Dodaj do ulubionych

Mercilon a marvelon - przejście

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.12, 14:37
Witajcie.
Mam mały problem. Byłam wczoraj u ginekologa i ze względu na pojawiające się plamienia przed okresem zmienił mi tabletki z Mercilonu na mocniejszy Marvelon. Problem w tym, ze kiedys, użyczyłam koleżance tabletki (też brała Mercilon) i pozostały mi tylko pierwsze 4 tabletki mercilonu. Specjalnie więc udałam się do ginekologa w ostatni dzień zażycia tabletki (tej 4 ostatniej) w celu otrzymania recepty. Wspomniałam o krawieniu i lekarz zmienił tabletki na Marvelon. Niestety zapomniałam się zapytać czy mogę przejść po 4 tabletkach Mercilonu na Marvelon . Mercilonu fizycznie nie mam wiec nie wiem czy mam zrobic przerwę (dopiero miałam okres- w koncu to czwarta tabletka) czy kontynuować jak gdyby nigdy nic ? Czy skuteczność będzie zachowana. Pomóżcie smile
Obserwuj wątek
    • baba-baba Re: Mercilon a marvelon - przejście 21.02.12, 21:19
      Zadzwoń i się zapytaj.A swoją drogą Marvelon to antykoncepcja z epoki lodowcowej.
    • Gość: justy Re: Mercilon a marvelon - przejście IP: *.dynamic.chello.pl 21.02.12, 22:26
      kończysz mercilon, robisz 7 dni przerwy, zaczynasz marvelon
      lub
      kończysz mercilon, nie robisz żadnych przerw, zaczynasz marvelon.

obie metody dają ciąglość zabezpieczenia przed ciążą.
    • lidek0 Re: Mercilon a marvelon - przejście 23.02.12, 12:55
      I jak rozumiem na ładne oczy Ci zmienił antyki? Ja bym ot tak nie dała sobie przepisać, ale skoro chcesz to bierz, tak jak do tej pory, po przerwie nowy lek.
      • Gość: elle Re: Mercilon a marvelon - przejście IP: *.dynamic.chello.pl 23.02.12, 21:21
        zupełnie poprawne postępowanie - najczęstsza przyczyna plamień to zbyt niska dawka estrogenów w pigułkach. został zapisany lek o tej samej kompozycji składników, ale podwyższonej dawce etinylestradiolu. plus ,najpewniej, wywiad i badanie w trakcie wizyty.
        • Gość: emka Re: Mercilon a marvelon - przejście IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.12, 11:17
          Dokładnie tak jak pisze elle, normalnie był przeprowadzony szczegółowy wywiad plus oczywiście badanie kontrolne + cytologia na której wyniki czekam, także nic nie było na ładne oczy.
          Dziękuję wszystkim za pomoc smile
          • lidek0 Re: Mercilon a marvelon - przejście 05.03.12, 18:35
            Ale skoro badań estrogenów nie robiłaś /a tak wnoszę z Twojego postu/ to na ładne oczy Ci przepisał nie wiedząc co będzie dla Ciebie najlepsze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka