anrid 05.04.08, 01:42 www.taraka.pl/index.php?id=neopatriarchalizmii.htm Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mariusz_bolek Re: Ciekawy tekst 05.04.08, 08:54 "Władzę ma ten, kto ma wiedzę." 100% prawdy. Tekst taki sobie, niby filozoficzny, lecz brakuje w niej tego czegoś, tej iskry. No i jest jeszcze super zwrot, który logicznie patrząc się wyklucza: "Przejawy kobiecości, także męskiej, mogą być różne." Co to jest kobiecość męska? Odpowiedz Link Zgłoś
senta.fa Re: Ciekawy tekst 05.04.08, 09:00 To jest coś, czego przejawy mogą być różne. Autorka gdzieś niewyraźnie napisała? :) Odpowiedz Link Zgłoś
mariusz_bolek Re: Ciekawy tekst 05.04.08, 09:04 Ta, przejawy różne, ale konkretów brak. Odpowiedz Link Zgłoś
senta.fa Re: Ciekawy tekst 05.04.08, 09:18 Tematyka strony: Samowolny Rozwój Duchowy, Twarda Ścieżka, Sztuki Rytualne + Astrologia, Symbole, Szamanizm, Słowianie Przepraszam, jakich konkretów Ty właściwie się tam spodziewasz? Radio Maryja już jest mniej pseudonaukowe z tym swoim cholernym kreacjonizmem. Odpowiedz Link Zgłoś
mariusz_bolek Re: Ciekawy tekst 05.04.08, 09:21 o_O, dopiero teraz to zauważyłem:) A i tak tych wszystkich mistyków mam w... wiecie gdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: Ciekawy tekst 05.04.08, 10:06 Autorka sama uwewnętrzniła kulturowy podział na męskie i kobiece i przypisane im cechy, stąd sprzeczności. Podział ten jest sztuczny - wszystko to znajduje sie u LUDZI, i tajemnica, i życie, i wgląd w siebie i rozum i ucZucia. Generalnie kultura patriarchalna w ogóle zdeprecjonowała kobiety.Mężczyźni tworzący i wydobywający z siebie te wartości, które autorka okresliła jako kobiece - sa i byli akceptowani przez kulturę.Jak mozna tego niezauważyć? Te rzesze mistyków, poetów lirycznych itp itd. Oprócz antagonizmu - kobiece=duchowe, nierozumne, męskie=fizyczne,racjonalne , wprowadza antagonizm pomiedzy "szlachetnym dzikusem" a "zdeprawowanym ucywilizowanym".Ten zdaje się XVIII wieczny podział nadzwyczajnie jest żywotny, choć ewidentnie kiepski. No i na koniec przykład robiącej karierę feministki jako ofiary patriarchatu.Jasne, w pewnej optyce tak jest, ale w tej optyce wszyscy jesteśmy.Żyjemy w patriarchacie jak ryby w wodzie i conajwyżej możemy go potrochu zmieniać.Kontestowanie rzeczywistości w ten sposób,ze się ja neguje doprowadzi albo do życia na czyjś koszt, albo do np pustelnictwa. I o ile wiem o dwóch pustelnikach w mojej okolicy, to niewyobrażam sobie pustelnicy, w każdym razie nie w wieku rozrodczym. Żeby juz nie rozwlekać: mężczyźni też posiadają swoją głębię, tajemnicę,fizjologię i ucZucia, a kobiety rozum i agresję. To patriarchat wymyslił podział na gorsze kobiece i lepsze męskie i poprzypisywał niewzruszone cechy. Odpowiedz Link Zgłoś
hermina5 Re: Ciekawy tekst 05.04.08, 10:51 Mogłabyś napisac coś więcej o tych pustelnikach? Jakie to okolice? Swego zcasu pustelnica mieszkała gdzieś w Beskidzie Sądeckim, ale nie wiem, jak to teraz wygląda. Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: Ciekawy tekst 05.04.08, 16:10 Okolice Wojnicza, Malopolska."Moje" to te strony sa takjakby, jakieś 60km, ale przejeżdżam tamtędy od czasu do czasu, niegdyś byli ci pustelnicy słynni w lokalnych mediach.O pustelnicy nic nie wiem - w jakim jest wieku? Odpowiedz Link Zgłoś
gotlama Re: dzisiejsze pustelnice 07.04.08, 20:37 www.gazetawyborcza.pl/1,76842,4396007.h Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: dzisiejsze pustelnice 07.04.08, 22:33 gotlama napisała: > www.gazetawyborcza.pl/1,76842,4396007.h Szkoda,że nie otwiera mi się linkowana strona. Odpowiedz Link Zgłoś
turbomini Re: Ciekawy tekst 05.04.08, 21:12 W zasadzie nie zgadzam się już na ten podział: "Kobiecość to głębia, tajemnica, duchowość, nienazywalna istota każdego z nas. Eckhart Tolle pisze o niej, że jest to „uległość, bezstronność, otwartość, która nie opiera się życiu, lecz pozwala mu trwać, zdolność brania wszystkich rzeczy i zjawisk w kochające, wiedzące objęcia [2]”. To ona stanowi w nas pulsujące Źródło Życia. Męskość to ten aspekt, który otacza kobiecość – chroni ją, daje jej możliwość komunikowania się ze światem, wyrażania się w nim, umie sprawnie poruszać się w rzeczywistości zewnętrznej. Cechy związane z męskością odpowiadają zatem temu, jaką rolę pełni w naszym życiu umysł." Co to za kategoryzowanie: kobiecość=miłość, męskość=umysł? Czy ja mam deja vu czy ja to już gdzieś kiedyś widziałam w TEJ SŁYNNEJ KSIĄŻCE? Odpowiedz Link Zgłoś
takete_malouma O mamuniu! O brzuniu! 07.04.08, 18:51 "Cieplarnia" Aldissa - kto czytał? Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: O mamuniu! O brzuniu! 07.04.08, 19:54 Ja, ale nie rozumiem skojarzenia. Badz laskaw. Odpowiedz Link Zgłoś
takete_malouma Re: O mamuniu! O brzuniu! 07.04.08, 20:06 bene_gesserit napisała: > Ja, ale nie rozumiem skojarzenia. Badz laskaw. No przecież u Aldissa był świetny opis społeczności (poniekąd :) ) matryfokalnej. Brzunio-brzuchów nie pamiętasz? Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: O mamuniu! O brzuniu! 07.04.08, 20:32 O ile pamietam, to bardzo poniekad, bo ich 'matka' bylo drzewo, w kazdym razie jakas symbiotyczna roslina. Taka matka bez plci to zadna matka nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
gotlama Re: O mamuniu! O brzuniu! 07.04.08, 20:11 esensja.pl/ksiazka/prezentacje/tekst.html?id=4881 Odpowiedz Link Zgłoś
dzikowy Re: Ciekawy tekst 07.04.08, 23:55 O zgrozo:) Lanie wody, aż szumi. Mircea Eliade z grobie sięprzewraca. Odpowiedz Link Zgłoś