Dodaj do ulubionych

Cytologia pytanie

IP: *.dynamic.chello.pl 27.09.12, 15:14
Witam.
Po raz pierwszy przytrafił mi się wynik cytologii: wg starej terminologii III wg nowej LSIL. Mam w opisie wpisane: PODEJRZENIE infekcji wirusowej typu HPV. Ocena onkologiczna: zmiany śródnabłonkowe małego stopnia i prawidłowe komórki endocerwix.
Lekarka wysłała mnie na badanie HPV (zrobiłam, czekam na wyniki). Kazała mi też zrobić wymaz - wyszedł czysty jak łza, gr. I/II, żadnych dziwnych komórek. Podczas badania ani w sierpniu (data cytologii) ani teraz żadne z dwojga lekarzy nie stwierdziło widocznych zmian.
Powiem szczerze, że wariuję od tego czekania na wyniki HPV. Czytam po necie i wariuję jeszcze bardzej. Czy jeśli wpisano mi PODEJRZENIE a nie CECHY ZAKAŻENIA to jest szansa, że jednak tego wirusa nie mam?
Obserwuj wątek
    • martu88 Re: Cytologia pytanie 27.09.12, 15:48
      podejrzenie oznacza, że jest to nie pewne i dlatego lekarka wysłała Cię na badania i po wynikach się okaże, powodzenia i oby wszystko było dobrze.
    • kasiak37 Re: Cytologia pytanie 28.09.12, 14:32
      co do Twoich ostatnich pytan to wszystko okaze sie po odebraniu wyniku na dna hpv.
      • Gość: gościówa Re: Cytologia pytanie IP: *.dynamic.chello.pl 29.09.12, 10:46
        Tyle to i ja wiem tongue_out
        • b_a_l_b_i_n_k_a Re: Cytologia pytanie 29.09.12, 22:52
          Nie ma co schizowac. III grupa to nic powaznego.
          • Gość: tacowszystkowie Re: Cytologia pytanie IP: *.dynamic.chello.pl 30.09.12, 08:07
            Ty Balbina co ty pieprzysz !!!? Gr III jest ostrzeżeniem, wykryto nieprawidłowe komórki, które mogą przekształcić się w nowotwór. NIE WOLNO bagatelizować gr III, konieczna jest dalsza diagnostyka.

gościówo nie schizuj nawet jeśli okaże się że masz wirus(y) HPV no to masz nic na to nie poradzisz. Teraz czeka cię pewnie przeleczenie, kolejna kontrolna cytologia, jeśli zła to kolposkopia i dalsze postępowanie lecznicze.
            Aha i nie czytaj w necie za dużo o chorobie, to tylko potęguje strach i wyolbrzymia całą sytuację. Stres nie jest tu potrzebny.
            Będzie ok
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka