytanie retoryczne? To powyzej to jest pytanie retoryczne. Po pierwsze - ze znakiem zapytania. Ale to oczywiscie szczegol. Problem polega na tym, ze w tym rzekomym 'pytaniu retorycznym' wlozyles w wypowiedz brie cos, czego ona nie napisala. Odpowiedz Link Zgłoś
aelithe Re: Monarchisci 14.05.07, 17:26 NIe miałem zamiaru, jeje ani oczerniać, ani wkładac słów. których nei powiedziała; chciałem się zręcznie wkręcić w dyskusję. Jeśłi wysżło niedelikatnie przepraszam. Odpowiedz Link Zgłoś
bri Re: Monarchisci 14.05.07, 15:22 Wcale tak nie uważam. Ale jestem bardzo ciekawa w jaki sposób męskie rozmowy mogłyby urazić ich ewentualne towarzyszki??? Odpowiedz Link Zgłoś
aelithe Re: Monarchisci 14.05.07, 15:29 Sposób wypowiedzi mężczyzn zmienia sie znacznie w obecności kobiet. Najlepszymi ekspertkami do wytłumaczenia tego byłyby kobiety, które pracują w zespołach stricte męskich. Pojedyczna kobieta w męskim zespole, po kilku miesiącach zwykle zaczyna być traktowana jak mężczyzna; wiec sposób wypowiadania się przy niej jest męski; kiedy pojawia się inna kobieta, zachowanie kolegów ulega dramatycznej zmianie. Jako mężczyzna nie umiem ci dokładnie wytłumaczyć tych zmian; najlepszymi obserwatorkami byłyby Panie. Mam nadzieję, że w tym gornie takie się znajdą? Odpowiedz Link Zgłoś
bri Re: Monarchisci 14.05.07, 15:40 Zauważyłam jedynie, że więcej przeklinają mężczyźni w własnym gronie. Ale nie mogę uwierzyć, że dotyczy to także posłów Jurka i Zawiszy oraz pozostałych monarchistów z bractwa ;) Odpowiedz Link Zgłoś
bri Re: Monarchisci 14.05.07, 15:41 Zresztą zauważyłam także, że kobiety we własnym gronie też zaczynają więcej przeklinać ;) Odpowiedz Link Zgłoś
aelithe Re: Monarchisci 14.05.07, 17:28 Przeklinanie zależy od grupy ludzi. W grupie miesznaej ludzie zachowują się mniej swobodnie, bardziej formalnie i wypowiedzi sa abrdziej stonowane. Czasem obecnośc osoby płci przeciwnej bywa krępujące. Doityczy to chyba zarówno mężczyzn jak i kobiet. Niezależnie od wieku i pozycji społecznej; nieprawdaż?? Odpowiedz Link Zgłoś
bri Re: Monarchisci 15.05.07, 09:57 Prawdaż. Ale jakoś nigdy mi nie przyszło do głowy, ze moje rozmowy z koleżankami mogłyby urazić naszych partnerów. A Ty taki powód tworzenia bractw podałeś. Odpowiedz Link Zgłoś
aelithe Re: Monarchisci 15.05.07, 18:58 Podałem jeden z możliwych; zawsze innymi może być snobizm, szowinizm, seksizm czy nizogynia; ale chciałbym sie dopatrywać w pewnych zjawiskach raczej pozytywnych aspiracji niż negatywnych. Odpowiedz Link Zgłoś
piekielnica1 Re: Monarchisci 15.05.07, 11:00 > Ale nie > mogę uwierzyć, że dotyczy to także posłów Jurka i Zawiszy oraz pozostałych > monarchistów z bractwa ;) To przypomnij sobie świętoszkowatego vce Marszałka Zycha jak wypsło mu się przy włączonych mikrofonach. Wszyscy "święci" rzucają mięchem jak wydaje im się, że nieusłyszą osoby do tego niepowołane. To banda hipokrytów Odpowiedz Link Zgłoś
pavvka Re: Monarchisci 15.05.07, 11:18 Ja bardzo rzadko klnę, nawet kiedy mnie nikt nie słyszy. Pewnie dlatego, że nie jestem święty. Odpowiedz Link Zgłoś
piekielnica1 Re: Monarchisci 15.05.07, 11:49 > Ja bardzo rzadko klnę, nawet kiedy mnie nikt nie słyszy. Pewnie dlatego, że > nie jestem święty. Ja tam nie widzę niczego złego w przyzwoitym klęciu, ale jak robią to świętoszkowaci moraliści to z lekka mnie brzydzi. Odpowiedz Link Zgłoś
pavvka Re: Monarchisci 15.05.07, 14:58 A wiecie, że w USA nie wolno w turniejach scrabble układać na planszy obscenicznych słów? Odpowiedz Link Zgłoś
bri Re: Monarchisci 15.05.07, 15:00 Bez sensu. A mają listę tych słów uznanych za obsceniczne? Na forum mama się okazało, że słowo "cipka" jest wg niektórych tak obsceniczne, że nie można go wypowiadać przy dzieciach. Odpowiedz Link Zgłoś
pavvka Re: Monarchisci 15.05.07, 15:06 Owszem, mają listę. A to podobno dlatego, że turnieje czasem pokazują w tv i byłby skandal gdyby ludzie zobaczyli na ekranie nieprzyzwoite słowo. Zresztą już i w Polsce padła kiedyś propozycja ocenzurowania skrablowego słownika. Dobrze, że to niszowa dyscyplina, bo gdyby była popularniejsza, to min. Giertych zaraz by orzekł, że to obraza boska, że w grze niby edukacyjnej dzieci poznają słowa na 'ch' i 'j' ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
bri Re: Monarchisci 15.05.07, 15:08 Przynajmniej by się nauczyły prawidłowej pisowni ;) Odpowiedz Link Zgłoś
pavvka Re: Monarchisci 15.05.07, 15:10 Niekoniecznie, bo w skrablach dopuszczalne jest i przez 'ch' i przez 'h' Odpowiedz Link Zgłoś
pavvka Re: Monarchisci 15.05.07, 15:13 W którymś słowniku PWN jest odnotowana wersja przez 'h' Odpowiedz Link Zgłoś
pavvka Re: Monarchisci 15.05.07, 15:09 Ale zdarzają się śmieszne sytuacje - znajomy kiedyś grał z mocno małoletnim przeciwnikiem i ułożył słowo 'wagina', a potem nie wiedział jak odpowiedzieć na pytanie przeciwnika "a co to takiego?" Inna znajoma miała taką samą sytuację ze słowem "kiła". Odpowiedz Link Zgłoś
piekielnica1 Re: Monarchisci 15.05.07, 15:34 > ułożył słowo 'wagina', a potem nie wiedział jak odpowiedzieć na > pytanie przeciwnika "a co to takiego?" Inna znajoma miała taką samą sytuację > ze słowem "kiła". To takie polskie: czterolatek na podwórzu na koleżankę wrzeszczy ty p...do , ty franco, ty k..wo, a rodzice mają problem z tłumaczeniem znaczenia słów znacznie mniej "potocznych" dzieciom, które potrafią już czytać i pidsać. Sama pamiętam, jak potknęłam się z wrażenia o krawężnik bo siedmiolatka córka podczas powrotu ze szkoły zapytała mnie co to znaczy prostytutka, i nim się pozbierałam i zaczęłam szukać odpowiednich słów zapytała czy to to szmo co ku.wa. Pamiętam, że w takich rozmowach z dziećmi wystarczają im krótkie odpowiedzi, a dopiero po jakimś czasie zadają dodatkowe pytania. Odpowiedz Link Zgłoś
pavvka Re: Monarchisci 15.05.07, 15:38 Swoim dzieciom ci gracze zapewne by jakoś wytłumaczyli, ale obcym jakoś trudniej. Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: Monarchisci 16.05.07, 18:52 ja pamiętałam dzieci ganiające się po podwórku (dawno to było) i jedno do drugiego wrzeszczało "ProsCytutka!" (przez "c"), a tamto "Dziwka zaawansowana!" To mi przypomina ten kawał o marynarzu, co opowiadał: Schodzę, k..., ze statku, idę, k... do tawerny, zamawiam, k..., piwo (etc. etc.) aż tu nagle przysiada się do mnie taaa...eeeee....nooooo...kobieta lekkich obyczajów. Odpowiedz Link Zgłoś
piekielnica1 Re: Monarchisci 16.05.07, 19:16 bene_gesserit napisała: > Otoz do zrzeszenia przyjmowani sa tylko mezczyzni. A poslanka Bartyzel? Wprawdzie z mężem, ale co zrobi ze swoją kobiecością - wszak nie jest Kingą Dunin Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza po prostu Juro tańczy z Zawiszą w wymyślnych 16.05.07, 19:18 sukniach to jest kryptoklub transwestytów :-PPPPP Odpowiedz Link Zgłoś