Dodaj do ulubionych

Logest i panika:(

IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 17.07.04, 01:47
Biorę od kilku lat w sposób regularny i zdyscyplinowany, ale i tak panikuję.
Ostatnio się zastanawiam co by to było gdybym tak w czasie szczytowym zjadała
po dwie tabletki. Czy zwiększyłabym skuteczność Logestu (i zaczęła oddychać
spokojnie) czy też po jakimś czasie wpadła w tarapaty zdrowotne? Doradźcie
coś drogie dziewczyny niezorientowanej.
Obserwuj wątek
    • mikanm Re: Logest i panika:( 17.07.04, 07:39
      2 tabletki na raz? nie robiłabym tego na twoim miejscu. a co rozumiesz przez
      okres szczytowy? owulację? zdaję się że logest w ogóle do niej nie dopuszcza.
      • Gość: kadewu1 Re: Logest i panika:( IP: *.robbo.pl 17.07.04, 10:52
        Nic się nie stanie (patrz: ulotka). Ilość hormonów w pigułce zabezpiecza Cię
        mimo niskiej dawki, więc nie musisz brać 2. Jeżeli masz plamienia, to nie
        znaczy, że są nieskuteczne, tylko że potrzebujesz silniejszej dawki hormonów.
        jeśli przez pomyłkę łykniesz 2, bierz do końca opakowania bez zmian.
        KAsia
    • annuczek Re: Logest i panika:( 17.07.04, 10:50
      Podobnie, jak poprzedniczka pytam, co masz na myśli pisząc 'okres szczytowy'.
      Owulacji przy pigułkach nie ma - skoro zażywasz je już kilka lat, to chyba o
      tym wiesz??? Jeżeli nie - to zapoznaj się z mechanizmem działania pigułki, a
      także poczytaj o bezpigułkowym cyklu kobiety i to powinno Cię uspokoić.

A branie dwóch tabletek na raz, regularnie i z premedytacją - to naprawdę może
      Cię doprowadzić do kłopotów zdrowotnych i jest kompletnie bezcelowe. Generalnie
      zasada jest taka, że im mniejsza dawka, tym lepiej. I jeżeli organizm dobrze
      toleruje niskie dawki hormonów, to tylko można się z tego cieszyć. Czasami
      potrzebne są dawki wyższe, ale nie ze względu na skuteczność pigułek, a na to,
      że organizm po prostu domaga się większej dawki, bo mała jest przezeń fatalnie
      tolerowana.
      • Gość: Przypadek Re: Logest i panika:( IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 17.07.04, 12:18
        Dzięki!!! Wiem, wiem, dziewczyny, "okresem szczytowym" nazwałam sobie
        właśnie "owulację". Wszystko to obmyślam w związku z tym, że niestety nie ma
        100% zabezpieczenia, o czym też wiem. I stąd ta moja panikasad Gdybym ja mogła
        gdzies wyczytać, że przy zachowaniu wszystkich warunków taki Logest chroni mnie
        w 100% - ale nigdzie tego nie wyczytałam.
      • Gość: ala Re: Logest i panika:( IP: *.klaudyny.waw.pl / *.waw.pl 17.07.04, 12:20
        w obronie zalozycielki watku wink chcialabym zauwazyc ze na ulotce dolaczonej do
        Logestu jest rozpisany schemat, jak nalezy postepowac w przypadku zapomnienia
        tabletki. I, o ile sie nie myle, w I i II tygodniu, zalecaja wziac zapomniana
        tabletke oraz dodaja ze niepotrzebne jest stosowanie dodatkowych zabezpieczen,
        natomiast w III tyg (chyba) zalecaja stosowac dodatkowo mechaniczne srodki
        antykoncepcji przez tydzien. moze wiec jednak istnieje swego rodzaju okres
        szczytowy. Poza tym: skoro mimo wszystko dochodzi przy pigulkach do
        zaplodnienia w sporadycznych przypadkach, to znaczy ze to jajeczko sie jednak
        uwalnia (owulacja), i sadze ze w ktoryms tam okresie tabletkowego cyklu jest to
        bardziej prawdopodobne niz w innych..ale to tylko moje domysly.

Do autorki: Branie 2 pigulek na raz to z pewnoscia zly pomysl. Jesli sie tak
        bardzo denerwujesz, to w okresie ktory nazywasz szczytowym (bo sama nie wiem
        kiedy to jest dokladnie smile uzywaj prezerwatywy..albo moze globulki - kupisz w
        aptece bez recepty. Dowiedz sie tylko czy na pewno antykoncepcja chemiczna nie
        koliduje z hormonalna, bo ja nie wiem dokladnie.
    • zalotnica Re: gleboka depresja...n/t 17.07.04, 13:08
    • Gość: miska Re: Logest i panika:( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.04, 16:11
      antykocepcja hormonalna jest skuteczna i nie masz si czego bac.tylko musisz
      brac tak jak trzeba te tabletki i nic wiecej.nigdzie nie jest napisane ze
      logest chroni przed ciaza w100% bo firmy farmaceutyczne chronia sie przed
      pozwami do sadu (ze niby pisza ze tabletki chronia w 100% a tu ktos bierze i
      zachodzi w ciaze).a jak napisza ze jest 99,9%, to zadna ciezarna ich zaskarzyc
      nie moze.a zreszta jest takie stare powiedzenie(bardzo dobre):w medycynie nic
      na pewno!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka