Dodaj do ulubionych

Depo-Provera - skutki uboczne

12.02.04, 12:51
Pani doktor
6 tygodni temu urodziłam córeczkę. Planuję rozpocząć niedługo współzycie,
ale chciałabym się wczesniej odpowiednio zabezpieczyc. Karmie i planuje długo
jeszcze karmić piersią. Słyszałam, źe istnieje zastrzyk - jedna porcja na 3
miesiące Depo - Provera, który zabezpiecza przed zajściem w ciążę. Czy warto
to zaaplikować, czy lepiej zdecydować sie na pigułkę? Wydaje mi się , że
zastrzyk może być wygodną formą antykoncepcji. Obawiam sie jednak skutków
ubocznych. Czy są takowe. Co pani doktor (albo może któraś z uczestniczek)
sądzi o tym specyfiku?..
erika
Obserwuj wątek
    • delta.x Re: Depo-Provera - skutki uboczne 12.02.04, 16:13
      Wiele już było dyskusji na temat tego zastrzyku na forum, okazuje się, że
      zdania są podzielone - każda kobieta inaczej reaguje na Depo-proverę. Ja brałam
      ten zastrzyk przez półtora roku i byłam z niego bardzo zadowolona. Absolutnie
      żadnych skutków ubocznych i duża wygoda. Pozdrawiam.
      • lulka99 Re: Depo-Provera - skutki uboczne 10.03.04, 00:16
        ja najpierw zaszczepiłam sie a później zaczęłam szukać informacji o depo
        proverze i oczywiście przezyłam horror czytając o negatywnych doświadczeniach
        dziewczyn z forum...
        Na szczęście u mnie nie zauważyłam negatywnych reakcji. A nie musze dodawać,że
        przy moim roztargnieniu jeden mały zastrzyk raz na 3 miesiące to ósmy cud
        świata smile Nie wiem co pocznę , gdy będę musiała przejść na metody bardziej
        konwencjonalne i niestety bardziej kłopotliwe.Rozmawiałam z moja panią doktor o
        możliwości dalszego używania d.p ale niestety jest ona tylko wskazana w okresie
        karmienia.A jedyną dolegliwość jaka odczuwałam to nieznaczny ból posladka przez
        tydzień po zaaplikowaniu d.p.
        powodzenia (w końcu nalezy nam się jakiś komfort po niewygodach ciązy i
        niełatwych poczatkach macieżyństwa smile
        pozdrawiam lulka

• moboj Re: Depo-Provera - skutki uboczne 10.03.04, 07:34
          lulka99 napisała:

Rozmawiałam z moja panią doktor o
          >
          > możliwości dalszego używania d.p ale niestety jest ona tylko wskazana w
          okresie karmienia.

Depo - Provera jest normalną antykoncepcją, nie wiem, skąd te informacje, że to
          tylko w okresie karmienia można stosować. przeczytałam sporo rzeczy na temat
          tego zastrzyku, rozmawiałam z wieloma osobami, które tę metodę stosują już dość
          długo a nigdy w ciąży nie były(głównie dziewczyny z Anglii mogłyby coś na ten
          temat powiedzieć - tam jest to chyba najpopularniejsza metoda antykoncepcyjna).
          sama idę jutro na drugi zastrzyk, bo ta metoda bardzo mi odpowiada (głównie z
          tego powodu, że nie mam miesiączeksmile) i czuję się rewelacyjnie.
    • monika.antepowicz Re: Depo-Provera - skutki uboczne 10.03.04, 08:25
      To zależy czy kiedykolwiek stosowała już Pani antykoncepcje hormonalną. Problem
      z zastrzykiem jest taki,że działanie antykoncepcyjne trwa 3 miesiace, a we krwi
      medroksyprogesteron utrzymuje sie 6 miesiecy- więc trudno po iniekcji
      zlikwidować działanie niepożądane( czasem nieregularne krwawienia, plamieni,
      zmiany nastroju, przybytek masy ciała.... Poza tym powrót płodności czasem
      nastepuje po kilkku tygodniach czasem po kilkunatsu miesiacach- osobiście
      namawiałabym Panią albo na tabletki antykoncepcyjne, a jeśli wszystko będzie ok-
      na zastrzyk, albo do rozważenia spiralka. wszelkie dane o produktzch -
      pigułkach progetsagennych i zastrzyku depo provera pochodzą od producenta
    • monika.antepowicz Re: Depo-Provera - skutki uboczne 10.03.04, 08:28
      no i przyłączam sie do zadania poprzedniczki że jest to oczywiście dobra metoda
      też dla konbiet nie karmiących piersią, w Wielkiej Brytanii dostepny jest też
      preparat dla kobiet w iniekcji-Lunelle- estrogenno-progestagenny, stosowany co
      miesiac- powrót płodności po takim zastrayku gdy ustapi jego działanie jest
      prawie natychmiastowy, niestety w Polsce metoda niezarejestrowana i chyba
      raczej długio nie będzie, bo irma Pfeizer nie ejst zainteresowana promocją w
      Polsce tych preparatów
    • zajaczek101 Re: Depo-Provera - skutki uboczne 10.03.04, 08:30
      Brałam Depo 6 dawek (w czasie karmnienia i po). Czułam się świetnie. Trochę
      niepokoił mnie fakt,jak wpłnie Depo na mój organizm. Koleżanka (ginekolog)
      mojej lekarki od dzieci powiedziała, że mój organizm po tylu dawkach znajduje
      się tak jak w menopauzie. Trochę mnie to zraziło i przestałam brać Depo bo
      przecież zgodnie z naturą kobieta powinna miesiączkować. Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka