09.12.10, 15:34
mam bardzo nieregularny okres, a cykl sie wydluzyl do ponad 40 dnisad Gin mowi, ze organizm w ten sposob daje znac ze nie chce ciazy. Ale czy to normalne, ze teraz dostalam okres po jakichs 50 dniach, na dodatek nie towarzyszyly mu zadne objawy (Bolesnosc piersi, bol podbrzusza). Co wiecej, malo krwawie.
Obserwuj wątek
    • kobietka_29 Re: Okres 09.12.10, 15:43
      cihopek napisała:

> mam bardzo nieregularny okres, a cykl sie wydluzyl do ponad 40 dnisad Gin mowi,
      > ze organizm w ten sposob daje znac ze nie chce ciazy.

Heh? ale o co chodzi? starasz sie o dziecko? wtedy moze to byc stres. jak z wiekiem u Ciebie? przedwczesna menopauza nie wchodzi w gre? ciaza? lekarz zbadal hormony? czy na jakiej podstawie wyglosil diagnoze?
      Tez w ostatnim cyklu nie mialam bolu piersi, chociaz od zawsze mialam. Ale probuje sobie regulowac cykle i walczyc z PMSem, biorac Castagnus. Przyjelam to zatem jako znak, ze piguly dzialaja. Mozliwe, ze Ty tez masz zaburzenia hormonalne. Inna sprawa pozostaje pytanie o ich przyczyne.
    • g.r.a.f.z.e.r.o Re: Okres 09.12.10, 15:46
      Co znaczy "że organizm nie chce ciąży"...
      Takie maciczne fanaberie?
      Organizm może co najwyżej być niedożywiony/chory/rozregulowany/zatruty itp ale nie "nie chce ciąży".
      • a1ma Re: Okres 09.12.10, 15:49
        Wiesz, skoro macica niektórym "śpiewa", to może i warczeć przy próbie zapłodnienia wink
        • kobietka_29 cos przegapilam? 09.12.10, 15:52
          spiewajaca macica? czy to znow dlatego, ze juz tak dawno w Polsce nie bylam?
    • vandikia Re: Okres 09.12.10, 15:48
      zmień lekarza
    • bimota Re: Okres 09.12.10, 15:55
      A moze byc tak, ze kobieta ma nieregularny okres i miesiaczke srednio nawet co kilka miesiecy ?
      • voxave Re: Okres 09.12.10, 16:07
        kolejny wątek o menstruacji---gdzie ja trafiłam....jakaś pomyłka
      • horpyna4 Re: Okres 09.12.10, 16:11
        Może. Tyle, że miesiączka nie jest zjawiskiem samoistnym, ale następstwem owulacji i pojawia się ok. 2 tygodni po niej.

Tak więc to owulacje są nieregularne, z jakichś powodów przez dłuższy czas nie dochodzi do nich. Określenie, że organizm nie chce ciąży wcale nie jest takie głupie - z różnych powodów owulacja może być wstrzymywana, jeżeli w danym momencie ewentualna ciąża byłaby dla organizmu niekorzystna. Na przykład u anorektyczki lub kobiety w silnym stresie.
        • cihopek Re: Okres 09.12.10, 16:19
          chyba masz racje. anorektyczka nie jestem, ale stres..
        • kobietka_29 Re: Okres 09.12.10, 16:22
          blad.
          Miesiaczka moze rowniez wystapic w cyklu bezowulacyjnym. dochodzi do niej wowczas, tak samo jak i w cyklu z owulacja, w wyniku zluszczania sie blony sluzowej. tylko ze w cyklu bezowulacyjnym zluszcza sie ona, bo w pewnym momencie staje sie za gruba. I taki cykl wlasnie moze trwac nawet i te 50 dni.
          • horpyna4 Re: Okres 09.12.10, 20:01
            Cykl może trwać ponad 100 dni i być normalnym owulacyjnym. A 50 dni to wcale nie jest tak dużo.

Tyle, że przy długich cyklach często jest kilka podejść do owulacji, w których ostatecznie pęcherzyk nie pęka i jajeczko nie uwalnia się. Wtedy za kilka - kilkanaście dni zaczyna rosnąć następny pęcherzyk. Jeżeli i on nie pęknie, to może rosnąć następny i cykl wydłuża się dalej. A z niepękniętych pęcherzyków tworzą się torbiele na jajnikach (jest to tzw. PCO).
          • nglka Re: Okres 09.12.10, 22:29
            kobietka_29 napisała:

> blad.
            > Miesiaczka moze rowniez wystapic w cyklu bezowulacyjnym. dochodzi do niej wowcz
            > as, tak samo jak i w cyklu z owulacja, w wyniku zluszczania sie blony sluzowej.
            > tylko ze w cyklu bezowulacyjnym zluszcza sie ona, bo w pewnym momencie staje s
            > ie za gruba. I taki cykl wlasnie moze trwac nawet i te 50 dni.

No niestety Twój błąd.
            jeśli do owulacji nie dochodzi i występuje krwawienie, to nie jest ono miesiączką nie tylko z powodu braku złuszczania się endometrium - ale raczej głównie dlatego, że takiemu krwawieniu od razu może towarzyszyć owulacja i okres ten należy od startu rozpatrywać jako wysoce płodny (bo bardzo często nim jest). Bez obserwacji (temperatura zgodnie z zasadami) czy monitoringu - nie masz raczej szans na bezbłędne okreslenie czym jest dane krwawienie - tym samym łatwo o nieproszoną ciązę.
        • bimota Re: Okres 09.12.10, 20:15
          aHA... Czyli owulacja jest nieregularna, a miesiaczka, ktora nastepuje 2 tyg. po niej - regularna. wink

Niezle jaja...

No ale jak wtedy okreslic ktore dni sa bezplodne ?
    • mahadeva Re: Okres 09.12.10, 16:19
      ja mam co 28 dni - moj stary organizm chyba chce ciazy smile
      • arista80 Re: Okres 09.12.10, 17:15
        Ja mialam taki problem-bardzo nieregularne miesiaczki i 4 lata bezowocnych staran. moj dotychczasowy gin twierdzil, ze to nie ma zwiazku z ciaza ale wg mnie jakis byl skoro w ta ciaze nie zachodzilam. W koncu poszlam do innego gina plus do lekarza ogolnego. Dostalam witamine b6 z magnezem plus jakies krople homeopatyczne co mi uregulowalo cykle. po pol roku zaszlam w ciaze i teraz mam corke.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka