Dodaj do ulubionych

endometrioza, a ciąża

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.12, 11:59
Jestem zrozpaczona, staramy się z mężem od dłuższego czasu o dziecko, ale nie mogę zajść w ciążę., Ostatnio trafiłam do szpitala,bo rozlała mi się torbiel na jajniku. (czemu nie zauważyli w szpitalu, tylko stwierdzili że mam torbiel i stąd bóle). Rozlaną torbiel zauważył lekarz następnego dnia na wizycie. I ten lekarz stwierdził, że moje problemy moją świadczyć o endpometriozie. Skierował mnie na badania.
Dlaczego mimo tego że przez wiele lat miałam problemy gin, ciągle nawracające się torbiele, stany zapalne, silne bóle miednicy, a teraz problem z zajściem w ciąży żaden lekarz nie wpadł na to, że powinnam zostać przebadania pod kątem endometriozy. Czy już dawno nie powinnam zostać skierowana na takie badania??
Obserwuj wątek
    • karo.8 Re: endometrioza, a ciąża 23.09.12, 21:26
      napiszę w skrócie.
      moja siostra ma endometroze, dawali jej 0 szans zajścia w ciążę i co ?
      zdarzył sie cud. musisz mieć nadzieję
      • karo.8 Re: endometrioza, a ciąża 03.10.12, 20:23
        dopytałam siostry co jej dopomoglo. lekarz przepisal relanium.
        ja po laparoskopii zaszlam w ciaze juz w pierwszym cyklu.
        życzę duuzo szczęścia i siły.
    • marianne11 Re: endometrioza, a ciąża 24.09.12, 10:58
      Gość portalu: yoruldulum napisał(a):

> Czy już dawno nie powinnam zostać skierowana na takie badania??

Powinnaś. Tylko pytanie, na jakie? Jedynym "badaniem" (który jest tak naprawdę zabiegiem, a tak naprawdę operacją), które na 100% może stwierdzić endometriozę jest laparoskopia z wycinkami histpat, ale na USG zazwyczaj widać, czy torbiel jest czekoladowa, czy inna (choć do pomyłek dochodzi często), poza tym oznacza sie CA-125 (nie zawsze jest podwyższony w endo, a podwyższony wyst. także w innych chorobach, ale jest to jedno z narzędzi diagnostycznych). No i BÓL BÓL BÓL - ten ZAWSZE powinien nieść podejrzenia endometriozy. Ja też latami skręcałam się z bólu zanim mnie zdiagnozowano. Tak to już jest, niestety.
      • Gość: yoruldulum Re: endometrioza, a ciąża IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.12, 21:04
        No własnie na laparoskopie. Nie rozumiem dlaczego wcześniej nie skierowano mnie na laparoskopie, albo chociażby na oznaczenie ca-125//. Czy endometrioza zawsze oznacza niepłodność?
        • marianne11 Re: endometrioza, a ciąża 25.09.12, 06:07
          Gość portalu: yoruldulum napisał(a):

> No własnie na laparoskopie. Nie rozumiem dlaczego wcześniej nie skierowano mnie
          > na laparoskopie, albo chociażby na oznaczenie ca-125//.

też nie rozumiem, podobnie jak nie rozumiem tego, dlaczego ja LATAMI szukałam pomocy u lekarzy dosłownie skręcając się z bólu.

>Czy endometrioza zawsz
          > e oznacza niepłodność?

oczywiście, że nie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka