bu-zia 30.01.12, 17:09 ktore z tych badan sa bardziej wiarygodne? Zdarza sie ze "cos"wychodzi podczas usg a nie widac tego na mammo? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kasiak37 Re: usg czy mammografia 30.01.12, 19:02 optuje za usg.Mammografia moze nie wykazac zmian znajdujacych sie tuz przy zebrach i w okolicy dolow pachowych. Odpowiedz Link Zgłoś
easyblue Re: usg czy mammografia 30.01.12, 22:13 Zdecydowanie USG. Mammo nie u każdej kobiety ma sens, ja mam tzw. mastopatyczne piersi i badanie nie ma po prostu sensu. Na usg można obejrzeć tzw. doły pachowe czyli sprawdzić, czy nie ma powiększonych węzłów chłonnych. Odpowiedz Link Zgłoś
lady_iris Re: usg czy mammografia 31.01.12, 15:19 Ja bym chyba zrobiła i jedno, i drugie, zeby obrazy się uzupełniły - moja koleżanka miała taką sytuację, że usg wyszło dobrze, a 5 mcy temu okazało się, że ma dużego guza w piersi, co wyszło na mammo. Ale wtedy to już inne objawy też miała. Odpowiedz Link Zgłoś
lady_iris Re: usg czy mammografia 31.01.12, 15:20 >5 miesięcy później, a nie temu Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: usg czy mammografia 31.01.12, 16:12 Zależy,w jakim wieku. Przeciętnie do 40tki usg, potem mammo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hania Re: usg czy mammografia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.12, 16:58 Jeżeli piersi mają budowę gruczołową to wówczas USG a z wiekiem, gdy ilość gruczołu się zmniejsza i zastępuje go tłuszcz to mammografia. Odpowiedz Link Zgłoś