Dodaj do ulubionych

odstawienie tabletek i badania- co radzicie???

04.07.11, 12:49
Cześć Dziewczyny!
Mam taką prośbę o radę:
otż odstawiłam tabletki na początku czerwca, miałam potem krwawienie z odstawienia i później juz nie brałam kolejne tabletki po 7 dniach. Cykl trwał 26 dni, wczoraj zaczął się nowy.
Przez parę dni myslałam, że może udało sie i jestem w ciąży (w pierwszą ciążę zaszłam od razu po odstawieniu tabletek), ale niestety, wczoraj z przykrością stwierdziłam, że nie, bo pojawiło się krwawienie sad w dodatku jakieś inne, bardiej żywa krew sad
Mam do Was w związku z tym takie pytanie: jakie badania polecąłybyście zrobić, żeby sprawdzić czy wszystko jest ok? Monitoring cyklu? Badania poziomu hormonów? Należę raczej do panikarzy i martwię się, nie wiem nawet, czy była owulacja sad

Pozdrawiam,

Gosia
Obserwuj wątek
    • m.b.g Re: odstawienie tabletek i badania- co radzicie?? 04.07.11, 13:18
      To, że krwawienie jest inne, to normalna rzecz- przecież długo przyjmowałaś tabletki, które regulowały twój cykl i krwawienie w przerwie między opakowaniami nie były menstruacją.

Po co chcesz robić monitoring cyklu? Daj swojemu ciału odpocząć, dojść do normalnego stanu a wszystko będzie pewnie dobrze.
      Hormony możesz zrobić, ale to pod kątem planowanej ciąży i możności jej donoszenia, a nie bo nie zaszłaś w pierwszym cyklu.

Łykaj grzecznie kwas foliowy i nie nakręcaj się niepotrzebnie.
      • julita165 Re: odstawienie tabletek i badania- co radzicie?? 04.07.11, 16:09
        Mnie lekarz powiedział żeby zacząć starania po dwóch normalnych miesiączkach czyli pomijając tą pierwszą po odstawieniu tabletek bo dopiero po dwóch normalnych cyklach wszystko powinno wrócić do normy. Potem zrobiłam sobie podstawowe badania krwi, badania na toksoplazmozę, badanie poziomu hormonów i monitoring cyklu. Tak na wszelki wypadek. Wszystko wyszło w normie a i tak udało się dopiero w 10cs smile
        Ps.
        potem jeszcze w domu chyba w 8 i właśnie w 10cs robiłam jeszcze takie domowe testy owulacyjne.
        • gosiakos85 julita165 04.07.11, 16:22
          W jakie badanie hormonale konkretnie robiłas i ile kosztowało monitorowanie cyklu?

• julita165 Re: julita165 04.07.11, 18:04
            Spisuje z wyników:
            HCG; E2; FSH; LH, PRL, TES; TSH; FT3; FT4 - ale zabij mnie...już kompletnie nie pamiętam co te symbole oznaczają smile
            Jeśli chodzi o monitoring cyklu to też Ci ceny nie podam bo nie pamiętam ale były to po prostu 2 wizyty u lekarza wykonującego usg : w 13 dc stwierdził dojrzały pęcherzyk, a w 16dc że ten pęcherzyk pękł czyli kosztowało to dwie wizyty, chyba coś koło 300 PLN.
            • m.b.g Re: julita165 04.07.11, 18:18
              Ten monitoring to bym sobie na później zostawiła, jak coś nie będzie dłużej wychodziło.
              Po odstawieniu tabletek trochę może zejść zanim owulacja się unormuje, inaczej można szybko kasę w błoto wyrzucić, bo się owu przegapi. Dla mnie to trochę bez sensu, takie robienie dla robienia nawet, jeśli nie ma potrzeby.

A w zasadzie starania o dziecko ZACZĘŁABYM od wizyty u lekarza. Zobaczyć, czy nie ma infekcji, podleczyć się, może i na coś zaszczepić jak trzeba. I dopiero wtedy zacząć działać.
              • julita165 Re: julita165 04.07.11, 18:48
                No jasne, że zaczęłam od wizyty u lekarza...on powiedział kiedy po odstawieniu zacząć starania, zbadał, zrobił cytologię i właśnie zlecił te hormony i monitoring chociaż sam powiedział, że to tak na wszelki wypadek żeby nie starać się na próżno jakby co tylko od razu zacząć leczenie.
                • m.b.g Re: julita165 04.07.11, 19:51
                  No nie ty masz zaczynać, ale autorka wątku głównego. U nas już po ptokach przecież;P
                  A co do tej części mam jednak wątpliowści:
                  "sam powiedział, że to tak na wszelki wypadek żeby nie starać się na
                  > próżno jakby co tylko od razu zacząć leczenie." Srutu tutu- 300 zeta piechotą przecież nie chodzismile
    • lidek0 Re: odstawienie tabletek i badania- co radzicie?? 05.07.11, 07:54
      Prócz hormonów zbadałabym chroby odzwierzęce /toksoplazmoza, cytomegalia/, różyczka, żółtaczka, mocz, morfologia i monitoring bym zrobiła, dowiesz się czy owulacja wróciła czy jeszcze nie. Poza tym dobrze, że chcesz robić badania, często dzięki nim można skrócić czas starań
      • 1mzeta Re: odstawienie tabletek i badania- co radzicie?? 08.07.11, 13:56
        Ja bym jeszcze dodała wizytę u psychiatry......
        "Poza tym dobrze, że chcesz robić badania, często dzięki nim można skrócić czas starań" i odchudzić portfel.
        • lidek0 Re: odstawienie tabletek i badania- co radzicie?? 10.07.11, 20:44
          Czyli nie przejmować się kompletnie chorobami odzwierzęcymi /nawet jak nie dają objawów/, olać rózyczkę, pomartwisz się w ciąży? Faktycznie w portfelu zostanie sporo kasy bo te badania pioruńsko drogie i nie warto ich robić.
          Może niech każda starająca się zdecyduje czy woli spokój i wydanie pewnej sumy /wcale nie takiej dużej/. To tak w kwestii odpwiedzialnych starań o dziecko.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka