Dodaj do ulubionych

Zaburzenia neurologiczne od pigułek?

25.03.02, 12:35
Kilka razy na tym forum przeczytałam, że tabletki antykoncepcyjne mogą
powodować zaburzenia neurologiczne. Kiedyś lekarz ginekolog też postraszył mnie
tym. Chciałabym się wobec tego dowiedzieć, o jakich zaburzeniach
neurologicznych mowa? Czy któraś z dziewczyny może się podzielić swoimi
spostrzeżeniami. Bo właściwie nie wiem, czy chodzi o to, że powodują depresję,
czy może chodzi o coś innego. Czy to mogą być jakieś poważne zaburzenia, i
jeżeli tak, to czy są one odwracalne.
Od ponad roku cierpię na depresję i stany lękowe, boję się, że to pamiątka po
tabletkach i że nigdy już z tego nie wyjdę. Czy to są właśnie te zaburzenia
neurologiczne, czy to może jeszcze coś innego. Jak to wykryć?
Obserwuj wątek
    • elve Re: Zaburzenia neurologiczne od pigułek? 25.03.02, 15:05
      u mnie to byly zaburzenia widzenia - to naprawde paskudne stracic wzrok podczas
      prowadzenia samochodu ruchliwa ulica. moga tez byc zaburzenia slyszenia,
      rownowagi i inne, o psychicznych nie slyszalam, ale warto doczytac - to
      wszystko jest na ulotkach dolaczanych do opakowan tabletek. poza tym lekarz
      (dobry) wszystko Ci wytlumaczy. te zaburzenia moga byc grozne, stanowia
      przeciwwskazanie zazywania i jesli wystapia nalezy sie natychmiast kontaktowac
      z lekarzem.
    • arielka73 Re: Zaburzenia neurologiczne od pigułek? 25.03.02, 15:24
      > Chciałabym się wobec tego dowiedzieć, o jakich zaburzeniach
      > neurologicznych mowa? Czy któraś z dziewczyny może się podzielić swoimi
      > spostrzeżeniami.
      Jesli mozna to zaliczyc do zaburzen neurologicznych, to po jakis 10 latach brania
      pigulek z niewielkimi przerwami moj ginekolog (po raz pierwszy, choc tylu innych
      mnie badalo) zlecil mi zmierzenie prolaktyny. Okazala sie bardzo wysoka, po
      leczeniu farmakologicznym nie spadla. W koncu okazalo sie, ze mam gruczolaka, to
      jest niezlosliwy nowotwor w przysadce mozgowej (wykryty rezonansem magnetycznym
      mozgu). Produkuje on prolaktyne i bardzo powoli rosnie, powodujac jednak bole
      glowy, drazliwosc, zaburzenia widzenia, brak miesiaczki nawet po odstawieniu
      pigulek. NIE MA dowodow na to, ze zostal on spowodowany przez hormony z tabletki,
      ale one czesto wspolwystepuja ze stosowaniem antykoncepcji hormonalnej. Lecze sie
      teraz bardzo drogimi lekami, a na jesieni bede miala ponowna tomografie. Jestem
      rozzalona, ze tylu lekarzy sie nie zainteresowalo poziomem prolaktyny, bo guz tej
      wielkosci musial rosnac kilka lat. A jest to powazna sprawa, bo przy takim
      poziomie prolaktyny szanse na zajscie w ciaze sa bardzo nikle (gdybym planowala
      macierzynstwo).
      Depresja moze byc zwiazana z pigulkami, ale jesli masz rowniez stany lekowe, to
      raczej podejrzewalabym inne przyczyny. Lepiej po prostu idz do psychologa lub
      psychiatry. Duzo zdrowia Ci zycze smile. Wyjdziesz z tego na pewno.
    • su78 Zaburzenia neurologiczne-stany lękowe 26.03.02, 10:47
      Biorę pigułki od ponad 3 lat(najpierw Cilest, teraz Logest z przerwami), w
      sumie wcześniej od przeczytania tego listu nie powiązałabym moich obaw z
      zażywaniem pigułek. Od 2 miesięcy po przerwie 4 miesięcznej znów biorę Logest i
      mam wrażenie, że częściej nachodzi mnie handra, bardziej się wszystkim
      przejmuje z przesadą wręcz, boję się czasem czegoś bez powodu, gdy przydarzy mi
      się coś nieprzyjemnego potrafię o tym naprawdę długo myśleć, co powoduje, że
      jestem smutna i rozdrażniona(choć nie jest tak zawsze, bo jestem osobą
      towarzyską i mam spore grono znajomych). Może rzeczywiście pigułki po dłuższym
      ich braniu mogą tak wpłynąc na organizm kobiety? Może pani doktor wypowie się
      też na ten temat-proszę o odpowiedź.
      • mpeka Re: Może pokręcić... 01.04.02, 18:10
        ja brałam Diane-35 i przez krótki czas wraz z nią Androkur(chyba tak się
        pisze). Androkur brałam tylko kilka lat, natomiast Diane-35 z przerwami 10
        lat.Brałam te tabletki ze względu na androgynię, obiawem jest m.in.hirsutyzm.
        Podczas brania tych leków czułam się często rozdrażniona, przygnębiona.
        Kilkanaście razy próbowałam zrezygnować z Diany-35, ale endokrynolog nie miał
        mi nic innego do zaoferowania. 2 lata temu przeżyłam mikro-udar mózgu, co
        obiawiło się niedoczynnością całej lewej strony ciała, wychodziłam z tego ponad
        pół roku, do tej pory, gdy się zdenerwuję, przy zmianie pohody itp. odczuwam
        lekie drętwienie tej części ciała. Neurolodzy nie znaleźli przyczyny innej niż
        branie Diany-35(oczywiście nie moą tego stwierdzić na 100%) . Generalnie
        włócząc się po rozmaitych specjalistach zauważyłam następującą tendencję:
        ginekolodzy i endokrynolodzy zaprzeczają temu iż Diana-35 może wywoływać takie
        obiawy, natomiast neurolodzy twierdzą, że jest sporo przypadków reakcji
        neurologicznych po stosowaniu leków hormonalnych, a szczególnie nielubiana jest
        Diana-35, choć podobno ma ona w porównaniu do innych leków niewielkie stężenia
        hormonów. Po wszystkim zaczęłam sobie przypominać wcześniejsze sygnały
        ostrzegawcze takie jak: zaburzenia widzenia (przez parę minut widziałam jak
        przez zaparowaną szybę z przetartymi szlaczkami), napadowy
        bardzo,bardzo...silny ból głowy - były to jednorazowe epizody. Od tej pory nie
        biorę żadnych hormonów.
    • monika.antepowicz Re: Zaburzenia neurologiczne od pigułek? 28.03.02, 13:04
      Pigułki mogą nasilać depresje i upośledzac wchłanianie Vit B6- stąd konieczność
      suplemesntacji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka