Dodaj do ulubionych

Wiek ciąży

20.02.02, 21:04
Jestem w 9 tygodniu ciąży. Wczoraj byłam na USG. Lekarz stwierdził, że płód
jest za mały (6-7 tydz.)Gdy pytałam, czy to znaczy, że ciąża się nie rozwija,
powiedział, że jeszcze trzeba poczekać, że mam przyjść na następne USG za 2
tygodnie. Jestem pełna najczarniejszych mysli. Poprzednia ciąża obumarła w 8
tygodniu, czy teraz ma byc tak samo? Bo skąd może być taka różnica? Mierzyłam
temperaturę, obserwowałam śluz i wiem, że owulację miałam 14-15 dnia. Boje
się. Czy rzeczywiście jest jeszcze jakaś szansa, że dziecko zacznie się
normalnie rozwijać?
Obserwuj wątek
    • edyta Re: Wiek ciąży 21.02.02, 11:37
      Miranna, sprawdz to za dwa tygodnie faktycznie. A serce bije? A leczono Cie
      pochodnymi progesteronu? Mi to pomoglo po dwoch niepowodzeniach. Powodzenia, Ed
      • toga Re: Wiek ciąży 21.02.02, 12:44
        mairanno- rownież zaczynam 9 tydz, zaplodniene bylo 8 stycznia. Na ostatnim
        usg, pod koniec 7 tyg dzidza ( poza pecherzykiem) miala niecale 6mm, lekarz
        stwierdzil, ze to mało, wiec mże ciąż molodsza nie wskazyje inseminacja, kora
        miała byc przyczyna?? ale nie martwię się, biore, luteine, siedzę na
        zwolnieniu - to wszystko ladnie sie ureguluje. Ceikawm, jak porównamy wielkośc
        przy nast USG? mam w pon, będzie to koniec 9 tyg
    • monika.antepowicz Re: Wiek ciąży 24.02.02, 22:09
      W takiej ciąży powinny byc widoczne objawy dobrostanu zarodka- takie jak
      czynnośc serca i pęcherzyk żółtkowy. Jeżeli były one widoczne to ciąża rokuje
      dobrze.MA
    • e.n.o.l.a Re: Wiek ciąży 03.04.02, 18:19
      no, dziewczyny, miesiac minal, jak tam Wasze ponowne USG?
      Pozdrawiam, Enola
      • miranna Re: Wiek ciąży 04.04.02, 12:59
        U mnie niestety skończyło się źle – ciąża przestała się rozwijać, szpital,
        łyżeczkowanie. Z pierwszą ciążą było tak samo. Wszyscy namawiają nas, żeby
        spróbować jeszcze raz, ale ja już nie chcę. Nie wierzę, że kolejna ciąża
        skończyłaby się dobrze, a nie chcę przechodzić trzeci raz przez to samo.
        • melenka Re: Wiek ciąży 04.04.02, 14:40
          Nawet nie próbuj rezygnować-tj. jeżeli chcesz mieć dziecko, to jeszcze za
          wcześnie na machnięcie ręką. Moje 2 ciąże skończyły się źle-mimo wielkich
          nadziei i leżenia w szpitalu. Lekarze beztrosko skwitowali, że te ciąże od
          początku były do niczego. Słońce nie świeciło, ptaki nie śpiewały-rozpacz.
          Z racji złych wyników tak moich jak i męża byliśmy przygotowywani do ICSI.
          Pomimo fatalnych wyników ("z takimi wynikami to nawet in vitro nic nie da!")
          jakimś cudem znowu zaszłam w ciążę. Było ciężko, długo leżałam w szpitalu,
          miałam momenty zwątpienia, kiedy pojawiały się silne krwawienia - ale teraz
          mamy synka! Mało tego-znowu spodziewamy się dziecka-i choć jestem w ciągłej
          histerii, że może się znowu nie udać - staram się cieszyć. To dopiero 7
          tydzień, stąd moje obawy-ale musi się udać!! Oczywiście dostałam od razu serię
          zastrzyków z Kaprogestu oraz Duphaston.
          Nie będę Ci radziła, żebyś znalazła dobrego lekarza-mi się jeszcze nie udało.
          Ale nie jest źle, jeżeli udało Ci się zajść w ciążę-tak przynajmniej mi
          wmawiano. Może problem faktycznie tkwi w niedomodze hormonalnej-czy ktoś to
          sprawdzał u Ciebie? Życzę dużo cierpliwości, wytrwałości i powodzenia!
        • julka2 Re: Wiek ciąży 04.04.02, 18:58
          Miranna nie rezygnuj. Po trzech porodach w 16, 17 i 22 tygodniu znowu jestem w
          ciąży. Też twierdziłam, że to koniec i nie miałam zamiaru próbować. Ale
          spotkałam lekarza, który znalazł prawdopodobną przyczynę i dał nadzieję. Jeżeli
          możesz zajść w ciążę to już połowa sukcesu. Druga część zależy od pomocy z
          zewnątrz jeśli są jekieś problemy. Musisz znaleźć lekarza. Nie spiesz sie z
          szukaniem. Potrzebujesz dużo czasu, żeby dojść do siebie.
          Pozdrawiam
    • monika.antepowicz Re: Wiek ciąży 16.04.02, 10:16
      Moim zdaniem jest taka szansa, bo w usg pomiar może w zależnosci od aparatu
      mieć czułóść +_ 7 dni. A jesli ma Pani długie cykle, to można liczyć ciąze nie
      od ostatniej miesiączki, tylko do dnia owulacji dodać 14 dni- i wtedy
      usredniając tabele wyniki pokryja sie ze stosowanymi w aparatch usg. Ja nie
      traciłabym nadziei, ale dla wszelkiej pewności można oznaczyc poziom hcg w
      surowicy(około 9 tygodnia jest jego pik)
    • monika.antepowicz Re: Wiek ciąży 16.04.02, 10:18
      Jeszcze jedno- po dwóch niepowodzeniach należy poszukać przyczyny=- do
      rozwazenia badania genetyczne partnerów i badania hormonalne ( wykluczenie
      niewydolności lutealnej!
      • miranna Re: Wiek ciąży 16.04.02, 14:34
        Dziękuję bardzo wszystkim za odpowiedzi i słowa otuchy. Rzeczywiście z zajściem
        w ciążę nie mam problemów, ale co z tego, skoro dziecko przestaje sie rozwijać.
        Za tydzien idziemy z mężem na badania genetyczne. Może spróbujemy jeszcze raz,
        ale jak na razie przeraża mnie mysl o ciąży

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka