Dodaj do ulubionych

temperatura

15.04.04, 13:48
nigdy nie mierzyłam sobie temp. dopochwowo. Czy ktoś może mi w skrócieopisać
zasady wzrostu i spadku temp. bądz też podać nazwe tej metody. Z góry dziękuje
Obserwuj wątek
    • martini_very_bianco Re: temperatura 15.04.04, 13:52
      na prywatnych forach w dziale zdrowie jest sobie takie forum naturalne
      planowanie rodziny i tam o temperaturze jest chyba wszystko, co można napisać,
      są też jakieś linki do programów rysujących wykresiki, żeby nie trzeba było się
      męczyćsmile. przeglądnij wątki

16%VOL
      22%VAT
    • lilka.k Re: temperatura 15.04.04, 13:54
      NIe mierzy się temperatury dopochwowo,to jakieś dziwne zwyczaje są.
      Kiedyś kobiety tak robiły,bo tak rozumiały metodę kalendarzykową.
      Mierzy się temperaturę ciała i na tej podstawie można stosować naturalną
      antykoncepcję,ale ta metoda wymaga znakomitej znajomości naszego ciała,jego
      reakcji i przede wszystkim głębokiej obserwacji.
      lilka
      • martini_very_bianco Re: temperatura 15.04.04, 14:11
        ja wiem, czy takie dziwne... Mój wykres, kiedy mierzyłam temperaturę pod pachą,
        wyglądał jak slalom alpejski, z wahnięciami temperatury do prawie 2 stopni w
        ciągu 3 dni, a wszystko zgodnie z zasadami, o tej samej porze i tym samym
        termometrem. Po miesiącu zaczęłam się mierzyć na dwa fronty, na górze i na
        dole, i to na dole było jakieś bardziej zrównoważone i wiarygodne, i
        potwierdziło się testem owulacyjnym. Jeszcze przerabiałam wersję w ustach, ale
        termometrem elektronicznym, i chyba trafiłam na kiepski model, bo przez miesiąc
        pokazywał 35.5smile. Rtęciowym bałam się sprawdzać... Nie jest to dla mnie kwestia
        życia i śmierci, bo nie potrzebuję teraz antykoncepcji. Może to kwestia
        indywidualna?
        • lilka.k Re: temperatura 15.04.04, 14:16
          No to nie wiem,ja myślałam,że to jakiś średniowieczny sposób,ale widzę,że
          jeszcze się go stosuje.
          trzeba by było specjalisty zapytać.
          lilka
          • fenka Re: temperatura 16.04.04, 09:42
            Lilka,
            sorry, ale bzdurki piszesz. I to chyba dlatego, że nie orientujesz się w
            temacie. Ale to nic - ja kiedyś również miałam podobne zdanie, bo też miałam
            mgliste pojęcie. A metoda jest może okazać się naprawdę skuteczną (w moim
            przypadku chodziło o wyłapanie w cyklach dni płodnych celem zajścia w ciążę).
            Nie wiem, czy zdecydowałabym się ją stosować jako metodę zapobiegania ciązy.

Z własnego doświadczenia polecam mierzenie temperatury w pochwie (w żadnym
            przypadku pod pachą; pomiary w ustach bywały bardzo rozstrzelone), wg zasad
            podanych na stronach:
            www.free.med.pl/wrochna
    • lilith76 Re: temperatura 15.04.04, 14:06
      w skromnym zarysie - nieistotne gdzie sobie mierzysz temperaturę, ważne żeby
      zawsze w tym samym miejscu (np. w ustach), tym samym termometrem, o tej samej
      porze, przed wstaniem z łóżka, po minimum 5 godzinach snu.
      zaczynasz pierwszego dnia cyklu, czyli pierwszego dnia miesiączki. w pierwszej
      fazie temperatura powinna być niższa, skacze tuż przed owulacją i na tym
      wyższym poziomie utrzymuje się do okresu. skok temperatury jest indywidualny
      dla każdej kobiety. sama musisz sprawdzić jaką będziesz mieć temperature w
      każdej z faz. na wysokość temperatury ma wpływ m.in. alkohol, przeziębienie
      dlatego trzeba różne takie drobiazgi notować.
      wykresy są miarodajne dopiero po kilku miesiącach, gdy dobrze poznasz swoje
      ciało.

odsyłam do prywatnego forum o npr - tam są osoby które praktykują to z
      powodzeniem od lat i mają 100% pewne info. ja mogłam coś pokręcić.
      sama też zaczęłam sobie, z ciekawości mierzyć temperaturę.
    • grrrrw Re: temperatura 15.04.04, 16:43
      www.npr.prolife.pl www.iner.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka