Dodaj do ulubionych

Problemy hormonalne, stosunek LH do FSH

05.04.12, 18:43
Mam ogólnie problemy hormonalne. Moje objawy to:tycie (pomimo wielu wyrzeczeń), wypadanie włosów, szybki wzrost włosów na nogach, mam kilka włosów na brzuchu, trądzik, bardzo przetłuszczająca się cera, itd... Miałam badania hormonalne i wyszedł mi podwyższony androstendion. Dostawałam na to kilka leków ale androstendion tylko rósł i nadal rośnie. Lekarz skierował mnie do szpitala na badania hormonalne. I mam w związkuz tym pytania. Pytam tutaj bo do lekarza muszę jeszcze długo czekać a na wypisie jest napisane w rozpoznaniu tylko: hiperandrogenizm.
Wynik FSH to: 2.48 (nie podanych norm)
Wynik LH: 8.30 (również brak norm)
O co chodzi z tym stosunkiem LH do FSH? Czy jest on prawidłowy u mnie?
Miałam kilka razy w ciągu doby badaną prolaktynę. W jednym badaniu jest przekroczona norma. Wyszedł wynik: 541 mIU/L.
A androstendion wyszedł: 4.22 przy normie 0.3-3.3
Co to wszystko oznacza? Czy mogę miec PCOS?sad
Obserwuj wątek
    • kozica111 Re: Problemy hormonalne, stosunek LH do FSH 05.04.12, 18:50
      Tak, możesz, zajrzyj na Bociana

www.nasz-bocian.pl/
    • sleepingsun16 Re: Problemy hormonalne, stosunek LH do FSH 05.04.12, 23:24
      A jak to jest z tym stosunkiem LH do FSH?
      • nglka Re: Problemy hormonalne, stosunek LH do FSH 06.04.12, 01:54
        sleepingsun16 napisała:

> A jak to jest z tym stosunkiem LH do FSH?

Sam jeden wynik nie świadczy o niczym.
        PCO to zespół objawów, dodatkowo u każdej kobiety objawy te mogą być inne, wstępować w większym lub mniejszej ilości, z różnym nasileniem, z akcentem na różne przypadłości.
        Dodatkowo jednorazowe badanie też o niczym nie przeświadcza.
        Opisane przez Ciebie objawy mogą świadczyć o PCO, ponieważ zaliczają się "jednych z [...]".
        Można mieć PCO z 2-3 objawami, można mieć PCO z 6-7 objawami, można mieć 3-4 objawy i nie mieć PCO.
    • marianne11 Re: Problemy hormonalne, stosunek LH do FSH 06.04.12, 11:11
      Idealny stosunek LH do FSH powinien wynosić 1:1. Podwyższony może świadczyć o PCOS. Miałaś robione USG? Dla PCOS charakterystyczne są liczne małe torbiele na jajnikach, co widoczne jest na USG. Choć nie znaczy to, że można wykluczyć PCOS jeśli obraz USG jest prawidłowy. Powodzenia.
      • Gość: huncwotka Re: Problemy hormonalne, stosunek LH do FSH IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.12, 23:58
        LH do FSH, o ile wiem, nigdy nie będzie 1:1, ale idealnie, jeśli ten stosunek jest bliski jeden. Powyżej 2 zwiastuje problemy z zajściem w ciążę. Tak jak piszą poprzedniczki, PCOs to zespół objawów, nie mozna go wykluczyć u Ciebie, ani potwierdzić bez dodatkowych badań. Ja mam pcos, Lh do FSH miałam 6 (!), torbiele na jajnikach, innych objawów brak.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka