Dodaj do ulubionych

Proszę o interpretację wyników

21.04.24, 20:47
Dzień dobry,
Moje wyniki badań na tarczyce:
TSH:1,234 (0,350-4,940)
FT3: 4,45 (2,63-5,70) konwersja 59%
FT4: 11,58 (9-19) ,konwersja 26%
Przeciwciała tarczycowe żadne nie wyszły
USG tarczycy: Tarczyca o niejednorodnej echogeniczności miąższu, bez jednoznacznych zmian ogniskowych.
Cieśń nieposzerzona
prawy płat: 14x 14x 36 mm
lewy płat: 12x 12 x38 mm
Mam pytanie czy mam się czym martwić, bo widzę ze konwersja ft4-ft3 jest zła ,oraz wydaje mi się ze tarczyca jest mała- liczyłam objętość: 6ml
Mam wszelakie objawy: zmęczenie, mgła mózgowa, słabe paznokcie, ospałość
dodam ze mój cholesterol to: 6,16 (0-5,18)
glukoza po obciążeniu po 1 oraz 2 h - powyżej normy, na czczo dobrze
mam tężyczkę utajoną: z krwi badania wychodzą w normie (magnez, wapń)
Parathormon 52,51 (15-68,3) w 2023 wynik byl 25, witamina D3 troszkę powyżej optimum
Magnez w DZM: 6,63 (3-5)
Wapń w DZM: 7,73 (2,50-8) - blisko górnej normy
sod, potas, kortyzol w dzm w normie
ACTH: 42,40 (6-48)
Miałam rezonans głowy: torbiel kieszonki rathkego: 5X2 mm, zaburzenie sygnału w obrębie gałek bladych w SWI, obraz mineralizacji jąder podstawy.
Hormony w normie, jedynie prolaktyna
33,70()5,18-25,53
Dodam ze wiecznie się źle czuję, nigdy nie mam energii, mam problemy z zacinaniem się w mowie, oraz w przypominaniu sobie słów. Fascykulacje na całym ciele. Większość badań wychodzi mi w normie, natomiast pomimo zdrowej diety, snu, ciągle źle się czuję, czy jest ktoś kto był by w stanie mi coś doradzić.
Mam 163 wzrostu
47 kg
Mam zdrową dietę, suplementuję magnez
Konsultowałam wyniki, ponoć tarczyca ok(ja tak czytając forum nie sądzę ), na tężyczkę dostałam zalecenie suplementacji magnezu- i nic więcej.
Pozdrawiam,
W.
Obserwuj wątek
    • artur111111 Re: Proszę o interpretację wyników 22.04.24, 14:09
      Sama odpowiedzialas sobie na pytanie konwersja jest zła i tak nie może być
      • artur111111 Re: Proszę o interpretację wyników 22.04.24, 14:28
        Przy takich wynikach tarczycy nie można się dobrze czuć i nikt by się dobrze nie czuł
      • centek2024 Re: Proszę o interpretację wyników 22.04.24, 15:11
        Bardzo wątpię, że to tylko kwestia konwersji
        Mam złą glukozę, cholesterol oraz tężyczkę utajoną, która też daje okropne objawy. Może ktoś ma podobne problemy? i jest wstanie coś doradzić
        • michaldinio Re: Proszę o interpretację wyników 22.04.24, 19:31
          A lekarz odniósł się jakoś do glukoza ponad normę po obciążeniu? Co do konwersji to masz dobra wbrew bredniom wyżej piszącego osobnika, bo ft3 masz na dobrym poziomie. Slaba konwersja to normalne albo wysokie ft4 i niskie ft3.
          • michaldinio Re: Proszę o interpretację wyników 22.04.24, 19:38
            Atpo i atg jakie miałaś wyniki? Cholesterol, prolaktyna i mala tarczyca mogłyby świadczyć o niedoczynności tarczycy. Podwyższona prolaktyna może być autoimmunologiczna, moze być przy centralnej niedoczynności tarczycy, moze być też czynnościowa. Jest ci zimno? Puchniesz? Masz suchą blada skórę? Łamią ci się paznokcie? Zbadaj sobie jeszcze kobiece hormony i sprawdź się też od tej strony.
            • artur111111 Re: Proszę o interpretację wyników 22.04.24, 20:11
              Michałku jesteś głupi nigdy nie może być ft4, nisko a ft3 wysokie bo nigdy nie będzie poprawy oba hormony i ft3 i ft4 powinny być obok siebie i wtedy jest dobrze a twoje bzdury nie przystają na ty forum piszesz ludziom kompletne bzdury gdy ft3 jest wywalone do góry to jest nadmierna konwersja i tak być nie może bo nie znam nikogo co by się dobrze czuł przy ft4 niziutko a ft 3 wysoko nigdy nie będzie dobrego samopoczucia więc się zastanów co piszesz nadmierna konwersja może być z różnych przyczyn może być za mało T4 w organizmie może być za mało jodu w organizmie a mogą to być początki basedova mogą być aktywne gozki także przyczyn jest wiele ale napewno tak nie może być i zastanów się michałku co piszesz bo ty masz takie same wyniki że ft4 niżej od ft3 i 2 lata szukasz przyczyny i znaleźć nie możesz a komuś sprawdzasz bzdury szok
              • artur111111 Re: Proszę o interpretację wyników 22.04.24, 20:18
                A co do wyników to wątpię żeby znalazł się lekarz endokrynolog który będzie cię leczył u nich wyniki w normie rzecz święta według mnie masz niedoczynność tarczycy i brak hormonu T4 w organizmie ale nikt ci eutyroxu nie przepisze bo wyniki masz w normie będą czekać aż wyniki się pogorszą niestety
              • michaldinio Re: Proszę o interpretację wyników 22.04.24, 23:16
                Konwersja jest dobra, jakby była slaba to by byla miała z 20% max ft3. Jakby miała patologicznie wysoką to też by la zła. Wtedy by miała 100% albo więcej. Ona ma 60% czyli ma dobrą konwersję I nie mieszaj dziewczynie w głowie.
                • artur111111 Re: Proszę o interpretację wyników 23.04.24, 07:49
                  Nie masz pojęcia o tarczycy michałku 🤦🏻🤦🏻🤦🏻🤦🏻🤦🏻🤦🏻🤦🏻🤦🏻🤦🏻🤦🏻🤣🤣
                  • artur111111 Re: Proszę o interpretację wyników 23.04.24, 07:52
                    Nie słuchaj wariata zawsze gdy jest brak T4 w organizmie ft3 idzie do góry zawsze
                    • michaldinio Re: Proszę o interpretację wyników 23.04.24, 09:06
                      Ciebie gamoniu na pewno nie będzie słuchać bo z pewnością poczytała wątki w których piszesz totalne bzdury
        • michaldinio Re: Proszę o interpretację wyników 22.04.24, 23:26
          Zbadaj estradiol, progesteron, testosteron, zrob profil lipidowy i morfologię z rozmazem. Idź do dobrego internisty/endokrynologa. Jeśli wyniki wyjdą ok a lekarz będzie też mówił że ok to idź najpierw w kierunku obniżenia prolaktyny. Poproś o dostinex lub inny lek na obniżenie prolaktyny. Jeśli by się okazało że masz niedoczynność to samo uregulowanie tarczycy obniży prolaktynę. Ale nawet samo obnizenie prolaktyny bez rozwiązania pierwotnego problemu powinno poprawić samopoczucie. Witaminę D odstaw Jeśli masz za wysoko, ona może wapń za bardzo podnosić jeśli przesadzisz.
          • artur111111 Re: Proszę o interpretację wyników 23.04.24, 07:47
            Połowę tych badań już zrobiła najpierw przeczytaj watek a później się wypowiadaj 🤦🏻🤦🏻🤦🏻🤦🏻🤦🏻
            • michaldinio Re: Proszę o interpretację wyników 23.04.24, 09:14
              Won z wątku, zostaw dziewczynę w spokoju. Ty bałwanie nigdy nie masz niczego innego do napisania tylko ze brakuje hormonów tarczycy. Proszę moderatora o szybkie usunięcie pacjenta w trybie pilnym.
              • artur111111 Re: Proszę o interpretację wyników 23.04.24, 09:15
                Bzdury michałku jak zawsze 🤦🏻🤦🏻🤦🏻🤦🏻🤦🏻🤦🏻🤦🏻🤦🏻🤦🏻♈

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka