navaira 24.03.10, 10:30 Oliwa jest białkiem roślinnym? Nowe, fascynujące odkrycie! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Asfo Re: Białka IP: *.acn.waw.pl 24.03.10, 11:03 No to ciekawe jakim cudem zgubiłam 17 kg na diecie białkowej. No ale oczywiście lepiej się katować "zrównoważonymi" porcjami wielkości jak dla trzylatka. Już widzę jak ktoś wytrzymuje pół roku na takiej diecie i skutecznie potem utrzymuje wagę. Może jednemu na 100 się udaje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: indiana Re: Białka IP: *.ibb.waw.pl 24.03.10, 12:58 "Zamiast przechodzić na dietę białkową - lepiej zdrowo się odżywiać, nie przejadać i uprawiać sport(...)." nie oznacza to, że na tej diecie nie schudniesz. Tak jak to, że schudłaś nie oznacza, że zdrowo się odżywiałaś. Moim zdaniem lepiej jest zrównoważyć ilość ( która wcale nie oznaczają porcji minimalnych) niż kompletnie rozregulować jakość poprzez monodiety.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asfo Re: Białka IP: *.acn.waw.pl 24.03.10, 15:49 Stosując się do standardowych porad dietetycznych w sanatorium schudłam co prawda sporo, ale byłam bardzo osłabiona i przez kilka miesięcy nie widziałam miesiączki. A potem wszystko mi z nawiązką wróciło. Dieta sanatoryjna byłaby też niemożliwa do utrzymania w domu, bo składała się właśnie z miniaturowych porcyjek - na śniadanko pół kromki chleba i dwa plasterki wędliny, na obiad dwa jajka na twardo i łyżka sałatki - na dłuższą metę tak się nie da (pomijam przypadki zaburzeń odżywiania). Stosowanie wersji łagodniejszej w przypadku poważnej nadwagi dało by efekt po wielu latach systematycznego stosowania - próbowałam tak i po ponad roku byłam mniejsza o cały jeden rozmiar, co nie rozwiązało mojego problemu. W artykule jest napisane, że od spożywania nadmiaru białek można utyć. Praktyka pokazuje, że to nieprawda, skoro mnóstwo ludzi, w tym kilka osób z mojej rodziny, (mającej w genach skłonności do tycia, mam wśród krewnych tylko jedną szczupłą ciotkę) skutecznie schudło na diecie proteinowej, zakładającej jedzenie do syta. Ogólnie - jeszcze jeden tekst - wypełniacz, powtarzający przypadkowy zlepek obiegowych opinii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kanasta Białka IP: *.adsl.inetia.pl 24.03.10, 11:06 białka - a na zdjeciu tłuszcze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nemo boszszsz, co za bzdury... IP: 167.206.189.* 24.03.10, 11:06 Niezbędne i nie-niezbędne to są aminokwasy, nie białka. Czy autorka ma w ogóle mgliste pojęcie o chemii żywienia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hit roku Białka a glukoza IP: *.chello.pl 24.03.10, 11:08 Nadmiar białka przekształca się w glukozę?????? JAK?????? Odpowiedz Link Zgłoś
goscha Re: Białka a glukoza 24.03.10, 11:14 Z aminokwasów glukogennych, niedouczku. Co nie zmienia faktu, że artykuł jest napisany trywialnie i nierzetelnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie rozumiem Re: Białka a glukoza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.10, 12:06 nie rozumiem internautow którzy chcąc odpowiadzieć komuś kto nie wie i pyta,badż nawet nie pyta zwracają sie do niego per "niedouku" "debilu" "idioto" "tępaku". Dlaczego nie jestescie tak po ludzku,normalnie życzliwi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Białka a glukoza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.10, 13:04 Niestety, takich dozylismy czasow. Agresja jest wszechobecna, kazda mozliwosc wytkniecia komus bledu, wysmiania go nie moze przejsc kolo nosa niewykorzystana. Odpowiedz Link Zgłoś
goscha Re: Białka a glukoza 24.03.10, 15:16 A może dlatego, że ktoś pisze w swej ignorancji, że to hit roku, nie wiedząc o czym pisze? Mądrząc się obnaża swoje pokłady niewiedzy. Podobnie jak autor artykułu. Poza tym to gdzie tu agresja. Samo stwierdzenie faktu. W dodatku wg mnie jest duża różnica między zdrobniałym "niedouczkiem" a "tępakiem". Chorobą co poniektórych internautów jest nadinterpretacja i dopatrywanie się wszędzie ludzkiej złośliwości i teorii spiskowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kashka Oj Gocha IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 24.03.10, 15:24 Ale wszystkich państw EU nie jesteś w stanie wymienić? Więc kto jest większym tępakiem? Odpowiedz Link Zgłoś
aeromonas Re: Białka a glukoza 24.03.10, 15:43 W procesie glukneogenezy po prostu. Wszystkie białka organizm sam wytwarza, bo te, które dostarczył z pokarmem są trawione do aminokwasów. I to właśnie aminokwasy mogą być "niezbędne" (egzogenne, które trzeba zjeść gotowe) lub "nie niezbędne" (endogenne), które nasza wątroba umie zrobić (zwykle z inych aminokwasów). Artykuł nieciekawy i niezbyt mądry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Białka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.10, 11:49 na odchudzanie polecam pelne protein,naturalne wild west jerky-to kawalki wybornej,suszonej,urugwajskiej wolowinki,mają aż 50% protein i tylko 64 kalorie-znane wśrod modelek,zabierane przez himalaistow na wyprawy są juz w Polsce/internet,allegro/.Dla wszystkich dbajacych o sylwetki. Odpowiedz Link Zgłoś
pucor Re: Białka 25.03.10, 09:32 64 kcal ale w 25G!! 3,5% tluszcz, ok. 50% bialko ale 216/256 Kalorien na 100g zaleznie od smaku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: julka soja IP: 150.254.122.* 24.03.10, 12:04 Akurat soja to nie jest najlepszy przykład niekompletnego białka roślinnego - jako jedyna z roślin posiada białko kompletne Odpowiedz Link Zgłoś