Dodaj do ulubionych

nadżerka - co robić?

IP: *.gazeta.pl 15.06.01, 15:46
Jakie jest Pani zdanie na temat leczenia nadżerki? Czy uważa Pani, że trzeba ją
wypalać lub wymrażać? Lekarze próbowali mnie do tego namawiać, ale kiedyś
bardziej majętna koleżanka była u jakiegoś profesora i ten powiedział jej, że u
dziewczyn, które nie rodziły takich rzeczy robić nie wolno. Podobno robi się
blizna na sZYjce i mogą być trudności z zajściem w ciążę. Druga sprawa to
dokładność stosowanej u nas aparatury - złe ustawienie może wyrządzić więcej
szkody. Czy „nadżerka kontrolowana” (prawidłowa cytologia - grupa II) jest
groźna? Czy (i w jaki sposób) można zaleczyć nadżerkę bez tych metod
inwezyjnych?
Obserwuj wątek
    • monika.antepowicz Re: nadżerka - co robić? 15.06.01, 21:50
      Nadżerka to stan zapalny na tarczy części pochwowej szyjki macicy, który
      objawia się przemianą prawidłowo występującego tu nabłonka wielowarstwowego
      płaskiego w charakterystyczny dla kanału szyjki macicy nabłonek walcowaty -
      śluzowy.
      Niestety, nabłonek ten nie może na powrót przejść w nabłonek płaski, ale musi
      zostać złuszczony. oczywiscie przy małych i niezbyt głębokich nadżerkach można
      to zrobić miejscowo- za pomoca gałek lub smarujac specjalnym płynami
      złuszczającymi, jeśli natomiast jest duża i głęboka- znacznie skuteczniejsze
      będzie jej wymrożenie lub elektrokoagulacja(wypalenie). Jednak przy koagulacji
      nadżerki może dojść do zniszczenia nabłonka wytwarzającego śluz, co mogłoby
      powodować trudności z przedostaniem się plemników do macicy.
      Ale jest to jednocześnie metoda najskuteczniejsza...
      Na pewno godna polecenia kobietom, które już nie planują potomstwa. MA
      • Gość: Su Re: nadżerka - co robić? IP: 212.160.130.* 18.06.01, 20:08
        Każdy ginekolog do którego się zgłosiłam zalecał wypalenie nadżerki.I nie ma co
        zwlekać, aż doprowadzisz się do v grupy.Poza tym masz świety spokój, żadnych
        upławów,stanów zapalnych i jest mniejsza podatnośc na infekcje.Są ginekolodzy i
        ginekolodzy. Poradź sie przynajmniej dwóch.Ja chodowałam swoją nadżerkę przez
        5 lat i ciągle ja zaleczałam globulkami a w efekcie to i tak nie to. W końcu
        Poddałam się zabiegowi, trochę bolało ale przeżyłam.
        • monika.antepowicz Re: nadżerka - co robić? 18.06.01, 21:36
          No tak, ale są nadżerki i nadżerki. Po wypaleniu przez 2-3 miesiące nie można
          współżyć, kąpać się , a jeżeli nadal jest stan zapalny - może nawrócić. Nie ma
          reguły!MA
      • Gość: MAGA Re: nadżerka - co robić? IP: 10.144.116.* / 195.145.215.* 06.07.01, 23:20
        Badanie (niestety nie pamiętam czy cytologia czy na czystość pochwy)
        stwierdziło u mnie nadżerkę (II stopień) oraz stan zapalny. Poza tym
        specjalnych objawów nie zaobserwowałam. Stosuję Gyno-Femidazol. Czy po takiej
        terapii mogę współżyć i próbować zajść w ciążę ? Czy niezbędne jest odczekanie
        jakiegoś czasu ?
    • Gość: Ola Re: nadżerka - co robić? IP: 172.28.172.* / 62.242.162.* 19.06.01, 10:00
      No wlasnie, co? Od pieciu lat regularnie co roku chodze do ginekologa (mam 24
      lata). Zaliczylam juz 3 lekarki. Kazda z nich informowala mnie, ze mam
      niewielka nadzerke. Zadna z nich nigdy nie zaproponowala mi ani wypalania, ani
      wymrazania, twierdzac, ze przy tak niewielkiej nadzerce nie ma sensu, bo "ona
      sie wlasnie zalecza". Co roku robie cytologie - mam I lub II stopien czystosci.
      Czy pozostawienie nieleczonej nadzerki grozi jakimis konsekwencjami? Co mam w
      koncu z nia zrobic?
      pozdrawiam,
      Ola
      • monika.antepowicz Re: nadżerka - co robić? 19.06.01, 10:14
        Cytologia to jest zupełnie inne badanie niż czystość pochwy.
        Celem cytologii jest screening (a więc wykrycie) we wczesnych stadiach raka
        szyjki macicy i stanów przednowotworowych. I i II stopień cytologii według
        papanicolau to wyniki prawidłowe, chociaż II stopień wskazuje na stan zapalny.
        Niewielkie zaczerwienienie wokół ujścia na szyjce bez stanu zapalnego (czyli
        tzw. również nadżerka) może być spowodowana działaniem hormonów - albo
        endogennych albo antykoncepcji . W Szwecji i USA tych stanów się nie leczy.
        Leczenia natomiast wymagają wszelkie stany zapalne- zakażenia bakteryjne,
        rzęsistkowe , a zwłaszcza chlamydiazy i wirusowe, gdyż one po wielu latach mogą
        zwiększac ryzyko wystapienia raka szyjki macicy.
        Grupa III cytologiczna wymaga dalszej diagnostyki i agresywnego leczenia, gdyż
        może to być stan przednowotworowy.
        Grupa IV i V to bardzo poważne podejrzenie raka szyjki.
        Tak więc naprawdę nie ma schematu leczenia, wazne jest podejśxcie indywidualne,
        a takie małe nadżerki można leczyc środkami złuszczajacymi.
        Chyba u nas panuje straszny lęk przed nadżerką. Nadmienię jeszcze, że u
        młodeych dziewcząt, 16-latek takie zaczerwienienie jest fizjologiczne i z
        biegiem czsu ustępuje.
        Czyli- należy leczyć wszelkie stany zapalne, leczyć nadżerki jak najbardziej
        skutecznie, ale każda z Pań wymaga podejscia indywidualnego- tu nie ma
        schematów. MA
        • Gość: Su Re: nadżerka IP: 212.160.130.* 20.06.01, 10:52
          Ja wiem, że są ndżerki i nadżerki i wiem również, że po wypaleniu nie można się
          kąpać i współżyć przez jakiś czas są też krwawienia.Tu nie ma problemu to jest
          wszystko do przejścia i nie można tym zniechęcać do wypalenia jej. Wypalanie
          nie jest szkodliwe więc po co odwlekać. Nie rozumiem Pani podejścia, każdy
          ginekolog to zaleca. Nadżerka jest główną przyczyną stanów zapalnych. Też
          zaleczałam ją pięć lat i nic z tego, tylko się umęczyłam tymi globulkami, bo to
          trwało, a ona i tak się ciagle odnawiała. Namawiam wszystkie dziewczyny, trochę
          się pocierpi i z głowy. Poza tym te ciagłe stany zapalne też są uciążliwe dla
          partnera, bo przy stanach zapalnych towarzyszą też upławy. No niestety nie
          każdy mężczyzna przymyka na to koko( z przyczyn higiniczno-estetycznych)
          • monika.antepowicz Re: nadżerka 20.06.01, 15:05
            Chodzi mi oto, ze elektrokoagulacja nie leczy stanu zapalnego i aby była
            skuteczna, a nadżerka nie odnowiła się, nalezy zlikwidowac zakażenie pochwy.
            No i sa jeszcze inne metody-wymrażanie czy laseroterapia, które w mniejszym
            stopniu niszczą gruczoły szyjkowe.
            Często po porodzie nadżerka się odnawia. MA
            • Gość: Su Re: nadżerka IP: 212.160.130.* 20.06.01, 18:27
              Dobrze, jezeli nie metoda wypalania zlikwidowania to inna(wymrożenie,laser).
              Nie rozumiem tylko dlaczego Pani jast za tym aby leczyć ją farmakologicznie,
              gdzie jest to uciążliwe i dłgotrwałe, kedy można sie jej pozbyć.
              Zgadza sie, po porodzie maże się odnowić ale nie musi.
              • Gość: Joanna Re: nadżerka IP: *.nuph.us.edu.pl 22.06.01, 13:17
                Nie chce odpowiadac za pania doktor, ale moze nie
                zawsze jest konieczne tak brutalne traktowanie tej
                nadzerki. Kiedys podczas badania wziernikiem pewien
                pan doktor powiedzial niby do siebie 'a co to sie tu
                robi - nadzerka, czy co? '. Mialam zrobiona cytologie
                - II grupa, mialam jakis stan zapalny w pochwie.
                Przez kilka zaledwie tygodni meczylam sie z tymi
                globulkami i po sprawie. Tak do konca nigdy sie nie
                dowiem co tam sie robilo, bo bylo to jakies piec lat
                temu i problem wiecej nie wrocil.
    • Gość: Niepewna Re: nadżerka - co robić? IP: *.upc-d.chello.nl 07.07.01, 14:18
      Mialam wypalana nadzerke. Moja pani ginekolog powiedziela ze przez 5 tyg nie
      moge wspolzyc oraz sie kapac. Czytajac te posty zauwazyalam Pani wypowiedz
      gdzie czas ten jest znacznie dluzszy bo 2-3 miesiace. Wiec ktora wersje
      powinnam stosowac? Prosz o rade.
      Pozdrawiam
      • monika.antepowicz Re: nadżerka - co robić? 07.07.01, 21:48
        To zależy, jak rozległy i głęboki był zabieg. Myślę, że rutynowe badanie po 6
        tygodniach wykaże, czy wszystko jest wv porzadku a szyjka wygojona - i
        ewentualbnie lekarz wyrazi swą opinię. Gdy znikną wodniste surowiczae upławy i
        oddzieli sie strup- oznacza, że rana jest wyleczona. Prosze pamietać o
        przyjmowaniu Vit.A plus E w celu przyspieszenia regeneracji nabłonka.MA
        • daragusi Re: nadżerka - co robić? 13.07.01, 11:27
          Miałam wypalaną nadżerkę. Przed zabiegiem miałam zrobione badanie
          histopatologiczne, ale cytologii już nie. Czy to źle? Lekarz powiedział mi, że
          nie mogę się kąpać i współżyć przez 6 tygodni. Czy to wystarczy? Kiedy mogę
          ponownie zacząć brać tabletki?
          • monika.antepowicz Re: nadżerka - co robić? 14.07.01, 09:55
            Pigułki antykoncepcyjne moze Pani przyjmować od pierwszej miesiączki po
            zabiegu. Co do współżycia- to według mnie lekarz zadecyduje przy konroli.MA
          • monika.antepowicz Re: nadżerka - co robić? 14.07.01, 09:56
            Badanie histopatologiczne jest dokładniejsze i dostarcza więcej informacji niż
            cytologia!MA

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka