Dodaj do ulubionych

torbiel endometrialna?

15.05.04, 10:49
kros wie co to jest, jak to sie leczy...?
Obserwuj wątek
    • zmijkaa Re: torbiel endometrialna? 15.05.04, 12:12
      Witam!
      Dokładnej definicji ci nie powiem. Miałam to niedawno, tworzy się to z
      pęcherzyków Graffa-normalnie powinny pękać po jakimś czasie a tym wypadku nie
      pęka tylko sie powiększa- i zależy jakiej masz go wielkości-albo się próbuje
      rozgonić go lekami-antykoncepcyjnymi lub działającymi odwrotnie, np.Duphaston.
      U mnie leki nie pomogły i musiałam usuwac poprzez zabieg Laparoskopii-robią
      trzy malutkie dziurki w podbrzuszu i usuwają to.Koniecznie bądź pod stałą
      opieką dobrego lekarza.Pozdrawiamsmile
      • corelll Re: torbiel endometrialna? 15.05.04, 16:03
        a gdzie sie leczysz? u jakiego lekarza?
      • misia.j Re: torbiel endometrialna? 15.05.04, 20:42
        Wybacz, ale opisujesz koleżance torbiel powstałą z przetrwałego pęcherzyka. Niestety torbiel endometrialna rzadko poddaje się leczeniu typu tabletki antykoncepcyjne lub duphaston (nawiasem mówiąc podawany ciągle duphaston, czyli progesteron imituje sztuczną ciążę i również nie dopuszcza do owulacji). Ostatnio spotkałam się z opinią (i raczej w nią wierzę), że nawet małe torbiele endometrialne powinno się usuwać, bo leczenie farmakologiczne nic nie daje, może ewentualnie spowolnić rozwój, ale nie powoduje zaniku, czego jestem żywym przykładem - właśnie przygotowuję się do drugiej laparoskopii, a po tabletkach anty moja torbiel jeszcze nieznacznie urosła.
        Endometrioza (w skrócie) to choroba, w której błona śluzowa macicy (endometrium) znajduje się również poza nią, najczęściej w jamie brzusznej - na jajnikach, pęcherzu, jelitach. Endometrium, nawet to nieprawidłowo zlokalizowane podlega przemianom hormonalnym w ciądu całego cyklu, żeby na końcu przyjąć zapłodnione jajeczko lub, gdy go nie ma, złuszczyć się (miesiączka). Takie żle zlokalizowane endometrium także się złuszcza i krwawi, a ponieważ krew nie ma ujścia, tworzą się zrosty lub w wypadku jajnika - torbiele endometrialne, zwane czekoladowymi, wypełnione właśnie tym, co by normalnie z macicy wypłynęło.
        • corelll Re: torbiel endometrialna? 16.05.04, 12:43
          no to mnei nie pocieszyłas, a gdzie sie leczysz , jak ci to zdiagnozowano, i
          jak cos niby mam takiego an jajniku to powinnam miec to od razu wyciete
          laparoskopia? co robic?
          • misia.j Re: torbiel endometrialna? 16.05.04, 14:05
            Przepraszam, dopisałam się niżej, a nie zauwałyłam tego postusmile
            Nie wpadaj w panikę, znajdź tylko dobrego lekarza.
            Leczę się w Krakowie - zauważyłam już, że szukasz kogoś we Wrocławiu - tu Ci nie pomogę.
            Zdiagnozowano mi przez USG, laparoskopia potwierdziła już III-IV stopień endometriozy. Trzy lata względnego spokoju (a właściwie to dwa, bo z torbielą endometrialną chodziłam ponad rok) i po 3,5 roku kolejna laparoskopia. Z tym, że ja próbowałam w tym czasie zajść w ciążę przez stymulowanie owulacji, co zdaniem niektórych lekarzy rówbnież stymuluje rozwój endometriozy, czego chyba jestem znowu przykłademsad
            Najciekawsze w moim przypadku jest to, że nie mam typowych objawów dla endometriozy - ani obfitych (2 doby) ani bolesnych miesiączek. Jedyne, co się zgadza - to bóle przy stosunku, ale to boli powiększony jajnik, jak torbiel miała 2 cm to też nic nie czułam. Teraz boli, ale torbiel ma już 5 cm.
            Jeszcz raz powtarzam - nie wpadaj w panikę, ale nie zaniedbaj - jak się rozrośnie będzie tylko gorzej. A jak duża ta torbiel? Lekarz na USG stwierdził od razu, że to endometrialna? Bo tak naprawdę to tylko doświadczony lekarz może odróżnić taką torbiel od innych, a i tak zawsze to jest tylko podejrzenie - endometriozę zdiagnozować można jedynie przez "obejrzenie za własne oczy", czyli przez operację. I jeszcze nieco podwyższony marker nowotworu jajnika CA125 (ja miałam w górnej granicy normy) może sugerować endometriozę, choć słyszałam, że tu zdania lekarzy są podzielone.
    • corelll Re: torbiel endometrialna? 16.05.04, 12:45
      z kolei gdzies czytałam ze jak sie zajdzie w cize albo sie bierze hormony które
      wywołuja sztuczna ciaze to endometrioza sie cofa- co to znaczy znika to co sie
      pojawiło czy tylko sie nie rozwija a to co juz jest powinno sie usunac
      laparoskopowo?
      • misia.j Re: torbiel endometrialna? 16.05.04, 13:52
        To prawda, mówią, że ciąża jest najlepszym lekarstwem na endometriozę. Tylko najpierw trzeba w nią zajść, a z endometriozą bywa to utrudnione, choć nie niemożliwe.
        Walczę z endo kilka lat, za 2 tygodnie wybieram się na kolejną laparoskopię, więc temat mnie żywo interesuje. "Przerobiłam" już wielu lekarzy, dużo czytam na ten temat i wiem, że endometriozę leczy się farmakologicznie (zarówno przez sztuczną menopauzę, jak i sztuczną ciążę - chodzi o wyciszenie pracy jajnika), ale można mówić o efektach tylko w wypadku małych punktowych ognisk, w przypadku małozaawansowanej choroby lub np. po laparoskopii dla wysuszenia tych ognisk, które mogły jeszcze pozostać niezauważone. Lekarz, który będzie mnie operował, twierdzi, że leczenie torbieli endometrialnych farmakologicznie jest tylko oszukiwaniem i robieniem złudnych nadziei pacjentkom - taka torbiel to zbiornik ze starą krwią, nie torbiel czynnościowa - mówi, że jeszcze nie znał przypadku, żeby torbiel endometrialna sama się wchłonęła. Powiem Ci, że właściwie po lekturze artykułów i książeczk dot. endometriozy sama do tego wniosku doszłam, lekarz tylko go potwierdził.
        I niestety endometriozę można zaleczyć, zatrzymać lub spowolnić jej rozwój, ale nie wyleczyć.
        Odpowiadając wprost na Twoje pytanie (bo się trochę rozpędziłam, przepraszam) - jeżeli zmiany są punktowe, jest szansa, że się je "wysuszy" farmakologicznie, albo ustąpią podczas ciąży, jeżeli pojawiły się już torbiele i zmiany są rozległe - metodą z wyboru jest laparoskopia i usunięcie ogniski plus leczenie farmakologiczne w wypadku, gdy zmiany były duże - żeby utwalić efekt operacji i zaleczyć to, co jeszcze mogło zostać.
        Ja jestem również przykładem na farmakologiczne leczenie torbieli endometrialnej - na tabletkach antykoncepcyjnych jeszcze mi nieznacznie, bo nieznacznie, ale urosła (3 mm) - a teoretycznie leki powinny zatrzymać rozwój.
        Jak Cię to interesuje, możesz napisać na adres gazety - prześlę Ci linki na ten temat. Warto poczytać, żeby wiedzieć, czy rozsądnie Cię leczą. Chyba, że przeszukiwałaś archiwum, już kiedyś wklejałam te linki na forumsmile
        Powodzenia!
        • corelll Re: torbiel endometrialna? 16.05.04, 19:18
          dzieki za spora wypowiedz, historia jest taka ze najpierw lekarz powiedział ze
          mam tyłozgiecie i zrsty, na 3 wizycie powiedział ze pojawiło sie endometrium i
          tyle, spytałam co z tym dalej, prze[pisał mi jedne czopki i nic wiecej, jak
          zapytała co radzi z tym zrobic, to powiedział szybko zajsc w ciaze, a ja teraz
          nie moge, nie wiem czy na usg dobrze to zdiagnozwoał wiec z tydzien ide do
          innego lekarza, nie ebde nic mówic, zobaczymy czy cos zauwazy..ale endometrioze
          moge miec...zawsze miałam silne bóle miesiaczko we w 1 dniusad(((wiec moze to
          byc prawdasad
    • corelll Re: torbiel endometrialna? 16.05.04, 19:18
      aha, wpisz moze na forum wszystkie linki i co tam jeszcze na te temat wiesz,
      moze przydada sie tez innym
    • rozwod Re: torbiel endometrialna? 17.05.04, 08:26
      misia.j !
      bardzo cie proszę o przysłanie mi linku dotyczącego cyst ! Też borykam się z
      tym problemem od 98 roku. Mój numer gg 1860634
      • misia.j Re: torbiel endometrialna? 18.05.04, 18:41
        Przepraszam, że dopiero teraz, ale nie miałam czasu zajrzeć wcześniejsmile
        Wklejam, co mam. Miłej lekturysmile

www.libramed.com.pl/wpg/NumeryArchiwalne/12-13/09.html
        www.resmedica.pl/ffxart2004.html
        www.libramed.com.pl/wpg/NumeryArchiwalne/04/09.html
        www.libramed.com.pl/wpg/NumeryArchiwalne/04/15.html
        www.libramed.com.pl/wpg/NumeryArchiwalne/22/03.html
        www.libramed.com.pl/wpg/NumeryArchiwalne/22/05.html
        www.libramed.com.pl/wpg/NumeryArchiwalne/22/06.html
        www.libramed.com.pl/wpg/NumeryArchiwalne/22/12.html
        www.libramed.com.pl/wpg/NumeryArchiwalne/01/06.html
        www.nasz-bocian.pl/modules.php?%20%20name=Forums&file=viewtopic&t=13269&highlight=endometrioza
    • ikkebra Witam w klubie! 17.05.04, 13:00
      Ja takze miałam torbiel endometrialną i niestety dało sie jej pozbyc tylko za
      pomocą operacji i to nie lapparoskopii, ale normalnego otwierania brzucha!
      Potem 9 miesiecy zastrzków hormonalnych, a teraz próbuję zajść w ciążę, co jest
      najpewniejszym lekiem na endo.
      Jesli chodzi o Wrocław to leczę się w przychodni "Corfamed", a kiedy brak
      wszelkiej nadziei prof. Kornafel z Dolmedu.
      pozdrawiam, zuzia
      • paulina46 Re: Witam w klubie! 17.05.04, 13:38
        Hej.A słyszał ktos o leczeniu endometriozy homeopatycznie.Ja ćwiczę na sobie
        plus mięśniaki macicy.MOże ktoś już to przerabiał?Pozdrawiam.
        • ikkebra homeopatia??? 17.05.04, 15:07
          no, szczerze wątpię, ja bardziej wierzę w chirurga niz w homeopatię, ale cóż,
          wiara czyni cuda........
          Mój guz miał 6 cm, i nie bardzo nadawał się do czegoś innego poza skalpelem.....
          pozdrawiam, zuzia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka