Dodaj do ulubionych

plamki od slonca

IP: *.chello.pl 11.07.10, 19:27
Po dzisiejszym opalaniu mam mnostwo barodz malutkich brazawych plamek na
rekach.Wiem,ze powinnam unikac slonca,ale nie umiem tak.Co powinnam robic,aby
te plamki nie powiekszyly sie?Krem do opalania,cos jeszcze?Pomoze tu
dermatolog?Co on moaze mi na to dac?
Obserwuj wątek
    • Gość: gosc Re: plamki od slonca IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 11.07.10, 19:43
      opalałaś się w temp. 30 stopni w cieniu? gratulacje, naprawdę
      • Gość: ona Re: plamki od slonca IP: *.chello.pl 11.07.10, 20:52
        Tak opalalam sie.A malo dzisiaj ludzi bylo na basienie,na plazy,nad rzeka?U mnie
        tlumy.Ja siedzialam w polcieniu.
    • alajna85 Re: plamki od slonca 11.07.10, 21:46
      "Wiem,ze powinnam unikac slonca,ale nie umiem tak."... Że tak powiem, trzeba
      myśleć przed o tym, że plamki się mogą pojawić. Plamki lub jeszcze gorsze
      rzeczy. Poza tym nie wiem, jak mogłaś siedzieć na słońcu, czy nawet w półcieniu
      w taką pogodę jak dziś. Miałaś chociaż jakiś najmniejszy filtr?! Teraz to chyba
      tylko krem po opalaniu i przede wszystkim więcej rozumu następnym razem. I
      wysokie filtry bezwarunkowo!
      • Gość: maskotkaaa Re: plamki od slonca IP: *.chello.pl 11.07.10, 23:48
        co wy chrzanicie? niby po co jest sloneczna pogoda, jak nie po to zeby sie opalac, kapac, zazywac powietrza? po to zeby gnic w domu przez telewizorem albo komputerem?

mi wychodza pieprzyki i juz sie z tym pogodzilam. watpie czy kremy z filtrami pomoga, ale i tak powinno sie je stosowac.
        • alajna85 Re: plamki od slonca 12.07.10, 00:26
          Nie, należy korzystać ze słońca ale z głową, można robić na świeżym powietrzu
          wszystko, wystarczy dobry filtr. Korzystać ze słońca nie koniecznie oznacza
          opalić się na heban. Wystarczy raz się spalić by mieć kłopoty do końca życia,
          problemy ze skórą (pieprzyki, znamiona barwnikowe itd.) łącznie z czerniakiem
          zaczynają się najczęściej od poparzenia słonecznego. Tak że z siedzeniem przed
          kompem ma to niewiele wspólnego.
        • Gość: ??? Re: plamki od slonca IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 12.07.10, 07:32
          to nie jest słoneczna pogoda - to są tropiki, obce naszej skórze
        • asdaa Re: plamki od slonca 13.07.10, 14:58
          no właśnie, korzystanie ze słońca jet jak najbardziej wskazane. Tylko z głową.
          TEmperatura powietrza nie ma nic do rzeczy. Słońce tak samo opala przy +18 jak i
          przy +30 w cieniu. Wczoraj prze 3 h siedziałam pod drzewem w cieniu liści i
          opaliłam sie na piękny kolor. W domu duszno i gorąco a na dworze miło ciepło i
          lekki wiaterek. To najlepszy odpoczynek. Wskazany jest krem z filtrem w
          wysokości zależnej od indywidualnego fototypu skóry etc. Wysoki faktor +50-60
          nie jest dobry dla zdrowia: blokuje dostęp promieni słonecznych do skóry a co za
          tym idzie wit.D, która jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu,
          a ta ze słońca jest najlepiej przyswajalna. Pieprzyki i przebarwienia powstana
          tak czy siak, coraz wiecej ich będzie wraz ze starzeniem się skóry. Nadmierne
          opalanie , niestety, przyspiesza ten proces. Wszystko dla ludzi, byle z głową.
          Zdaje się, że można jakos drmatologicznie usunąć część przebarwień powstałych od
          słońca, ale to raczej po sezonie.
          Życzę duuuuużo słońca smile
    • Gość: carola Re: plamki od slonca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.10, 09:32
      Jeżeli wiesz, że nie możesz, a i tak to robisz-trudno, na głupotę nie ma rady....
      Krem z filtrem 50+, który spowoduje, że się nie opalisz i te plamy, które masz nie zbrązowieją... Ale Ciebie to pewno nie zadowoli, bo chesz być hebansmile z plamami, ale hebanwink
    • Gość: ona Re: plamki od slonca IP: *.chello.pl 12.07.10, 15:26
      Chce poprostu byc delikatnie opalona,a nie spalona.Uwazam,ze korzystam z umiarem ze slonca.Kremy tez stosuje.
      Zapytalam,bo do tej pory takich problemow nie mialam.
      • alajna85 Re: plamki od slonca 12.07.10, 16:27
        Jeśli mimo kremu wychodzą Ci plamki to być może masz za słaby filtr. Jeśli
        będziesz się dalej opalać, najprawdopodobniej te plamki się powiększą lub
        wyjdzie Ci ich więcej.
    • lejdi111 Re: plamki od slonca 13.07.10, 08:55
      a nie łykasz czasem hormonów? Od nich bardzo często wychodzą brązowe
      plamy.
      • krystynapie Re: plamki od slonca 13.07.10, 14:43
        Ja bym przez kilka dni unikała słońca i zobaczyła jak te plamki się zachowują. O
        ile nie zejdą - dermatolog, jeżeli zejdą - faktor 50 i solidne nawilżanie oraz
        odżywianie skóry.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka