Dodaj do ulubionych

Swędzenie

23.09.10, 08:58
Witam, od dłuższego czasu mam problem ze swędzeniem odbytu... Byłam u lekarza dał mi flumycon...nie pomogło i krem CLOTRIMAZOLUM . Byłam u ginekologa gdyż w pewnym momencie dostałam grzybicy pochwy dał mi tabletki dopochwowe, i taki krem pimafucort, on mi pomógł, ale po pewnym czasie jak przestałam go używać, świąd pwrócił i znowu złapałam grzybice pochwy sad od tego czasu nie moge ani wyleczyć tego ani tego bo jedno i drugie powraca sad nie chce iśc do gina bo hcodze do niego 2 razy w miesiacu od 3 miesięcy, a jestem studentką i nie bardzo mam też akse zeby chodzić do prywatnego i kupowac leki non stop....sad
Może ktoś wie co jest nie tak? Co może mi pomóc? A może iść do mojego lekarza internisty zeby mi przepisał jeszcze raz tą maść??
Obserwuj wątek
    • kocio-kocio Re: Swędzenie 23.09.10, 09:15
      Iść do innego ginekologa.
      Sama maść nie wystarczy. Potrzebne Ci leki dopochwowe, a najpewniej również doustne, żeby miały szansę poradzić sobie też ze swędzeniem odbytu.
      • nika098 Re: Swędzenie 23.09.10, 09:43
        Ale to znowu kasa ;/ A poza tym ten ginekolog ma najlepsza opinie u mnie w miescie wiec nie wiem czy znajde lepszego sad

A moze dermatolog tym sie zajmuje?
        • alpepe Re: Swędzenie 23.09.10, 14:22
          Gdyby ten ginekolog był dobry, to by ci przepisał kurację np. flumyconem (mam nadzieję, że nie pomyliłam nazwy) i już byś do niego nie musiała chodzić, bo ten lek wybija grzyby w organiźmie.
          • nika098 Re: Swędzenie 23.09.10, 16:42
            Zapisał mi flumycon ;/
            • alpepe Re: Swędzenie 23.09.10, 16:52
              No to brałaś i nie pomogło, czy jak?
              • nika098 Re: Swędzenie 23.09.10, 17:25
                No brałam i nie pomogło sad Jedynie ta maść tylko pomaga tak naprawde....no ale on mi pomogła, było chwile spokoju i znowu to samo sad a nawet gorzej chyba ;/
    • alpepe Re: Swędzenie 23.09.10, 09:26
      swędzenie odbytu niekoniecznie musi oznaczać grzybicę.
      • nika098 Re: Swędzenie 23.09.10, 09:41
        A co innego?
        • alpepe Re: Swędzenie 23.09.10, 12:24
          pasożyty, nietolerancja pokarmowa np.
    • zetka50 Re: Swędzenie 23.09.10, 12:18
      Zmień papier toaletowy może on podrażnia,albo proszki które używasz do prania bielizny.
    • Gość: gość Re: Swędzenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.10, 14:23
      miałam ten sam problem, ważne jest, by odpowiednio prac bieliznę, najlepiej w wysokich temp lub prasować ja gorącym żelazkiem, bez tego nie pozbędziesz się problemu. mam nadzieje, ze wystarczy...
      • alpepe Re: Swędzenie 23.09.10, 14:31
        że co? To nie owsiki.
        • Gość: gość Re: Swędzenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.10, 11:59
          może niezbyt jasno się wyraziłam, miałam na myśli zapobieganie grzybicy pochwy i odpowiednie pielęgnowanie bielizny, która również może mieć związek z tym problemem.
          • Gość: gość Re: Swędzenie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.10.10, 10:55
            Masz rację. Gneralnie chodzi o to żeby jak najbardziej pozbyć się drażniącej chemii po praniu bielizny. Najlepiej prać i płukac po lewej stronie i wyprasować gorącym żalazkiem. Tak samo robi się z ubrankami dziecka gdy niemowle ma bardzo wrażliwą skórę.
    • nika098 Re: Swędzenie 23.09.10, 16:47
      Głupio mi o tym w sumie pisać, ale oprócz tego wszystkiego, jak się drapie to zauwazam pod paznokciami jakąś dziwną ni to sybstancje ni maź ;/ takie w sumie wyglądające jakby to było coś z grzybem, bo kolor taki coś około czerni albo ciemnej zieleni....chyba ze to od bielizny sie tak zabarwia bo nosze czarna zazwyczaj.

Kiedyś lekarka mi tez powiedziala zebym nie jadła zbyt wiele słodyczy. Lubię wszystko co słodkie ale jem tego jakoś garsciami, tak poprostu jak mam ochote.....ale czy to moze tez miec zwiazek?
      • zetka50 Re: Swędzenie 23.09.10, 17:25
        Wydaje mi się, że jak smarujesz sie tam maścią i bielizna się przyklei to masz zabarwioną wydzielinę.Jak byś miała jakie robaki to lekarz wysłałby na badanie kału,nawet możesz mu o tym przypomnieć. Słodkości możesz odłożyć na jakiś czas.
        • nika098 Re: Swędzenie 23.09.10, 19:06
          dzieki
      • aaaniula Re: Swędzenie 23.09.10, 18:51
        a od kiedy grzyby zdrapane z tyłka mają kolor zielony zbierając się pod paznokciami?? Wybacz, ale twój post mnie przeraził, jest okropny i bezmyślny. A jesteś dorosła. Chodzisz na studia, zapewne do jakiegoś dużego miasta- możesz tam się zapisać do ginekologa na NFZ. Wystarczy też troszkę poczytać w necie, choćby na tym forum, gdzie już chyba ze sto razy było pisane co należy robić w takich przypadkach i czego domagać się od lekarza- ginekologa w tej sytuacji.
        • nika098 Re: Swędzenie 23.09.10, 19:08
          tak, tylko ze nim bym sie dostala do jakiegos lekarza to bym sie zadrapała.
          Sory ze nie pisze specjalistycznym jezykiem, ale nie wiem co mi jest i chce napisac wszystko co wydaje mi sie ze jest nie tak.
          • aaaniula Re: Swędzenie 23.09.10, 19:13
            wpisz w google :grzybica pochwy. Dowiesz się, co to, co należy jeść, co nosić, jak zapobiegać, jak leczyć. Rozumiem, że musiałaś dostać się do lekarza, ale jeśli ten nie pomógł to należy szukać innego, lub od tego zażądać odpowiednich badań. I przestań się drapać bo tylko pogłębiasz infekcję.
          • lukrecja34 Re: Swędzenie 23.09.10, 19:49
            mnie kiedyś bardzo dokuczał świąd odbytu.
            spowodowane to było podrażnieniem trzustki,która nie wydzielała prawidłowo soków trawiennych i stolec miał nie taki odczyn jak powinien i podrażniał odbyt.
            mnie pomógł KREON
            • lukrecja34 Re: Swędzenie 23.09.10, 19:50
              i jeszcze pomagało smarowanie hydrocortisonem
              • nika098 Re: Swędzenie 23.09.10, 20:02
                To znaczy ze musze isc na abrdziej szczegółowe badania, dzięki za odp wink
    • issey_miyake Re: Swędzenie 24.09.10, 01:28
      Kup sobie Pyrantelum.
    • Gość: IZA TRAWCZYŃSKA Re: Swędzenie IP: 188.33.139.* 26.09.10, 19:20
      JA MAM PODOBNIE OGRANICZ SWOJE KONTAKTY SEKSUALNE TO POWINNO POMOC smileJA MAM Z TYM PROBLEM;0
      • barbrajeden Re: Swędzenie 01.10.10, 09:51
        Ja mam podobnie. Kilka lat temu byłam z tym u proktologa - stwierdził że "niektóre kobiety tak mają". Przyczyna wg niego było to że wydzielina z odbytu odrażnia skórę. Przepisał jakąś maść wg jego receptury - na jakiś czas pomogło. Niestety po urodzeniu dziecka problem pojawił się na nowo i to jeszcze bardziej dokuczliwy - jestem zapisana na kolejną wizytę u innego proktologa - poinformuję was jak było wink A tak na marginesie - naprawdę u ginekologa załatwiacie choroby odbytu ???
        • barbrajeden Re: Swędzenie 01.10.10, 09:53
          Dodam jeszcze że też zapytałam o to moją panią ginekolog - przepisała jakąś maść (niestety teraz nie pamiętam nazwy) a na ulotce do tej maści przeczytałam żeby nie stosować na błony śluzowe. Nie zastosowałam.
        • nika098 Re: Swędzenie 02.10.10, 21:08
          Nie załatwiam ;p byłam tam przy okazji tego zapalenia w pochwie...ale teraz to juz nie wiem co mam zrobić...
      • nika098 Re: Swędzenie 02.10.10, 21:11
        I nic się nie da zrobić?sad
        W sumie jak na początku współżyłam to nie miałam takich problemów. Od jakegoś czasu dopiero się pojawiło, a pojawiło się wtedy kiedy z nikim nie wspolzylam.....hmmm więc czy napewno to tak poprostu jest??
        • barbrajeden Re: Swędzenie 07.10.10, 09:05
          Jestem po wizycie. Generalnie lekarz stwierdził że przyczyną jest siedzący tryb życia (trochę trudno mi się z tym zgodzić no ale on tu jest mądrzejszy w tych sprawachsmile Zalecenia odnośnie trybu życia - więcej ruchu (nie chodzi tu o sport ale o to by np w pracy nie siedzieć non stop tylko starać się ruszać co jakiś czas) Zalecenia odnośnie diety: mniej mięsa, mniej kawy, mniej mocnego alkoholu, więcej warzyw, pieczywo pełnoziarniste. Zalecenia odnośnie higieny - po wypróżnieniu podcierać sie bardzo delikatnie, nie trzeć, najlepiej od razu umyć się ciepłą wodą i płynem do higieny intymnej. Dostałam też recepetę na Posterisan (do wewnątrz)i Pinafucort (na zewnątrz) oraz zalecenie robienia nasiadówek lub ciepłych kompresów z kory dębu. Jeśli to nie pomoże mam skierowanie na badanie endoskopowe (FSS) Sorry ale nie mogę rozszyfrować tego skrótu z tych bazgrołów. Dodam jeszcze tylko że nie nie mam hemoroidów. Sama tak pomyślałam gdy usłyszałam o posterisanie. Oczywiście zaznaczam że taką diagnozę otrzymałam po badaniu lekarskim i u Ciebie może być zupełnie inaczej - niemniej kiedyś też szukałam informacji na ten temat, nie mogłam nic znaleźć i dlatego teraz postanowiłam się podzielić wiadomościami. Życze powodzenia w pozbyciu się tej przykrej dolegliwości.
          • Gość: nika098 Re: Swędzenie IP: 93.159.143.* 07.10.10, 18:13
            a u jakiego lekarza byłas??
            Z tym ruchem to akurat w moim przypadku nie mozliwe bo ja non stop jestem w ruchu ;/
            • Gość: gość Re: Swędzenie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.10.10, 10:38
              u proktologa
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka