corelll 15.05.04, 10:49 kros wie co to jest, jak to sie leczy...? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zmijkaa Re: torbiel endometrialna? 15.05.04, 12:12 Witam! Dokładnej definicji ci nie powiem. Miałam to niedawno, tworzy się to z pęcherzyków Graffa-normalnie powinny pękać po jakimś czasie a tym wypadku nie pęka tylko sie powiększa- i zależy jakiej masz go wielkości-albo się próbuje rozgonić go lekami-antykoncepcyjnymi lub działającymi odwrotnie, np.Duphaston. U mnie leki nie pomogły i musiałam usuwac poprzez zabieg Laparoskopii-robią trzy malutkie dziurki w podbrzuszu i usuwają to.Koniecznie bądź pod stałą opieką dobrego lekarza.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
corelll Re: torbiel endometrialna? 15.05.04, 16:03 a gdzie sie leczysz? u jakiego lekarza? Odpowiedz Link Zgłoś
misia.j Re: torbiel endometrialna? 15.05.04, 20:42 Wybacz, ale opisujesz koleżance torbiel powstałą z przetrwałego pęcherzyka. Niestety torbiel endometrialna rzadko poddaje się leczeniu typu tabletki antykoncepcyjne lub duphaston (nawiasem mówiąc podawany ciągle duphaston, czyli progesteron imituje sztuczną ciążę i również nie dopuszcza do owulacji). Ostatnio spotkałam się z opinią (i raczej w nią wierzę), że nawet małe torbiele endometrialne powinno się usuwać, bo leczenie farmakologiczne nic nie daje, może ewentualnie spowolnić rozwój, ale nie powoduje zaniku, czego jestem żywym przykładem - właśnie przygotowuję się do drugiej laparoskopii, a po tabletkach anty moja torbiel jeszcze nieznacznie urosła. Endometrioza (w skrócie) to choroba, w której błona śluzowa macicy (endometrium) znajduje się również poza nią, najczęściej w jamie brzusznej - na jajnikach, pęcherzu, jelitach. Endometrium, nawet to nieprawidłowo zlokalizowane podlega przemianom hormonalnym w ciądu całego cyklu, żeby na końcu przyjąć zapłodnione jajeczko lub, gdy go nie ma, złuszczyć się (miesiączka). Takie żle zlokalizowane endometrium także się złuszcza i krwawi, a ponieważ krew nie ma ujścia, tworzą się zrosty lub w wypadku jajnika - torbiele endometrialne, zwane czekoladowymi, wypełnione właśnie tym, co by normalnie z macicy wypłynęło. Odpowiedz Link Zgłoś
corelll Re: torbiel endometrialna? 16.05.04, 12:43 no to mnei nie pocieszyłas, a gdzie sie leczysz , jak ci to zdiagnozowano, i jak cos niby mam takiego an jajniku to powinnam miec to od razu wyciete laparoskopia? co robic? Odpowiedz Link Zgłoś
misia.j Re: torbiel endometrialna? 16.05.04, 14:05 Przepraszam, dopisałam się niżej, a nie zauwałyłam tego postu Nie wpadaj w panikę, znajdź tylko dobrego lekarza. Leczę się w Krakowie - zauważyłam już, że szukasz kogoś we Wrocławiu - tu Ci nie pomogę. Zdiagnozowano mi przez USG, laparoskopia potwierdziła już III-IV stopień endometriozy. Trzy lata względnego spokoju (a właściwie to dwa, bo z torbielą endometrialną chodziłam ponad rok) i po 3,5 roku kolejna laparoskopia. Z tym, że ja próbowałam w tym czasie zajść w ciążę przez stymulowanie owulacji, co zdaniem niektórych lekarzy rówbnież stymuluje rozwój endometriozy, czego chyba jestem znowu przykładem Najciekawsze w moim przypadku jest to, że nie mam typowych objawów dla endometriozy - ani obfitych (2 doby) ani bolesnych miesiączek. Jedyne, co się zgadza - to bóle przy stosunku, ale to boli powiększony jajnik, jak torbiel miała 2 cm to też nic nie czułam. Teraz boli, ale torbiel ma już 5 cm. Jeszcz raz powtarzam - nie wpadaj w panikę, ale nie zaniedbaj - jak się rozrośnie będzie tylko gorzej. A jak duża ta torbiel? Lekarz na USG stwierdził od razu, że to endometrialna? Bo tak naprawdę to tylko doświadczony lekarz może odróżnić taką torbiel od innych, a i tak zawsze to jest tylko podejrzenie - endometriozę zdiagnozować można jedynie przez "obejrzenie za własne oczy", czyli przez operację. I jeszcze nieco podwyższony marker nowotworu jajnika CA125 (ja miałam w górnej granicy normy) może sugerować endometriozę, choć słyszałam, że tu zdania lekarzy są podzielone. Odpowiedz Link Zgłoś
corelll Re: torbiel endometrialna? 16.05.04, 12:45 z kolei gdzies czytałam ze jak sie zajdzie w cize albo sie bierze hormony które wywołuja sztuczna ciaze to endometrioza sie cofa- co to znaczy znika to co sie pojawiło czy tylko sie nie rozwija a to co juz jest powinno sie usunac laparoskopowo? Odpowiedz Link Zgłoś
misia.j Re: torbiel endometrialna? 16.05.04, 13:52 To prawda, mówią, że ciąża jest najlepszym lekarstwem na endometriozę. Tylko najpierw trzeba w nią zajść, a z endometriozą bywa to utrudnione, choć nie niemożliwe. Walczę z endo kilka lat, za 2 tygodnie wybieram się na kolejną laparoskopię, więc temat mnie żywo interesuje. "Przerobiłam" już wielu lekarzy, dużo czytam na ten temat i wiem, że endometriozę leczy się farmakologicznie (zarówno przez sztuczną menopauzę, jak i sztuczną ciążę - chodzi o wyciszenie pracy jajnika), ale można mówić o efektach tylko w wypadku małych punktowych ognisk, w przypadku małozaawansowanej choroby lub np. po laparoskopii dla wysuszenia tych ognisk, które mogły jeszcze pozostać niezauważone. Lekarz, który będzie mnie operował, twierdzi, że leczenie torbieli endometrialnych farmakologicznie jest tylko oszukiwaniem i robieniem złudnych nadziei pacjentkom - taka torbiel to zbiornik ze starą krwią, nie torbiel czynnościowa - mówi, że jeszcze nie znał przypadku, żeby torbiel endometrialna sama się wchłonęła. Powiem Ci, że właściwie po lekturze artykułów i książeczk dot. endometriozy sama do tego wniosku doszłam, lekarz tylko go potwierdził. I niestety endometriozę można zaleczyć, zatrzymać lub spowolnić jej rozwój, ale nie wyleczyć. Odpowiadając wprost na Twoje pytanie (bo się trochę rozpędziłam, przepraszam) - jeżeli zmiany są punktowe, jest szansa, że się je "wysuszy" farmakologicznie, albo ustąpią podczas ciąży, jeżeli pojawiły się już torbiele i zmiany są rozległe - metodą z wyboru jest laparoskopia i usunięcie ogniski plus leczenie farmakologiczne w wypadku, gdy zmiany były duże - żeby utwalić efekt operacji i zaleczyć to, co jeszcze mogło zostać. Ja jestem również przykładem na farmakologiczne leczenie torbieli endometrialnej - na tabletkach antykoncepcyjnych jeszcze mi nieznacznie, bo nieznacznie, ale urosła (3 mm) - a teoretycznie leki powinny zatrzymać rozwój. Jak Cię to interesuje, możesz napisać na adres gazety - prześlę Ci linki na ten temat. Warto poczytać, żeby wiedzieć, czy rozsądnie Cię leczą. Chyba, że przeszukiwałaś archiwum, już kiedyś wklejałam te linki na forum Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
corelll Re: torbiel endometrialna? 16.05.04, 19:18 dzieki za spora wypowiedz, historia jest taka ze najpierw lekarz powiedział ze mam tyłozgiecie i zrsty, na 3 wizycie powiedział ze pojawiło sie endometrium i tyle, spytałam co z tym dalej, prze[pisał mi jedne czopki i nic wiecej, jak zapytała co radzi z tym zrobic, to powiedział szybko zajsc w ciaze, a ja teraz nie moge, nie wiem czy na usg dobrze to zdiagnozwoał wiec z tydzien ide do innego lekarza, nie ebde nic mówic, zobaczymy czy cos zauwazy..ale endometrioze moge miec...zawsze miałam silne bóle miesiaczko we w 1 dniu(((wiec moze to byc prawda Odpowiedz Link Zgłoś
corelll Re: torbiel endometrialna? 16.05.04, 19:18 aha, wpisz moze na forum wszystkie linki i co tam jeszcze na te temat wiesz, moze przydada sie tez innym Odpowiedz Link Zgłoś
rozwod Re: torbiel endometrialna? 17.05.04, 08:26 misia.j ! bardzo cie proszę o przysłanie mi linku dotyczącego cyst ! Też borykam się z tym problemem od 98 roku. Mój numer gg 1860634 Odpowiedz Link Zgłoś
misia.j Re: torbiel endometrialna? 18.05.04, 18:41 Przepraszam, że dopiero teraz, ale nie miałam czasu zajrzeć wcześniej Wklejam, co mam. Miłej lektury www.libramed.com.pl/wpg/NumeryArchiwalne/12-13/09.html www.resmedica.pl/ffxart2004.html www.libramed.com.pl/wpg/NumeryArchiwalne/04/09.html www.libramed.com.pl/wpg/NumeryArchiwalne/04/15.html www.libramed.com.pl/wpg/NumeryArchiwalne/22/03.html www.libramed.com.pl/wpg/NumeryArchiwalne/22/05.html www.libramed.com.pl/wpg/NumeryArchiwalne/22/06.html www.libramed.com.pl/wpg/NumeryArchiwalne/22/12.html www.libramed.com.pl/wpg/NumeryArchiwalne/01/06.html www.nasz-bocian.pl/modules.php?%20%20name=Forums&file=viewtopic&t=13269&highlight=endometrioza Odpowiedz Link Zgłoś
ikkebra Witam w klubie! 17.05.04, 13:00 Ja takze miałam torbiel endometrialną i niestety dało sie jej pozbyc tylko za pomocą operacji i to nie lapparoskopii, ale normalnego otwierania brzucha! Potem 9 miesiecy zastrzków hormonalnych, a teraz próbuję zajść w ciążę, co jest najpewniejszym lekiem na endo. Jesli chodzi o Wrocław to leczę się w przychodni "Corfamed", a kiedy brak wszelkiej nadziei prof. Kornafel z Dolmedu. pozdrawiam, zuzia Odpowiedz Link Zgłoś
paulina46 Re: Witam w klubie! 17.05.04, 13:38 Hej.A słyszał ktos o leczeniu endometriozy homeopatycznie.Ja ćwiczę na sobie plus mięśniaki macicy.MOże ktoś już to przerabiał?Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
ikkebra homeopatia??? 17.05.04, 15:07 no, szczerze wątpię, ja bardziej wierzę w chirurga niz w homeopatię, ale cóż, wiara czyni cuda........ Mój guz miał 6 cm, i nie bardzo nadawał się do czegoś innego poza skalpelem..... pozdrawiam, zuzia Odpowiedz Link Zgłoś