Dodaj do ulubionych

Owulacja...??

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.04, 22:09
czy mozliwe jest zeby owulacja nastapila kilka dni przed @??
teraz sa wakacje - brak wiekszych stresowsmile pelen relakssmile czy jesli moje
cykle to zwykle 29-30 dni (a jak sie podpisalam, nie jestem jeszcze
dowiadczona, ani nawet dorosla kobieta) to czy mozliwe zeby owulacja byla
kilka (jakies 5-6 dni przed @) a potem normalnie @ wystapila?? albo czy w
takich cyklach moze owulacja byc zaraz po @...bo zastanawia mnie moj sluz,
czy wszystko z nim w pozadku? czy jedynie jest oznaka nadchodzacej @?
bo ostatnie dni, mialam raczej suche, ale jak z wyliczen moich wychodzi
(teraz jest 24 dc) to prawie lada dzien powinnam miec @...a dzis nie czulam
clkowitej suchosciuncertain
Obserwuj wątek
    • Gość: grrrrw Re: Owulacja...?? IP: 80.51.242.* 19.07.04, 22:45
      Tak, jest to możliwe, ale bez szczegółowej diagnostyki cyklu poprzez pomiar
      temperatury, to tylko spekulacje.
      Nie kazde krwawienie jest miesiaczka.
      Bywają cykle z bardzo skrócona fazą ciałka zółtego, ale otaki cykl jest
      niepłodny mimo jajeczkowania.

Zajrzyj sobie na strony poswiecone NPR i poczytaj.
      • Gość: małolata Re: Owulacja...?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.04, 23:12
        wiem, ze ostatnia @, ta 24 dni temu, na pewno byla @, bo trawala i wygladala
        identycznie cala reszta ja poprzedzajacych, a nigdy nic nie zaobserwowalam
        innego w swoim cyklu niz @ i zmieniajacy sie sluz. No ale zbliza sie
        nastepna...
        a zakladajac, ze w jednym cyklu byly 2 owulacje - jedna owulacja nastapila ok
        13 dc, to druga mogla 5 dni przed normalnie wystepujaca @? a nastepna, juz w
        drugim cyklu, zaraz po @? czy te wszystkie owulacje sa wtedy plodne? a moze
        jeszcze podczas smaej @ tez mogla sie jakas niespodziewana trafic?
        Jaka jest zasada tych owulacji? o ile takowa istnieje??smile
        • grrrrw Re: Owulacja...?? 20.07.04, 11:48
          Ale skąd pomys o dwóch owulacjach ? Bo dwa razy sluz płodny się pojawił ?
          Jesli tak było, to znaczy, ze dwa razy pojawił się sluz płodny, nic wiecej.

• Gość: Violcia Re: Owulacja...?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.04, 12:24
      jesli chodzi o www.npr.profile.pl to na tych stronach pisza,ze nie mozliwe
      jest, zeby byly 2 owulacje w cyklu i ze owulacja nastepuje zawsze 14 dni przed
      @...no ale juz nie jeden raz na forum pojawialo sie, ze dzien przed spodziewana
      @ doszlo do owulacji, albo ze gin stwierdzil 2 owu w jednym cyklu..
      no zglupiec moznauncertain ja sie nie dziwie, ze "malolata" ma problem ze
      zrozumieniem, ale wydaje mi sie, ze skoro zawsze miesiaczkuje po te 30 dni, to
      nie ma sie co bac o owu zaraz po @, a to ze przed @ pojawia sie sluz, to nie
      owulacja (chyba) ja tez tak mam. Znaczy nic szczegolnego nie obserwuje, ale
      100% suchoscia to tez nie jest..
      Niebawem nadzejdzie @wink
      • mamalgosia Re: Owulacja...?? 20.07.04, 13:41
        jeśli ktoś twierdzi, ze nastąpiłą druga owulacja, to się po prostu myli.
        Widocznie za pierwszym razem pojawił się śluz płodny, ale do owulacji nie
        doszło. Najłatwiej byłoby przekonać się o tym mierząc temperaturę, sam śluz tej
        informacji nie daje
        • Gość: grrrrw Re: Owulacja...?? IP: 80.51.242.* 20.07.04, 17:19
          ZASADNICZO na 14 dni przed miesiączką ale moze byc i parę dni mniej i wiecej.
          Jesli mniej niz 10 dni to cykl taki mimo owulacji jest niepłodny. Takie cykle
          sa dosc czeste u osób młodych, w okresie klimakterium oraz po porodzie.
          • Gość: małolata Re: Owulacja...?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.04, 18:43
            a czy w takim razie w cyklach 30 dniowych owulacja moze nastapic zaraz po @ - u
            mnie 6-7dc?
            czy owu trzyma sie raczej tego, ze ma wystepowac na ok 14 dni przed @?
            (oczywiscie zakladamy, ze wszystkie @ wypadaja w swoim czasie)
            a moze jesli wystapi, to tez nie oznacza w tym czasie plodnosci??
            • Gość: grrrw Re: Owulacja...?? IP: 80.51.242.* 20.07.04, 22:32
              "W cyklach trzydziestodniowych" - przeciez nie wiesz z góry ile cykl bedzie
              trwał !
              Owulacja w 6-7 dniu jest raczej mało prawdopodobna, ale moga już zacząć się dni
              płodne, tj. zacznie sie wydzielac sluz łodny i w tym sluzie plemniki moga
              doczekać się owulacji. Czyli mozna zajść w ciążę w wyniku współzycia w 6-7
              dniu.

Twoje pytania dowodzą, ze naturalne planowanie rodziny rozumiesz jako
              kalendarzyk oparty na statystyce i wstrzemiezliwosci w domniemanie płodne dni.

Zasadniczo jesli do owulacji dojdzie wczesniej niz 14 dnia, to i miesiaczka
              pojawi się ten kilka dni wczesniej. Zasadniczo: ponieważ druga część cyklu
              nie trwa dokłądnie 14 dni, ale OKOŁO 14 dni. Jesli jest to w granicach 10-18
              dni jest to jeszcze norma fizjologiczna. Ale moze się zdarzyc inaczej.
              Czesc cyklu od miesiaczki do jajeczkowania moze trwac dowolnie długo. Dlatego
              mozna zajsc w ciaże w wyniku współzycia "na dzień prze miesiaczką", czyli w 27
              dniu cyklu. I w trzydziestym też.
              • Gość: magill Re: Owulacja...?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.04, 22:40
                lekarz stwierdził u mnie odwrócone cykle tzn.dni płodne przypadaja na czas
                okresu lub kilka dni przed lub po okresie. A zawsze mam cykle 28 dniowe. Byłam
                bardzo zdziwiona>
                • Gość: aska Re: Owulacja...?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.04, 23:01
                  A u mnie owulacja występuje 11 dni przed miesiączką i wiem skądś, że długość 2
                  fazy cyklu jest stała u danej kobiety. U mnie więc ciąża z 6-7 dnia przy
                  cylkach 30-dniowych jest bardzo mało prawdopodobna. A tak w ogóle to nic nie
                  jest niemożliwe, lecz bardziej lub mnie prawdopodobne. Jak ktos mi pisze, że w
                  30 dc można zajść w ciążę, to mi się nóż w kieszeni otwiera - jeśli to naprawde
                  30 dc to jakim cudem??!! Jeśli wiem, że była owulacja i cykle mam jak w
                  zegarku. Litości, można zgłupieć, jakby się tak dręczyć
                  • grrrrw Re: Owulacja...?? 20.07.04, 23:30
                    zeby wiedziec,ze miała miejsce owulacja trzeba cykl diagnozować. Jak owulacja
                    była, drugiej w cyklu juz nie bedzie. Ale jak ktoś tylko sluz obserwuje lub
                    liczy dni od miesiaczki do miesiaczki, to moze zajść w kazdym dniu cyklu.

A w ogóle, to skąd wiesz, ze masz zawsze owulację na 11 dni przed okresem ?
                    • Gość: aska Re: Owulacja...?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.04, 23:55
                      wiem, bo obserwuję swój organizm - mierzę regularnie temperaturę i obserwuję
                      śluz oraz inne subiektywne objawy (bolesność piersi w 2 fazie cyklu, lekki ból
                      owulacyjny). Współżyję ponad 1,5 roku na tym tylko się opierając i w ciąży nie
                      jestem
                  • Gość: małolata Re: Owulacja...?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.04, 23:33
                    Ja przepraszam za siebie i za swoje pytaniesad chcialam po prostu wiedziecsad
                    tyle juz slyszlam na ten temat, ze na prawde sie pogubilam. w sumie dla mnie
                    tez malo prawdopodobne zajsc w ciaze przed dzien przed @ ktora faktycznie
                    wypadla dzien pozniej. Ale moze i mozna. Poczekam jeszcze kilka dni i zobacze
                    co sie stanie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka