Dodaj do ulubionych

wynik progesteronu

IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 04.12.14, 12:51
Hej. Mam 28lat i niestety od 9.11 mam okres ;-( bylam u ginekologa i dal mi Exacyl na zatrzymanie krwawienia. Biore juz trzecie opakowanie. Racja troche sie zmniejszylo ale nadal jest (na zmiane:krew/braz). Nie przeszlo wiec poszlam w poniedzialek do innego gina. Ta zlecila badania. Usg tv, krew-hormony m in. Progesteron. Na usg tv lekarz dopatrzyl sie jakis pecherzykow w jajnikach ale powiedzial zebybsie jeszcze nie martwic bo to nie musi byc zespol policystycznych jajnikow.wczoraj zrobilam badanie hormonow i wyszlo ze progesteron 0,44 ng/ml. Co to oznacza? I czy jestem bezplodna? Jestem przerazona i tym okresem ze tak dlugo trwa i tym wynikiem bo boje sie ze bede miala problem z zajsciem w ciaze ;-( czy mialyscie moze taka historie? Pomocy
Obserwuj wątek
    • stopreformom Re: wynik progesteronu 04.12.14, 19:38
      O kurczę, tyle czasu okres? A brzuch Cię boli?
      • Gość: magda.281 Re: wynik progesteronu IP: *.dynamic.chello.pl 04.12.14, 22:26
        No wlasnie tyle czasu sad jestem tym strasznie juz sflustrowana ;-( nie wiem co juz robic. A brzuch to mnie nie boli ale czasami odczuwam jakby mnie bolaly jajniki czy macica sad
        • gemowa Re: wynik progesteronu 05.12.14, 10:46
          Magda: no nie jest dobrze. Koniecznie naciskaj na lekarzy żeby postawili diagnozę. Przy tak długim krwawieniu możesz nabawić się anemii, a progesteronu nie masz praktycznie wcale sad
          Moja rada: idź do jakiegoś sensownego lekarza, zbadaj jeszcze raz progesteron i przy okazji żelazo, dobrze się odżywiaj, i nie daj się spławić bez diagnozy. Powodzenia!
          • magda.281 Re: wynik progesteronu 05.12.14, 12:05
            Dziekuje za rady. Jestem tym wszystkim ogromnie przerazona crying chodze do dobrego gina wlasnie ona zlecila mi te hormony i inne badania. Ale kuzwa do niej jest multum kobiet i nastepna wizyte mialabyn dopiero w lutym. Przeciez ja do tego czasu to ocipieje z niewiedzy crying pozostalo mi isc do innego. Moze polecilysbyscie kogos sensownego, dobrego? Bede wdzieczna... ;-(
    • Gość: mjh Re: wynik progesteronu IP: 31.179.221.* 05.12.14, 12:03
      Progesteron jest produkowany przez powstałe z pęcherzyka jajnikowego ciałko żółte, przez łożysko w ciąży oraz w śladowych ilościach przez nadnercza. Odpowiada za właściwe przygotowanie śluzówki na przyjęcie zarodka, utrzymuje ciążę, a spadek jego stężenia, przy odpowiednio przygotowanym endometrium, wywołuje miesiączkę.
      Stężenie progesteronu w pierwszej fazie cyklu jest bardzo niskie (norma dla I fazy cyklu 0,1 – 0,3). Nieznaczny wzrost obserwuje się na ok. półtora doby przed owulacją. Po owulacji ilość progesteronu produkowanego przez powstające ciałko żółte wzrasta, osiągając szczyt w 7, 8 dniu po owulacji (norma dla II fazy cyklu 1,2 – 16). Jeśli nie doszło do ciąży, ciałko żółte zanika. W przypadku ciąży jego czynność zostaje podtrzymana przez rosnące stężenia gonadotropiny kosmówkowej (beta hCG).

Poziom Twojego progesteronu wskazuje na to, że cały czas jesteś przed owulacją - pęcherzyki nie rosną i nie pękają.
      Oznaczałaś jakieś inne hormony - podaj ich wyniki.

Takie długie krwawienie mogą wywoływać także polipy czy krwiaki w macicy. Działają one antykoncepcyjnie. Poproś lekarza o skierowanie na histeroskopię, czyli wewnętrzne obrazowanie macicy.
      • magda.281 Re: wynik progesteronu 05.12.14, 12:50
        Tak mialam oznaczane inne chormony. FSH (ICD-9: L65) moj wynik: 7,54. LH (ICD-9: L67) moj wynik: 17,50. Estradiol (ICD-9: K99) moj wynik: 56,66. Tydzien temu bylam najpierw u innego lekarza ktora zrobila mi usg i powiedziala ze widzi polipa malutkiego ale ze narazie nie mam sie czym przejmowac, dala mi Exacyl na zatrzymanie krwawienia trzy opakowania i ze jak nie przejdzie to mam sie zglosic. Ale okazalo sie ze to byla w ogole jakas starzystka, osoba uczaca sie wiec za bardzo nie ufalam. Oczywiscie krwawienie nie ustalo po tabletkach wiec poszlam do babki do ktorej chodzilam kilka lat temu i byla super. Zlecila mi rowniez usg i lekarz ktory robil mi usg i widzial wczesniejsze zdjecia i opis z polipem. Ze on rzadnego polipu nie widzi za to widzi pecherzyki w jajnikach i dlatego na opisie napisal ze moge byc diagnozowana w kierunku policystycznych jajnikow ale ze nie mam sie co martwic poczekajmy na wyniki hormonow. Ja caly czas krwawie,krwia albo na brazowo ;-( a dzisiaj doszedl tez bol jajnikow mocniej prawego nawet.tzn tak odczuwam jak przy okresie ukucia takie Boje sie strasznie ze jak nie mam tego progesteronu to nigdy nie zajde w ciaze ;-( a wizyte u doktor mojej moge miec dopiero w lutym bo nie ma do niej miejsc. Chyba pojde do niej i bede ja blagac zeby mnie przyjela bez kolejki albo pojde do innego ze wszystkimi wynikami bo boje sie juz tego co mi jest. O niczym innym nie mysle. W pracy nie moge sie skupi ma niczym sad a dodatkowo nie czuje sie kobieta. Mam juz dosc tego krwawienia, plamienia......
        • Gość: mjh Re: wynik progesteronu IP: *.hosts215.ostrowski.pl 05.12.14, 19:47
          Boje sie strasznie ze jak nie mam tego progesteronu to nigdy nie zajde w ciaze ;-(

No ale pisałam przecież - że progesteron wzrasta po owulacji. A skoro Tobie w wynikach wyszło, ze aktualnie jego poziom wynosi 0,44, to znaczy że owulacji nie było. Coś ja zahamowało.

Co do reszty wyników - FSH, LH i estradiol bada się w 2-5 dni cyklu (podczas miesiączki) w celu określenia rezerwy jajnikowej. Tak więc Twoje badania tych hormonów mogą być niemiarodajne, bo nie były wykonywane na początku cyklu. Obecnie w celu dokładnego określenia tej rezerwy wykonuje się badania: FSH, AMH i inhibina B.

W Twoich badaniach brakuje bardzo ważnych oznaczeń: prolaktyny (PRL) i tarczycy (THS, FT3, FT4, anty-TPO). Wykonaj je koniecznie.
          .
          Co do kwestii polipa - jeden lekarz widzi, inny nie.
          Cóż, lekarze mają różny sprzęt (lepsze i gorsze aparaty USG) oraz różny wzrok - widzą lub nie widzą pewne rzeczy. Najlepszym wyjściem jest ta histeroskopia - poczytaj sobie o niej więcej w internecie i znajdź lekarza, który zleci Ci to badanie.
          • magda.281 Re: wynik progesteronu 05.12.14, 21:24
            Dziekuje bardzo za cenne rady kiss na pewno wezme sobie je do serca. W poniedzialek ide do lekarza zobaczymy co powie. Dam znac.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka