IP: *.dynamic.chello.pl 07.03.13, 19:21
Parę lat temu robilam badanie igg dodatnie (30) igm ujemne, powtorzyłam badania ostatnio i wyszło mi IGM ujemne a IGG aż 500. Planuje ciążę i troche sie tym podłamałam, czy wiecie moze czy powinnam to podleczyć bo już wariuję.
Obserwuj wątek
    • easyblue Re: toxo 07.03.13, 19:48
      Zrób awidność.
    • dorotakatarzyna Re: toxo 08.03.13, 08:39
      Wyczytałam właśnie, że poziom IgG powyżej 300 może oznaczać niedawne lub trwające zakażenie. Wstrzymaj sie z zachodzeniem, powtórz badania za ok. 3 tygodnie. A najlepiej poproś o skierowanie do poradni zajmującej się toksoplazmozą.
      • Gość: jaka Re: toxo IP: 80.50.142.* 08.03.13, 08:52
        Dokładnie - niedawane lub trwające zakażenie.
        Masz w domu kota?
        • malgosiek2 Re: toxo 08.03.13, 09:19
          Gość portalu: jaka napisał(a):

> Dokładnie - niedawane lub trwające zakażenie.
          > Masz w domu kota?

Ale toxo, to nie tylko kot.
          Musiałaby zjeśc kocie odchody czy się z nimi stykać i brudne ręce polizać.
          Najczęściej zakażenie toxo od surowego i niedogotowanego mięsa oraz nie umytych warzyw i owoców.
    • Gość: megan Re: toxo IP: *.dynamic.chello.pl 09.03.13, 10:21
      IGM ujemne oznacze przebyte zakażenie alle dlaczego igg kiedys bylo 30 a teraz 500 to nie wiem
      • easyblue Re: toxo 09.03.13, 16:42
        Można kilkakrotnie przechodzić chorobę.
      • black.joanna Re: toxo 21.03.13, 23:09
        igm ujemne wcale nie oznacza przebytej choroby. Mówi tylko , że nie ma świeżego zakażenia.
    • Gość: ewa Re: toxo IP: *.dynamic.chello.pl 11.03.13, 17:30
      Zrobiłam awidność wyszło mi 93, więc chyba ok,ale to dziwne
      interpretacja wyniku:
      >= 80% wysoka awidność
      >=70-79.9% graniczna awidność
      <70% niska awidność
    • Gość: anka Re: toxo IP: *.dynamic.chello.pl 18.03.13, 21:19
      doczytałam, że ponowne zachorowanie na toksoplazmozę, już w czasie ciąży, nie stanowi niebezpieczeństwa dla płodu.
      • manda1986 Re: toxo 03.04.13, 07:09
        witam,
        chcialam z mezem starac sie o dziecko i z tego powodu zrobilam badania na toksoplazmoze gdzies na poczatku marca, niestety wyszly dodatnie
        IgG ilosciowo 63,7 dodatni (0,0-6,4 wynik ujemny, 6,4-9,9 wynik watpliwy, >=10,0 wynik dodatni)
        IgM jakosciowo 1,02 dodatni (< 0,90 wynik ujemny, 0,90-0,99 wynik watpliwy, >=1,00 wynik dodatni)
        poszlam z tymi wynikami do lekarza rodzinnego, ktory skierowal mnie do poradni chorob zakaznych twierdzac ze do zakazenia moglo dojsc niedawno
        oczywiscie powtorzylam badania po 3 tygodniach ktore zlecono mi juz w zakaznym i igg wyszlo 75,2
        pani doktor w zakaznym stwierdzila ze do zakazenia doszlo bardzo dawno oraz ze igg moze nieco sie roznic poniewaz to zalezy od laboratorium, gdyby bylo to swieze zakazenie igg musialoby wzrosnac kilkakrotnie
        nie ma przeciwskazania do zajscia w ciaze
        i teraz jestm w kropce, czy aby napewno
        ma ktos moze jakies doswiadczenia w tym temacie
        chcialabym dzidzie ale boje sie
        a i czytalam ze igm dodatnie moze utrzymywac sie nawet 2-4 lat(moje nieco ponad normy), dlatego wazne jest igg i jezeli nie wzrasta to choroba jest juz przebyta
        pani w zakaznym nie zastosowala zadnego leczenia
        ponadto powiedziala ze temat toksoplazmozy mamy juz zamkniety
        napiszcie
        magda
        • Gość: ANIA Re: toxo IP: *.dynamic.chello.pl 03.04.13, 16:42
          Najważniejsze abyś igm miała ujemne. Czy zakażenie jest świeże wykazuje test awidności i jesli bedzie wysoki wtedy jest ok.
        • black.joanna Re: toxo 03.04.13, 18:33
          A robiono Ci drugi raz igm?
          • manda1986 Re: toxo 03.04.13, 18:45
            nie zrobiono mi drugi raz igm bo pani w zakaznym uwazala ze nie ma potrzeby i ze jak bedzie swieza infekcja to igg wzrosnie kilkakrotnie
            igg wzroslo nieznacznie bo po trzech tyg bylo 75,2
            przedtem igg bylo 63,7
            badanie robione w roznych laboratoriach i takie male odstepstwa moga byc
            podobno igm moze utrzymywac sie kilka lat po przebytej infekcji
            • Gość: ania Re: toxo IP: *.dynamic.chello.pl 03.04.13, 19:44
              zrób awidność i daj znać. szkoda kasy na ponowne igm i igg.
              • manda1986 Re: toxo 03.04.13, 20:13
                awidnosc chyba bedzie najlepszym rozwiazanim w mojej sytuacji
                kosztuje kupe kasy, ale co sie nie robi dla szczescia(i swietego spokoju)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka